Knedle sú tradičnou českou prílohou hlavne k omáčkam.
Veľa začínajúcich kuchárov sa ich bojí, ale chce to len dbať na určité zásady a zaručene sa povedú.
Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na žemľovú knedľu vrátane jedného pre celiakov.
Užite si to!
Kysnutá žemľová knedľa
Obľúbená klasika ako od babičky, ktorú môžete servírovať ako prílohu k rôznym omáčkam či pečenému mäsu. Nemusíte sa toho báť, s naším receptom to zvládne každý!
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 250 ml mlieka
- pol kocky droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 4 staršie žemle
Postup
- Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, droždie, pridáme trochu múky a dáme vykysnúť.
- Staršie žemle nakrájame na malé kocky.
- V múke rozmiešame soľ, pridáme vykysnutý kvások.
- Cesto dobre vypracujeme, pridáme žemle a dáme vykysnúť.
- Vykysnuté cesto dáme na dosku a rozdelíme na dve časti.
- Každú vytvarujeme do tvaru knedle, necháme ešte trochu nakysnúť.
- Knedle zospodu potrieme oleja, dáme do hrnca s naparovacou vložkou a zakryjeme.
- Varíme v pare bez odkrývania 20 minút.
- Vršok hotovej knedle potrieme olejom.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše recepty na knedle zo sliviek 5x inak, na ktorých si zaručene pochutnáte!
Karlovarská žemľová knedľa
Skvelá česká príloha k omáčkam, ktoré nikto nemôže odolať! Pripravte si túto luxusnú knedľu s čerstvými bylinkami jednoducho u vás doma.
Ingrediencie
- 10 ks pečiva (húsky, rožky)
- 4 vajcia
- 1 hrnček hrubej múky
- 1-2 hrnčeky mlieka
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 100 g masla
- soľ podľa chuti
- čerstvá pažítka
- petržlenová vňať
Postup
- Do veľkej misy dáme zmäknuté maslo, vymiešame ho so žĺtkami a štipkou soli.
- Pridáme nasekanú vňať a pažítku.
- Rožky či žemle nakrájame a pridáme do misy k maslu.
- Pridáme toľko vlažného mlieka, aby sa rožky riadne navlhčili a premiešame.
- Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a múku podľa potreby.
- Pripravenú hmotu preložíme na fóliu, vytvarujeme valec a zavinieme.
- Použiť môžeme aj utierku a konce zagumičkovať.
- Takto pripravíme aj druhú knedľu.
- Vložíme do horúcej vody a varíme asi 45-50 minút na slabom plameni.
- Hotové knedle vyberieme z vody a necháme vo fólii vychladnúť.
- Potom nakrájame a podávame.

Bezlepková knedľa
Ak z akéhokoľvek iného dôvodu nemôžete lepok, tak aj pre vás máme skvelý recept, podľa ktorého si pripravíte tú najlepšiu knedľu pre celiakov!
Ingrediencie
- 500 g bezlepkovej múky Mix B
- 21 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 400 ml vlažnej vody
- 1 vajíčko
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice jablčného octu
Postup
- Pripravíme si všetky ingrediencie.
- Múku si preosejeme a pridáme do nej soľ.
- Vajíčko si rozšľaháme.
- Z droždia, 150 ml vody a cukru si pripravíme kvások.
- Na dno nádoby dáme najskôr olej, potom pridáme 250 ml vlažnej vody, jablčný ocot, rozšľahané vajíčko a kvások.
- Pokiaľ nemáte doma čerstvé droždie, vmiešajte do múky 1 balíček sušeného droždia.
- Pridáme preosiatu múku so soľou.
- Domácu pekáreň si zapneme na program „cesto“ a cesto do nej dáme vykysnúť.
- Pokiaľ nemáte pekáreň, jednoducho cesto premiešajte a nechajte vykysnúť na teplom mieste.
- Naolejujte si potravinársku fóliu aj formu na knedľu.
- Do najväčšieho hrnca (28 a viac cm) nalejeme vodu, prikryjeme pokrievkou a dáme variť.
- Vykysnuté cesto preklopíme na naolejovanú fóliu.
- Naolejovanými rukami vytvarujeme do tvaru knedle a preložíme do formy.
- Formu vložíme do hrnca s horúcou vodou a prikryjeme pokrievkou.
- Plameň dáme tak na stredný stupeň a varíme 30 minút.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj tie najlepšie recepty na knedle s tvarohom na jednom mieste. Ochutnajte tradičné aj netradičné varianty!
Objavte podobné tipy
Knedľa bez droždia
Knedľa nemusí byť len kysnutá. Variant bez droždia je jednoduchší na prípravu a výsledok síce nebude tak nadýchaný, ako ste u klasickej žemľovej knedle zvyknutí, ale aj tak si pochutnáte!
Ingrediencie
- 450 g polohrubej múky
- 1 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soľ
- 260 ml vody
- starší chlieb nakrájaný na kocky, približne jedna hrsť
Postup
- Zvyšky chleba nakrájame na kocky a necháme usušiť.
- Do múky vklepneme vajcia, pridáme prášok do pečiva, soľ a vodu.
- Všetko vymiešame a zapracujeme chlebové kocky.
- Cesto by malo byť mäkké, ale nie ako kysnuté.
- Musí byť pevnejšie a tvárne a držať pohromade.
- Cesto rozdelíme na dve časti az každej vytvarujeme dlhší valec.
- Pokiaľ sa vám cesto príliš lepí na ruky, namočte si dlane vodou.
- Dáme variť do hlbokého kastróla vodu.
- Nádoba musí byť dostatočne veľká, knedle naberú na objeme.
- Keď sa voda začne variť, vložíme do nej knedľu a varíme 15 minút pod pokrievkou na nízkom plameni.
- Po pätnástich minútach knedľu vo vode otočíme a varíme ďalších 15 minút.
- Knedľu vyberieme a necháme odkvapkať a preložíme na suché miesto.
- Krájame plátky pomocou povrázku alebo pevnej nite.

Jednoduchá žemľová knedľa z domácej pekárne
Ak máte doma pekáreň, nie je nič jednoduchšie ako si knedle pripraviť priamo v nej a potom ich len uvariť. Tak smelo do toho!
Ingrediencie
- 1⁄2 litra mlieka
- 2 vajička
- 1 kg hrubej múky
- 1 a 1⁄2 čajové lyžičky soli
- 20 g droždia
- 2 – 3 rožky či žemle (voliteľne)
Postup
- Všetky ingrediencie dáme do pekárne a zapneme program „Cesto“.
- Po ukončení programu cesto vyberieme a vytvarujeme knedle.
- Knedle varíme vo vriacej vode po 10 minút z každej strany.

Variť vo vode alebo v pare?
- Niekto knedle varí vo vode, iný zase v pare.
- Jedným z rozdielov je vonkajšia štruktúra knedlí .
- Pokiaľ knedlík varíte rovno vo vode, jeho vonkajšia strana bude lepkavá .
- Varenie v pare vám poskytne peknú jednotnú štruktúru s malými prasklinkami .
- Dôležitá je tiež doba varenia knedle , či už v pare alebo vo vode.
- Ak sa knedle varia príliš dlho, stvrdnú .
- Ak ich uvaríme a necháme v horúcej vode alebo prikryté v horúcom hrnci, knedľa sa stiahne a stvrdne .
- Najprv zložte hrniec zo sporáka, potom zdvihnite pokrievku a vyberte knedle.
- Nemalo by dôjsť k vyfúknutiu , vonkajšia šupka sa môže trochu zraziť, ale nie natoľko, aby to zmenilo skutočnú štruktúru knedle.
Žemľové knedle môžeme podávať ku klasickým omáčkam napr. kôprové, paradajkové, uhorkové. Ale vhodné sú aj k receptom s dusenou kapustou s mäsom či k mnohým druhom gulášov .
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!