Máte doma údené mäso a neviete čo s ním? Vyskúšajte tieto skvelé recepty na polievky z údeného mäsa.
Ukážeme si ako recepty z hovädzieho a bravčového tak aj z morčacieho mäsa.
Všetky recepty sú veľmi chutné a ľahké.
Vyberie si skutočne každý.
Polievka z údeného hovädzieho s krúpami
Klasická polievka ktorá je stále veľmi obľúbená a to úplným právom. Vyskúšajte ju aj vy!
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- ¼ zeleru
- 1 mrkva
- 2 lyžice oleja
- 2 šálky údeného hovädzieho mäsa
- voda
- vývar
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 šálka krúp
- 2 bobkové listy
- soľ, korenie
Postup
- V hrnci si rozpálime olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
- Akonáhle nám zelenina začne mäknúť, asi za 6-8 minút, pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso.
- Pridáme vodu, vývar, plechovku paradajok, krúpy, bobkový list a privedieme do varu.
- Varíme asi 30-45 minút pokiaľ nebudú krúpy mäkké. Dochutíme soľou a korením a podávame.

Krémová zeleninová polievka s údeným bravčovým
Táto úžasná kombinácia karfiolu, cesnaku a voňavého údeného mäsa vás dostane. Vyskúšajte ju a uvidíte sami!
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 8 strúčikov cesnaku
- 650g karfiolu
- 7 šálok vývaru
- 2 lyžičky oregana
- 300 g údeného bravčového mäsa
- soľ, korenie
Postup
- V hrnci rozpálime olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
- Miešame pokiaľ nám nezačne zelenina chytať zlatistú farbu ale dávame pozor aby sme ju nespálili.
- Medzitým si nakrájame karfiol na kocky a pridáme ich spolu s vývarom do hrnca.
- Varíme kým nám karfiol nezmäkne a to asi 20 minút.
- Do polievky pridáme údené mäso, krátko spolu povaríme a môžeme podávať.

Máte radi krémové polievky? Načerpajte inšpiráciu a pozrite sa aj na tieto skvelé recepty na krémové polievky.
Údená polievka s rezancami
Kombinácia údeného hovädzieho mäsa, zeleniny a rezancov nikdy nesklame a hodí sa nielen na chladné dni.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 4 šálky údeného hovädzieho mäsa
- 6 šálok vývaru
- 230 g vaječných rezancov
- petržlen
- soľ a korenie
Postup
- V hrnci rozpálime olej a orestujeme 3-5 minút nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme nakrájanú mrkvu, zeler a dochutíme soľou a korením.
- Zeleninu zalejeme vývarom, pridáme na kúsky nakrájané hovädzie mäso a varíme asi 15 minút.
- Medzitým si pripravíme rezance podľa návodu, scedíme a necháme bokom.
- Podávame s rezancami as nasekanou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Polievka z údeného morčacieho mäsa s ryžou
Skvelý spôsob ako využiť údené morčacie mäso. Túto polievku plnú chutí a vôňu si určite zamilujete.
Ingrediencie
- 3 šálky údeného morčacieho mäsa (možno nahradiť kuracím)
- 1 lyžica oleja
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- ½ šálky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice ryže
- 1.5 litra vývaru
- 1 lyžička tymiánu
- soľ, korenie
Postup
- V hrnci rozpálime olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
- Medzitým si nakrájame morčacie mäso na kocky.
- Ryžu prepláchneme a pridáme k zelenine. Zalejeme vývarom, pridáme pretlačený cesnak, tymián, soľ a korenie.
- Varíme asi 10 minút a pridáme morčacie mäso.
- Varíme ďalších asi 10 minút pokiaľ nebude ryža uvarená do mäkka.

Fazuľová údená polievka
Táto polievka je nielen veľmi jednoduchá, ale aj skvele chutí. Presvedčte sa o tom sami!
Ingrediencie
- 1 lyžica oleja
- 0.5 kg údeného bravčového mäsa
- 1 pór
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka bielych fazule
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 2 bobkové listy
- ½ lyžičky tymiánu
- vývar
- voda
- soľ, korenie
Postup
- V hrnci si rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, pór, cesnak, soľ a dusíme asi 15 minút.
- Fazuľu scedíme a pridáme do hrnca spolu s paradajkami, bobkovým listom a tymiánom.
- Zalejeme vývarom a vodou a varíme na miernom plameni asi 30 minút.
- Pridáme údené bravčové mäso a dobre premiešame.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a podávame.

Čo je to údené mäso a ako sa pripravuje
Údenie je veľmi obľúbená metóda spracovania mäsa, jedná sa o tepelnú úpravu dymom za nízkych teplôt.
Mäso musí byť tiež naložené v soľnej zmesi a to asi na 4-6 týždňov.
Teploty sa pohybujú podľa druhu mäsa, všeobecne však môžeme povedať že je to okolo 50-60 stupňov, záleží však na druhu mäsa.
Drevo vhodné na údenie je napríklad bukové, agátové, čerešňové alebo jelšové.
Jedine tak dosiahneme to, že mäso nebude vysušené a bude mať plnú, dymovú chuť.
Čas údenia je 6-8 hodín, niektoré kusy mäsa sa údia až 22 hodín.
Vy si môžete už hotové a údené mäso kúpiť a vychutnať si ho doma napríklad v polievkach.
Ktoré polievky z údeného mäsa ste vyskúšali a ako vám chutili? Podeľte sa s nami o to v komentároch.