Skúste naše delikátna buchty so slivkami

Prišiel čas dozrievania sliviek, ktoré patria k nášmu rozšírenému a obľúbenému ovociu.

Okrem múčnikov z nich pripravujeme aj ovocné knedle a pri dobrej úrode z nich varíme lekvár, džemy a kompóty alebo ich mrazíme a sušíme na zimné obdobie.

My si dnes upečieme slivkovej buchty a knedle, čo je po slivovicu naša druhá najobľúbenejšie príprava zo sliviek.

Slivkový koláč s mandľami

Sladký múčnik ktorý sa môže hodiť napríklad k popoludňajší desiatu,

INGREDIENCIE

  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 a 1/2 hrnčeka múky celozrnnej či hladké
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 1/2 hrnčeka kefíru alebo cmar
  • kôra aj šťava z jedného bio citróna
  • 1/2 – 3/4 hrnčeka medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo cukru
  • 10 sliviek, polených a vykôstkovaných
  • 3 lyžice mandľových lupienkov
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica trstinového cukru

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 185 ° C.
  2. Tortovú formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme tukom.
  3. Pripravíme si mandľovou posýpka zmiešaním lyžice cukru, lyžica masla a mandľových lupienkov.
  4. Dáme zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  5. V druhej mise zmiešame vajcia, kefír, šťavu aj kôru z citróna, med, olej a vanilkový extrakt.
  6. Zmiešame obe zmesi a nalejte cesto do formy.
  7. Na vrch rozložíme slivky rezom hore a na záver povrch posypeme mandľovou posýpkou.
  8. Dáme piecť do rúry na 45 minút alebo kým povrch nebude krásne zlatý a špajle po zapichnutie nevyjde z cesta suchá bez zvyškov surového cesta.
  9. Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke a potom ho vyberieme z formy.
koláč so slivkami a mandľami
Zdroj: goodfood.com.au

Rýchla slivková koláč s posýpkou

Klasika která nikdy neomrzí. Je rychlá, snadná, výborná a levná buchta.

INGREDIENCIE

na cesto

  • 750 g sliviek
  • 350 g polohrubej múky
  • 100 g cukor krupica
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 lyžíc rastlinného oleja
  • 1 ks vajcia
  • 0,3 l mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli

odrobinky

  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 60 g maslo
  • 1 vanilkový cukor

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  2. Pripravíme si posýpku.
  3. Zmiešame maslo, cukor a postupne pridávame múku.
  4. Všetky suroviny dobre zmiešame a vytvoríme liate cesto.
  5. Cesto nalejeme na vymastený a vysypaný vyšší plech.
  6. Poukladáme ho polovičkami umytých sliviek – reznou plochou hore a posypeme posýpkou.
  7. Vložíme do rúry a pečieme asi 35 – 40 minút.
koláč s posýpkou a slivkami
Zdroj: germandeli.com

Slivkové buchty s makom

Buchty nemusí byť len s tvarohom či makom, skúste použiť ovocie, ktorého je na jeseň hŕbu – jablká, hrušky alebo práve slivky.

INGREDIENCIE

na cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 25 g droždia
  • 80 g cukru
  • 2 vajcia
  • 45 g masla
  • 40 g oleja
  • 1 lyžicu citrónovej kôry
  • štipku soli
  • 200 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • masť

na náplň

  • slivky
  • 1 hrnček mletého maku
  • 1 hrnček mlieka
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžicu medu
  • štipku mletej škorice
  • štipku citrónovej kôry

POSTUP

  1. Mak na náplň povaríme v mlieku za občasného miešania, až vznikne hustá hmota.
  2. Do nej vmiešame práškový a vanilkový cukor, med, škoricu a citrónovú kôru.
  3. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, prisypeme cukor, rozdrobené droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme vzísť kvások.
  5. Potom pridáme ostatné suroviny a zarobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  6. Rozvaľkáme na doske plát, rozkrájame na štvorce, poukladáme vypeckovanými slivkami, ktoré naplníme makovou náplňou.
  7. Buchty uzavrieme a pokladáme na masťou vymastený plech vedľa seba.
  8. Každú buchtu potrieme masťou, aby sa nezlepili.
  9. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C 35 až 40 minút.
buchta zo sliviek s makom
Zdroj: snedeno.cz

Slivkovej buchty a koláče môžeme skúsiť pripraviť aj z krehkého a lístkového cesta. Tiež sa k buchtám pridávajú ďalšie obľúbené prísady ako je smotana, kakao.

Zachutili vám slivkovej knedle? Prečítajte si článok práve len o týchto sladkých knedlíkoch a podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutilo.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.