Hľadáte tip na jednoduchú a chutnú večeru?
Alebo slávnostnú prílohu?
Potom ste tu správne!
Pripravili sme si pre vás 5 chutných receptov na pilaf, ktoré si obľúbite!
Vyskúšajte mäsovú aj vegetariánsku verziu.
Uzbecký kuracie pilaf
Nie je nič jednoduchšie a chutnejšie ako kuracie mäso s ryžou a zeleninou z jedného hrnca. Presvedčte sa sami! Pokrm môžete servírovať s naanom či zeleninovou prílohou.
Čo budete potrebovať
- 2 šálky ryže basmati (môžete použiť aj jazmínovú alebo inú dlhozrnnú bielu ryžu)
- 3 a 1/4 šálky domáceho kuracieho vývaru
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
- 500 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
- 1 veľká mrkva alebo 2 – 4 menšie mrkvy, olúpané a nastrúhané
- 1 veľká sladká cibuľa alebo 2 stredné cibule, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
- 1/4 šálky zlatých hrozienok napučaných vo vriacej vode po dobu 10 minút, potom nahrubo nasekaných
- 2 hlavy + 8 až 10 olúpaných celých strúčikov cesnaku rozkrojených napoly
- 3 bobkové listy
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej (alebo iný rastlinný olej)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Preplachujte ryžu pod studenou vodou, kým nebude voda čistá.
- Ponorte ryžu do vody a dajte bokom.
- Do veľkého hrnca pridajte kurací vývar a zahrejte ho na miernom plameni.
- Nakrájané kúsky mäsa usporiadajte na veľký plech v jednej vrstve.
- Osoľte lyžičkou soli a okoreňte.
- Na dno veľkého hrnca vhodného do rúry dajte 3 lyžice oleja.
- Ochutené kúsky kuracích stehien opečte zo všetkých strán a potom ich odoberte dierovanou lyžicou do veľkej misy.
- Potom zo všetkých strán opečte kúsky kuracích pŕs a potom ich pridajte do misy k stehnám.
- Znížte plameň na strednej a do hrnca, kde ste opekali mäso, pridajte cibuľu a mrkvu.
- Osoľte a okoreňte a restujte, pokiaľ nebude zelenina mäkká, asi 4 až 6 minút.
- Potom pridajte rascu, koriander, papriku a chilli a restujte ďalšiu minútu.
- Teraz priveďte do varu vývar.
- Namočenú ryžu sceďte.
- Pridajte ju k zelenine a koreniu.
- Restujte 1-2 minúty, kým sa ryža dobre neobalí v zmesi.
- Do ryžovej zmesi pridajte opečené kúsky kurčaťa.
- Pridajte jednotlivé strúčiky cesnaku a nahrubo nakrájané napučané hrozienka a všetko poriadne premiešajte.
- Rozpoľte hlavy cesnaku a reznou stranou nahor spolu s bobkovými listami ich vložte do ryže.
- Prilejte vývar.
- Vývar by mal zeleninu presahovať aspoň o 0,5 – 1,5 cm.
- Hrniec prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou.
- Vložte do predhriatej rúry na 50 až 60 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte prikryté ďalších 10 minút.
- Zložte pokrievku a našuchorte ryžu.
- Teraz môžete servírovať!

Ryža je univerzálna surovina! Pripravte si ju ako lahodnú prílohu na 3 rôzne spôsoby s našimi jednoduchými receptami .
Pilaf z bulguru
Vyskúšajte tento lahodný recept na turecký pilaf z bulguru. Jedná sa o výdatné a ľahké jedlo s úžasnou chuťou, ktoré je možné podávať ako prílohu alebo samostatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 300 g pšeničného bulguru
- 2 stredné paradajky, nakrájané
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 1 červená paprika, nakrájaná
- 500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
- 2 lyžičky paradajkového pretlaku
- 1 lyžica semienok rasce, opražených
- 3 lyžice mandlí, nakrájaných na plátky
- 1 lyžica koriandra alebo petržlenu, nasekané
- ⅓ lyžičky chilli
- 1 lyžica kokosového alebo olivového oleja
- štipka soli a korenia podľa chuti
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a papriku a opekajte 3 minúty, kým cibuľa nezačne mäknúť.
- Pridajte paradajky a opekajte ďalšie 3 minúty.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a pridajte pšeničný bulgur.
- Premiešajte.
- Pridajte zeleninový vývar, chilli, opraženú rascu, soľ a korenie.
- Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte do varu, potom ju stiahnite späť na stredne nízku.
- Bulgur varte 10 až 15 minút.
- Pridajte mandle a premiešajte.
- Odstráňte z platne, prikryte pokrievkou a pred podávaním nechajte 5 až 10 minút odležať.
- Podávajte s nasekaným koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.

Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty z bulguru , ktoré sú rýchle, jednoduché a výživné. Čo viac si priať!
Ryža s bravčovým mäsom, harissou a tekvicou
Pilaf môže mať množstvo rôznych podôb. My sa teraz pozrieme na vynikajúci variant s bravčovou bábikou, pastou harissa a tekvicou. Veríme, že si túto verziu zamilujete!
Čo budete potrebovať
- 4 medailóniky z bravčovej bábiky nakrájané na 1,5 cm kocky
- 2 lyžice pasty harissa
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 1 červená paprika, zbavená semienok a nakrájaná na kocky
- 400 g tekvice, zbavené semienok a nakrájané na kocky
- malý kúsok masla
- 250 g ryže basmati, prepláchnuté
- 500 ml horúceho zeleninového vývaru
- 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- mandle na ozdobu
- biely jogurt na podávanie
Postup
- V miske zmiešajte 1 lyžicu pasty harissa s 2 lyžicami citrónovej šťavy a mletým čiernym korením.
- Pridajte bravčové mäso a premiešajte, aby sa obalilo.
- Olej rozohrejte vo veľkej nepriľnavej panvici s tesne priliehajúcim vekom.
- Pridajte cibuľu, papriku a tekvicu.
- Jemne restujte na strednom plameni asi 3 minúty s pokrievkou, kým všetko nezmäkne.
- Odstráňte pokrievku a zvýšte plameň.
- Varte za občasného miešania 2–3 minúty, kým sa zelenina trochu nesfarbí.
- Pridajte maslo, vmiešajte ryžu a zvyšnú harissa pastu a varte 2 minúty.
- Zalejte vývarom, okoreňte a premiešajte.
- Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a pevne prikryte pokrievkou.
- Varte 10 minút.
- Jemne vmiešajte do ryže bravčové mäso.
- Priklopte pokrievkou a vráťte na sporák.
- Varte ďalších 8 minút, alebo pokiaľ sa všetok vývar nevstrebe a bravčové mäso, ryža a zelenina nezmäknú.
- Odoberte z platne a nechajte pár minút odstáť.
- Vmiešajte citrónovú kôru a zvyšnú šťavu a trochu petržlenovej vňate.
- Ryžu našuchorte vidličkou.
- Rozdeľte do štyroch misiek a ozdobte zvyšnou petržlenovou vňaťou a mandľami.
- Podávajte s kopčekom jogurtu.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Pilaf z divokej ryže s ružičkovým kelom a pekanovými orechmi
Divoká ryža v kombinácii s ružičkovým kelom, jablkom, opečenými pekanovými orechmi a sušenými brusnicami úplne ohromí vaše chuťové bunky. Môžete ju použiť ako sviatočnú prílohu, ale aj jednoduchú večeru počas pracovného týždňa. Servírujte ju spolu s bielkovinou podľa vašej voľby. Skvele sa hodí napríklad k pečenému kurčaťu.
Čo budete potrebovať
- 1 a ¼ šálky divokej (indiánskej) ryže
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ¾ lyžičky soli
- ½ šálky pekanových orechov, nahrubo nasekaných
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 šálka jemne nakrájanej cibule
- ¾ šálky jemne nakrájaného rapíkatého zeleru
- 1 malé jablko nakrájané najemno (nie je potrebné lúpať)
- 1 a ½ lyžičky korenia na hydinu
- 230 – 280 g ružičkového kelu, nakrájané na tenké plátky
- ⅓ šálky sušených brusníc
- lístky čerstvého tymiánu (voliteľne na ozdobu)
Postup
- Zmiešajte ryžu, vývar (alebo vodu) a ¼ lyžičky soli v strednom hrnci.
- Zmes priveďte do varu, prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a varte 50 až 60 minút, alebo kým ryža nezmäkne.
- Odstráňte pokrievku, zamiešajte a pokrievku vráťte na 10 minút, kým ryža dôjde (horák už nechajte vypnutý).
- Medzitým dajte pekanové orechy do veľkej suchej panvice na stredný plameň.
- Opekajte, kým sa orechy nerozvonia.
- Pozorne sledujte, aby sa nepripálili.
- Preložte opečené orechy do misky.
- Vráťte panvicu na strednú teplotu a pridajte olivový olej a maslo.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte cibuľu, stopkový zeler a jablko.
- Varte do zmäknutia, asi 8 minút.
- Vmiešajte korenie na hydinu a zvyšné ½ lyžičky soli.
- Pridajte ružičkový kel a premiešajte.
- Pokračujte vo varení, kým ružičkový kel nezmäkne, asi 6 až 7 minút.
- Vmiešajte opečené pekanové orechy a brusnice a zložte zo sporáka.
- Pridajte varenú divokú ryžu do panvice a premiešajte.
- Preneste pilaf na servírovacie taniere a podľa potreby ozdobte ďalšími brusnicami, pekanovými orechmi a/alebo čerstvým tymiánom.

Ruský vegetariánsky pilaf
Užite si dokonale uvarenú ryžu spolu so sušeným ovocím a chrumkavými orieškami. Skvele sa hodí na akúkoľvek slávnostnú hostinu!
Čo budete potrebovať
- 2 šálky dlhozrnnej alebo basmati ryže
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 5 cm kúsok zázvoru alebo 2 lyžičky sušeného zázvoru
- 2 lyžičky mletého koriandra
- 3 lyžičky soli a viac podľa chuti
- ½ šálky hrozienok
- ½ šálky sušených marhúľ
- ½ šálky sušených sliviek alebo iného sušeného ovocia podľa vášho výberu
- ¼ šálky nasekaných mandlí alebo pistácií
- petržlenová vňať alebo koriander (voliteľne)
Postup
- Namočte ryžu cez noc alebo aspoň na pár hodín.
- Zahrejte veľký hrniec s ťažkým dnom na strednom plameni.
- Do hrnca pridajte 1 lyžicu oleja.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a pridajte do hrnca.
- Smažte cibuľu, kým nezozlátne, asi päť minút.
- Znížte plameň.
- K cibuli pridajte nastrúhaný čerstvý alebo sušený zázvor, koriander a 1 lyžičku soli.
- Premiešajte a restujte ďalšie 2 minúty.
- Mrkva postrúhajte najemno.
- Pridajte do hrnca a nechajte 5 minút zmäknúť.
- Všetko sušené ovocie nakrájajte na rovnako veľké kúsky.
- Pridajte ich do hrnca s takým množstvom vody, aby bolo zakryté, dobre premiešajte a nechajte variť na miernom strednom ohni 10 minút.
- Zlejte ryžu a vmiešajte ďalšie 2 lyžičky soli.
- Pridajte ryžu do hrnca, ale nemiešajte.
- Pridajte 1 lyžicu oleja a len toľko vody, aby pokryla ryžu, plus ďalších 5 cm.
- Koncom varešky prepichnite päť až šesť otvorov v ryži až na dno hrnca.
- To pomôže uvoľniť paru a variť všetko rovnomerne.
- Na hrniec položte čistú kuchynskú utierku a prikryte tesne priliehajúcu.
- Varte na strednom plameni asi 5–10 minút a potom znížte teplotu na nízku.
- Nechajte pomaly variť, bez miešania alebo pozerania do hrnca, kým nie je ryža uvarená, asi 35–40 minút.
- Vypnite sporák a nechajte pilaf odpočívať asi 15 minút bez sňatia pokrievky.
- Potom skontrolujte, či je hotový av prípade potreby ho nechajte variť o 10 minút dlhšie.
- Na podávanie si vyberte veľký tanier, ktorý je väčší ako obvod vášho hrnca.
- Zakryte hornú časť hrnca s ryžou tanierom, lícom dole, a hrniec otočte.
- Jemne hrncom zatraste a nechajte ryžu dopadnúť na tanier so zeleninou navrchu.
- Podľa potreby ozdobte nasekanými mandľami alebo pistáciami a nasekaným koriandrom či petržlenovou vňaťou.

Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na upečenú ryžu , ktorá sa hodí pre všetky príležitosti!
Pár zaujímavostí na záver
- Pilaf je pokrm z ryže, ktorý sa varí vo vývare .
- V závislosti na tom, kde sa pripravuje, môže byť doplnený mäsom, rybami, zeleninou, sušeným ovocím alebo orechmi .
- Popularitu pilafu možno vysledovať prinajmenšom do doby Alexandra Veľkého v 3. storočí pred naším letopočtom.
- Keď Alexander navštívil provinciu Baktria, dostal na kráľovskej hostine pilaf. Vojaci Alexandra Veľkého vraj vtedy priviezli recept na pilaf do Macedónska ako jedno zo svojich nových obľúbených jedál .
- Okrem základných potravín sa do pilafu používalo jahňacie alebo prepeličie a niekedy trochu chilli .
- Zaujímavé je, že Uzbekovia veria, že pilaf by mali pripravovať iba muži .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!