Biele zrnká dusené ryže sú veľmi vhodnou prílohou predovšetkým k duseným mäsovým jedlám a to ako s omáčkou, tak s prírodnou šťavou.
Táto obilnina, ktorá sa do Európy dostala z Číny, má dnes aj u nás svoje miesto a pripravuje sa niekoľkými spôsobmi.
Pár z nich sme pre vás pripravili v týchto receptoch.
Ryžové rezance s kuracím mäsom a zeleninou
Ide o rýchly a jednoduchý recept na ryžové rezance, ktorý pripravíte za 30 minút. Recept je ideálny pre rušné víkendy a navyše je ľahší a zdravší ako jedlo so sebou!
Čo budeme potrebovať
- 150 g ryžových rezancov
- 20 g nesolených búrskych orechov
- 75 g malých šampiňónov
- 1 jarná cibuľka
- 175 g čínskej kapusty
- 150 g vareného kuracieho mäsa
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 cesnak
- 1 chilli paprička
- 50 g zeleného hrášku, môže byť aj mrazený
- 1 vajce
- 1/2 limetky
- 5 lyžíc sójovej omáčky
Postup
- Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale.
- Orechy opražíme na panvici nasucho.
- Šampiňóny a jarnú cibuľku očistíme.
- Huby rozkrájame na polovice, cibuľku pokrájame na kolieska.
- Kapustu očistíme a nakrájame na rezančeky. Mäso natrháme na kúsky.
- Na panvici rozohrejeme olej a šampiňóny 3 – 4 minúty orestujeme.
- Pridáme cukor, najemno nakrájaný olúpaný cesnak a čili papričku pokrájanú na kolieska.
- Krátko opečieme.
- Vmiešame rozmrazený hrášok, polovicu jarnej cibuľky, mäso a kapustu.
- Pridáme vajcia a premiešame ho so zeleninovou zmesou.
- Nakoniec pridáme scedené rezance a zmes dochutíme šťavou z limetky a sójovou omáčkou.
- Pripravený pokrm posypeme opraženými orechmi a zvyšnou jarnou cibuľkou.

Objavte podobné tipy
Vyprážaná ryža s vajcom
Tento čínsky recept na vyprážanú ryžu je rýchly a jednoduchý na prípravu a tak neodolateľne chutný.
Čo budeme potrebovať
- 200 g dlhozrnnej divokej ryže
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 fenikel
- 1 hrsť petržlenu
- olej na vyprážanie
- soľ, korenie
Na podávanie
- 2 vajcia
- olej na vyprážanie
- soľ, korenie
- klíčky žeruchy
Postup
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale.
- Skvele sa hodí aj ryža, ktorá vám zostala z predošlého dňa.
- Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno.
- Rozpálime panvicu, pridáme olej a cibuľu.
- Chvíľu restujeme, pridáme cesnak a restujeme dosklovata.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Fenikel nakrájame na tenké plátky a spoločne s mrkvou pridáme na panvicu.
- Chvíľu opekáme a pridáme uvarenú ryžu.
- Dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
- Rozpálime panvicu s olejom a vyklepneme na ňu vajcia a pozvoľna necháme smažiť.
- Osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
- Vyprážanú ryžu podávame s osmaženým vajcom a zasypeme klíčkami žeruchy.
Ryžu s vajíčkami si môžete prichystať aj na panvičkách Lamart – obľúbených a cenovo dostupných . Viac v recenzii.

Dusená ryža v rúre
Ryža pečená v rúre je jednoduchý a spoľahlivý spôsob, ako ju zakaždým uvariť perfektne. Zaberie to iba 30 minút a výsledkom je lahodná príloha!
Čo budeme potrebovať
pre 4 osoby, 1 hrnček=300 ml
- 1 úplne plný hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- 1 lyžicu oleja
- 1 cibuľu
- pár guličiek korenia
- 8 ks klinčekov
- 1/2 lyžičky soľ
Postup
- Rozohrejeme hrniec s olejom.
- Prepláchneme ryžu a vložíme ju ho hrnce.
- Orestujeme zo všetkých strán.
- Ryžu zalejeme vodou a osolíme.
- Ryžu môžeme odobrať do pekáča, pokiaľ nemáme hrniec, ktorý je možné použiť v rúre. Sklenený pekáčik má tú výhodu, že sa z boku môžeme pozrieť, koľko máme ryže a koľko vody.
- Doprostred ryže vložíme celú olúpanú cibuľu, do nej zapichneme klinček.
- Priklopíme vekom a dusíme vo vopred vyhriatej rúre na cca 200 ° po dobu 30 – 35 minút.
Ešte ľahším spôsobom, ako si ryžu pripraviť, je v ryžovare . V našej recenzii si vyberiete ten najlepší!

Chuť ryže môžeme prispôsobiť aj jedlu, ku ktorému je určená a dodať jej inú chuť. Tak si s pomocou trochy korenia, zeleniny alebo ovocia pripravíme úplne inú ryžu. V našom špeciálnom článku o ryži sa dozviete, na čo sa aký typ ryže najlepšie hodí a ako jej uvariť!
Z korenia využívame predovšetkým papriku, karí korenie, čili korenie alebo niektorú z koreniacich zmesí, ktoré uvedené korenie obsahuje.
Zo zeleniny sa do ryže využíva cibuľa, vhodná je aj jarná cibuľka aj s vňaťou a môže sa použiť aj cesnak. Okrem cibule to môže byť aj sekaná pažítka alebo petržlenová vňať či iné zelené vňate alebo bylinky.
Z ryže môžete urobiť hlavný chod a to pokojne aj na sladko . Inšpirujte sa v našich ďalších receptoch.
A ako si ryžu pripravujete vy? Podeľte sa s nami v komentároch. 🙂