Najlepšie recepty na mäso á la zverina 5x inak. Inšpirujte sa!

Zverinové mäso je určite výnimočné, ale nie je vždy dostupné a jeho spracovanie a predovšetkým príprava pred vlastným varením vrátane prípadného sťahovania a kuchania má svoje úskalia.

Veľký podiel na špecifickej chuti zveriny majú ďalšie použité suroviny vrátane korenia.

My sme si pre vás tentoraz pripravili 5 skvelých receptov na nepravé zverinové hody, vďaka ktorým vám zver ani chýbať nebude.

Tak poďme na to!

Hovädzie medailóniky s omáčkou z brusníc a červeného vína

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na skvelý obed či večeru, na ktorom si zaručene pochutnáte! Kombinácia hovädzieho mäsa, červeného vína a brusníc nikdy neomrzí.

INGREDIENCIA

  • 320 g hovädzie roštené
  • 1 menšia cibuľa
  • 30 g sušených brusníc
  • 300 ml červeného vína (napr. bordeaux)
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžice pasírovaných paradajok
  • 1 lyžička červeného vínneho octu
  • 1 lyžička polohrubej múky
  • 1 lyžička mletého korenia
  • soľ
  • 3 lyžice oleja

POSTUP

  • Hovädzie mäso nakrájame na plátky a tie rozrežeme na medailónky.
  • Polohrubou múku a mleté korenie zmiešame av zmesi obalíme medailóniky.
  • Na panvičke rozohrejeme 2 lyžice oleja a mäso na ňom opečieme z oboch strán do zlata.
  • Mäso odložíme na teplé miesto a zľahka ho z oboch strán posolíme.
  • Na panvicu rozotrieme lyžicu oleja, rozohrejeme ho a orestujeme na ňom posekanú, očistenú cibuľu.
  • Orestovanú cibuľku posolíme, premiešame a poukladáme na ňu opečené mäso.
  • Trochou horúcej vody rozriedime výpok v panvici.
  • K mäsu pridáme 200 ml červeného vína a 2 lyžice sušených brusníc.
  • Dolejeme ešte horúcu vodu, aby bolo mäso takmer zakryté a prikryté dusíme 30 minút.
  • Po 30 minútach pridáme ďalšie 2 lyžice sušených brusníc a pasírované paradajky.
  • Dolejeme trochou horúcej vôd a dusíme ďalších 30 minút.
  • Po tejto dobe prilejeme zvyšok vina a prisypeme zvyšné brusnice, trochu posolíme, prípadne ešte dolejeme trochou horúcej vody a dusíme, kým nie je mäso mäkké.
  • Do hotovej omáčky primiešame škoricu a červený vínny ocot.
  • Dobrú chuť!
Hovädzie mäso s brusnicovou omáčkou a zemiakmi na tanieri.
www.chalupnikovi.com

Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné? S našimi receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa. Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.

Králik na smotane

Králik so smotanovou omáčkou je lahôdka sama o sebe, ale skúste pokrm ozvláštniť korením, ktoré sa používa na zverinu a výsledok bude ešte oveľa lepší!

INGREDIENCIA

  • 4 očistené porcie králika
  • 100 g slaniny
  • soľ a štipka cukru
  • 3 guličky borievky
  • 100 g masla alebo masti
  • 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), nakrájané na plátky
  • 50 g cibule, nakrájané na plátky
  • 1/2 citróna
  • 12 guličiek korenia, 6 guličiek nového korenia
  • 1 bobkový list, trocha tymiánu
  • 600–700 ml hydinového vývaru
  • cca 250 ml smotany na šľahanie
  • žemľová knedľa

    POSTUP

    1. Predhrejeme rúru na 180 °C.
    2. Králičie diely pretiahneme rezancami slaniny.
    3. Osolíme a potrieme roztlčeným borievkou.
    4. V pekáči na tuku speníme koreňovú zeleninu, cibuľu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru s korením, novým korením, bobkovým listom a tymiánom.
    5. Do základu vložíme pripravené porcie králika a zvoľna upečieme v rúre domäkka, asi 50 minút až hodinu.
    6. Mäkké mäso vyberieme, dáme do hrnca a odložíme na teplé miesto.
    7. Za šťavy odstránime všetko korenie.
    8. Vlejeme smotanu a rozmixujeme, podľa potreby zriedime vývarom.
    9. Omáčku okyslíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme alebo dosladíme.
    10. Precedíme na mäso z králika do hrnca a dobre prehrejte.
    11. Podávame s žemľovou knedľou.
    Králik so smotanovou omáčkou a knedľou na tanieri. Vedľa je položený príbor.
    www.receptykulinarium.sk

    Falošný zverinový guláš

    Milujete gulášok? A čo taký s hovädzím mäsom, smotanou a slivkovým lekvárom? Už sa vám zbiehajú sliny? Tak si ho poďme spoločne uvariť!

    INGREDIENCIA

    • 1 kg hovädzieho mäsa
    • 250 ml smotany na varenie
    • 1 lyžička čierneho mletého korenia
    • 1 lyžička soli
    • 1 lyžička drvenej rasce
    • 2 lyžice slivkového lekváru
    • cibuľa
    • 2 lyžičky sladkej červenej papriky

    POSTUP

    • Nakrájané mäso si orestujeme na cibuľke, podlejeme vodou, pridáme všetko korenie, lekvár a dusíme do mäkka.
    • Keď je mäso mäkké, môžeme (ale nemusíme) ho vybrať a šťavu s kúskami lekváru rozmixovať.
    • Do omáčky vrátime späť mäso, necháme trochu povariť a podávame s knedľou.
    Guláš s hovädzím mäsom, smotanou a slivkovým lekvárom na tanieri s knedľou.
    www.zuzupahltnik.wordpress.com

    Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty zo srnčieho mäsa ! Pečieme, varíme a nakladáme.

    Pečená morka s čerstvými bylinkami a citrónovou šťavou

    Upečte si túto šťavnatú morku potretú marinádou z čerstvých byliniek. Pochutí si celá vaša rodina!

    INGREDIENCIA

    • morka či moriak o veľkosti cca 5 kg
    • asi štvrť hrnček olivového oleja
    • 2 veľké citróny
    • 3 lyžice čerstvo nasekanej majoránky, tymianu, rozmarínu, bazalky, cesnaku
    • štipka mletého čierneho korenia na dochutenie
    • soľ

    POSTUP

    1. Predhrejeme si rúru na zhruba 180 °C.
    2. V menšej miske spolu zmiešame majorán, tymian, rozmarín, bazalku, cesnak a čierne korenie.
    3. Opatrne narežeme a nadvihneme kožu z moriaka či morky tak, aby sme čisté mäso mohli potrieť olivovým olejom.
    4. Potom ho rovnomerne postriekame šťavou z citróna a potrieme zhruba dvoma tretinami bylinkovej marinády.
    5. Potom vrátime kožu späť na svoje miesto a moriaka pokropíme zvyškom citrónovej šťavy a potrieme ho zvyšnou marinádou.
    6. Morku nasolíme.
    7. Dáme piecť do rúry.
    8. V hlbokej miske a predhriatej rúre ho pečieme zhruba dve a pol až tri hodiny.
    9. Pokiaľ nie je mäso kostí už ružové, morka je hotová.
    10. Po vybratí z rúry necháme morku ešte 15 minút odpočívať a potom porciujeme.
    11. Mäso servírujeme s dusenou, pečenou alebo karamelizovanou zeleninou, varenými zemiakmi.
    Morka s marinádou z čerstvých byliniek na doske.
    www.cookingchanneltv.com

    Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

    Bravčové karé á la zverina

    Jednoduchý a veľmi chutný recept, ktorý vám pripomenie nezabudnuteľnú chuť zveriny bez toho, aby ste ju museli použiť. Bude vám stačiť iba bravčové mäso a jedinečná domáca omáčka z červeného vína a slivkového lekváru. Užite si to!

    INGREDIENCIA

    • 4 plátky bravčového karé
    • 2 lyžice paradajkového pretlaku
    • 150 ml červeného vína
    • 1-2 lyžice slivkového lekváru
    • 2 strúčiky cesnaku
    • zázvor
    • tymian
    • škorica
    • 2 – 3 klinčeky
    • čierne korenie
    • soľ
    • 500 g zemiakov
    • 200 g slaniny
    • bylinky (podľa chuti)
    • maslo
    • olej

    POSTUP

    • Plátky bravčového karé narežeme, naklepeme, osolíme, okoreníme a prekrojíme na polovice.
    • Maslo rozpustíme na panvici s trochou oleja, opražíme na ňom cesnak, pridáme mäso, ktoré prudko opečieme a dochutíme tymianom, potom prikryjeme a dusíme.
    • Keď je karé hotové, vyberieme ho z panvice a do výpeku pridáme víno, slivkový lekvár a redukujeme.
    • Neskôr pridáme paradajkový pretlak a všetko dochutíme nastrúhaným zázvorom, klinčekmi, škoricou, trochou masla a ešte chvíľku povaríme.
    • Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a krátko povaríme.
    • Slaninku nakrájanú na kocky opražíme na panvici, pridáme zemiaky, premiešame a spolu opekáme.
    • Na záver ochutíme bylinkami.
    • Bravčové karé servírujeme s omáčkou a so zemiakmi so slaninou.
    Bravčové plátky s omáčkou z lekváru servírované na tanieri so zemiakmi so slaninkou.
    www.tajomstvomojejkuchyne.sk

    A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.