Hľadáte recepty na púpavy, ktoré sú nielen zdravé, ale aj jednoduché a chutné?
Potom sa inšpirujte našimi návodmi na prípravu tých najlepších púpavových dobrôt.
Na svoje si prídu aj milovníci prírodnej medicíny!
Recept na púpavový med
Vyrobte si tohto skvelého pomocníka nielen v boji proti nachladnutiu a kašľu!
Pokiaľ chcete chuť medu trochu ozvláštniť, môžete, namiesto citróna, použiť pomaranč.
Ingrediencie
- 2 šálky čerstvých púpavových kvetov
- 1,5 šálky vody
- 1,5 šálky trstinového cukru
- 1 citrón
Postup
- Púpavové kvety jemne umyte studenou vodou.
- Následne ich, spoločne s vodou a niekoľkými plátkami citróna, vložte do hrnca a na miernom ohni ich, prikryté pokrievkou, varte asi 15 minút.
- Potom nechajte zmes v hrnci vychladnúť a lúhovať cez noc.
- Druhý deň zmes preceďte, cez sitko či plátno, do iného hrnca.
- K púpavovému výluhu pridajte cukor a na miernom ohni všetko dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Potom zmes, za občasného miešania, varte ešte 30 minút.
- Keď začne zmes hustnúť, je med hotový.
- Ešte teplý med z púpavy prelejte do pripravených pohárov s vekom, ktoré, po naplnení, ihneď uzavrite.
- Ak by vám med začal kryštalizovať, ponorte naplnený pohár, na chvíľu, do nádoby s teplou vodou.

Milovníkom medu a mäsa odporúčame vyskúšať skvelé recepty na medové mäso !
Púpavový sirup
Máte radi palacinky, lievance či vafle? S týmto lahodným sirupom bude váš obľúbený pokrm ešte neodolateľnejší. Sirup slúži aj ako skvelé dochutenie čaju.
Ingrediencie
- 1,5 šálky púpavových kvetov
- 3 šálky vody
- 2 šálky trstinového cukru alebo iného sladidla
- ¼ šálky medu (voliteľne)
- čerstvá citrónová šťava z polovice citróna
Postup
- Púpavové kvety umyte a nechajte ich, asi hodinu, schnúť na papierovej či látkovej utierke.
- Keď kvety preschnú, odstráňte z ich spodnej časti zelené kališné liesky, inak bude váš sirup zbytočne horkastý.
- Púpavové kvety dajte do hrnca a zalejte ich vodou.
- Následne vodu priveďte do varu a kvety povarte asi 1 minútu.
- Potom hrnce z ohňa odstavte, zakryte a nechajte cez noc púpavové kvety vo vode lúhovať.
- Nasledujúci deň púpavový výluh preceďte cez jemné sitko alebo plátno.
- Do nádoby s púpavovým výluhom pridajte cukor, med a citrón.
- Zmes priveďte do varu a na miernom ohni varte približne hodinu, kým sa množstvo tekutiny zredukuje asi na polovicu.
- Následne zmes z ohňa odstráňte a prelejte do pripravených pohárov.

Zaujal vás recept na púpavový sirup? Potom vyskúšajte aj jednoduchý recept na bazový sirup .
Púpavový čaj
Púpavový čaj pomáha znižovať zadržiavanie vody v tele, krvný tlak a pomáha regulovať cukor v krvi. Navyše prospieva pleti!
Pripravte si chutný nápoj, ktorý je možné piť za tepla aj za studena.
Ingrediencie
- ½ šálky púpav
- 4 šálky vody
Postup
- Do hrnca dajte variť vodu a nasypte do nej púpavy.
- Hrniec priklopte a varte 20 minút.
- Po tejto dobe odkryte a pochutnajte si na skvelom čaji.
- Čaj môžete ozdobiť čerstvou umytou púpavou a môžete podávať.
- Ak sa chcete osviežiť, pridajte do čaju ľad.
- Kto má rád sladší nápoj, môže čaj z púpavy dochutiť cukrom alebo obľúbeným sladidlom.

Milujete zaujímavé čaje? Potom si pripravte niektorý zo 6 receptov na pečený čaj .
Čaj z koreňa púpavy
Pochutnajte si na výbornom nápoji, ktorého príprava je jednoduchá, rýchla a využijete pri nej celú rastlinu.
Ingrediencie
- 4,5 čajovej lyžičky sušených púpavových koreňov
- 2 šálky vody
- 1–2 čajové lyžičky masla alebo smotany (voliteľné)
- škorica, zázvor, vanilkový extrakt (na dochutenie)
Postup
- Umiestnite hrniec na platňu a na dno nasypte korene púpavy.
- Restujte, kým sa púpava nerozvonia a nezhnedne.
- Následne vlejte do hrnca vodu a dochucovadlá a priveďte do varu. Dochucovadlá môžete použiť len niektoré, podľa vlastnej voľby, alebo všetky naraz.
- Akonáhle sa začne voda variť, znížte teplo a varte 30–45 minút.
- Hotový púpavový čaj dochuťte maslom alebo javorovým sirupom.

Jarný púpavový šalát s vajíčkom a grepom
Najlepšie je použiť na tento šalát listy z vlastnej záhradky alebo také, pri ktorých ste si istí, že neboli chemicky ošetrené.
Ingrediencie
- 2 šálky púpavových listov
- 2 jarné cibuľky
- 2 vajcia
- 1 grep
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- V hrnci uvarte vajcia natvrdo (10 minút).
- Zatiaľ čo sa vajcia varí, zmiešajte, vo vedľajšej miske, olivový olej a citrónovú šťavu.
- Jarnú cibuľku nakrájajte na drobné kolieska a premiešajte ju v hlbokom tanieri s púpavovými listami. Následne všetko prelejte dresingom z oleja a citrónovej šťavy.
- Uvarené a vychladnuté vajíčka olúpte a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky. Pridajte do šalátu.
- Na záver pridajte na tanier aj olúpané mesiačiky grepu.
- Teraz už len stačí pochutnať si na výbornom šaláte z púpav.
- Podávajte s čerstvým pečivom.

Máte radi čerstvé pečivo? Vyskúšajte naše recepty z domácej pekárne .
Lahodné púpavové víno
Radi ochutnávate niečo nové a zaujímavé? Potom si pripravte lahodný nápoj, ktorým je perlivé víno zlatistej farby.
Ingrediencie
- 1 liter púpavových kvetov
- 4,5 litra vody
- 2 citróny
- 2 pomaranče
- 1,5 kg cukru
- 40 g droždia
Postup
- Z kvetov púpavy odstráňte väčšinu zelených častí, teda predovšetkým kalichy na spodnej časti kvetov.
- Následne púpavové kvety sparte 2,5 l vriacej vody a nechajte lúhovať 1 deň.
- Druhý deň zmes preceďte a výluh nalejte do päťlitrovej nádoby.
- Následne rozmiešajte cukor v 2 l vriacej vody. Akonáhle sa cukor rozpustí, nechajte roztok vychladnúť a prilejte ho do nádoby s púpavovým výluhom.
- Teraz olúpte citróny i pomaranče, nakrájajte ich na plátky a spoločne s rozdrobeným droždím všetko pridajte do nádoby s púpavovým výluhom.
- Následne túto nádobu zakryte potravinovou fóliou, do ktorej urobte, pomocou ihly, niekoľko otvorov, aby mohol dovnútra prenikať vzduch.
- Nádobu umiestnite na 6 týždňov na svetlo, k oknu a nechajte kvasiť.
- Až kúsky citrusov klesnú na dno nádoby, prelejte víno do pripravených fliaš.
- Fľaše následne uzavrite a uskladnite na dobu aspoň 6 mesiacov, lepšie však dvoch rokov, do chladu a temna.
- Tento recept na púpavové víno je možno trochu beh na dlhú trať, ale výsledná chuť stojí skutočne za to!

Ak máte radi víno, môžete vyskúšať naše chutné recepty s hroznovým vínom .
Objavte podobné tipy
Púpavový olej
Predstavte si, že by ste si vedeli pripraviť zázrak prírodnej medicíny, ktorý pomáha pri najrôznejších opuchoch, zápaloch a uštipnutí hmyzom.
Predstavte si, že tento zázrak nemusíte užívať iba ako vonkajší liek, ale môžete si na ňom pochutnať aj ako na zálievke do šalátov a podporiť tak správnu funkciu tráviacej sústavy.
Prinášame vám recept, ktorý vám toto všetko umožní!
Ingrediencie
- púpavové kvety (množstvo voliteľné – čím viac kvetov, tým silnejšia príchuť oleja)
- olivový olej (podľa množstva kvetov)
Postup
- Čerstvé kvety púpavy rozprestrite na bavlnenú utierku a nechajte ich, aspoň jeden deň, ľahko preschnúť.
- Takto preschnutými kvetmi naplňte polovicu pohára, ktorý chcete na výrobu oleja použiť.
- Následne celý pohár s kvetmi zalejte olivovým olejom, a to až po okraj.
- Pred uzavretím obsah pohára premiešajte pomocou drevenej varešky.
- Pevne uzavretý pohár umiestnite na teplé a slnečné miesto a nechajte ho stáť 2 týždne.
- Počas tejto doby, každé dva až tri dni, pohárom zatrepte, aby sa jeho obsah premiešal a lepšie sa tak uvoľnili liečivé látky. Zároveň kontrolujte, či sa vo vnútri netvorí pleseň.
- Po dvoch týždňoch obsah pohára preceďte pomocou sita, vystlaného látkou či gázou.
- Potom, čo precedíte tekutý obsah, premačkajte cez látku aj zvyšky púpavových kvetov.
- Váš olej z púpav je hotový a môžete ho používať až po dobu jedného roka. Skladujete ho v suchu a na temnom a chladnom mieste.

Vyskúšajte olej v spreji , ktorý vám v kuchyni uľahčí prácu.
Púpavová káva
V tomto prípade sa označenie káva používa na nápoj, pripravený z usušených a namletých koreňov smotanky lekárskej. Tie by sa mali zo zeme vykopávať buď na jeseň, alebo na jar.
Ingrediencie
- púpavové korene
- voda
- cukor a mlieko (na dochutenie)
Postup
- Korene, zbavené zelených častí, dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Tieto kúsky potom vložte do rúry, predhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút, aby sa korene vysušili.
- Po vychladnutí korene nameľte pomocou mlynčeka na kávu. Vzniknutý prášok potom môžete ihneď použiť alebo uskladniť vo vzduchotesnom pohári.
- Na prípravu jednej šálky použite 2 čajové lyžičky namletého prášku.
- Prášok zalejte horúcou vodou a celú kávu prípadne dochuťte cukrom či mliekom, podľa svojho vkusu.
- Ak chcete, môžete kávu, pred konzumáciou, taktiež precediť, ale nie je to nutné.
- Čierna káva z koreňa púpavy chutí najlepšie, ak si ju vychutnáte v pokoji a pohode.

Recept na púpavový likér
Chcete si pochutnať na niečom tvrdšom a neobvyklom?
Potom vyskúšajte tento úžasný recept, ktorý oceníte vy aj vaši hostia!
Ingrediencie
- 150 g púpav
- očistený citrón (najlepšie bio)
- 150 g hnedého cukru
- 0,7 l vodky
Postup
- Kvety opláchnite a osušte ich pomocou papierovej utierky.
- Odtrhnite žlté kvety od stonky az citróna vytlačte šťavu.
- Do nádoby s vekom vlejte šťavu, vložte do nej kvety, prilejte 125 ml vody, a nakoniec pridajte vodku.
- Nádobu uzavrite tak, aby dobre tesnila a nechajte stáť 4 týždne na svetlom mieste.
- Po tejto dobe prefiltrujte kvapalinu do karafy a podávajte.

Pre tých, ktorí alkoholu neholdujú, máme skvelé recepty na domáce limonády , ktoré najviac osviežia hlavne v lete.
Púpavová šťava
Tento recept je skvelý pre tých, ktorí chcú posilniť imunitný systém a prečistiť svoju pečeň. Vyskúšajte ho!
Ingrediencie
- 1 veľký zväzok púpav
- cca 3 cm koreňa zázvoru
- 1 celý citrón (bez kôry)
- ½ veľkého ananásu (olúpaného)
- 1 jablko
Postup
- Všetky ingrediencie vložte do odšťavovača a hotovú šťavu poriadne premiešajte.
- Podávajte v pohári, ozdobenom ananásom.
- Ak chcete, môžete do nápoja pridať ľad. Zvlášť v lete je vychladená púpavová šťava úžasne osviežujúcou bombou.

Máte radi šťavy? Vyskúšajte teda aj recept na šťavu z granátového jablka .
Prečo konzumovať púpavu?
Púpava nie je len krásna kvetina. Je tiež veľmi prospešné zdraviu.
Aké sú zdravotné výhody púpavy?
- Je vysoko výživná: Nájdete v nej vitamín A, C a K. Obsahuje aj vitamín E, kyselinu listovú a malé množstvo vitamínov skupiny B. Navyše v púpave nájdete aj minerály, vrátane železa, vápnika, horčíka a draslíka. Koreň púpavy je bohatý na inulín, čo je druh rozpustnej vlákniny, ktorý podporuje rast a udržiavanie zdravej bakteriálnej flóry v črevnom trakte.
- Obsahuje antioxidanty: Hovoríme tu o silných antioxidantoch, ktoré pomáhajú neutralizovať alebo predchádzať negatívnym účinkom voľných radikálov v ľudskom tele. Púpava obsahuje aj vysokú hladinu antioxidačného beta-karoténu, ktorý poskytuje silnú ochranu pred poškodením buniek a oxidačným stresom. V púpave nájdete aj ďalšiu kategóriu antioxidantov, zvanú polyfenoly.
- Pomáha v boji proti zápalu: Niektoré štúdie preukázali, že v bunkách, ošetrených zlúčeninami púpavy, boli výrazne znížené markery zápalu. Je ale potrebných ďalších štúdií.
- Pomáha pri kontrole krvného cukru: Kyselina čakanová a kyselina chlorogenová sú dve bioaktívne zlúčeniny v púpave, ktoré sa nachádzajú vo všetkých častiach rastliny a pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.
- Pomáha znižovať hladinu cholesterolu: Niektoré štúdie ukazujú, že bioaktívne zlúčeniny v púpave môžu znížiť hladinu cholesterolu a znížiť tak riziko srdcových ochorení.
- Môže znižovať krvný tlak: Tradičná bylinná medicína využíva púpavu pre jej močopudný účinok, ktorý pomáha detoxikovať orgány. Zbavenie tela prebytočnej tekutiny môže viesť k zníženiu krvného tlaku.
- Podporuje správnu funkciu pečene: Niektoré štúdie ukazujú, že púpava má ochranný účinok na tkanivo pečene, ak je tkanivo vystavené toxickým látkam a stresu.
- Môže pomôcť pri chudnutí: Púpava a jej bioaktívne zložky môžu podporovať chudnutie. Púpava zlepšuje funkciu metabolizmu a pomáha spomaľovať proces ukladania tukov, čo môže viesť k strate hmotnosti.
- Pomáha v boji proti rakovine: Púpava pomáha brániť rastu rakovinových buniek.
- Podporuje zdravé trávenie a lieči zápchu: Púpava zrýchľuje kontrakcie v žalúdku a vyprázdňovanie obsahu žalúdka do tenkého čreva. Okrem toho sú účinky koreňa púpavy také, že prítomná prebiotická vláknina, inulín, má silnú schopnosť znižovať zápchu a zvyšovať pohyb čriev.
- Posilňuje imunitný systém: Púpava má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, ktoré podporujú schopnosť tela bojovať s infekciou.
- Má pozitívne účinky na pleť: Štúdie ukazujú, že púpava podporuje tvorbu nových kožných buniek, čo pomáha spomaľovať starnutie pleti.
- Podporuje zdravie kostí: Púpava je dobrým zdrojom vápnika a vitamínu K, ktoré pomáhajú s prevenciou úbytku kostnej hmoty.
Ako odstrániť horkú chuť púpavy?
Púpava je charakteristická svojou horkastou chuťou. Pokiaľ sa jej chcete zbaviť, máte niekoľko možností, ako to urobiť.
V prípade púpavových kvetov stačí, keď ich zbavíte ich zelených kališných lístkov – žlté okvetné lístky totiž horké nie sú. Listy púpav na šalát sa tiež odporúča zbierať skoro z jari, kedy ešte nie sú také horké. Neskôr sa z nich horkosť dá odstrániť namočením v slanej vode. Namáčať stačí približne pol hodiny.
Z hľadiska konzumácie je samozrejme najlepšie používať púpavu, o ktorej viete, že nebola chemicky ošetrená a nepochádza z miesta blízko cesty. V každom prípade sa odporúča listy aj kvety, pred konzumáciou, dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou.
Výborná
Sme radi, že chutilo! 🙂