Máte chuť na niečo sladké, čím by ste potešili váš žalúdok aj oko?
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na biskupský chlebíček!
Kandizované ovocie, hrozienka, orechy aj mandle mu dávajú úplne jedinečnú chuť.
Záleží len na vás, aké množstvo týchto ingrediencií na jeho prípravu zvolíte.
Chutí dokonale k čaju, káve aj len tak!
Klasický biskupský chlebíček s kandizovaným ovocím
To, akými farbami bude váš chlebíček žiariť, ovplyvníte množstvom a druhom kandizovaného ovocia. Obľúbená je predovšetkým kombinácia červenej, žltej a zelenej.
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 4 vajcia
- 1 šálka masla
- 2 a 1/2 šálky vody
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky tvarohu
- 1 šálka sušených marhúľ
- 2 šálky kandizovaného ovocia
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka hrozienok
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 160 ° C a vymažte a vysypte formu na biskupský chlebíček.
- Hrozienka a sušené marhule s vodou a štvrť šálkou cukru povarte za občasného miešania približne 30 minút na panvici.
- Nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí zmiešajte rozpustené maslo s tvarohom, vanilkovým extraktom a zvyšným cukrom.
- Pridajte k ich zmesi vajcia a dôkladne premiešajte.
- Následne pridajte aj vychladnutú zmes hrozienok a marhúľ.
- Opäť premiešajte a po častiach vmiešajte tiež múku a prášok do pečiva.
- Na záver pridajte kandizované ovocie a orechy.
- Premiešajte a cesto následne vložte do pripravenej formy.
- Pečte približne po dobu 55 minút.

Podobná biskupskému chlebíčku je aj slávna nemecká štôlňa . Upečte si ju spoločne s nami nielen na Vianoce!
Babičkin biskupský chlebíček
Obľúbený zákusok, ktorý chutí skvele s čajom aj kávou. Po upečení ho môžete ozdobiť napríklad čokoládovou alebo citrónovou polevou.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 275 g masla
- 240 g cukru
- 85 g hrozienok
- 40 g mandlí
- 60 g kandizovaného ovocia
- 60 g kandizované citrusovej kôry
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky pomarančového džúsu
- štipka soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 160°C.
- Vymažte a vysypte formu na pečenie.
- Ovocie a hrozienka pokrájajte, mandle nameľte a zmiešajte v miske.
- V inej miske najprv zmiešajte maslo s cukrom, potom pridajte vajcia.
- Zamiešajte a postupne pridajte preosiate suché prísady.
- Na záver pridajte citrónovú šťavu, pomarančový džús a vypracujte v cesto.
- Primiešajte kandizované ovocie s hrozienkami a mandľami.
- Cesto preložte do formy.
- Pečte po dobu približne 2 hodín.

Hrnčekový biskupský chlebíček s ovocím, orechmi a datľami
Bohatý chlebíček, ktorého výnimočná chuť je tvorená zmesou kandizovaného ovocia, orechov a korenia. Chuť aj vôňu môžete v prípade priania navyše ozvláštniť ešte pridaním brandy či rumu.
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 šálka masla
- 2 šálky hnedého cukru
- 1 šálka melasy
- 2 šálky kandizovaného alebo sušeného ovocia
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka hrozienok
- 1 šálka sušených datlí
- kôra a šťava z jedného citróna
- kôra a šťava z jedného pomaranča
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
Postup:
- Predhrejte si rúru na 150°C.
- Pripravte si formu, v ktorej chcete biskupský chlebíček piecť, dôkladne ich vymažte tukom a vysypte hrubou múkou.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a všetky korenia.
- V inej miske zmiešajte cukor s rozohriatym maslom.
- Obsah oboch misiek zmiešajte a pridajte tiež melasu, citrónovú a pomarančovú kôru a šťavu.
- Orechy, hrozienka, datle aj ovocie pokrájajte na menšie kúsky a následne ich primiešajte do cesta.
- Pečte pomaly po dobu približne 2 až 2 a 1/2 hodiny.

Objavte podobné tipy
Vláčny biskupský chlebíček so smotanou
Kyslá smotana dodá tomuto receptu vláčnosť a jemnosť, ktorá sa skvele snúbi s chuťou mandlí, orechov a ovocia.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 2 vajcia
- 1/2 šálky masla
- 1 šálka cukru
- 1 šálka kyslej smotany
- 2 šálky kandizovaného alebo sušeného ovocia
- 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
- 1/2 šálky nasekaných mandlí
- 1 šálka nasekaných datlí
- 1/2 šálky hrozienok
- 1 PL pomarančovej kôry
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 160°C.
- Formu na biskupský chlebíček vymažte tukom a vysypte múkou.
- V malej miske zmiešajte kyslú smotnu s práškom do pečiva.
- V inej miske zmiešajte nasekané orechy, mandle, hrozienka, datle a ovocie so štvrť šálkou múky.
- Vo väčšej miske zmiešajte rozpustené maslo s cukrom.
- Do tejto zmesi následne pridajte vajcia, pomarančovú kôru, vanilku a na záver tiež zmes kyslej smotany a prášku do pečiva.
- Premiešajte a potom postupne vmiešavajte tiež múku a soľ.
- Na záver pridajte do cesta zmes ovocia, hrozienok, datlí, orechov a mandlí.
- Pripravené cesto vložte do vysypanej formy a pečte približne po dobu 1 a 1/2 hodiny.

Dávate prednosť ľahším dezertom? Inšpirujte sa našimi receptami na jogurtovú bábovku v mnohých variantoch.
Lahodný múčnik s kandizovaným ovocím
Okrem klasickej formy srnčieho chrbta možno cesto samozrejme naliať aj do foriem iných tvarov, napríklad do bábovky či baránka.
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 4 vajcia
- 1 šálka nasekaných sušených fíg
- 1 šálka nasekaných datlí
- 1 šálka hrozienok
- 1 šálka nasekaných vlašských orechov
- 2 šálky kandizovaného ovocia
- 1 šálka masla
- 1 šálka cukru
- 2/3 šálky mlieka
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte nasekané figy, datle, orechy, hrozienka a kandizované ovocie.
- Predhrejte si rúru na 150 ° C, vymažte a vysypte formu, ktorú hodláte na biskupský chlebíček použiť.
- V inej miske zmiešajte múku, škoricu, prášok do pečiva a klinčeky.
- Mixérom vyšľahajte maslo s cukrom do podoby krému.
- Potom k nim pridajte vajcia a znova mixujte.
- Túto zmes potom striedavo s mliekom pridávate do misky so suchými ingredienciami.
- Dôkladne premiešajte a vypracujte na cesto.
- Pridajte do cesta zmes ovocia a orechov.
- Prelejte do formy.
- Pečte po dobu približne 1 a 1/2 hodiny.

Pestrofarebný dezert z kandizovaného ovocia
Kandizované ovocie s hrozienkami môžete pred vlastným pečením naložiť na niekoľko hodín do alkoholu, najčastejšie sa na tento účel používa brandy či rum.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 3 vajcia
- 2 šálky kandizovaného ovocia
- 1/2 šálky hrozienok
- 1/2 šálky mletých mandlí
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- kôra z jedného citróna
- štipka soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 ° C a pripravte formu, ktorú vymazajte a vysypte múkou.
- V miske zmiešajte múku, mleté mandle, prášok do pečiva, soľ a citrónovú kôru.
- V inej miske vyšľahajte s pomocou mixéra maslo s cukrom a postupne do ich zmesi zašľahajte aj vajcia.
- Potom túto zmes spoločné mliekom pridajte do misky so suchými ingredienciami a vypracujte v cesto.
- Do cesta na záver primiešajte zmes kandizovaného ovocia a hrozienok.
- Pečte v predhriatej rúre približne hodinu.

Tajomstvo biskupského chlebíčka
Názov biskupský chlebíček označuje obľúbený múčnik, ktorého dôležitou súčasťou je kandizované alebo sušené ovocie. Ponuka kandizovaného aj sušeného ovocia je dnes veľmi široká. Pokiaľ ide o sušené ovocie, najviac sa do biskupského chlebíčka hodia sušené brusnice, čučoriedky, marhule, datle či figy. Okrem kandizovaného ovocia je možné použiť aj kandizovanú citrusovú kôru.
Na záver je možné upečený biskupský chlebíček ozdobiť nielen práškovým cukrom, ale aj čokoládovou, citrónovou či cukrovou polevou. Následne je možné chlebíček posypať mandľami či orechmi. Biskupský chlebíček je veľmi obľúbeným vianočným múčnikom v anglicky hovoriacich krajinách. U nás sa cesto na biskupský chlebíček využíva napríklad pri príprave jedného z variantov veľkonočného baránka.