Zverinové mäso je určite výnimočné, ale nie je vždy dostupné a jeho spracovanie a predovšetkým príprava pred vlastným varením vrátane prípadného sťahovania a kuchania má svoje úskalia.
Veľký podiel na špecifickej chuti zveriny majú ďalšie použité suroviny vrátane korenia.
My sme si pre vás tentoraz pripravili 5 skvelých receptov na nepravé zverinové hody, vďaka ktorým vám zver ani chýbať nebude.
Tak poďme na to!
Hovädzie medailóniky s omáčkou z brusníc a červeného vína
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na skvelý obed či večeru, na ktorom si zaručene pochutnáte! Kombinácia hovädzieho mäsa, červeného vína a brusníc nikdy neomrzí.
INGREDIENCIA
- 320 g hovädzie roštené
- 1 menšia cibuľa
- 30 g sušených brusníc
- 300 ml červeného vína (napr. bordeaux)
- pol lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice pasírovaných paradajok
- 1 lyžička červeného vínneho octu
- 1 lyžička polohrubej múky
- 1 lyžička mletého korenia
- soľ
- 3 lyžice oleja
POSTUP
- Hovädzie mäso nakrájame na plátky a tie rozrežeme na medailónky.
- Polohrubou múku a mleté korenie zmiešame av zmesi obalíme medailóniky.
- Na panvičke rozohrejeme 2 lyžice oleja a mäso na ňom opečieme z oboch strán do zlata.
- Mäso odložíme na teplé miesto a zľahka ho z oboch strán posolíme.
- Na panvicu rozotrieme lyžicu oleja, rozohrejeme ho a orestujeme na ňom posekanú, očistenú cibuľu.
- Orestovanú cibuľku posolíme, premiešame a poukladáme na ňu opečené mäso.
- Trochou horúcej vody rozriedime výpok v panvici.
- K mäsu pridáme 200 ml červeného vína a 2 lyžice sušených brusníc.
- Dolejeme ešte horúcu vodu, aby bolo mäso takmer zakryté a prikryté dusíme 30 minút.
- Po 30 minútach pridáme ďalšie 2 lyžice sušených brusníc a pasírované paradajky.
- Dolejeme trochou horúcej vôd a dusíme ďalších 30 minút.
- Po tejto dobe prilejeme zvyšok vina a prisypeme zvyšné brusnice, trochu posolíme, prípadne ešte dolejeme trochou horúcej vody a dusíme, kým nie je mäso mäkké.
- Do hotovej omáčky primiešame škoricu a červený vínny ocot.
- Dobrú chuť!

Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné? S našimi receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa. Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.
Králik na smotane
Králik so smotanovou omáčkou je lahôdka sama o sebe, ale skúste pokrm ozvláštniť korením, ktoré sa používa na zverinu a výsledok bude ešte oveľa lepší!
INGREDIENCIA
- 4 očistené porcie králika
- 100 g slaniny
- soľ a štipka cukru
- 3 guličky borievky
- 100 g masla alebo masti
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), nakrájané na plátky
- 50 g cibule, nakrájané na plátky
- 1/2 citróna
- 12 guličiek korenia, 6 guličiek nového korenia
- 1 bobkový list, trocha tymiánu
- 600–700 ml hydinového vývaru
- cca 250 ml smotany na šľahanie
- žemľová knedľa
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Králičie diely pretiahneme rezancami slaniny.
- Osolíme a potrieme roztlčeným borievkou.
- V pekáči na tuku speníme koreňovú zeleninu, cibuľu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru s korením, novým korením, bobkovým listom a tymiánom.
- Do základu vložíme pripravené porcie králika a zvoľna upečieme v rúre domäkka, asi 50 minút až hodinu.
- Mäkké mäso vyberieme, dáme do hrnca a odložíme na teplé miesto.
- Za šťavy odstránime všetko korenie.
- Vlejeme smotanu a rozmixujeme, podľa potreby zriedime vývarom.
- Omáčku okyslíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme alebo dosladíme.
- Precedíme na mäso z králika do hrnca a dobre prehrejte.
- Podávame s žemľovou knedľou.
www.receptykulinarium.sk Objavte podobné tipy
Falošný zverinový guláš
Milujete gulášok? A čo taký s hovädzím mäsom, smotanou a slivkovým lekvárom? Už sa vám zbiehajú sliny? Tak si ho poďme spoločne uvariť!
INGREDIENCIA
- 1 kg hovädzieho mäsa
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžička čierneho mletého korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička drvenej rasce
- 2 lyžice slivkového lekváru
- cibuľa
- 2 lyžičky sladkej červenej papriky
POSTUP
- Nakrájané mäso si orestujeme na cibuľke, podlejeme vodou, pridáme všetko korenie, lekvár a dusíme do mäkka.
- Keď je mäso mäkké, môžeme (ale nemusíme) ho vybrať a šťavu s kúskami lekváru rozmixovať.
- Do omáčky vrátime späť mäso, necháme trochu povariť a podávame s knedľou.
www.zuzupahltnik.wordpress.com Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty zo srnčieho mäsa ! Pečieme, varíme a nakladáme.
Pečená morka s čerstvými bylinkami a citrónovou šťavou
Upečte si túto šťavnatú morku potretú marinádou z čerstvých byliniek. Pochutí si celá vaša rodina!
INGREDIENCIA
- morka či moriak o veľkosti cca 5 kg
- asi štvrť hrnček olivového oleja
- 2 veľké citróny
- 3 lyžice čerstvo nasekanej majoránky, tymianu, rozmarínu, bazalky, cesnaku
- štipka mletého čierneho korenia na dochutenie
- soľ
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na zhruba 180 °C.
- V menšej miske spolu zmiešame majorán, tymian, rozmarín, bazalku, cesnak a čierne korenie.
- Opatrne narežeme a nadvihneme kožu z moriaka či morky tak, aby sme čisté mäso mohli potrieť olivovým olejom.
- Potom ho rovnomerne postriekame šťavou z citróna a potrieme zhruba dvoma tretinami bylinkovej marinády.
- Potom vrátime kožu späť na svoje miesto a moriaka pokropíme zvyškom citrónovej šťavy a potrieme ho zvyšnou marinádou.
- Morku nasolíme.
- Dáme piecť do rúry.
- V hlbokej miske a predhriatej rúre ho pečieme zhruba dve a pol až tri hodiny.
- Pokiaľ nie je mäso kostí už ružové, morka je hotová.
- Po vybratí z rúry necháme morku ešte 15 minút odpočívať a potom porciujeme.
- Mäso servírujeme s dusenou, pečenou alebo karamelizovanou zeleninou, varenými zemiakmi.
www.cookingchanneltv.com Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Bravčové karé á la zverina
Jednoduchý a veľmi chutný recept, ktorý vám pripomenie nezabudnuteľnú chuť zveriny bez toho, aby ste ju museli použiť. Bude vám stačiť iba bravčové mäso a jedinečná domáca omáčka z červeného vína a slivkového lekváru. Užite si to!
INGREDIENCIA
- 4 plátky bravčového karé
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 150 ml červeného vína
- 1-2 lyžice slivkového lekváru
- 2 strúčiky cesnaku
- zázvor
- tymian
- škorica
- 2 – 3 klinčeky
- čierne korenie
- soľ
- 500 g zemiakov
- 200 g slaniny
- bylinky (podľa chuti)
- maslo
- olej
POSTUP
- Plátky bravčového karé narežeme, naklepeme, osolíme, okoreníme a prekrojíme na polovice.
- Maslo rozpustíme na panvici s trochou oleja, opražíme na ňom cesnak, pridáme mäso, ktoré prudko opečieme a dochutíme tymianom, potom prikryjeme a dusíme.
- Keď je karé hotové, vyberieme ho z panvice a do výpeku pridáme víno, slivkový lekvár a redukujeme.
- Neskôr pridáme paradajkový pretlak a všetko dochutíme nastrúhaným zázvorom, klinčekmi, škoricou, trochou masla a ešte chvíľku povaríme.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a krátko povaríme.
- Slaninku nakrájanú na kocky opražíme na panvici, pridáme zemiaky, premiešame a spolu opekáme.
- Na záver ochutíme bylinkami.
- Bravčové karé servírujeme s omáčkou a so zemiakmi so slaninou.
www.tajomstvomojejkuchyne.sk A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!