Intenzívna chuť, silná aróma a mäkké mäso.
Všetky tieto tri komponenty sú súčasťou tých najlepších receptov na gulášovú polievku s hovädzím mäsom.
Neuveríte, aké sú jednoduché!
Aký variant vám najviac zachutil?
Gulášová polievka z hovädzieho mäsa
Zdravá, výdatná polievka založená na tradičnom maďarskom guláši s nízkotučným chudým hovädzím mäsom, sladkými zemiakmi a údenou paprikou. Už sa vám zbiehajú sliny? A sliny by sa vám mohli zbiehať aj s touto tradičnou maďarskou rybacou polievkou , ochutnajte halaszle!
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 veľká cibuľa (rozpolená a nakrájaná)
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- 200 g extra chudého duseného hovädzieho mäsa (nakrájaného na jemné kocky)
- 1 lyžička rasce
- 2 lyžičky údené papriky
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 600 ml hovädzieho vývaru
- 1 stredný sladký zemiak (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
- 1 zelená paprika (zbavená semienok a nakrájaná na kocky)
- 150 g jogurtu
- hrsť petržlenu
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a opekajte 5 minút, kým sa nezačnú sfarbovať.
- Vmiešajte hovädzie mäso, zvýšte teplotu a za stáleho miešania opekajte, aby zhnedlo.
- Pridajte rascu a papriku, dobre premiešajte, potom pridajte paradajky a vývar.
- Prikryte a nechajte 30 minút variť do mäkka.
- Vmiešajte sladké zemiaky a zelenú papriku, prikryte a varte ďalších 20 minút do zmäknutia.
- Nechajte trochu vychladnúť a potom podávajte preliate jogurtom a petržlenovou vňaťou.

Gulášová polievka s mletým hovädzím mäsom
Chuť Maďarska, množstvo zeleniny a korenia robia z tejto gulášovej polievky s hovädzím zaujímavú alternatívu k tradičným receptom. Môžete použiť takmer akúkoľvek zmes zeleniny, ktorú chcete, dokonca aj mrazenú. Táto sýta polievka je skvelým predskokanom pre nejaké ľahšie hlavné jedlo, ako sú napríklad tieto banánové lievance .
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 mrkva (nakrájaná na tenké plátky)
- stopkový zeler (nakrájaný na tenké plátky)
- 250 g nakrájaných húb
- 30 ml papriky
- ½ lyžičky rasce
- ¼ lyžičky chilli papričky (voliteľné)
- 1 zemiakov (ošúpaný a nakrájaný)
- 900 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru
- 50 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 125 g mrazeného hrášku
Postup
- Hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, mrkva, zeler, šampiňóny, papriku, rascu a chilli varte v holandskej rúre na strednú teplotu 10 až 15 minút, alebo kým mäso nie je dôkladne prepečené a nevyparí sa všetka tekutina.
- Pridajte zemiaky, vývar, petržlen, paradajkový pretlak a sójovú omáčku a zmes priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte 15 minút.
- Pridajte hrášok a nechajte všetko dusiť ďalších 5 minút.
Pripravte si gulášovú polievku z pomalého hrnca. Mäso bude oveľa viac krehkejšie a chutnejšie. Doslova sa vám rozpadne na jazyku. Ak neviete, podľa akých parametrov vyberať pozrite sa na našurecenziu na elektrické hrnce a hneď spoznáte, ako vyzerá kvalitný produkt!

Objavte podobné tipy
Tradičná maďarská gulášovka z hovädzieho mäsa so smotanou
Táto polievka sa podáva po celom Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku a Maďarsku, ale nájdete ju aj v našich reštauráciách. My sme ale pre vás pripravili rovno aj recept na túto gulášovú polievku s hovädzím mäsom, aby ste si ju mohli vychutnať v pohodlí domova. S nami si môžete urobiť kompletný maďarský obed, pripravte si aj recept na tokáň , ktorý je plný lahodného mäsa.
Postup
- 250 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zelená paprika
- 2 paradajky
- pár vetvička čerstvej majoránky
- extra panenský olivový olej
- 500 g hovädzie holene (nakrájané na malé kocky)
- 1 lyžička papriky
- 1½ l hovädzieho vývaru
- ½ lyžičky rasce
- ocot z červeného vína
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 200 g zemiakov
- kyslá smotana
Čo budeme potrebovať
- Cibuľu olúpeme a nakrájame, cesnak olúpeme a prelisujeme, papriku zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Paradajky nakrájame nadrobno. Majoránku oberte a nasekajte nadrobno.
- Do veľkej panvice nalejte poriadnu dávku oleja.
- Cibuľu, cesnak a korenie zľahka orestujte, kým nezmäknú.
- Pridajte hovädzie mäso a pokračujte vo varení, kým mäso nezhnedne a zelenina nie je uvarená.
- Vmiešajte papriku a varte ešte 2 minúty, potom pridajte 200 ml hovädzieho vývaru.
- Priveďte do varu a varte, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Pridajte majorán, rascu, štipku octu, paradajky, paradajkový pretlak a dobre okoreňte.
- Pridajte liter vývaru a varte, kým mäso a zelenina nezmäknú, asi 1½ až 2 hodiny.
- Olúpte, nakrájajte a pridajte zemiaky, plus zvyšný vývar a varte, kým nie sú zemiaky uvarené.
- Podávajte s kopčekom kyslej smotany.

Čo s gulášovou polievkou podávať?
Ste pripravení objaviť perfektnú prílohu ku gulášovej polievke? Určite existuje niekoľko chutných možností, ktoré si môžete vybrať na podávanie spolu s týmto tradičným maďarským jedlom.
Kelové závitky
Pokiaľ hľadáte perfektnú prílohu ku gulášu, vyskúšajte kelové závitky. Chute sa chute dobre snúbia s tými gulášovými, najmä potom čo ich opečiete na masle.
Kukuričný chlieb
Kukuričný chlieb bude milovať snáď každý ak domácemu gulášu bude chutiť úplne skvele.
Zemiačiky
Zemiaky sú jednou z ďalších príloh ku gulášovej polievke. Chrumkavý a chutný zemiak sa dobre spojí s paradajkovými a paprikovými chuťami vývaru guláša.
Čerstvý chlieb
Určite neurobíte chybu, keď snúbite bochník chleba s gulášovou polievkou. Chleba namočte do polievky, rozlámajte a pridajte k dusenému hovädziemu mäsu, aby ste si vychutnali chuť každým sústom, alebo ho zahryzujte samostatne s trochou masla.