Ľahké tvarohové zákusky sú jedny z najobľúbenejších dezertov vôbec.
Vy si ich môžete upiecť v pokoji z pohodlia domova.
Vyskúšajte tieto lahodné recepty na tvarohové torty a zamilujte sa do ich chutí.
Tvarohová torta s malinovou omáčkou
Výborná, nefalšovaná torta zo smotanového syra, ktorá je doplnená o skvele dochutenú malinovú omáčku. Tento recept si vyžaduje trochu viac kuchárskej zručnosti, ale výsledný produkt si zamilujete.
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 230 g rozdrvených grahamových krekrov
- 2 lyžice cukru
- Štipka soli
- 60 g masla (rozpusteného)
Na náplň
- 900 g smotanového syra
- 270 g cukru
- Štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 160 ml kyslej smotany
- 160 ml smotany na šľahanie
Na polevu
- 475 ml kyslej smotany
- 35 g práškového cukru
- lyžička vanilkového extraktu
Na omáčku
- 340 g čerstvých malín
- 100 g cukru
- 120 ml vody
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Rozdrvené grahamové sušienky zmiešame s cukrom, soľou a rozpusteným maslom
- Na dno tortovej formy vtlačíme grahamovú zmes
- Zmes by mala byť rovnomerne rozprestretá
- Krustu vložíme do rúry a pečieme približne 10 minút
- Potom krustu vyberieme a necháme vychladnúť
- Keď krusta v tortovej forme vychladne, formu pevne dookola obalíme alobalom
- Alobal musí byť okolo formy pevne omotaný, aby sa nevytvorili diery, ak by v obale boli voda by nimi presiakla a zničila krustu
- Formu obalíme aspoň do troch vrstiev
- Na tvarohovú náplň si vo väčšej mise ušľaháme smotanový syr a cukor
- Zmes mixujeme približne 4 minúty, pokiaľ nebude hladká a krémová
- Pridáme soľ, vanilku, kyslú smotanu a vajcia, ktoré pridávame postupne a ďalej mixujeme
- Pridáme smotanu na šľahanie a pokračujeme v miešaní
- Do väčšieho plechu umiestnime zabalenú tortovú formu a pripravíme si 2 litre horúcej vody
- Vytvorenú krémovú náplň nalejeme na kruste z grahamových sušienok
- Tortu vložíme do rúry na najnižší rošt
- Keď je plech v rúre, začneme doň pomaly vlievať horúcu vodu, kým nedosahuje polovicu výšky plechu
- Tvarohovú tortu pečieme v rúre na 160 stupňov približne hodinu a pol
- Potom rúru vypneme, dvierka otvoríme a koláč v nej necháme vychladnúť
- Tortu tam necháme chladnúť ďalšiu hodinu, aby sme zabránili popraskaniu jeho povrchu
- Na polevu si dáme kyslú smotanu do väčšej misky, pridáme cukor a vanilku
- Všetko zmiešame dohromady a do hladka
- Na malinovú omáčku si dáme maliny do hrnca
- Pridáme cukor, vodu a zahrievame na strednej teplote približne 5 minút, kým omáčka nezačne hustnúť, potom zložíme z platne
- Maliny potom roztlačíme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom
- Kúsky tvarohového podávame poliate polevou z kyslej smotany a pokvapkané malinovou omáčkou
Ak chcete tortu chladiť v chladničke. Prikryte ho alobalom, aby sa alobal nedotýkal vŕšku torty av chladničke chladte minimálne 4 hodiny, najlepšie cez noc.

Nepečená tvarohová torta
Tento zákusok je možné vyrobiť aj v nepečenej podobe. Jeho chuť bude rovnako lahodná a jahodová omáčka všetko krásne dokreslí.
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 225 g grahamových sušienok
- 85 g masla (rozpusteného)
Na náplň
- 1½ vrecúška želatíny v prášku
- 125 ml studenej vody
- 455 g smotanového syra
- 175 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 ml smotany na šľahanie
Na jahodovú omáčku
- 450 g čerstvých jahôd
- 140 g cukru kryštál
- 2 lyžičky škrobu
- 2 lyžičky studenej vody
Postup
- Rozdrvíme grahamové sušienky
- Pridáme do nich rozpustené maslo a spracujeme dohromady
- Do pripravenej formy vysypeme grahamovú zmes a vytlačíme ju do jej dna
- Na vytlačenie sušienok do dna používajte pohárik
- Do vedľajšej misky dáme studenú vodu a nasypeme do nej želatínu
- Necháme želatínu 5 minút vo vode pracovať, potom vložíme želatínu na 20 – 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry, aby sa úplne rozpustila a získala tekutú konzistenciu
- Na náplň do misy vložíme smotanový syr, preosejeme práškový cukor a miešame
- Smotanový syr musí byť nadýchaný a cukor úplne zapracovaný
- Pridáme vanilkový extrakt a miešame
- Potom pridáme šľahačku a miešame na vysokú rýchlosť, aby sa v kréme vytvorili špičky
- Tekutú želatínu pridáme do krémovej zmesi a šľaháme na vysokú rýchlosť
- Krémovú zmes navrstvíme na grahamovú krustu a uhladíme
- Tortu zakryjeme alobalom a dáme ho na jednu hodinu do chladničky
- Na jahodovú omáčku dáme čerstvé jahody do veľkého hrnca a pridáme cukor
- V malej miske zmiešame škrob a vodu, kým nevznikne hladká zmes
- Túto zmes nalejeme na jahody a varíme na stredne vysokú teplotu približne 5 až 7 minút
- Jahody musia zmäknúť a zhustnúť
- Omáčku necháme vychladnúť a potom s ňou polievame tvarohovú tortu

Mrkvová torta s tvarohovým krémom
Klasická tvarohová torta doplnená o strúhanú mrkvu, ktorá cesto krásne zvláčni ao to viac bude nadýchané. Vyskúšajte tento netradičný recept.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 2 žičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky škorice
- 300 ml oleja
- 200 g trstinového cukru
- lyžička vanilkového extraktu
- 300 g strúhanej mrkvy
- 100 g nasekaných orechov (pekanové, vlašské)
- 65 g hrozienok (nepovinné)
Na polevu
- 225 g smotanového syra
- 140 g práškového cukru
- 80 ml smotany na šľahanie
- 50 g nasekaných orechov na ozdobu
Postup
- Rúru si predhrejeme 180 stupňov
- Vymastíme a vysypeme si tortovú formu a dno vyložíme papierom na pečenie
- Vo väčšej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a škoricu
- Vo vedľajšej miske premiešame olej, cukor a vanilku
- Dostupne budeme zašľahávať vajcia
- Do mokrých ingrediencií postupne vmiešame suché
- Cesto musí mať hladkú konzistenciu bez hrudiek
- Potom začneme primiešavať mrkvu, orechy a hrozienka
- Cesto vlejeme do pripravenej formy a pečieme približne 35 – 40 minút
- Pri teste špajlí, musí byť špajle suchá
- Potom čo je torta upečená, vyberieme ju z rúry a necháme ju vychladiť
- Vo veľkej mise zmiešame smotanový syr s cukrom, kým krém nebude nadýchaný a jemný
- Prilejeme smotanu a šľaháme na vysokú rýchlosť, kým nebude mať krém tuhšiu konzistenciu
- Vychladnutý korpus rozrežeme napoly a polovičky potrieme krémom
- Polovica spolu spojíme a vrch torty potrieme opäť krémom a posypeme orechmi

Objavte podobné tipy
Míša torta s fondánom
Vychutnajte si klasický Míša zákusok, ktorý sme vylepšili o čokoládový fondán. Tento recept na tvarohovú tortu, prekoná všetky vaše doterajšie skúsenosti s klasickým receptom.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 250 g cukru kryštál
- 220 g hladkej múky
- 150 g kakaa
- lyžička prášku do pečiva
- lyžička soli
- 200 ml cmar
- 125 ml kávy
- 125 ml oleja
- 2 vajcia
- lyžice vanilkového extraktu
- 220 ml smotany na šľahanie
Na fondán
- 75 g masla
- 75 ml javorového sirupu
- 115 g horkej čokolády
- 220 g cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- Štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Vymažeme si tortovú formu
- Do misy nasypeme suché ingrediencie a všetko premiešame
- Pridáme cmar, kávu, olej, vajcia a vanilku
- Všetko spoločne zmiešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja
- Cesto vlejeme do formy a pečieme po dobu 35 – 40 minút
- Koláč necháme 10 minút vo forme chladnúť a potom ho z formy vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
- Na polevu si vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo spoločne s čokoládou
- Pridáme javorový sirup a miešame, kým sa všetko nerozpustí a nepremieša
- Pridáme cukor, smotanu a soľ a zmes privedieme do varu
- Čokoládový fondán varíme po dobu 7 – 9 minút, kým poleva nezačne hustnúť
- Pridáme vanilku a zložíme z platne
- Kúsky torty servírujte poliate čokoládovým fondánom

Zdravá tvarohová torta
A je tu zdravá verzia tejto tortičky. Čo znamená, že si môžete pokojne zahrešiť bez toho, aby ste výrazne porušili svoju diétu a pracne zhodené kilá.
Čo budeme potrebovať
- 230 g grahamových sušienok
- 200 g masla (rozpusteného)
- 340 g odtučnenej ricotty
- 230 g smotanového syra
- 200 g cukru
- Citrónovú kôru
- 3 vajcia
- 450 g mrazených čučoriedok
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Krekry rozomelieme na prášok
- Pridáme rozpustené maslo a premiešame
- Grahamavú zmes nasypeme na dno formy a vtlačíme do nej zmes
- Formu s krustou vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút
- Krusta musí mať zlatistú farbu, potom vyberieme a necháme vychladnúť
- Potom obalíme formu alobalom, aby bola vrstva nepriepustná
- Na náplň necháme odkvapkať ricottu
- Pridáme smotanový syr, 150 g cukru a citrónovú kôru a všetko zmiešame
- Pridáme vajcia a miešame kým sa všetky ingrediencie nespoja
- Krém nalejeme na pripravený korpus
- Obalenú formu s krémom vložíme do vysokého plechu a do jeho polovice nalejeme horúcu vodu
- Tortu pečieme asi hodinu, kým nezozlátne
- Hotovú tortu necháme odpočívať aspoň 4 hodiny
- Medzitým si pripravíme čučoriedkovú omáčku
- Do hrnca vložíme čučoriedky, citrónovú šťavu a zvyšok cukru
- Varíme 5 – 7 minút, kým zmes nezačne mať konzistenciu sirupu
- Kúsky torty podávame preliate čučoriedkovou omáčkou

Nahá torta s tvarohovým krémom a jahodami
Jeden trochu slávnostnejší recept. Tento štýl je v dnešnej dobe veľmi obľúbený a moderný. Ak organizujete napríklad oslavu narodenín, tak táto torta je tá správna voľba.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 230 g masla (zmäknutého)
- 300 g cukru kryštál
- Lyžica vanilkového extraktu
- 60 g kyslej smotany
- 4 vajcia
- 380 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Lyžička soli
- 180 g cmaru
Na krém
- 230 g tvarohu
- 340 g masla (zmäknutého)
- 960 g práškového cukru
- Lyžica vanilkového extraktu
- 70 ml smotany na šľahanie
- Štipka soli
- 500 g čerstvých jahôd (nakrájaných)
- Celé jahody (na ozdobu)
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov
- Tortovú formu (približne 20 centimetrov) si vymastíme alebo vysypeme (budeme robiť tri korpusy)
- Do misy pridáme múku, prášok do pečiva a soľ
- Vo vedľajšej mise si ušľaháme maslo s cukrom, do krémovej konzistencie
- Pridáme kyslú smotanu a extrakt z vanilky
- Všetko prešľaháme, aby sa ingrediencie spolu spojili
- Postupne za stáleho miešania pridávame vajcia
- Opäť miešame, aby sa cesto prepojilo
- Pridáme kúsok suchých prísad a polovicu cmaru, znova premiešame
- Pridáme ďalšiu časť suchých ingrediencií a zvyšok cmaru
- Nakoniec dosypeme zvyšok suchých prísad a všetko spolu premiešame
- Cesto si rozdelíme pomocou váhy na tri rovnaké diely a postupne ich upečieme
- Korpusy pečieme 15 – 20 minút
- Než koláče vyberieme z formy, necháme ich na 10 minút odpočinúť a až potom ich preložíme na mriežku na vychladnutie
- Na krémovú polevu zmiešame tvaroh so zmäknutým maslom a cukrom
- Zmes miešame pokiaľ nevznikne hladký krém
- Pridáme soľ, vanilku a smotanu a mixujeme
- Jednotlivé korpusy premazávame veľkým množstvom krému
- Na krém skladáme nakrájané kusy jahôd
- Keď je torta poskladaná dáme ho na 10 minút do chladničky stuhnúť
- Potom jeho obvod potrieme veľmi tenkou vrstvou krému
- Vrch môžeme ozdobiť cukrárskym vrecúškom s krémom a celými jahodami

Nemusíte sa držať omáčok a polev, ktoré sú popísané v receptoch. Ak máte svoju obľúbenú nebojte sa ju použiť, ak hľadáte inšpiráciu na inú polevu, vyskúšajte jeden z týchto receptov na dezertné krémy a polevy a ochuťte si svoju tortu z tvarohu po svojom!