Recepty na kašu z hrachu 5x inak. Objavte klasické aj netradičné varianty!

Tradičný staročeský pokrm našich predkov.

Dnes je hrachová kaša často zlou spomienkou na školskú jedáleň.

To je ale skutočne škoda!

Je plná vitamínov, výdatná a finančne nenáročná.

Pozrite sa na naše recepty a presvedčte sa, že hrachovku je možné pripraviť naozaj chutne.

Hrachová kaša s údeným a vyprážanou cibuľkou

Tento recept na hrachovú kašu je vážne lahôdka. Pripravte ho na nedeľný obed a uvidíte, že sa všetci budú len oblizovať.

Ingrediencie

  • 300 g sušeného zeleného hrachu
  • 100 ml mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • soľ
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 plátky údeného mäsa
  • 100 ml rastlinného oleja

Postup

  • Hrach deň vopred namočte do 700 ml vody
  • Druhý deň ho nezlievajte, ale vo vode ho rovno uvarte do zmäknutia (cca 40 minút)
  • K uvarenému hrachu s vodou pridajte soľ, mlieko a maslo a rozmixujte dohladka
  • Pridajte prelisovaný cesnak a na miernom plameni pozvoľna prehrievajte
  • Cibuľu nakrájajte na kolieska a osmažte na polovici oleja dozlatista
  • Na druhej polovici oleja opečte údené mäso
  • Hrachovú kašu ozdobte opečenou cibuľkou, prelejte olejom z cibule a servírujte s plátkom mäsa
Hrachovka s údeným mäsom a pokrájanou kyslou uhorkou
Zdroj: pinterest.com

Hrachová kaša z mrazeného hrášku

Keď na prípravu hrachovky použijete mrazený hrášok, získate svieže, krásne zelené jedlo, ktorému jednoducho nemožno odolať.

Ingrediencie

  • 200 g mrazeného hrášku
  • 4 lyžice bieleho jogurtu
  • soľ
  • korenie
  • 8 lyžíc syra ricotta
  • čerstvá bazalka
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • 1 lyžička octu
  • štipka kajenského korenia

Postup

  • Predhrejte rúru na 200°
  • Plátky slaniny vyskladajte napliech s papierom na pečenie a pečte približne 10 minút
  • Mrazený hrášok dajte do vriacej osolenej vody a varte 3 – 5 minút
  • Zlejte
  • K hrášku pridajte jogurt, ocot a bazalku a rozmixujte do hladkého pyré
  • Vráťte na platňu, pridajte podľa chuti soľ, korenie a kajenské korenie a prehrejte
  • Na každú porciu hráškovej kaše dajte dve lyžičky ricotty a dva plátky slaniny a podávajte
Dve misky zelená hráškovej kaše s plátkom opečené slaniny a syrom
Zdroj: storyofakitchen.com

Poradíme vám s voľbou vhodného sporáka do domácnosti. Hodnotili sme plynové sporáky . Zaujíma vás, ako v teste obstáli?

Hrachovka s klobásou a vajcom

Poctivá klobása, vajíčko a kyslá uhorka – výborná hrachová kaša ako od babičky.

Ingrediencie

  • 300 g poleného lúpaného hrachu
  • 100 ml mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 lyžička majoránky
  • 4 vajcia
  • 4 klobásy
  • 8 kyslých uhoriek

Postup

  • Hrach preperte, dajte do hrnca a zalejte dvojnásobným množstvom vody
  • Osoľte a varte do mäkka, približne 40 – 50 minút
  • Zlejte (vodu si uschovajte)
  • K hrachu pridajte maslo a maslo a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka. Ak je kaša veľmi hustá prilejte vodu z varenia
  • Do kaše pridajte prelisovaný cesnak a majorán a na miernom plameni ľahko prehrievajte
  • Vajcia uvarte vo vode natvrdo – približne 8 minút, olúpte a pozdĺžne rozkrojte
  • Klobásy opečte na malom množstve oleja
  • Kašu na tanieri prelejte výpekom z klobás
  • Servírujte s vajíčkom, kyslou uhorkou a klobásou
Hrachová kaša s opečenou klobásou, kozím rohom a cibuľkou
Zdroj: pinterest.com

Indická kaša z hrachu

Máte radi nové chute? Skúste si kašu z hrášku pripraviť trochu netradične. Indické curry vám určite zachutí.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 4 mrkvy
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 2 lyžice korenia Garam masala
  • 2 lyžice kurkumy
  • 1 lyžička korenia
  • voda
  • 1 lyžica oleja
  • 1 chilli paprička

Postup

  • V panvici rozpáľte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľku a osmažte
  • Pridajte na polkolieska nakrájanú mrkvu a chvíľku opekajte
  • Zasypte korením a korením a nechajte rozvoňať
  • Podlejte vodou tak aby bola mrkva úplne ponorená, priveďte do varu a niekoľko minút duste
  • Pridajte hrášok, viac vody a varte pokiaľ sa zelenina úplne nerozvarí
  • Dochuťte soľou, prípadne cukrom
  • Podávajte ozdobené pár plátkami chilli papričky
Žltá kaša z hrachu ozdobená semienkami a červenou paprikou
Zdroj: simplyrecipes.com

Zaujal vás tento recept? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na karí s cícerom .

Zdravá kaša z čerstvého hrachu s aljašskou treskou

Diétny recept plný bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Pripravte si zdravý a výživný obed.

Ingrediencie

  • 200 g čerstvého hrášku
  • 100 ml vody
  • 2 lyžice masla
  • šťava z polovice citróna
  • korenie
  • soľ
  • čerstvé bylinky – estragón/koriander/ petržlen/ pažítka
  • 4 filety aljašskej tresky
  • 2 lyžice oleja

Postup

  • Hrášok dajte do hrnca, zalejte vodou, osoľte a varte do zmäknutia
  • Zlejte, pridajte maslo, soľ, premiešajte a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka
  • Pridajte bylinky, pokvapkajte citrónovou šťavou a dochuťte soľou a korením
  • Plátky ryby osoľte a okoreňte
  • Opečte na panvici na malom množstve oleja
Hrachové pyré s opečenou rybou
Zdroj: taste.com.au

6 zaujímavostí o hrachu

  • Hrach tvorí základ klasických jedál v mnohých svetových kuchyniach
  • Do Európy sa rozšíril už v 6 storočí a patril medzi najbežnejšie potraviny – bol lacný, ľahko dostupný a výživný.
  • Hrach a hrášok pochádzajú z rovnakej plodiny – hrach je zrelý a radí sa medzi strukoviny, hrášok je nedozretým plodom a patrí medzi zeleninu
  • Obsahuje veľa vlákniny, takmer žiadne tuky, je bohytý na bielkoviny, minerály a má vysoký obsah kyseliny listovej.
  • Polený hrach, ktorý je (rovnako ako hrach celý) bežne dostupný v obchodoch je lúpaný – tým pádom je lepšie stráviteľný, nenadúva a nemusí sa máčať vopred, nemožno ho ale nakľučovať
  • Žltý hrach je o niečo múčnejší ako ten zelený a je tiež menej sladký. Z výživového hľadiska ale nijak zásadne nelíšia

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.