6 receptov na nakladanú kukuricu, po ktorých sa bude olizovať. Inšpirujte sa!

Vyskúšajte jeden z týchto bezchybných receptov na zavarenú kukuricu a užívajte si jej chuť ako by ste ju práve zožali.

Zakonzervujte si jej sladkosť po celý rok.

Nič nechutí tak, ako poctivé doma robené pochúťky!

Zaváranie kukurice v tlakovom hrnci

Je skvelé mať doma konzervovanú kukuricu hneď po ruke. Hoci konzervovanie kukurice trvá o niečo dlhšie ako pri inej zelenine, stojí to za to. Neexistuje nič ako chuť lokálne pestovanej kukurice, ktorej chuť si vďaka tomuto receptu môžete užívať celoročne.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 čerstvé kukuričné klasy
  2. ½ lyžičky soli
  3. Voda
  4. 0,5 l pohára

Postup

  1. Kukuricu zlúpneme zo šupky
  2. Odstránime kukuričné vlásky a ďalšie nečistoty
  3. Na sporáku začneme variť hrniec s vodou
  4. Vedľa si pripravíme nádobu s ľadovou vodou
  5. Kukuricu dáme na 2 minúty do vriacej vody
  6. Klas potom kliešťami vyberieme a dáme ho do ľadovej vody
  7. Takto ihneď zastavíme proces varenia
  8. Potom ostrým nožom odrežeme kukuričné zrná
  9. Pripravený pohár umyjeme horúcou vodou s umývacím saponátom a dôkladne opláchneme
  10. Umyjeme viečko od pohára
  11. Tlakový hrniec umiestnime na sporák a pridáme vodu
  12. Kanvicu na čaj alebo hrniec s vodou privedieme do varu
  13. Do pohára dáme ½ lyžičky soli
  14. Pridáme kukuricu
  15. V pohári necháme 3 centimetre priestoru od okraja
  16. Pridáme vriacu vodu, ktorú sme si uvarili v kanvici na čaj
  17. Pomocou špachtle odstránime vzduchové bubliny
  18. Hrdlo pohára utrieme a nasadíme viečko
  19. Viečko pevne utiahneme
  20. Pohár vložíme do tlakovej nádoby a ďalej pracujme podľa pokynov výrobcu
  21. Po dokončení procesu zavárania, poháre vyberieme a dáme ich bokom vychladnúť
  22. Akonáhle sú poháre vychladnuté, skontrolujeme tesnenie, poháre označíme a uložíme na chladné miesto

Množstvo surovín pre tento recept na zaváranie kukurice je uvádzané pre jeden 0,5 litrový pohár. Preto množstvo použitých surovín lineárne zvýšte vzhľadom na svoje potreby.

Zrná kukurice zavarené v tlakovom hrnci s cibuľou a korením.
Zdroj: asouthernsoul.com

Nakladanie kukurice do slaného nálevu

Niektorí ľudia zaváranú zeleninu milujú a iní zase nie. Ja osobne chuť doma zavarenej kukurice milujem, chuť je vždy lepšia ako konzervovaná cukrová kukurica z obchodu.

Čo budeme potrebovať

  1. Čerstvú kukuricu
  2. Soľ

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme zaváracie poháre
  2. Vymyjeme ich teplou vodou so saponátom a dôkladne opláchneme
  3. Teplotu pohárov by sme mali udržiavať aspoň na izbovú teplotu
  4. Do pohárov potom pridáme soľ
  5. Pokiaľ máme poháre s obsahom 0,5 litra, bude stačiť ½ lyžičky soli, ak pracujeme s 1 litrovými pohármi, pridávame celú lyžičku
  6. V čajovej kanvici si uvaríme vodu
  7. Čerstvá kukuričné zrná pridáme do pohára a pridáme vriacu vodu
  8. V pohári necháme 3 centimetrový priestor
  9. Utrieme hrdlo pohára a nasadíme viečko
  10. Viečko dôkladne utiahneme a poháre vložíme do tlakovej nádoby s vodou
  11. Tlakovú nádobu uzavrieme a vodu, ktorá ich v nej privedieme do varu
  12. Ďalej postupujeme podľa návodu, ktorý k nádobe patrí
  13. Tlak v nádobe musí byť adekvátny k nadmorskej výške, v ktorej sa práve nachádzame, aby zaváranie prebehlo správne
  14. Po uplynutí nutnej doby, vypneme ohrev nádoby
  15. S nádobou nemanipulujeme, pokiaľ sa tlak nevráti späť na nulu
  16. Otvoríme veko, aby para mohla von, a počkáme 5 minút
  17. Veko úplne zložíme a vyberieme poháre
  18. Tie vedľa seba zoradíme a necháme ich úplne vychladnúť
  19. Keď poháre vychladnú, skontrolujeme tesnenie a kukuricu uložíme na chladnom mieste

Pre 0,5 litrové poháre je doba zavárania približne 55 minút, pre litrové poháre to je až 90 minút. Doba sa odvíja od nadmorskej výšky, v ktorej sa nachádzate.

Sladká kukurica v pohári so slaným nálevom.
Zdroj: bigy.com

Zavarená kukurica bez tlakovej nádoby

Naučte sa konzervovať akúkoľvek zeleninu na dlhodobé skladovanie! Užite si lahodnú doma zavarenú kukuricu, pre ktorú nemusíte nikam ďaleko do obchodu, pretože je ihneď po ruke v špajze.

Čo budeme potrebovať

  1. 12 kukuričných klasov
  2. 10 g konzervačnej soli

Postup

  1. Poháre na zaváranie si umyjeme a dezinfikujeme, aby sme ich mali pripravené po ruke na použitie
  2. Na pohár s objemom 0,5 litra budú potrebné 4 klasy, na pohár s objemom jedného litra potom 8 klasov
  3. Z kukuričných klasov odstránime šupku a kukuričné vlásky
  4. Potom kukuricu opláchneme a kukuričné zrná orežeme do misy
  5. Kukuricu vložíme do hrnca a pridáme vodu
  6. Vodu privedieme do varu
  7. Akonáhle sa voda začne variť, znížime teplotu a na nízku teplotu varíme asi 5 minút
  8. Kukuricu spoločne s horúcou vodou nalejeme do pripravených zaváracích pohárov
  9. Pričom necháme 3 centimetrový priestor od jej hrdla
  10. Zbavíme sa vzduchových bublín
  11. Otrieme okraje pohárov
  12. Nasadíme viečko a utiahneme
  13. Na pripravenú utierku položíme poháre dnom nahor a necháme ich takto vychladnúť.
  14. Najlepšie ich takto necháme cez noc
  15. Druhý deň skontrolujeme tesnenie, stlačíme stred viečka, a ak je nepoddajný tak ej všetko v poriadku
  16. Pokiaľ poháre netesnia tak ho uložíme ihneď do chladničky a spotrebujeme ho najviac do 2 dní
  17. Zvyšné poháre označíme a uložme na chladné miesto
Zaváranie bez tlakového hrnca.
Zdroj: practicalselfreliance.com

Konzervovanie baby kukurice s chilli

Baby alebo malé kukurice si uchovávajú svoju sladkosť. Preto tento recept na konzervovanú kukuricu je úplne odlišný od tých predchádzajúcich, ktoré pracujú s „dospelou“ verziou.

Čo budeme potrebovať

  1. Bobkový list
  2. 3 guličky korenia
  3. 4 chilli papričky
  4. 3 guličky nového korenia
  5. Lyžička horčičných semienok
  6. ½ cibule
  7. 1 l vody
  8. 300 ml octu
  9. 25 g soli
  10. 120 g cukru
  11. 300 g baby kukurice

Postup

  1. Očistené kukuričné klásky vložíme do osolenej vriacej vody (10 g soli na 1 l vody)
  2. Varíme na nízku teplotu do zmäknutia
  3. Akonáhle nám zmäknú, tak ich opláchneme studenou vodou, aby sme zatavili proces varenia
  4. Kukuricu vložíme do zaváracích pohárov a pridáme bobkový list, semienka horčice a korenie
  5. Nakoniec pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a chilli papričky
  6. Pripravíme si nálev
  7. Na sporáku si zahrejeme ocot, soľ a cukor
  8. Miešame, kým sa zmes neprevarí a cukor so soľou nerozpustí
  9. Kukurica potom horúcim nálevom zalejeme
  10. Poháre utrieme a uzavrieme viečkom
  11. Poháre vložíme do hrnca s horúcou vodou
  12. Po dobu 25 minút sterilizujeme
  13. Po uplynutí času poháre vyberieme zo zaváracieho hrnca a necháme vychladnúť
  14. Označíme ich a uložíme na chladné miesto
Baby kukurice v náleve s cukrom a korením.
Zdroj: coles.com.au

Zavarená kukurica s karotkou a hráškom

Sladká kukurica spoločne s mladým hráškom a mrkvou z vašej záhradky. Uchovajte si chuť doma vypestovanej a zozbieranej zeleniny po celý rok s týmto jednoduchým receptom.

Čo budeme potrebovať

Na zeleninu

  1. 12 guličiek bieleho korenia
  2. 400 g kukurice
  3. 4 bobkové listy
  4. 2 červené papriky
  5. 150 g mrkvy
  6. 8 guličiek nového korenia
  7. 100 g mladého hrášku

Na nálev

  1. Lyžica soli
  2. 100 g cukru
  3. 250 ml octu
  4. 1 l vody

Postup

  1. Kukuricu olúpeme, očistíme a zbavíme bielych vláskov
  2. Vložíme do vriacej osolenej vody
  3. Varíme do zmäknutia, kým kukurica po napichnutí na vidličku neschádza samovoľne dole
  4. Papriku umyjeme, rozpolíme, zbavíme zrniečok a nakrájame na prúžky
  5. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska alebo kocky
  6. Hrášok opláchneme
  7. Všetku zeleninu necháme odkvapkať
  8. V hrnci privedieme do varu vodu
  9. Prilejeme ocot a prisypeme cukor a soľ
  10. Premiešame a znova necháme variť, potom odtavíme z platne
  11. Potom začneme plniť zaváracie poháre
  12. Plníme striedavo kukuricou s mrkvičkou a prúžkami papriky
  13. Hore nasypeme hrášok, pridáme korenie a zalejeme teplým nálevom
  14. Keď sú poháre naplnené, ihneď ich uzavrieme a vložíme do hrnca s horúcou vodou
  15. Tam ich varíme 30 minút na 90 stupňov

Tento recept na zavarenú kukuricu je na množstvo, ktoré sa zmestí do 4 pohárov.

Zavarená kukurica so sladkou mrkvou a doma vypestovaným hráškom.
Zdroj: mantitlement.com

Zavarená kukurica v sladkom náleve

Niekto to rád sladké, a preto sme si pre vás pripravili sladkastý variant tohto receptu na konzervovanú kukuricu.

Čo budeme potrebovať

  1. 1 kg kukurice (kukuričných semienok)
  2. Voda
  3. 150 g cukru
  4. 50 g soli
  5. 0,5 l octu
  6. 5 guličiek nového korenia
  7. Klinček
  8. Bobkový list
  9. Vetvička kôpru
  10. ½ lyžičky horčičného semienka
  11. 1 l vody

Postup

  1. Kukuricu olúpeme a očistíme
  2. V hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo vody
  3. Do vody pridáme kukuricu a tú neskôr 5 minút varíme
  4. Kukuricu vyberieme, opláchneme ju studenou vodou a necháme ju odkvapkať
  5. Na nálev si pridáme všetky suroviny do jedného hrnca a tie zalejeme 1 litrom vody
  6. Varíme zhruba 2 minúty
  7. Kukuricu navrstvíme do zaváracích pohárov a zalejeme horúcim nálevom
  8. Hrdlo pohárov utrieme a uzavrieme viečkom
  9. Poháre dobre uzavrieme a rozložíme ich do hrnca na zloženú utierku
  10. Poháre zalejeme vriacou vodou a sterilujeme asi 20 minút pri teplote 90 stupňov
Kukurica v pohároch so sladkým nálevom pred uzavretím.
Zdroj: rekindledroots.net

Benefity kukurice

Hoci ste to možno nevedeli kukuricu rovnako ako ryžu radíme do skupiny obilnín. Zároveň ju radíme do prirodzene bezlepkových potravín, ktoré sú vhodné napríklad pre ľudí trpiacich celiakiou.

Kukurica má vysoký podiel vitamínov skupiny B, železa, mangánu a horčíka. Tieto zložky napomáhajú k zlepšeniu koncentrácie, mozgovej činnosti a dokáže odbúravať aj stres.

Kukurica sa spracováva do mnoho rôznych podôb, či už to sú kukuričné chlebíčky alebo ju nájdeme v podobe múky alebo kaše. každopádne sa v hojnom množstve využíva pri zdravom životnom štýle.

Ak vás recepty na zavarenú kukuricu nadchli a chcete si jej chuť užiť aj v inej podobe, pozrite sa na tieto recepty na tieto cestovinové šaláty aj s kukuricou . Je to zdravá bomba!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.