Po chuti údeného sa môžete utĺcť?
Potom vyskúšajte naše recepty s údeným mäsom, na ktorých si pochutí celá vaša rodina.
Ochutnajte údenú polievku, plnené knedle či zapekané zemiaky.
Máme pre vás aj tip, ako si pripraviť údené hovädzie hruďou a to sami a úplne jednoducho.
Tak poďme na to!
Pečené údené v ovocnom náleve
Luxusná pochúťka, ktorú jednoducho musíte ochutnať! Pečené údené mäso na sladko je úplne delikátna záležitosť, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší hostia.
Ingrediencie
- 1 ks údeného mäsa
- 1 šálka hruškového džúsu
- 1 šálka pomarančového džúsu
- 0,5 šálky trstinového cukru
- 0,5 šálky medu
Postup
- Rúru si predhrejte na 200 °C.
- Do hlbokého pekáča nalejte hruškový a pomarančový džús (môžete pridať aj vodu), premiešajte a vložte doň údené mäso (mäso by malo byť zaliate cca do polovice).
- Pekáč prikryte alobalom a pri teplote 200 ° C ho pečte mäso do mäkka.
- Mäso počas pečenia polievajte ovocnou zmesou, v prípade potreby pridajte vodu.
- Keď je mäso dostatočne mäkké, vyberte ho z rúry a pripravte si glazúru.
- Med zmiešajte s cukrom, touto zmesou polejte mäso a nechajte ho dopiecť dozlatista (môžete použiť funkciu gril, avšak pozor na to, aby sa vám mäso nespálilo).
- Takto pripravené údené mäso podávajte s celozrnným chlebom, chrenom a nakladanými uhorkami, prípadne s rôznymi druhmi zemiakových šalátov.

Slovenské halušky s kapustou a údeným mäsom
Halušky patria medzi tradičné slovenské jedlo s nezameniteľnou chuťou. Vyskúšajte tento variant s kapustou a údeným mäsom. Budete sa oblizovať!
Ingrediencie
- 3 zemiaky
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 200 g kyslej kapusty
- 200 g údeného mäsa
- 1 cibuľa
- soľ a korenie podľa chuti
- rasca podľa chuti
- 1 lyžica oleja
Postup
- Zemiaky olúpte a najemno postrúhajte.
- Vytlačte z nich všetku vodu.
- K nastrúhaným zemiakom pridajte múku, soľ a vajcia.
- Vypracujte cesto.
- V hrnci priveďte vodu do varu.
- Cesto vložte do sita na halušky a pretlačte do vriacej vody halušky.
- Varte cca 8 minút, pokiaľ samy nevyplávajú na povrch.
- Uvarené halušky sceďte a nechajte ich v mise.
- Na panvici si na oleji dozlatista osmažte najemno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájané údené mäso.
- K mäsu a cibuli pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ, korenie a všetko spoločne ešte chvíľu opekajte.
- Halušky servírujte premiešané s kapustou a údeným.
- Ozdobte jarnou cibuľkou alebo pažítkou.

Hrachová kaša s údeným mäsom
Nie každý má hrachovú kašu práve v láske, to sa však s naším receptom môže zmeniť! Servírujte ju s údeným mäsom a kyslou uhorkou a verte, že si pochutnáte.
Ingrediencie
- 500 g suchého deleného hrachu
- 500 g údeného mäsa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru
- 1,5 cibuľa
- 1-2 ks (nemusí byť) zemiakov
- 15 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 2 bobkové listy
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice sadla
- majorán podľa chuti
- štipka sušenej saturejky
- voda podľa potreby
- soľ podľa chuti
Postup
- Hrach prepláchnite a namočte na 8-12 hodín do studenej vody, najlepšie cez noc.
- Potom vodu zlejte, zalejte čistou vodou, povarte 10 minút a zase zlejte.
- Mäso uvarte s koreňovou zeleninou, polovicou cibule a korenia do mäkka, asi 2 hodiny, podľa množstva mäsa.
- Vývar si odložte.
- Predvarený hrach zalejte vývarom z mäsa, pridajte nakrájaný zemiak, štipku saturejky a uvarte do mäkka.
- Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme 2 lyžice hladkej múky a opražíme do zlatista.
- Túto zápražku pridajte do uvarenej hrachovej kaše, ktorá sa nám primerane zahustí.
- Podľa potreby pridajte vývar z mäsa, prelisujte cesnak, ochuťte soľou a chvíľu povarte.
- Nakoniec pridajte podľa chuti majoránku.
- Údené mäso nakrájajte na plátky, pridajte k porcii kaše a ozdobte osmaženou cibuľkou.
- Podávajte s kyslou uhorkou a chlebom.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na kašu z hrachu 5x inak. Objavte klasické aj netradičné varianty!
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom
Obľúbená klasika, ktorú nikdy nikto nepohrdne. Pripravte si vynikajúce plnené zemiakové knedle podľa nášho receptu a už nikdy nebudete chcieť iné!
INGREDIENCIA
- 800 g zemiakov (varný typ C)
- 300 g údenej krkovice
- 200 g hrubej múky
- 80 g detskej krupičky
- 1 ks vajcia
- hladká múka na pomúčenej doske
- soľ
POSTUP
- Zemiaky uvarte v šupke domäkka a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým povarte údené mäso úplne ponorené vo vode asi 20 minút.
- Vyberte ho na dosku, nechajte ho vychladnúť a nakrájajte ho na drobné kocky.
- Aby knedle čakaním na vriacu vodu nezriedli, naplňte veľký hrniec najmenej 3 litre osolenej vody a priveďte do varu.
- Vychladnuté zemiaky olúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- K nastrúhaným zemiakom nasypte múku, krupicu a vyklepnite vajcia.
- Osoľte a rukami vypracujte mäkké a nelepivé cesto.
- Cesto rozdeľte na 4 časti a na pomúčenú dosku ho postupne rozvaľkajte na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm.
- Rozdeľte ho na štvorce o hrane asi 8 cm.
- Doprostred každého štvorca položte kôpku údeného mäsa.
- Všetky štyri cípy cesta spojte dohromady a rukami vytvarujte okrúhlu knedľu.
- Hotové knedle opatrne presuňte do vriacej vody a opäť čo najrýchlejšie priveďte do varu.
- Vareškou ich odlepte od dna a varte 10 až 12 minút podľa veľkosti knedlí.
- Potom ich zlejte, každý prepichnite vidličkou a ihneď podávajte.
- Knedle môžete podávať s dusenou kyslou kapustou, alebo vyprážanou cibuľkou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na luxusné knedle zo zemiakov . Užite si rôzne náplne!
Údené karé so zemiakovou kašou
Pripravte si tento chutný a pritom jednoduchý recept, ktorý si obľúbi celá vaša rodina!
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 2 kyslé jablká
- 1 cibuľa
- trochu oleja
- 3 lyžice masla
- 200 ml mlieka
- štipka soli
- 600 g údeného karé
Postup
- Zemiaky očistite, uvarte a čiastočne sceďte, roztlačte a dobre vymiešajte.
- Mlieko povarte s maslom a soľou a postupne zamiešajte do zemiakov.
- Očistené jablká rozvarte s trochou vody na kašu, pridajte k zemiakom a utrite dohladka.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno, opražte na oleji do ružova a naložte na kašu.
- Mäso umyte a uvarte.
- Polovychladlé nakrájajte na plátky a podávajte s kašou.

Objavte podobné tipy
Údená polievka s krúpami
Táto lahodná výdatná polievka z údeného mäsa, krúp a zeleniny je plná chuti a skvele zasýti a zahreje. Vyskúšajte ju aj vy!
INGREDIENCIA
- 750 g údeného mäsa, môžem byť aj kosti
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek čierneho korenia
- 2 guličky nového korenia
- 250 g krúp
- 2 lyžice sadla
- 1 cibuľa nakrájaná na jemno
- 2 zemiaky olúpané a nakrájané na kocky
- 1 mrkva nakrájaná na kocky
- 1 petržlen nakrájaný na kocky
- 1 lyžička majoránky
- soľ, petržlen na ozdobu
POSTUP
- Údené mäso vložte do hrnca a zalejte 2 litre vody.
- Pridajte bobkový list, korenie, nové korenie a varíme asi hodinu.
- Krúpy zalejte dvojnásobkom studenej vody a nechajte ich aspoň 45 minút stáť.
- Potom ich uvarte podľa návodu, prepláchnite studenou vodou.
- V hrnci rozohrejte masť, pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť.
- Zalejte cez sitko vývarom z údeného mäsa, pridajte zemiaky a varte 10 minút.
- Pridajte zeleninu, krúpy, varte ďalších 15 minút.
- Medzitým nakrájajte mäso na kúsky, vložte ho do polievky, okoreňte majoránom, prípadne osoľte a ozdobte petržlenovou vňaťou.

Chcete tiež ďalších 5 úžasných polievok s vôňou údeného mäsa ? Vyskúšajte ich!
Údené s chrenovou omáčkou
Vyskúšajte tento jednoduchý tradičný recept na chrenovú omáčku s údeným mäsom. Zvládne ho aj úplný začiatočník!
Ingrediencie
- 1 kg údené krkovičky
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- podľa chuti (čerstvý nastrúhaný) chren
- podľa chuti soľ
- podľa chuti kryštálový cukor
- podľa chuti citrónová šťava
- 250 ml smotany na varenie
- 100 ml mlieka
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 lyžice oleja
- 300 ml vývaru z údeného mäsa
Postup
- Najprv si uvarte údené mäso.
- Na rozohriatom masle opražte hladkú múku do žlta.
- Zalejte mliekom a povarte na miernom ohni asi 10 minút.
- Primiešajte vývar z údeného mäsa (asi 3 dl), a pridajte nastrúhaný čerstvý chren.
- Pomaly povarte ďalších 10 minút, prípadne osoľte.
- So soľou opatrne, vývar je slaný od údeného.
- Podľa chuti pridajte cukor a citrónovú šťavu.
- Nakoniec pridajte kvalitnú smotanu na varenie.
- Nechajte prejsť varom.
- Na oleji opražte nakrájanú cibuľu do hneda.
- Nakrájané mäso dajte na tanier a posypte osmaženou cibuľou.
- Podávajte s knedľou.

Francúzske zemiaky so syrom a údeným
Výborné bezlepkové jedlo, ktoré si s kľudom môžete dopriať aj počas diéty. Je jednoduché na prípravu a pritom chutné. Užite si ho!
Ingrediencie
- 900 g zemiakov
- 450 g údeného mäsa
- 100 g strúhaného Eidamu
- 3 vajcia
- 220 ml mlieka
- 100 g cibule
- 20 g oleja / ghí / masti
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Zemiaky si uvarte v šupke (môžete aj deň dopredu).
- Údené si môžete tiež ešte uvariť, ale nemusíte.
- 2 z 3 vajec uvarte na tvrdo (1 nechajte surové) a po vychladnutí ich nakrájajte na kocky.
- Cibuľu nakrájajte na drobné kocky.
- Uvarené a olúpané zemiaky si cez sito nakrájajte na kocky.
- Údené mäso tiež pokrájajte na kocky.
- Nakrájané zemiaky, údené a vajíčka dajte do pekáča a jemne premiešajte.
- Cibuľu opražte na tuku a pridajte do pekáča na zmes.
- V mlieku si rozmiešajte nastrúhaný syr, 1 surové vajcia, soľ a korenie.
- Túto zmes nalejte na zvyšok ingrediencií, ktoré máte už v pekáči a jemne ich spolu premiešajte.
- Pekáč vložte do rúry na 160 ° C a pečte približne hodinu.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj ďalšie neodolateľné recepty na zemiaky po francúzsku . Inšpirujte sa!
Údené hovädzie hruďou pre začiatočníkov
Skúste si pripraviť vlastné údené mäso, po ktorom sa budete môcť utĺcť. S naším návodom to zvládne úplne každý!
Ingrediencie
- 4,5 kg hovädzieho hrude bez kosti
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky soli
- 1/3 šálky papriky
- 1/3 šálky sušeného chilli
- 1/4 šálky čierneho korenia
Postup
- Orežte tuk z mäsa, poriadne ho potrite zmesou korenia a rozkúrte udiareň či gril na teplotu cca 107 stupňov Celzia.
- Vložte mäso do udiarne a nechajte ho tam, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 74 °C (asi 7 hodín).
- Vyberte hruďou a zabaľte ho do alobalu, potom mäso vložte späť do udiarne/grilu a nechajte ho tam, kým najhrubší koniec hrude nedosiahne teplotu 93 °C.
- Prepečenosť overte tak, že najtenší koniec mäsa bude mäkký.
- Hrudie nechajte zabalené v alobale a pred krájaním ho nechajte aspoň 45 minút odpočinúť.
- Podávajte a užívajte si ho!

Viete, že údené mäso si môžete aj zavárať a dopriať si tak jeho lahodnú chuť po celý rok? Vyskúšajte naše tipy!
Ako správne údiť mäso
- Na údenie mäsa použite ideálne udiareň , pokiaľ ju však nemáte k dispozícii, postačí vám plynový gril alebo gril na drevené uhlie .
- V poslednom prípade naukladáte drevené uhlie na jednu stranu grilu , druhú necháte prázdnu a môžete gril rozpáliť.
- Strana s uhlíkmi sa rozpáli ako obvykle, čo je ideálne na steaky, ale kúzlo údenia vzniká na druhej strane .
- Ak chcete údiť na plynovom grile , stačí zapnúť horáky na jednej strane grilu a ostatné nechať vypnuté.
- Rovnako ako pri grile na drevené uhlie budete musieť chvíľu experimentovať, než presne zistíte, ako dosiahnuť požadovanú teplotu 107 – 135 stupňov Celzia.
- Trik, ktorý zabráni vysychaniu mäsa a pomôže ho udržať vlhké a chutné, je dať grilovaciu alobalovú misku (asi do polovice naplnenú vodou) dovnútra grilu, na stranu, kde nie je žiadne uhlie.
- Voda absorbuje teplo a potom ho znova vyžaruje, čo pomáha udržiavať celkovú teplotu grilu konzistentnú .
- Doba údenia je rôzna.
- Závisí od množstva faktorov ako je veľkosť mäsa, teplota počas údenia, množstvo soli či vlhkosť.
- Najspoľahlivejšie je teplotu mäsa kontrolovať teplomerom na mäso .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!