Prišiel čas dozrievania sliviek, ktoré patria k nášmu rozšírenému a obľúbenému ovociu.
Okrem múčnikov z nich pripravujeme aj ovocné knedle a pri dobrej úrode z nich varíme lekvár, džemy a kompóty alebo ich mrazíme a sušíme na zimné obdobie.
My si dnes upečieme slivkovej buchty a knedle, čo je po slivovicu naša druhá najobľúbenejšie príprava zo sliviek.
Slivkový koláč s mandľami
Sladký múčnik ktorý sa môže hodiť napríklad k popoludňajší desiatu,
INGREDIENCIE
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 2 a 1/2 hrnčeka múky celozrnnej či hladké
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 1 vajce
- 1/2 hrnčeka kefíru alebo cmar
- kôra aj šťava z jedného bio citróna
- 1/2 – 3/4 hrnčeka medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu alebo cukru
- 10 sliviek, polených a vykôstkovaných
- 3 lyžice mandľových lupienkov
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica trstinového cukru
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 185 ° C.
- Tortovú formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme tukom.
- Pripravíme si mandľovou posýpka zmiešaním lyžice cukru, lyžica masla a mandľových lupienkov.
- Dáme zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- V druhej mise zmiešame vajcia, kefír, šťavu aj kôru z citróna, med, olej a vanilkový extrakt.
- Zmiešame obe zmesi a nalejte cesto do formy.
- Na vrch rozložíme slivky rezom hore a na záver povrch posypeme mandľovou posýpkou.
- Dáme piecť do rúry na 45 minút alebo kým povrch nebude krásne zlatý a špajle po zapichnutie nevyjde z cesta suchá bez zvyškov surového cesta.
- Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke a potom ho vyberieme z formy.

Objavte podobné tipy
Rýchla slivková koláč s posýpkou
Klasika která nikdy neomrzí. Je rychlá, snadná, výborná a levná buchta.
INGREDIENCIE
na cesto
- 750 g sliviek
- 350 g polohrubej múky
- 100 g cukor krupica
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 lyžíc rastlinného oleja
- 1 ks vajcia
- 0,3 l mlieka
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipka soli
odrobinky
- 3 lyžice polohrubej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- 60 g maslo
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Pripravíme si posýpku.
- Zmiešame maslo, cukor a postupne pridávame múku.
- Všetky suroviny dobre zmiešame a vytvoríme liate cesto.
- Cesto nalejeme na vymastený a vysypaný vyšší plech.
- Poukladáme ho polovičkami umytých sliviek – reznou plochou hore a posypeme posýpkou.
- Vložíme do rúry a pečieme asi 35 – 40 minút.

Slivkové buchty s makom
Buchty nemusí byť len s tvarohom či makom, skúste použiť ovocie, ktorého je na jeseň hŕbu – jablká, hrušky alebo práve slivky.
INGREDIENCIE
na cesto
- 500 g hladkej múky
- 25 g droždia
- 80 g cukru
- 2 vajcia
- 45 g masla
- 40 g oleja
- 1 lyžicu citrónovej kôry
- štipku soli
- 200 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- masť
na náplň
- slivky
- 1 hrnček mletého maku
- 1 hrnček mlieka
- 5 lyžíc práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžicu medu
- štipku mletej škorice
- štipku citrónovej kôry
POSTUP
- Mak na náplň povaríme v mlieku za občasného miešania, až vznikne hustá hmota.
- Do nej vmiešame práškový a vanilkový cukor, med, škoricu a citrónovú kôru.
- Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, prisypeme cukor, rozdrobené droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme vzísť kvások.
- Potom pridáme ostatné suroviny a zarobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Rozvaľkáme na doske plát, rozkrájame na štvorce, poukladáme vypeckovanými slivkami, ktoré naplníme makovou náplňou.
- Buchty uzavrieme a pokladáme na masťou vymastený plech vedľa seba.
- Každú buchtu potrieme masťou, aby sa nezlepili.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C 35 až 40 minút.

Slivkovej buchty a koláče môžeme skúsiť pripraviť aj z krehkého a lístkového cesta. Tiež sa k buchtám pridávajú ďalšie obľúbené prísady ako je smotana, kakao.
Zachutili vám slivkovej knedle? Prečítajte si článok práve len o týchto sladkých knedlíkoch a podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutilo.