Uhorková omáčka. Už ste ju niekedy jedli?
Najznámejšou podobou je samozrejme znojemská omáčka, ktorej súčasťou sú nakladané uhorky.
My si ale ukážeme iné varianty, ktoré sú napriek tomu lahodné.
Poďte nabrať sladkokyslú inšpiráciu.
Dobrá uhorková omáčka s vajíčkom
Tento recept na uhorkovú omáčku s vajcom sa hodí ku kúsku mäsa. Pokojne len uvareného. Podávajte napríklad so šťouchanými zemiakmi.
INGREDIENCIA:
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- ½ l mäsového vývaru
- soľ
- korenie
- trochu kôpru
- 3 ks kyslých uhoriek
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- štipka cukru
- 1 ks citrón
POSTUP:
- Z masla a múky si urobte zápražku, ktorú následne podlievajte vývarom.
- Osoľte, okoreňte a nechajte variť 5 minút.
- Potom pridajte nasekaný kôpor, nakrájané uhorky, vajcia a varte ešte 5 minút.
- Dochuťte citrónom a cukrom, ak je to potrebné.

Uhorková omáčka z čerstvých uhoriek
Aj z čerstvých uhoriek môžete vykúzliť lahodnú omáčku, ktorú si zamiluje celá rodina.
INGREDIENCIA:
- 1 cibuľa
- 3 uhorky nakladačky (čerstvé)
- 1 smotana na varenie
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- 400 ml vývaru
- korenie
- soľ
- ocot
- cukor
POSTUP:
- Z masla a múky si urobte zápražku a podlievajte vývarom.
- Omáčku nechajte variť aspoň 15 minút.
- Medzitým si nakrájajte uhorky na kolieska a na troške masla ich poduste do mäkka.
- Potom uhorky pridajte k omáčke, osoľte, okoreňte, podlejte smotanou a krátko povarte.
- Odstavte a dochuťte octom a cukrom.

Objavte podobné tipy
Bravčové mäso s uhorkovou omáčkou
K tomuto receptu na uhorkovú omáčku s bravčovým mäsom sa skvele hodí ryža.
INGREDIENCIA:
- 1 kg bravčové pliecko
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 2 nakladané uhorky
- 1 lyžica horčice
- hladká múka
- soľ
- korenie
- olej
POSTUP:
- Mäso si nakrájajte na plátky, osoľte, okoreňte a nechajte 10 minút odstáť.
- Cibuľu a cesnak si nakrájajte na jemno, vajcia a uhorky na kocky.
- Mäso obaľte v hladkej múke, a potom ho na oleji osmažte z oboch strán (2 minúty z každej strany).
- Mäso dajte nachvíľu bokom a do rovnakého hrnca pridajte cibuľu a cesnak.
- Neskôr pridajte uhorky, vajcia, chvíľku restujte.
- Pridajte späť mäso a podlejte horúcou vodou.
- Počas varenia dochuťte horčicou.
- Varte domäkka.

Jednoduchá uhorková omáčka zo šalátových uhoriek
Stačí podávať s vareným zemiakom. Je jednoduchá, chutná a bez laktózy.
INGREDIENCIA:
- 2 šalátové uhorky
- ½ l zeleninového vývaru
- 250 ml sójovej smotany
- korenie
- kôpor
- horčica
- múka
POSTUP:
- Šalátové uhorky si olúpte a vydlábnite vnútro so semnínkami, nakrájajte na kocky.
- Osmažte ich na oleji, zasypte múkou, chvíľu restujte, a potom podlejte vývarom, pridajte horčicu, osoľte, okoreňte a pridajte nasekaný kôpor.
- Nechajte variť 15 minút.
- Potom podleje sójovou smotanou a chvíľu povarte.

Môžete žmurknúť aj na videorecept:
Ako prílohu môžete skúsiť aj varené zemiaky na iný spôsob .
K uhorkovým omáčkam si vystačíte aj s vajíčkom. Na zahodenie však nie je ani akýkoľvek kúsok mäsa. Napríklad bravčové mäso k nej pasuje skvele.
Ak máte úrodu uhoriek nakladačiek zo záhradky, môžete sa inšpirovať aj našimi tipmi na nakladanie uhoriek . Zo šalátových uhoriek si môžete pochutnať aj na zdravom uhorkovom smoothie s detoxikačnými účinkami.