4 neodolateľné recepty na zemiaky po francúzsku. Inšpirujte sa!

Neviete čo uvariť na obed? Alebo na večeru?

Chcete jednoduchý pokrm, ktorý pripravíte do hodiny a nasýtite ním celú rodinu?

Pripravte si recept na francúzske zemiaky, alebo aj gratinované.

Tu nájdete niekoľko variácií tohto zapečeného jedla a určite si vyberiete aj vy!

Rýchle zemiaky po francúzsku s údeným

Pripravte si variant týchto zemiakov s údeným mäsom. Nielen že je recept rýchly, je tiež veľmi chutný! Údené mäso dodá zemiakom ten správny šmak a olizovať sa budete až za ušami.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibuľa
  • 200g údeného mäsa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 500g syra (gouda, eidam, akýkoľvek chcete)
  • 150ml mlieka alebo smotany
  • Soľ a korenie

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Zemiaky dajte do hrnca so studenou vodou, zemiaky aby boli úplne ponorené.
  • Vodu osoľte, potom priveďte do varu nechajte variť asi 10 – 15 min. Zemiaky potom sceďte a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým ošúpte a nakrájajte cibuľu a cesnak. Údené nakrájajte nahrubo.
  • Na veľkej panvici zohrejte olivový olej a restujte slaninu s cibuľou cca. 3 min. Pridajte cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
  • Vychladené zemiaky nakrájajte na plátky alebo pretlačte krájačom na zemiaky. Polovicu zemiakov rozložte do pekáča.
  • Osoľte, operujte a rozložte polovicu opečeného údeného mäsa s cibuľou a cesnakom. Potom posypte polovicou syra.
  • Naneste druhú polovicu zemiakov, osoľte, okoreňte a posypte druhou polovicou zmesí údeného a cibule.
  • Nakoniec posypte zvyškom syra, podlejte mliekom alebo smotanou.
  • Pečte pri teplote 180 ° C po dobu cca. 30 – 40 minút, kým zemiaky nie sú navrchu zlatohnedé.
zapečené zemiaky so smotanou a údeným
Zdroj: lavenderandmacarons.com

TIP: Vyskúšajte tiež niektorý z receptov na zapekaný baklažán . Iste si pochutnáte!

Pravé francúzske zemiaky s vajcami a údeným

Klasický recept na zemiaky po francúzsku si môžete pripraviť už za chvíľku. Stačí pár ingrediencií a máte jedlo pre celú rodinu. Vajíček použite najlepšie 12ks, pre poriadne spojenie so zemiakmi. Avšak v núdzi stačí aj 6ks.

Ingrediencie

  • 500g údeného mäsa či slaniny nakrájanej na kocky
  • 1 cibuľa
  • 3 nadrvené strúčiky cesnaku
  • 12 veľkých vajec
  • 1 šálka mlieka alebo smotany
  • 1kg zemiakov
  • 150g strúhaného syra (podľa chuti)
  • Soľ
  • Korenie
  • 2 nasekané jarné cibuľky
  • Maslo na vymazanie pekáča

Postup

  • Zahrejte rúru na 180°C. Pekáč vymažte maslom.
  • Dajte variť zemiaky v šupke v osolenej vode.
  • Po uvarení zlejte a nechajte vychladnúť.
  • Na panvici speňte cibuľu a osmažte údené.
  • Pridajte cesnak a restujte 2 minúty.
  • Vo veľkej miske rozšľahajte vajcia s mliekom a syrom. Dochuťte soľou a korením.
  • Vychladnuté zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky alebo pretlačte krájačom.
  • Potom rozprestrite do vymasteného pekáča nalejte zmes vaječnú zmes a pridajte orestované údené a nakrájanú jarnú cibuľku.
  • Podľa chuti dosoľte.
  • Všetko premiešajte a pečte 20 minút alebo dozlatista.
Zapečené zemiaky s vajcami a údeným
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Zaujímalo by vás, ako si správne vybrať elektrickú rúru pre vstavanie ? O tejto téme sme napísali recenziu, ktorá vám určite pomôže.

Zdravé francúzske zemiaky bez mäsa

Poďme si posvietiť aj na odľahčenú variantu bez mäsa, ktorú ocenia nielen vegetariáni. Práve nakrájaný pór dodá pokrmu „zelenšiu farbičku“ a mlieko nahradíme kyslou smotanou.

Ingrediencie

  • 6 veľkých zemiakov
  • 4 vajcia na uvarenie
  • 1 menší pór nakrájaný na kolieska
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 vajce na poliatie
  • 1 nakrájaná cibuľa

Postup

  • Predhrejte rúru na 190°C.
  • Umyté zemiaky v šupke dajte do hrnca a zalejte studenou vodou.
  • Osoľte a varte asi 20 minút. Potom ich nechajte vychladnúť, olúpte a nakrájajte na plátky alebo pretlačte krájačom.
  • Uvarte 4 vajcia natvrdo a pretlačte krájačom na vajcia.
  • Pekáč vymažte olejom, rozprestrite nakrájanú cibuľu a začnite vrstviť – 1 vrstvu zemiakov (každú túto vrstvu osoľte a okoreňte), 1 vrstvu vajec a 1 vrstvu póru.
  • V miske rozšľahajte vajcia a vmiešajte kyslú smotanu.
  • Zemiaky zalejte zmesou vajec a smotany, vložte do rúry a pečte dozlatista asi 20-30 minút.
Odľahčené zemiaky po francúzsky
Zdroj: biteitquick.com

Luxusné francúzske zemiaky s mletým mäsom

Pripravte si zapečené zemiaky s mletým mäsom a prekvapte všetkých vašich stravníkov týmto luxusom v ústach!

Ingrediencie

  • 6 zemiakov, nakrájaných na tenké plátky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 50g masla
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 100g strúhaného syra Cheddar
  • 2 lyžice masla

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode. Potom nechajte vychladnúť, olúpte a nakrájajte na plátky.
  • Na veľkej panvici zohrejte olej, speňte cibuľu a vmiešajte mleté ​​hovädzie mäso, paradajkový pretlak a worcesterskú omáčku.
  • Dochuťte soľou, korením a varte, kým nie je hovädzie mäso rovnomerne opečené.
  • Na inej panvici na strednom ohni rozpustite 50g masla, v ktorom dôkladne premiešajte v múku. Postupne vmiešajte mlieko a za stáleho miešania varte 5 minút, alebo do zhustnutia.
  • Znížte teplotu a do zmesi pridajte syr Cheddar. Dochuťte soľou a korením.
  • Pekáč vyložte zemiakmi. Rozložte zmes mletého hovädzieho mäsa a zalejte zmesou syrovej omáčky.
  • Nakoniec povrch pokryte zvyšnými zemiakmi a navrch položte dve lyžice masla.
  • Pečte 30 až 40 minút dozlatista.
Francúzske zemiaky s mletým mäsom
Zdroj: sweetpaulmag.com

Aké zemiaky sú na zapekanie tie najlepšie?

Najdôležitejšie je vedieť, že zemiaky majú nespočetné množstvo odrôd. Ktoré sú ale tie najlepšie na tento zapečený pokrm, to si dnes odhalíme.

Ideálnymi zemiakmi na zapekanie je odroda B, čiže aj prílohové. Z týchto zemiakov sa pripravujú šťouchané zemiaky, zemiakovú kašu ale aj práve zapečené.

Aby ste v zemiaku uchovali najviac zdraviu prospešných látok, je dobré ich variť v šupke, potom ich nakrájať a až potom zapiecť. Vhodné sú v tomto prípade zemiaky s tenkou šupkou, ktoré sú mladé a ich lúpanie ide ako po masle. Naopak zemiaky so šupkou hrubšie je lepšie variť už olúpané dopredu.

Inšpirujte sa aj týmito receptami na gratinované alebo zapekané pokrmy po francúzsku!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.