Zemiaky si môžete zapiecť takmer s čímkoľvek.
My sme si pre vás tentoraz pripravili 4 chutné recepty na zapečené zemiaky s kuracím mäsom, ktoré potešia celú vašu rodinu.
Vyskúšajte kombináciu s kukuricou a pórom alebo mrkvou a špenátom.
Ktorú si vyberiete?
Gratinové zemiaky s kuracím mäsom, pórom a kukuricou
Kurča a kukurica v lahodnej smotanovej omáčke z bieleho vína, na tom navrstvené nakrájané zemiaky a syr, a všetko prepečené k dokonalosti. Skvelá večera, ktorú si každý zamiluje!
Čo budete potrebovať
- 250 g vareného kuracieho mäsa, nakrájaného
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 plátky prerastenej slaniny, nakrájané na kúsky
- 1 šalotka alebo malá biela cibuľa nakrájaná na drobno
- 1 veľký pór, orezaný a nakrájaný na plátky
- 1 lyžica čerstvých lístkov tymiánu alebo 1 lyžička sušeného
- 150 ml bieleho vína
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 200 g konzervovanej (scedené) alebo mrazenej kukurice
- 500 g zemiakov s nižším obsahom škrobu
- 45 g čerstvo nastrúhaného parmezánu alebo čedaru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Olivový olej rozohrejte vo veľkej panvici na strednom plameni (použite panvicu vhodnú do rúry).
- Do panvice pridajte nakrájanú slaninu a za občasného miešania opekajte, kým nezačne chrumkať, asi 5 minút.
- Pridajte šalotku a restujte 2-3 minúty, kým nezačne mäknúť.
- Potom pridajte pór, tymián a štipku soli a korenia a za občasného restujte varte asi 5 minút.
- Podlejte vínom a trochu zmiernite plameň.
- Dobre premiešajte a nechajte 10 minút zľahka prevariť.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na hrúbku asi 2-3 mm.
- Po troškách prisypávajte múku pórkovú zmes a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Potom pomaly v 2-3 dávkach prilievajte kurací vývar a vždy pred pridaním ďalšieho vývaru premiešajte do hladka.
- Pridajte horčicu, kukuricu a nakrájané kuracie mäso.
- Vmiešajte polovicu smotany, dobre premiešame a potom vmiešajte zvyšok smotany.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti a potom vypnite oheň.
- Plátky zemiakov rozložte vo vrstve cez krémovú kuraciu omáčku, potom posypte štipkou čierneho korenia a strúhaným syrom.
- Opatrne vložte do predhriatej rúry a pečte 35–40 minút.
- Podávajte!

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?
Zapečené buffalo zemiaky s kuracím mäsom
Vrstvený zapekaný pokrm z korenených zemiakov, kuracieho mäsa, syra, slaniny a jarnej cibuľky. To všetko servírované spolu s chutným dresingom. Viete si predstaviť niečo lepšie?
Čo budete potrebovať
- 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na centimetrové kocky
- 8 stredných zemiakov, nakrájaných na centimetrové kocky (môžete nechať šupku alebo ju olúpať)
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvo mletého korenia
- 1 lyžička papriky
- 2 lyžice sušeného cesnaku
- 6 lyžíc pikantnej omáčky
- 2 šálky strúhaného čedaru
- 1 šálka orestovanej a rozdrobenej slaniny
- 1 šálka nakrájanej jarnej cibuľky
- dresing z modrého syra alebo farmársky dresing
Postup
- Predhrejte rúru na 260 stupňov Celzia.
- Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, pikantnú omáčku, soľ, korenie, sušený cesnak a papriku.
- Pridajte zemiaky a premiešajte, aby sa v zmesi obalili.
- Zemiaky dajte do vymastenej zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm.
- Pridajte na kocky nakrájané kura do zvyšnej zmesi olivového oleja a pikantnej omáčky a premiešajte.
- Počas pečenia zemiakov nechajte kura marinovať.
- Zemiaky pečte 20–25 minút za častého miešania, kým nie sú uvarené a zvonku pekne chrumkavé.
- Vyberte zemiaky z rúry a znížte teplotu rúry na 200 °C.
- Položte surové kura na zemiaky a pečte 20 minút alebo pokiaľ nie je kura hotové.
- Vo veľkej mise zmiešajte čedar, slaninu a jarnú cibuľku.
- Zmes nasypte na mäso a pečte 5–10 minút, alebo pokiaľ sa syr nerozpustí.
- Podávajte s extra pálivou omáčkou a dresingom podľa voľby.

Objavte podobné tipy
Baby zemiaky pečené s mäsom a brokolicou
Výdatné jedlo, ktoré vás počas chladných dní úžasne zahreje! Zapečené zemiaky spolu s kuracím mäsom, brokolicou a syrom sú jednoduché na prípravu, ingrediencie a navyše sú vhodné pre celú rodinu. Tak si ich s nami poďte pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 700 g baby zemiakov
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
- soľ a korenie podľa chuti
- štipka papriky
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku nakrájané na kocky
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1,5 šálky nízkotučného mlieka
- štipka kajenského korenia
- 1 šálka strúhaného eidamu
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- 450 g vareného kuracieho mäsa, nakrájaného na kocky
- 3 šálky čerstvej brokolice
Postup
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia, prekrájajte baby zemiaky na polovice a premiešajte ich s olejom, cesnakovým práškom, cibuľovým práškom, soľou a korením, paprikou a kajenským korením.
- Zemiaky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 30 minút.
- Akonáhle sú zemiaky hotové, znížte teplotu v rúre na 175 stupňov a pripravte si syrovú omáčku.
- Vo veľkom hrnci na sporáku rozpustite maslo na strednom plameni a pridajte nakrájaný cesnak.
- Akonáhle je maslo rozpustené, pridajte múku.
- Do vzniknutej pasty pomaly zašľahávajte mlieko.
- Varte na stredne miernom ohni, a keď omáčka začne hustnúť, pridajte 1 šálku strúhaného eidamu a 2 lyžice parmezánu.
- Zvyšnú lyžicu parmezánu si nechajte zatiaľ bokom.
- Omáčku miešajte 3-5 minút, kým sa všetok syr nerozpustí.
- Vypnite varnú dosku a potom do hrnca pridajte kura a brokolicu.
- Jemne premiešajte, pridajte zemiaky a znova premiešajte.
- Preneste do zapekacej misky s rozmermi 23 x 33 cm.
- Vrch posypte zvyšnou lyžicou parmezánu a pečte v rúre 30 minút.
- Skontrolujte, či sú zemiaky prepečené, keďtak pečte trochu dlhšie.
- Servírujte!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na pečené zemiaky z rúry . Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov!
Krémové zapekané zemiaky s mäsom, mrkvou a špenátom
Gratinované zemiaky s mrkvou, kuracím mäsom, špenátom a syrom v tomto chladnom období oceníte. Ide o sýty pokrm, ktorý vás zahreje a zároveň uspokojí vaše chuťové bunky.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
- 3 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na malé kúsky
- 4 lyžice bieleho vína
- 215 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 100 g zrelého čedaru, nastrúhaného
- 50 g strúhaného parmezánu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- štipka sušeného tymiánu
- 375 g vareného kuracieho mäsa, nakrájaného
- 100 g listov baby špenátu
- 350 g baby zemiakov, nakrájaných na tenké plátky (netreba lúpať)
- 1 lyžica rozpusteného masla
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej.
- Pridajte cibuľu, cesnak a mrkvu a opekajte na strednom plameni za pravidelného miešania, kým cibuľa nezmäkne.
- Prilejte víno, priveďte do varu a varte 2–3 minúty.
- Pridajte smotanu a horčicu a premiešajte.
- Zahrievajte takmer do varu, potom vmiešajte oba syry spolu so štipkou soli, korenia a sušeného tymiánu.
- Pridajte varené mäso a špenát a prehrievajte, kým špenát nezvädne.
- Zmes naložte do veľkej zapekacej misy a na ňu navrstvite zemiaky, začnite zvonku smerom dovnútra.
- Po zakrytí plátkami zemiakov všetko potrite rozpusteným maslom a posypte štipkou soli a korenia.
- Vložte do rúry a pečte 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú a nezezlátnu.
- Pred podávaním posypte čerstvým tymianom.

Zemiaky, neobyčajne obyčajná plodina, bez ktorej by bol náš jedálniček oveľa chudobnejší. Pripravili sme si pre vás podrobný čánok o zemiakoch , kde sa dozviete, aké druhy sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle, či je lepšie ich konzumovať so šupkou alebo bez a množstvo ďalších zaujímavých informácií!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!