Vyskúšajte luxusné recepty na pilaf na 5 rôznych spôsobov. Ktorý bude vašim favoritom?

Hľadáte tip na jednoduchú a chutnú večeru?

Alebo slávnostnú prílohu?

Potom ste tu správne!

Pripravili sme si pre vás 5 chutných receptov na pilaf, ktoré si obľúbite!

Vyskúšajte mäsovú aj vegetariánsku verziu.

Uzbecký kuracie pilaf

Nie je nič jednoduchšie a chutnejšie ako kuracie mäso s ryžou a zeleninou z jedného hrnca. Presvedčte sa sami! Pokrm môžete servírovať s naanom či zeleninovou prílohou.

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky ryže basmati (môžete použiť aj jazmínovú alebo inú dlhozrnnú bielu ryžu)
  • 3 a 1/4 šálky domáceho kuracieho vývaru
  • 500 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
  • 500 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
  • 1 veľká mrkva alebo 2 – 4 menšie mrkvy, olúpané a nastrúhané
  • 1 veľká sladká cibuľa alebo 2 stredné cibule, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
  • 1/4 šálky zlatých hrozienok napučaných vo vriacej vode po dobu 10 minút, potom nahrubo nasekaných
  • 2 hlavy + 8 až 10 olúpaných celých strúčikov cesnaku rozkrojených napoly
  • 3 bobkové listy
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej (alebo iný rastlinný olej)

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Preplachujte ryžu pod studenou vodou, kým nebude voda čistá.
  • Ponorte ryžu do vody a dajte bokom.
  • Do veľkého hrnca pridajte kurací vývar a zahrejte ho na miernom plameni.
  • Nakrájané kúsky mäsa usporiadajte na veľký plech v jednej vrstve.
  • Osoľte lyžičkou soli a okoreňte.
  • Na dno veľkého hrnca vhodného do rúry dajte 3 lyžice oleja.
  • Ochutené kúsky kuracích stehien opečte zo všetkých strán a potom ich odoberte dierovanou lyžicou do veľkej misy.
  • Potom zo všetkých strán opečte kúsky kuracích pŕs a potom ich pridajte do misy k stehnám.
  • Znížte plameň na strednej a do hrnca, kde ste opekali mäso, pridajte cibuľu a mrkvu.
  • Osoľte a okoreňte a restujte, pokiaľ nebude zelenina mäkká, asi 4 až 6 minút.
  • Potom pridajte rascu, koriander, papriku a chilli a restujte ďalšiu minútu.
  • Teraz priveďte do varu vývar.
  • Namočenú ryžu sceďte.
  • Pridajte ju k zelenine a koreniu.
  • Restujte 1-2 minúty, kým sa ryža dobre neobalí v zmesi.
  • Do ryžovej zmesi pridajte opečené kúsky kurčaťa.
  • Pridajte jednotlivé strúčiky cesnaku a nahrubo nakrájané napučané hrozienka a všetko poriadne premiešajte.
  • Rozpoľte hlavy cesnaku a reznou stranou nahor spolu s bobkovými listami ich vložte do ryže.
  • Prilejte vývar.
  • Vývar by mal zeleninu presahovať aspoň o 0,5 – 1,5 cm.
  • Hrniec prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou.
  • Vložte do predhriatej rúry na 50 až 60 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte prikryté ďalších 10 minút.
  • Zložte pokrievku a našuchorte ryžu.
  • Teraz môžete servírovať!
Kuracie mäso s ryžou a zeleninou z jedného hrnca.
www.notentirelyaverage.com

Ryža je univerzálna surovina! Pripravte si ju ako lahodnú prílohu na 3 rôzne spôsoby s našimi jednoduchými receptami .

Pilaf z bulguru

Vyskúšajte tento lahodný recept na turecký pilaf z bulguru. Jedná sa o výdatné a ľahké jedlo s úžasnou chuťou, ktoré je možné podávať ako prílohu alebo samostatný hlavný chod.

Čo budete potrebovať

  • 300 g pšeničného bulguru
  • 2 stredné paradajky, nakrájané
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1 červená paprika, nakrájaná
  • 500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 lyžičky paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica semienok rasce, opražených
  • 3 lyžice mandlí, nakrájaných na plátky
  • 1 lyžica koriandra alebo petržlenu, nasekané
  • ⅓ lyžičky chilli
  • 1 lyžica kokosového alebo olivového oleja
  • štipka soli a korenia podľa chuti

Postup

  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu a papriku a opekajte 3 minúty, kým cibuľa nezačne mäknúť.
  • Pridajte paradajky a opekajte ďalšie 3 minúty.
  • Vmiešajte paradajkový pretlak a pridajte pšeničný bulgur.
  • Premiešajte.
  • Pridajte zeleninový vývar, chilli, opraženú rascu, soľ a korenie.
  • Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte do varu, potom ju stiahnite späť na stredne nízku.
  • Bulgur varte 10 až 15 minút.
  • Pridajte mandle a premiešajte.
  • Odstráňte z platne, prikryte pokrievkou a pred podávaním nechajte 5 až 10 minút odležať.
  • Podávajte s nasekaným koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Bulgur so zeleninou v panvici na doske.
www.gourmandelle.com

Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty z bulguru , ktoré sú rýchle, jednoduché a výživné. Čo viac si priať!

Ryža s bravčovým mäsom, harissou a tekvicou

Pilaf môže mať množstvo rôznych podôb. My sa teraz pozrieme na vynikajúci variant s bravčovou bábikou, pastou harissa a tekvicou. Veríme, že si túto verziu zamilujete!

Čo budete potrebovať

  • 4 medailóniky z bravčovej bábiky nakrájané na 1,5 cm kocky
  • 2 lyžice pasty harissa
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
  • 1 červená paprika, zbavená semienok a nakrájaná na kocky
  • 400 g tekvice, zbavené semienok a nakrájané na kocky
  • malý kúsok masla
  • 250 g ryže basmati, prepláchnuté
  • 500 ml horúceho zeleninového vývaru
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • mandle na ozdobu
  • biely jogurt na podávanie

Postup

  • V miske zmiešajte 1 lyžicu pasty harissa s 2 lyžicami citrónovej šťavy a mletým čiernym korením.
  • Pridajte bravčové mäso a premiešajte, aby sa obalilo.
  • Olej rozohrejte vo veľkej nepriľnavej panvici s tesne priliehajúcim vekom.
  • Pridajte cibuľu, papriku a tekvicu.
  • Jemne restujte na strednom plameni asi 3 minúty s pokrievkou, kým všetko nezmäkne.
  • Odstráňte pokrievku a zvýšte plameň.
  • Varte za občasného miešania 2–3 minúty, kým sa zelenina trochu nesfarbí.
  • Pridajte maslo, vmiešajte ryžu a zvyšnú harissa pastu a varte 2 minúty.
  • Zalejte vývarom, okoreňte a premiešajte.
  • Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a pevne prikryte pokrievkou.
  • Varte 10 minút.
  • Jemne vmiešajte do ryže bravčové mäso.
  • Priklopte pokrievkou a vráťte na sporák.
  • Varte ďalších 8 minút, alebo pokiaľ sa všetok vývar nevstrebe a bravčové mäso, ryža a zelenina nezmäknú.
  • Odoberte z platne a nechajte pár minút odstáť.
  • Vmiešajte citrónovú kôru a zvyšnú šťavu a trochu petržlenovej vňate.
  • Ryžu našuchorte vidličkou.
  • Rozdeľte do štyroch misiek a ozdobte zvyšnou petržlenovou vňaťou a mandľami.
  • Podávajte s kopčekom jogurtu.
Ryža s bravčovou bábikou, pastou harissa a tekvicou na tanieri s vidličkou.
www.lovepork.co.uk

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?

Pilaf z divokej ryže s ružičkovým kelom a pekanovými orechmi

Divoká ryža v kombinácii s ružičkovým kelom, jablkom, opečenými pekanovými orechmi a sušenými brusnicami úplne ohromí vaše chuťové bunky. Môžete ju použiť ako sviatočnú prílohu, ale aj jednoduchú večeru počas pracovného týždňa. Servírujte ju spolu s bielkovinou podľa vašej voľby. Skvele sa hodí napríklad k pečenému kurčaťu.

Čo budete potrebovať

  • 1 a ¼ šálky divokej (indiánskej) ryže
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ šálky pekanových orechov, nahrubo nasekaných
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 šálka jemne nakrájanej cibule
  • ¾ šálky jemne nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 1 malé jablko nakrájané najemno (nie je potrebné lúpať)
  • 1 a ½ lyžičky korenia na hydinu
  • 230 – 280 g ružičkového kelu, nakrájané na tenké plátky
  • ⅓ šálky sušených brusníc
  • lístky čerstvého tymiánu (voliteľne na ozdobu)

Postup

  • Zmiešajte ryžu, vývar (alebo vodu) a ¼ lyžičky soli v strednom hrnci.
  • Zmes priveďte do varu, prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a varte 50 až 60 minút, alebo kým ryža nezmäkne.
  • Odstráňte pokrievku, zamiešajte a pokrievku vráťte na 10 minút, kým ryža dôjde (horák už nechajte vypnutý).
  • Medzitým dajte pekanové orechy do veľkej suchej panvice na stredný plameň.
  • Opekajte, kým sa orechy nerozvonia.
  • Pozorne sledujte, aby sa nepripálili.
  • Preložte opečené orechy do misky.
  • Vráťte panvicu na strednú teplotu a pridajte olivový olej a maslo.
  • Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte cibuľu, stopkový zeler a jablko.
  • Varte do zmäknutia, asi 8 minút.
  • Vmiešajte korenie na hydinu a zvyšné ½ lyžičky soli.
  • Pridajte ružičkový kel a premiešajte.
  • Pokračujte vo varení, kým ružičkový kel nezmäkne, asi 6 až 7 minút.
  • Vmiešajte opečené pekanové orechy a brusnice a zložte zo sporáka.
  • Pridajte varenú divokú ryžu do panvice a premiešajte.
  • Preneste pilaf na servírovacie taniere a podľa potreby ozdobte ďalšími brusnicami, pekanovými orechmi a/alebo čerstvým tymiánom.
Divoká ryža s ružičkovým kelom, jablkom, opečenými pekanovými orechmi a sušenými brusnicami vo veľkej mise.
www.dishingouthealth.com

Ruský vegetariánsky pilaf

Užite si dokonale uvarenú ryžu spolu so sušeným ovocím a chrumkavými orieškami. Skvele sa hodí na akúkoľvek slávnostnú hostinu!

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky dlhozrnnej alebo basmati ryže
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 5 cm kúsok zázvoru alebo 2 lyžičky sušeného zázvoru
  • 2 lyžičky mletého koriandra
  • 3 lyžičky soli a viac podľa chuti
  • ½ šálky hrozienok
  • ½ šálky sušených marhúľ
  • ½ šálky sušených sliviek alebo iného sušeného ovocia podľa vášho výberu
  • ¼ šálky nasekaných mandlí alebo pistácií
  • petržlenová vňať alebo koriander (voliteľne)

Postup

  • Namočte ryžu cez noc alebo aspoň na pár hodín.
  • Zahrejte veľký hrniec s ťažkým dnom na strednom plameni.
  • Do hrnca pridajte 1 lyžicu oleja.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a pridajte do hrnca.
  • Smažte cibuľu, kým nezozlátne, asi päť minút.
  • Znížte plameň.
  • K cibuli pridajte nastrúhaný čerstvý alebo sušený zázvor, koriander a 1 lyžičku soli.
  • Premiešajte a restujte ďalšie 2 minúty.
  • Mrkva postrúhajte najemno.
  • Pridajte do hrnca a nechajte 5 minút zmäknúť.
  • Všetko sušené ovocie nakrájajte na rovnako veľké kúsky.
  • Pridajte ich do hrnca s takým množstvom vody, aby bolo zakryté, dobre premiešajte a nechajte variť na miernom strednom ohni 10 minút.
  • Zlejte ryžu a vmiešajte ďalšie 2 lyžičky soli.
  • Pridajte ryžu do hrnca, ale nemiešajte.
  • Pridajte 1 lyžicu oleja a len toľko vody, aby pokryla ryžu, plus ďalších 5 cm.
  • Koncom varešky prepichnite päť až šesť otvorov v ryži až na dno hrnca.
  • To pomôže uvoľniť paru a variť všetko rovnomerne.
  • Na hrniec položte čistú kuchynskú utierku a prikryte tesne priliehajúcu.
  • Varte na strednom plameni asi 5–10 minút a potom znížte teplotu na nízku.
  • Nechajte pomaly variť, bez miešania alebo pozerania do hrnca, kým nie je ryža uvarená, asi 35–40 minút.
  • Vypnite sporák a nechajte pilaf odpočívať asi 15 minút bez sňatia pokrievky.
  • Potom skontrolujte, či je hotový av prípade potreby ho nechajte variť o 10 minút dlhšie.
  • Na podávanie si vyberte veľký tanier, ktorý je väčší ako obvod vášho hrnca.
  • Zakryte hornú časť hrnca s ryžou tanierom, lícom dole, a hrniec otočte.
  • Jemne hrncom zatraste a nechajte ryžu dopadnúť na tanier so zeleninou navrchu.
  • Podľa potreby ozdobte nasekanými mandľami alebo pistáciami a nasekaným koriandrom či petržlenovou vňaťou.
Ryža so zeleninou, sušeným ovocím a chrumkavými orieškami na plechu s vareškou.
www.immigrantstable.com

Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na upečenú ryžu , ktorá sa hodí pre všetky príležitosti!

Pár zaujímavostí na záver

  • Pilaf je pokrm z ryže, ktorý sa varí vo vývare .
  • V závislosti na tom, kde sa pripravuje, môže byť doplnený mäsom, rybami, zeleninou, sušeným ovocím alebo orechmi .
  • Popularitu pilafu možno vysledovať prinajmenšom do doby Alexandra Veľkého v 3. storočí pred naším letopočtom.
  • Keď Alexander navštívil provinciu Baktria, dostal na kráľovskej hostine pilaf. Vojaci Alexandra Veľkého vraj vtedy priviezli recept na pilaf do Macedónska ako jedno zo svojich nových obľúbených jedál .
  • Okrem základných potravín sa do pilafu používalo jahňacie alebo prepeličie a niekedy trochu chilli .
  • Zaujímavé je, že Uzbekovia veria, že pilaf by mali pripravovať iba muži .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.