Receptov na gulášovú polievku je nekonečno, ale najlepšie je s mletým mäsom.
Malé rozdrobené kúsky mäsa sú nasiaknuté výraznou chuťou tejto maďarskej polievky.
Chuť je intenzívna a nezabudnuteľná.
Ochutnajte ju sami.
Gulášová polievka s mletým hovädzím mäsom
Tento recept na výdatné jedlo je obľúbený v Rakúsku a Maďarsku. Je to skvelé jedlo, ako na obed, tak večeru. Rovnako ako mnoho ďalších pokrmov, ktoré nájdete na našom webe. Skúste napríklad krevety na cesnaku alebo výdatné zapečené cestoviny s kuracím mäsom .
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice masla
- 2 biele cibule (nakrájané)
- 125 g strúhanej mrkvy
- 2 stonky zeleru (nakrájané na plátky)
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 150 g mletého hovädzieho mäsa
- 125 g šampiňónov (nakrájaných na štvrtky)
- ½ lyžičky papriky
- 1 lyžička údené papriky
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžica sušeného tymiánu
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 bobkový list
- 400 g celých lúpaných paradajok (rozmixovaných)
- 750 ml kuracieho vývaru
- 125 g gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- V hrnci na masle orestujte cibuľu, mrkvu, zeler, huby a červenú papriku, kým nezmäknú.
- Pridajte cesnak, rascu a škoricu a restujte, kým sa zmes nerozvonia.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a smažte, kým nezhnedne.
- Počas varenia ho dobre premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Pridajte papriku, údenú papriku, tymián, paradajkový pretlak a bobkové listy a minútu zľahka opekajte.
- Pridajte konzervované paradajky a kuracie vývar a varte 30 minút.
- Zložte z platne a vmiešajte jogurt a nasekanú petržlenovú vňať.
- Dobre dochuťte soľou a korením.

Maďarská polievka z mletého mäsa
Tento recept na typickú gulášovú polievku s mletým mäsom si vychutnáte, ako nikdy predtým. Jej chuť je sladká, jemná, ale zároveň ľahko pikantná. Šmrnc všetkému dodávajú zemiaky a zelená pikantná paprika. Je to skvelé predjedlo, pred ľahkým a lahodným talianskym rizotom , vyberte si recept, ktorý vás najviac zaujme.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 500 g mletého mäsa
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná)
- 1½ lyžičky rasce
- 3 lyžice sladkej papriky
- 500 ml mäsového vývaru
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 zemiakov (nakrájaný na kocky)
- 1 pastinák (ošúpaný a nakrájaný)
- 1 mrkva (ošúpaná a nakrájaná)
- 1 stopkový zeler (nakrájaný)
- 1 zelená chilli paprika (nakrájaná na kocky)
- 400 g paradajok v plechovke
- 6 lyžíc kyslej smotany
- vetvička petržlenu
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a mäso na ňom opekajte 5 minút dozlatista.
- Pridajte cibuľu a rascu a restujte do zmäknutia.
- Pridajte papriku a miešajte 1 minútu, potom zalejte vývarom.
- Priveďte do varu a potom varte, kým mäso nezmäkne, asi 40 minút.
- Pridajte cesnak, zeleninu a paradajky. Varte ďalších 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Nechajte mierne vychladnúť a potom polovicu zmesi rozmixujte na kašu v kuchynskom robote.
- Vráťte do hrnca av prípade potreby pridajte trochu vody, aby vznikla hustá polievka.
- Prehrejte a podávajte s kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.
Bezkonkurenčne najlepšia gulášová polievka s mletým mäsom je zpomalého elektrického hrnca . Ale nie je to pomocník len na prípravu polievok! Pripravíte v ňom prakticky všetko a oveľa chutnejšie, než klasickým varením. Pozrite sa na našu recenziu a vyberte si svojho eklektického pomocníka!

Objavte podobné tipy
Polievka s paprikou, mletým morčacím mäsom a zeleninou
Že správny recept na gulášovú polievku s mletým mäsom a zeleninou môže byť len z hovädzieho alebo bravčového? Radi vás vyvedieme z omylu! Pochutnajte si s nami na jej verzii s mletým morčacím alebo kuracím mäskom a rovno si pripravte lahodné rolky , ktoré používajú rovnaký typ mäsa.
Čo budeme potrebovať
- 450 g mletého morčacieho mäsa (alebo kuracieho)
- 30 ml olivového oleja
- 1 stredná cibuľa (nakrájaná)
- 2 stopkový zeler (nakrájaný na tenké plátky)
- 1 malá zelená paprika (nakrájaná)
- 230 g konzerva šampiňónov nakrájaných na plátky
- 790 g konzerva paradajok (nasekaných s tekutinou)
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 g talianskeho korenia
- 5 g oregana
- 5 g petržlenu
- 5 g cibuľového prášku
- 5 g cesnakového prášku
Postup
- Morčacie mäso varte na olivovom oleji, kým nebude ružové.
- Pridajte cibuľu a zeler, varte, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte zelenú papriku a cesnak, niekoľko minút povarte.
- Pridajte paradajky s tekutinou, huby a ďalšie korenie.
- Gulášovú polievku prikryte a nechajte dusiť asi 1/2 hodiny. Občas premiešajte.

Ako polievku skladovať?
Uvarte polievku a nechajte ju vychladnúť pri izbovej teplote. Zmrazte ju v pevnej nádobe, ponechajte trochu priestoru pre prípadné roztiahnutie av mrazničke ju skladujte po dobu 1 až 3 mesiacov.
Ohrejte ju buď úplne zmrazenú, alebo cez noc ju nechajte rozmraziť v chladničke.
Akonáhle sa zahreje, pridajte polevy (kyslú smotanu) alebo ozdoby (petržlen) a podávajte.