Pečenie najrôznejších sladkostí je nepostrádateľnou súčasťou slovenských Vianoc.
Tiež patríte medzi milovníkov cukroviniek a ďalších typických dobrôt?
Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na vianočku!
Maslová, tvarohová, šľahačková, variantov je veľa.
Ktorá sa stane vašou najobľúbenejšou?
Vláčna kysnutá vianočka s hrozienkami a mandľami
Pridanie malého množstva šľahačky urobí tento variant krásne vláčnu. Vyskúšajte, budete milo prekvapení!
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 115 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 40 g cukru kryštál
- 3 žĺtky
- 200 ml polotučného mlieka
- 100 ml šľahačky
- 1 PL jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 75 g hrozienok
- štipka soli
Na zdobenie
- 1 vajce
- 1/2 šálky plátkovaných mandlí
- 2 PL práškového cukru
Postup:
- Maslo dôkladne utrite v mise s cukrom a žĺtkami.
- Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
- Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
- Do zmesi masla pridajte šľahačku, hrozienka a postupne striedavo pridávajte preosiatu múku a vzídený kvások.
- Všetko vypracujete na cesto.
- Misu následne prikryte čistou utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Vianočku ponechajte na plechu s papierom na pečenie pred vložením do rúry ešte najmenej 15-20 minút kysnúť.
- Následne ju prepichajte na niekoľkých miestach špajlí, potrite rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandlí.
Recepty na vianočku nie sú jediné, pri príprave ktorých sa využíva kysnuté cesto . Upečte si z neho aj rozmanité druhy buchiet, koláč či langoša.
Bohatá tvarohová vianočka s kandizovaným ovocím
Obľúbenú verziu nekysnuté vianočky. Chutí skvele a pripravíte ju oveľa rýchlejšie.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 180 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 vajcia
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 prášok do pečiva
- 100 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- 50 g kandizovaného ovocia
- nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
Postup
- Maslo utrite cukrom, potom pridajte vajcia a citrónovú kôru.
- Dôkladne premiešajte, pridajte tvaroh a postupne pridávajte tiež preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Následne prisypte hrozienka, kandizované ovocie a spracujte v cesto.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Z cesta upleťte vianočku a preneste ju na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vianočku potrite rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandlí.
- Pečte približne 50-60 minút.
- Vychladnutú vianočku posypte práškovým cukrom.
Jemná šľahačková vianočka
Pečivo, ktorého súčasťou je šľahačka, je vždy lahodné a jemné. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček sušeného droždia
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 70 g nasekaných mandlí
- štipka soli
- 1 žĺtok na potretie
Postup
- Všetky sypké ingrediencie, teda múku, práškový a vanilkový cukor, sušené droždie a soľ, zmiešajte v mise.
- Do zmesi pridajte mokré ingrediencie, hrozienka a mandle.
- Všetko vypracujte v cesto.
- Misu s cestom prekryte čistou utierkou a nechajte približne 60 minút kysnúť na teplom mieste.
- Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
- Tú položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Pred vložením do rúry vianočku prepichnite na niekoľkých miestach špajdľou, potrite žĺtkom a posypte mandľami.
- Pečiete približne 35-40 minút.
Objavte podobné tipy
Najlepšia maslová vianočka
Poctivý recept na vianočnú pochúťku, ktorá sa vám bude rozplývať na jazyku.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 žĺtok na potretie
Postup
- Maslo utrite s cukrom a vajcom.
- Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
- Do mlieka rozdrobte čerstvé droždie, pridajte trochu cukru a nechajte vzísť kvások.
- Do zmesi masla primiešajte hrozienka, mandle a striedavo postupne pridávajte aj preosiatu múku a kvások.
- Vypracujete tuhšie cesto.
- Následne ho dajte aspoň na 60 minút kysnúť na teplé miesto.
- Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Pred vložením do rúry vianočku na plechu vyloženom papierom na pečenie nechajte ešte približne 15-20 minút kysnúť.
- Vianočku potom prepichnite na niekoľkých miestach špajdľou a potrite vaječným žĺtkom.
- Pečte v predhriatej rúre približne hodinu.
- Vychladnutú vianočku posypte práškovým cukrom.
Vianočka zo zemiakového cesta
Nevšedný variant tejto vianočnej pochúťky, ktorá má jednu z hlavných ingrediencií spoločnú so zemiakovým šalátom.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 250 g olúpaných zemiakov varených v šupke
- 60 g masla
- 90 g cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 50 g hrozienok namočených v rume
- 50 g mandlí
- štipka soli
Postup
- Maslo utrite s cukrom a vajcom.
- Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
- Do mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
- Do zmesi masla pridajte hrozienka a postupne striedavo pridávajte preosiatu múku, jemne nastrúhané zemiaky a vzídený kvások.
- Vypracujete na tuhšie cesto.
- Misu s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Vianočku na plechu s papierom na pečenie nechajte pred vložením do rúry ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Následne ju prepichajte na niekoľkých miestach špajlí, potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami.
- Pečte približne 60 minút.
- Vychladnutú vianočku môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť bielkovou či čokoládovou polevou.
Recepty na vianočku nie sú jedinou sladkou pochúťkou, ktorú je možné zo zemiakov pripraviť. Inšpirujte sa našimi ďalšími zemiakovými sladkosťami .
Domáca bezlepková vianočka
Aj keď nemôžete alebo nechcete z nejakého dôvodu konzumovať lepok, nemusíte sa tohto sladkého vianočného potešenia vzdávať.
Ingrediencie
- 500 g bezlepkovej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 3 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- 1 žĺtok na potretie
Postup
- Maslo utrite v mise s cukrom.
- Pridajte vajcia, štipku soli a citrónovú kôru.
- V mlieku s trochou cukru nechajte vzísť kvások.
- Do misy s maslom a cukrom pridajte hrozienka a mandle.
- Následne postupne pridávajte aj preosiatu múku a kvások.
- Všetko vypracujete na cesto, ktoré potom nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste prekryté utierkou.
- Z vykysnutého cesta vytvorte vianočku.
- Preložte ju na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Pred vložením do rúry predhriatej na 180 ° C vianočku na niekoľkých miestach prepichnite špajľou, potrite žĺtkom a posypte plátky mandlí.
- Pečte približne 60 minút.
Netradičná vianočka s prekvapením
Tradičný slovenský variant pozná určite každý. Chcete všetkých prekvapiť? Vyskúšajte nemecký variant s lekvárom!
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 150 g lekváru
- 50 g nasekaných mandlí
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 žĺtok na potretie
Postup
- Cesto vypracujte rovnako ako pri maslovej vianočke.
- Jediný rozdiel v príprave prichádza pri príprave prameňov na zaplietanie.
- Rozvaľkajte cesto na širší plát. Na jeho okraj naneste tenký pruh lekváru a cesto stočte.
- Vytvorený valček odrežte a na okraj rozvaľkaného plátu opäť naneste pruh lekváru.
- Takto postup opakujete, kým nedostanete požadovaný počet prameňov s lekvárom vo vnútri.
- Nakoniec upleťte vianočku tak, ako ste zvyknutí.
- Pred vložením do rúry ju potrite žĺtkom a posypte mandľami.
- V rúre predhriatej na 180 ° C pečte približne 30-40 minút.
Okrem tohto netradičného receptu na vianočku si nemecké tradície môžete cez Vianoce preniesť na váš stôl aj v podobe vianočnej štôlne .
Ako vytvárať jednotlivé pramene plnené lekvárom, môžete vidieť aj v tomto videorecepte.
Pletenie vianočky
Dobrý recept na vianočku je jedna vec, ale ako ju upliesť tak, aby nám počas pečenia takzvane nespadla? Variantov je hneď niekoľko. Najjednoduchšie je tvar vianočky poskladať z troch samostatných častí. Spodné časti upletené zo štyroch prameňov, prostredné z troch prameňov a vrchné z dvoch.
Vrstvená vianočka
Chcete niečo viac prepracovaného? Ďalšími variantmi je pletenie zo šiestich, ôsmich či deviatich prameňov naraz. Vianočka je vďaka tomu vyššia, nadýchanejšia a ozdobný efekt vyzerá skvele.
Načerpajte inšpiráciu z týchto videopostupov.
Pletenie vianočky zo 6 prameňov
Pletenie vianočky z 8 prameňov
Pletenie z rôzneho počtu prameňov
Skladovanie vianočky
Upečenú vianočku uchovávajte najlepšie zabalenú v čistej bavlnenej utierke. Naopak ju nebaľte do igelitového vrecka či potravinovej fólie, stratí svoju krehkosť a vláčnosť.
Vianočka ako symbol Vianoc
História vianočky siaha až do stredoveku. Vtedy ju ale mohli piecť iba pekárski majstri a bola určená len pre šľachtu. V českých domácnostiach zdomácnela až v 18. storočí. Receptov na vianočku existuje veľké množstvo, najčastejšie sa pripravuje z kysnutého cesta, ale existujú aj varianty nekysnuté.
Svojím tvarom vianočka pripomína Ježiška v povijane. Z tohto dôvodu tak v minulosti nesmela chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Symbolické bolo aj jej krížové pletenie, ktoré malo údajne moc ochrániť osoby pri vianočnom stole pred zlými silami. Jednotlivým prameňom sa pri pletení tiež pripisoval symbolický význam. Štyri spodné pramene predstavovali zem, slnko, vodu a vzduch, tri prostredné pramene rozum, vôľu a cit a dva vrchné pramene poznania a lásku.
Vianočka, zvyky a povery
V minulosti sa v domácnostiach peklo toľko vianočiek, koľko bolo v rodine členov. Najväčšia vianočka bola umiestnená na štedrovečernom stole a mohol ju rozkrojiť iba hospodár. Konzumovala sa ako posledná zo siedmich jedál, ktoré sa na štedrovečernom stole mali objaviť.
Pôvodne sa do cesta vianočky zapekala aj jedna minca. Kto ju pri krájaní pri konzumácii objavil, čakalo naňho v budúcom roku podľa povery šťastia, zdravia a bohatstva. Kúsok vianočky dostával aj dobytok a ostatné zvieratá. Určité zvyky a tradície sa súviseli aj s pečením. Traduje sa, že gazdiné pri zarábaní vianočky museli mať oblečenú bielu zásteru a nesmeli hovoriť.