Vyskúšajte jeden z týchto bezchybných receptov na zavarenú kukuricu a užívajte si jej chuť ako by ste ju práve zožali.
Zakonzervujte si jej sladkosť po celý rok.
Nič nechutí tak, ako poctivé doma robené pochúťky!
Zaváranie kukurice v tlakovom hrnci
Je skvelé mať doma konzervovanú kukuricu hneď po ruke. Hoci konzervovanie kukurice trvá o niečo dlhšie ako pri inej zelenine, stojí to za to. Neexistuje nič ako chuť lokálne pestovanej kukurice, ktorej chuť si vďaka tomuto receptu môžete užívať celoročne.
Čo budeme potrebovať
- 2 čerstvé kukuričné klasy
- ½ lyžičky soli
- Voda
- 0,5 l pohára
Postup
- Kukuricu zlúpneme zo šupky
- Odstránime kukuričné vlásky a ďalšie nečistoty
- Na sporáku začneme variť hrniec s vodou
- Vedľa si pripravíme nádobu s ľadovou vodou
- Kukuricu dáme na 2 minúty do vriacej vody
- Klas potom kliešťami vyberieme a dáme ho do ľadovej vody
- Takto ihneď zastavíme proces varenia
- Potom ostrým nožom odrežeme kukuričné zrná
- Pripravený pohár umyjeme horúcou vodou s umývacím saponátom a dôkladne opláchneme
- Umyjeme viečko od pohára
- Tlakový hrniec umiestnime na sporák a pridáme vodu
- Kanvicu na čaj alebo hrniec s vodou privedieme do varu
- Do pohára dáme ½ lyžičky soli
- Pridáme kukuricu
- V pohári necháme 3 centimetre priestoru od okraja
- Pridáme vriacu vodu, ktorú sme si uvarili v kanvici na čaj
- Pomocou špachtle odstránime vzduchové bubliny
- Hrdlo pohára utrieme a nasadíme viečko
- Viečko pevne utiahneme
- Pohár vložíme do tlakovej nádoby a ďalej pracujme podľa pokynov výrobcu
- Po dokončení procesu zavárania, poháre vyberieme a dáme ich bokom vychladnúť
- Akonáhle sú poháre vychladnuté, skontrolujeme tesnenie, poháre označíme a uložíme na chladné miesto
Množstvo surovín pre tento recept na zaváranie kukurice je uvádzané pre jeden 0,5 litrový pohár. Preto množstvo použitých surovín lineárne zvýšte vzhľadom na svoje potreby.

Nakladanie kukurice do slaného nálevu
Niektorí ľudia zaváranú zeleninu milujú a iní zase nie. Ja osobne chuť doma zavarenej kukurice milujem, chuť je vždy lepšia ako konzervovaná cukrová kukurica z obchodu.
Čo budeme potrebovať
- Čerstvú kukuricu
- Soľ
Postup
- Ako prvé si pripravíme zaváracie poháre
- Vymyjeme ich teplou vodou so saponátom a dôkladne opláchneme
- Teplotu pohárov by sme mali udržiavať aspoň na izbovú teplotu
- Do pohárov potom pridáme soľ
- Pokiaľ máme poháre s obsahom 0,5 litra, bude stačiť ½ lyžičky soli, ak pracujeme s 1 litrovými pohármi, pridávame celú lyžičku
- V čajovej kanvici si uvaríme vodu
- Čerstvá kukuričné zrná pridáme do pohára a pridáme vriacu vodu
- V pohári necháme 3 centimetrový priestor
- Utrieme hrdlo pohára a nasadíme viečko
- Viečko dôkladne utiahneme a poháre vložíme do tlakovej nádoby s vodou
- Tlakovú nádobu uzavrieme a vodu, ktorá ich v nej privedieme do varu
- Ďalej postupujeme podľa návodu, ktorý k nádobe patrí
- Tlak v nádobe musí byť adekvátny k nadmorskej výške, v ktorej sa práve nachádzame, aby zaváranie prebehlo správne
- Po uplynutí nutnej doby, vypneme ohrev nádoby
- S nádobou nemanipulujeme, pokiaľ sa tlak nevráti späť na nulu
- Otvoríme veko, aby para mohla von, a počkáme 5 minút
- Veko úplne zložíme a vyberieme poháre
- Tie vedľa seba zoradíme a necháme ich úplne vychladnúť
- Keď poháre vychladnú, skontrolujeme tesnenie a kukuricu uložíme na chladnom mieste
Pre 0,5 litrové poháre je doba zavárania približne 55 minút, pre litrové poháre to je až 90 minút. Doba sa odvíja od nadmorskej výšky, v ktorej sa nachádzate.

Zavarená kukurica bez tlakovej nádoby
Naučte sa konzervovať akúkoľvek zeleninu na dlhodobé skladovanie! Užite si lahodnú doma zavarenú kukuricu, pre ktorú nemusíte nikam ďaleko do obchodu, pretože je ihneď po ruke v špajze.
Čo budeme potrebovať
- 12 kukuričných klasov
- 10 g konzervačnej soli
Postup
- Poháre na zaváranie si umyjeme a dezinfikujeme, aby sme ich mali pripravené po ruke na použitie
- Na pohár s objemom 0,5 litra budú potrebné 4 klasy, na pohár s objemom jedného litra potom 8 klasov
- Z kukuričných klasov odstránime šupku a kukuričné vlásky
- Potom kukuricu opláchneme a kukuričné zrná orežeme do misy
- Kukuricu vložíme do hrnca a pridáme vodu
- Vodu privedieme do varu
- Akonáhle sa voda začne variť, znížime teplotu a na nízku teplotu varíme asi 5 minút
- Kukuricu spoločne s horúcou vodou nalejeme do pripravených zaváracích pohárov
- Pričom necháme 3 centimetrový priestor od jej hrdla
- Zbavíme sa vzduchových bublín
- Otrieme okraje pohárov
- Nasadíme viečko a utiahneme
- Na pripravenú utierku položíme poháre dnom nahor a necháme ich takto vychladnúť.
- Najlepšie ich takto necháme cez noc
- Druhý deň skontrolujeme tesnenie, stlačíme stred viečka, a ak je nepoddajný tak ej všetko v poriadku
- Pokiaľ poháre netesnia tak ho uložíme ihneď do chladničky a spotrebujeme ho najviac do 2 dní
- Zvyšné poháre označíme a uložme na chladné miesto

Objavte podobné tipy
Konzervovanie baby kukurice s chilli
Baby alebo malé kukurice si uchovávajú svoju sladkosť. Preto tento recept na konzervovanú kukuricu je úplne odlišný od tých predchádzajúcich, ktoré pracujú s „dospelou“ verziou.
Čo budeme potrebovať
- Bobkový list
- 3 guličky korenia
- 4 chilli papričky
- 3 guličky nového korenia
- Lyžička horčičných semienok
- ½ cibule
- 1 l vody
- 300 ml octu
- 25 g soli
- 120 g cukru
- 300 g baby kukurice
Postup
- Očistené kukuričné klásky vložíme do osolenej vriacej vody (10 g soli na 1 l vody)
- Varíme na nízku teplotu do zmäknutia
- Akonáhle nám zmäknú, tak ich opláchneme studenou vodou, aby sme zatavili proces varenia
- Kukuricu vložíme do zaváracích pohárov a pridáme bobkový list, semienka horčice a korenie
- Nakoniec pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a chilli papričky
- Pripravíme si nálev
- Na sporáku si zahrejeme ocot, soľ a cukor
- Miešame, kým sa zmes neprevarí a cukor so soľou nerozpustí
- Kukurica potom horúcim nálevom zalejeme
- Poháre utrieme a uzavrieme viečkom
- Poháre vložíme do hrnca s horúcou vodou
- Po dobu 25 minút sterilizujeme
- Po uplynutí času poháre vyberieme zo zaváracieho hrnca a necháme vychladnúť
- Označíme ich a uložíme na chladné miesto

Zavarená kukurica s karotkou a hráškom
Sladká kukurica spoločne s mladým hráškom a mrkvou z vašej záhradky. Uchovajte si chuť doma vypestovanej a zozbieranej zeleniny po celý rok s týmto jednoduchým receptom.
Čo budeme potrebovať
Na zeleninu
- 12 guličiek bieleho korenia
- 400 g kukurice
- 4 bobkové listy
- 2 červené papriky
- 150 g mrkvy
- 8 guličiek nového korenia
- 100 g mladého hrášku
Na nálev
- Lyžica soli
- 100 g cukru
- 250 ml octu
- 1 l vody
Postup
- Kukuricu olúpeme, očistíme a zbavíme bielych vláskov
- Vložíme do vriacej osolenej vody
- Varíme do zmäknutia, kým kukurica po napichnutí na vidličku neschádza samovoľne dole
- Papriku umyjeme, rozpolíme, zbavíme zrniečok a nakrájame na prúžky
- Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska alebo kocky
- Hrášok opláchneme
- Všetku zeleninu necháme odkvapkať
- V hrnci privedieme do varu vodu
- Prilejeme ocot a prisypeme cukor a soľ
- Premiešame a znova necháme variť, potom odtavíme z platne
- Potom začneme plniť zaváracie poháre
- Plníme striedavo kukuricou s mrkvičkou a prúžkami papriky
- Hore nasypeme hrášok, pridáme korenie a zalejeme teplým nálevom
- Keď sú poháre naplnené, ihneď ich uzavrieme a vložíme do hrnca s horúcou vodou
- Tam ich varíme 30 minút na 90 stupňov
Tento recept na zavarenú kukuricu je na množstvo, ktoré sa zmestí do 4 pohárov.

Zavarená kukurica v sladkom náleve
Niekto to rád sladké, a preto sme si pre vás pripravili sladkastý variant tohto receptu na konzervovanú kukuricu.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg kukurice (kukuričných semienok)
- Voda
- 150 g cukru
- 50 g soli
- 0,5 l octu
- 5 guličiek nového korenia
- Klinček
- Bobkový list
- Vetvička kôpru
- ½ lyžičky horčičného semienka
- 1 l vody
Postup
- Kukuricu olúpeme a očistíme
- V hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo vody
- Do vody pridáme kukuricu a tú neskôr 5 minút varíme
- Kukuricu vyberieme, opláchneme ju studenou vodou a necháme ju odkvapkať
- Na nálev si pridáme všetky suroviny do jedného hrnca a tie zalejeme 1 litrom vody
- Varíme zhruba 2 minúty
- Kukuricu navrstvíme do zaváracích pohárov a zalejeme horúcim nálevom
- Hrdlo pohárov utrieme a uzavrieme viečkom
- Poháre dobre uzavrieme a rozložíme ich do hrnca na zloženú utierku
- Poháre zalejeme vriacou vodou a sterilujeme asi 20 minút pri teplote 90 stupňov

Benefity kukurice
Hoci ste to možno nevedeli kukuricu rovnako ako ryžu radíme do skupiny obilnín. Zároveň ju radíme do prirodzene bezlepkových potravín, ktoré sú vhodné napríklad pre ľudí trpiacich celiakiou.
Kukurica má vysoký podiel vitamínov skupiny B, železa, mangánu a horčíka. Tieto zložky napomáhajú k zlepšeniu koncentrácie, mozgovej činnosti a dokáže odbúravať aj stres.
Kukurica sa spracováva do mnoho rôznych podôb, či už to sú kukuričné chlebíčky alebo ju nájdeme v podobe múky alebo kaše. každopádne sa v hojnom množstve využíva pri zdravom životnom štýle.
Ak vás recepty na zavarenú kukuricu nadchli a chcete si jej chuť užiť aj v inej podobe, pozrite sa na tieto recepty na tieto cestovinové šaláty aj s kukuricou . Je to zdravá bomba!