Recepty na domáce knedle 5x inak! Vyskúšajte kysnuté aj nekysnuté varianty.

Knedle sú tradičnou českou prílohou hlavne k omáčkam.

Veľa začínajúcich kuchárov sa ich bojí, ale chce to len dbať na určité zásady a zaručene sa povedú.

Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na žemľovú knedľu vrátane jedného pre celiakov.

Užite si to!

Kysnutá žemľová knedľa

Obľúbená klasika ako od babičky, ktorú môžete servírovať ako prílohu k rôznym omáčkam či pečenému mäsu. Nemusíte sa toho báť, s naším receptom to zvládne každý!

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 250 ml mlieka
  • pol kocky droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 4 staršie žemle

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, droždie, pridáme trochu múky a dáme vykysnúť.
  2. Staršie žemle nakrájame na malé kocky.
  3. V múke rozmiešame soľ, pridáme vykysnutý kvások.
  4. Cesto dobre vypracujeme, pridáme žemle a dáme vykysnúť.
  5. Vykysnuté cesto dáme na dosku a rozdelíme na dve časti.
  6. Každú vytvarujeme do tvaru knedle, necháme ešte trochu nakysnúť.
  7. Knedle zospodu potrieme oleja, dáme do hrnca s naparovacou vložkou a zakryjeme.
  8. Varíme v pare bez odkrývania 20 minút.
  9. Vršok hotovej knedle potrieme olejom.
  10. Užite si to!
Nakrájaná knedľa z žemlí na tanieriku.
www.dobrotyskuchyne.sk

Vyskúšajte aj naše recepty na knedle zo sliviek 5x inak, na ktorých si zaručene pochutnáte!

Karlovarská žemľová knedľa

Skvelá česká príloha k omáčkam, ktoré nikto nemôže odolať! Pripravte si túto luxusnú knedľu s čerstvými bylinkami jednoducho u vás doma.

Ingrediencie

  • 10 ks pečiva (húsky, rožky)
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček hrubej múky
  • 1-2 hrnčeky mlieka
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 100 g masla
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá pažítka
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Do veľkej misy dáme zmäknuté maslo, vymiešame ho so žĺtkami a štipkou soli.
  2. Pridáme nasekanú vňať a pažítku.
  3. Rožky či žemle nakrájame a pridáme do misy k maslu.
  4. Pridáme toľko vlažného mlieka, aby sa rožky riadne navlhčili a premiešame.
  5. Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a múku podľa potreby.
  6. Pripravenú hmotu preložíme na fóliu, vytvarujeme valec a zavinieme.
  7. Použiť môžeme aj utierku a konce zagumičkovať.
  8. Takto pripravíme aj druhú knedľu.
  9. Vložíme do horúcej vody a varíme asi 45-50 minút na slabom plameni.
  10. Hotové knedle vyberieme z vody a necháme vo fólii vychladnúť.
  11. Potom nakrájame a podávame.
Nakrájaná knedľa z žemlí na tácke, ktorá je položená na utierke.
www.recepty.aktuality.sk

Bezlepková knedľa

Ak z akéhokoľvek iného dôvodu nemôžete lepok, tak aj pre vás máme skvelý recept, podľa ktorého si pripravíte tú najlepšiu knedľu pre celiakov!

Ingrediencie

  • 500 g bezlepkovej múky Mix B
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 400 ml vlažnej vody
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice jablčného octu

Postup

  1. Pripravíme si všetky ingrediencie.
  2. Múku si preosejeme a pridáme do nej soľ.
  3. Vajíčko si rozšľaháme.
  4. Z droždia, 150 ml vody a cukru si pripravíme kvások.
  5. Na dno nádoby dáme najskôr olej, potom pridáme 250 ml vlažnej vody, jablčný ocot, rozšľahané vajíčko a kvások.
  6. Pokiaľ nemáte doma čerstvé droždie, vmiešajte do múky 1 balíček sušeného droždia.
  7. Pridáme preosiatu múku so soľou.
  8. Domácu pekáreň si zapneme na program „cesto“ a cesto do nej dáme vykysnúť.
  9. Pokiaľ nemáte pekáreň, jednoducho cesto premiešajte a nechajte vykysnúť na teplom mieste.
  10. Naolejujte si potravinársku fóliu aj formu na knedľu.
  11. Do najväčšieho hrnca (28 a viac cm) nalejeme vodu, prikryjeme pokrievkou a dáme variť.
  12. Vykysnuté cesto preklopíme na naolejovanú fóliu.
  13. Naolejovanými rukami vytvarujeme do tvaru knedle a preložíme do formy.
  14. Formu vložíme do hrnca s horúcou vodou a prikryjeme pokrievkou.
  15. Plameň dáme tak na stredný stupeň a varíme 30 minút.
  16. Dobrú chuť!
Jedna knedľa vcelku a druhá nakrájaná, oba položená na doske.
www.webresepte.co.za

Máme pre vás aj tie najlepšie recepty na knedle s tvarohom na jednom mieste. Ochutnajte tradičné aj netradičné varianty!

Knedľa bez droždia

Knedľa nemusí byť len kysnutá. Variant bez droždia je jednoduchší na prípravu a výsledok síce nebude tak nadýchaný, ako ste u klasickej žemľovej knedle zvyknutí, ale aj tak si pochutnáte!

Ingrediencie

  • 450 g polohrubej múky
  • 1 veľké vajcia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soľ
  • 260 ml vody
  • starší chlieb nakrájaný na kocky, približne jedna hrsť

Postup

  1. Zvyšky chleba nakrájame na kocky a necháme usušiť.
  2. Do múky vklepneme vajcia, pridáme prášok do pečiva, soľ a vodu.
  3. Všetko vymiešame a zapracujeme chlebové kocky.
  4. Cesto by malo byť mäkké, ale nie ako kysnuté.
  5. Musí byť pevnejšie a tvárne a držať pohromade.
  6. Cesto rozdelíme na dve časti az každej vytvarujeme dlhší valec.
  7. Pokiaľ sa vám cesto príliš lepí na ruky, namočte si dlane vodou.
  8. Dáme variť do hlbokého kastróla vodu.
  9. Nádoba musí byť dostatočne veľká, knedle naberú na objeme.
  10. Keď sa voda začne variť, vložíme do nej knedľu a varíme 15 minút pod pokrievkou na nízkom plameni.
  11. Po pätnástich minútach knedľu vo vode otočíme a varíme ďalších 15 minút.
  12. Knedľu vyberieme a necháme odkvapkať a preložíme na suché miesto.
  13. Krájame plátky pomocou povrázku alebo pevnej nite.
Jedna knedľa vcelku a druhá nakrájaná niťou.
www.chalupnikovi.com

Jednoduchá žemľová knedľa z domácej pekárne

Ak máte doma pekáreň, nie je nič jednoduchšie ako si knedle pripraviť priamo v nej a potom ich len uvariť. Tak smelo do toho!

Ingrediencie

  • 1⁄2 litra mlieka
  • 2 vajička
  • 1 kg hrubej múky
  • 1 a 1⁄2 čajové lyžičky soli
  • 20 g droždia
  • 2 – 3 rožky či žemle (voliteľne)

Postup

  1. Všetky ingrediencie dáme do pekárne a zapneme program „Cesto“.
  2. Po ukončení programu cesto vyberieme a vytvarujeme knedle.
  3. Knedle varíme vo vriacej vode po 10 minút z každej strany.
Tri plátky knedle s omáčkou servírované na tanieri.
www.mission-food.com

Variť vo vode alebo v pare?

  • Niekto knedle varí vo vode, iný zase v pare.
  • Jedným z rozdielov je vonkajšia štruktúra knedlí .
  • Pokiaľ knedlík varíte rovno vo vode, jeho vonkajšia strana bude lepkavá .
  • Varenie v pare vám poskytne peknú jednotnú štruktúru s malými prasklinkami .
  • Dôležitá je tiež doba varenia knedle , či už v pare alebo vo vode.
  • Ak sa knedle varia príliš dlho, stvrdnú .
  • Ak ich uvaríme a necháme v horúcej vode alebo prikryté v horúcom hrnci, knedľa sa stiahne a stvrdne .
  • Najprv zložte hrniec zo sporáka, potom zdvihnite pokrievku a vyberte knedle.
  • Nemalo by dôjsť k vyfúknutiu , vonkajšia šupka sa môže trochu zraziť, ale nie natoľko, aby to zmenilo skutočnú štruktúru knedle.

Žemľové knedle môžeme podávať ku klasickým omáčkam napr. kôprové, paradajkové, uhorkové. Ale vhodné sú aj k receptom s dusenou kapustou s mäsom či k mnohým druhom gulášov .

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5  hviezdičiek. :)