Tradičný staročeský pokrm našich predkov.
Dnes je hrachová kaša často zlou spomienkou na školskú jedáleň.
To je ale skutočne škoda!
Je plná vitamínov, výdatná a finančne nenáročná.
Pozrite sa na naše recepty a presvedčte sa, že hrachovku je možné pripraviť naozaj chutne.
Hrachová kaša s údeným a vyprážanou cibuľkou
Tento recept na hrachovú kašu je vážne lahôdka. Pripravte ho na nedeľný obed a uvidíte, že sa všetci budú len oblizovať.
Ingrediencie
- 300 g sušeného zeleného hrachu
- 100 ml mlieka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- soľ
- 1 väčšia cibuľa
- 2 plátky údeného mäsa
- 100 ml rastlinného oleja
Postup
- Hrach deň vopred namočte do 700 ml vody
- Druhý deň ho nezlievajte, ale vo vode ho rovno uvarte do zmäknutia (cca 40 minút)
- K uvarenému hrachu s vodou pridajte soľ, mlieko a maslo a rozmixujte dohladka
- Pridajte prelisovaný cesnak a na miernom plameni pozvoľna prehrievajte
- Cibuľu nakrájajte na kolieska a osmažte na polovici oleja dozlatista
- Na druhej polovici oleja opečte údené mäso
- Hrachovú kašu ozdobte opečenou cibuľkou, prelejte olejom z cibule a servírujte s plátkom mäsa

Hrachová kaša z mrazeného hrášku
Keď na prípravu hrachovky použijete mrazený hrášok, získate svieže, krásne zelené jedlo, ktorému jednoducho nemožno odolať.
Ingrediencie
- 200 g mrazeného hrášku
- 4 lyžice bieleho jogurtu
- soľ
- korenie
- 8 lyžíc syra ricotta
- čerstvá bazalka
- 8 plátkov anglickej slaniny
- 1 lyžička octu
- štipka kajenského korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200°
- Plátky slaniny vyskladajte napliech s papierom na pečenie a pečte približne 10 minút
- Mrazený hrášok dajte do vriacej osolenej vody a varte 3 – 5 minút
- Zlejte
- K hrášku pridajte jogurt, ocot a bazalku a rozmixujte do hladkého pyré
- Vráťte na platňu, pridajte podľa chuti soľ, korenie a kajenské korenie a prehrejte
- Na každú porciu hráškovej kaše dajte dve lyžičky ricotty a dva plátky slaniny a podávajte

Poradíme vám s voľbou vhodného sporáka do domácnosti. Hodnotili sme plynové sporáky . Zaujíma vás, ako v teste obstáli?
Hrachovka s klobásou a vajcom
Poctivá klobása, vajíčko a kyslá uhorka – výborná hrachová kaša ako od babičky.
Ingrediencie
- 300 g poleného lúpaného hrachu
- 100 ml mlieka
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 1 lyžička majoránky
- 4 vajcia
- 4 klobásy
- 8 kyslých uhoriek
Postup
- Hrach preperte, dajte do hrnca a zalejte dvojnásobným množstvom vody
- Osoľte a varte do mäkka, približne 40 – 50 minút
- Zlejte (vodu si uschovajte)
- K hrachu pridajte maslo a maslo a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka. Ak je kaša veľmi hustá prilejte vodu z varenia
- Do kaše pridajte prelisovaný cesnak a majorán a na miernom plameni ľahko prehrievajte
- Vajcia uvarte vo vode natvrdo – približne 8 minút, olúpte a pozdĺžne rozkrojte
- Klobásy opečte na malom množstve oleja
- Kašu na tanieri prelejte výpekom z klobás
- Servírujte s vajíčkom, kyslou uhorkou a klobásou

Objavte podobné tipy
Indická kaša z hrachu
Máte radi nové chute? Skúste si kašu z hrášku pripraviť trochu netradične. Indické curry vám určite zachutí.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 4 mrkvy
- 200 g mrazeného hrášku
- 2 lyžice korenia Garam masala
- 2 lyžice kurkumy
- 1 lyžička korenia
- voda
- 1 lyžica oleja
- 1 chilli paprička
Postup
- V panvici rozpáľte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľku a osmažte
- Pridajte na polkolieska nakrájanú mrkvu a chvíľku opekajte
- Zasypte korením a korením a nechajte rozvoňať
- Podlejte vodou tak aby bola mrkva úplne ponorená, priveďte do varu a niekoľko minút duste
- Pridajte hrášok, viac vody a varte pokiaľ sa zelenina úplne nerozvarí
- Dochuťte soľou, prípadne cukrom
- Podávajte ozdobené pár plátkami chilli papričky

Zaujal vás tento recept? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na karí s cícerom .
Zdravá kaša z čerstvého hrachu s aljašskou treskou
Diétny recept plný bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Pripravte si zdravý a výživný obed.
Ingrediencie
- 200 g čerstvého hrášku
- 100 ml vody
- 2 lyžice masla
- šťava z polovice citróna
- korenie
- soľ
- čerstvé bylinky – estragón/koriander/ petržlen/ pažítka
- 4 filety aljašskej tresky
- 2 lyžice oleja
Postup
- Hrášok dajte do hrnca, zalejte vodou, osoľte a varte do zmäknutia
- Zlejte, pridajte maslo, soľ, premiešajte a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka
- Pridajte bylinky, pokvapkajte citrónovou šťavou a dochuťte soľou a korením
- Plátky ryby osoľte a okoreňte
- Opečte na panvici na malom množstve oleja

6 zaujímavostí o hrachu
- Hrach tvorí základ klasických jedál v mnohých svetových kuchyniach
- Do Európy sa rozšíril už v 6 storočí a patril medzi najbežnejšie potraviny – bol lacný, ľahko dostupný a výživný.
- Hrach a hrášok pochádzajú z rovnakej plodiny – hrach je zrelý a radí sa medzi strukoviny, hrášok je nedozretým plodom a patrí medzi zeleninu
- Obsahuje veľa vlákniny, takmer žiadne tuky, je bohytý na bielkoviny, minerály a má vysoký obsah kyseliny listovej.
- Polený hrach, ktorý je (rovnako ako hrach celý) bežne dostupný v obchodoch je lúpaný – tým pádom je lepšie stráviteľný, nenadúva a nemusí sa máčať vopred, nemožno ho ale nakľučovať
- Žltý hrach je o niečo múčnejší ako ten zelený a je tiež menej sladký. Z výživového hľadiska ale nijak zásadne nelíšia