7 zdravých receptov na nátierky z bryndze, ktoré zachutnajú každému!

Bryndzu má väčšina z nás spojenú predovšetkým s typickým slovenským pokrmom halušky.

Tento mäkký fermentovaný syr má ale v kuchyni aj mnoho iných využití.

Poďme si predstaviť chutné recepty na bryndzovú nátierku.

Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu aj večeru!

Pripraviť ju možno v mnohých rôznych obmenách.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Lahodná bryndzová nátierka s tvarohom

Spojenie veľkého množstva ingrediencií robí z tejto nátierky naozaj výnimočný gurmánsky zážitok. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 125 g tvarohu
  • 80 g masla
  • 1/2 cibule
  • 2-3 sterilizované uhorky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 PL kyslej smotany
  • 2 čajové lyžičky sladkej červenej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky horčica
  • 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Mäkké maslo vyšľahajte do hladka, pridajte bryndzu, kyslú smotanu, tvaroh, sladkú papriku a vymiešajte do krémovej konzistencie.
  2. Olúpte cesnak a cibuľu.
  3. Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak prelisujte.
  4. Vmiešajte ich spoločne s horčicou a rascou do bryndzovej zmesi.
  5. Nakoniec nakrájajte na malé kocky sterilizované uhorky a pridajte ich do nátierky.
  6. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ či korenie.
  7. Bryndzovú nátierku dajte pred podávaním na 20 minút vychladiť do chladničky.

Túto nátierku môžete podávať na rozmanitom čerstvom či opečenom pečive.

Krajec chleba natretý nátierkou z bryndze a tvarohu.
zdroj: gutekueche.at

Bryndzová nátierka chutí skvele nielen s pečivom, ale aj s najrôznejšími tyčinkami, krekermi či praclíkmi. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na slané pečivo !

Liptovská nátierka z bryndze s paprikou a cesnakom

Veľmi rýchla, jednoduchá a chutná nátierka, ktorú bude mať pripravenú v priebehu niekoľkých málo minút.

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 200 g tvarohu
  • 60 g masla
  • 40 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky sladkej červenej papriky
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Olúpte cibuľu a cesnak.
  2. Cesnak následne prelisujte, cibuľu nakrájajte nadrobno.
  3. Zmäknuté maslo vyšľahajte dohladka.
  4. Pridajte bryndzu a tvaroh.
  5. Premiešajte a pridajte aj zvyšok ingrediencií, teda cibuľu, cesnak a sladkú papriku.
  6. Dochuťte soľou a korením.

Nátierku servírujte najlepšie na ražnom pečive ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Miska s nátierkou zo syra bryndza a papriky.
zdroj: gusto.at

Jednoduchá nátierka s bryndzou

Výdatná a zdravá nátierka, ktorá sa hodí predovšetkým na raňajky a desiatu.

Ingrediencie:

  • 150 g bryndze
  • 60 g masla
  • 20 g cibule
  • štipka drvenej rasce
  • soľ, korenie
  • čerstvá pažítka na ozdobu

Postup:

  1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  2. V miske vymiešajte zmäknuté maslo a bryndzu do krémovej podoby.
  3. Vmiešajte nakrájanú cibuľu a podľa chuti okoreňte.

Túto nátierku z bryndze podávajte na čerstvom pečive posypanú kúskami pažítky.

Dva krajce chleba natreté nátierkou s bryndzou a posypané pažítkou.
zdroj: receptnajedlo.sk

Recepty na bryndzovú nátierku nie sú jedinou možnosťou, ako túto zdravú surovinu do nášho jedálnička zaradiť. Vyskúšajte aj naše recepty na pravé halušky .

Netradičná bryndzová nátierka s vajcami a avokádom

Skúšate radi spojenie netradičných ingrediencií. V tom prípade je tento recept priamo pre vás. Pripravte si nátierku, v ktorej sa bude snúbiť chuť bryndze a avokáda.

Ingrediencie:

  • 60 g bryndze
  • 60 g tvarohu
  • 1 zrelé avokádo
  • 4 vajcia
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Najprv si uvarte vajcia natvrdo.
  2. Uvarené vajcia nechajte úplne vychladnúť, až potom ich olúpte.
  3. V medziobdobí umyte, olúpte a vykôstkujte avokádo.
  4. Avokádo nakrájajte na kúsky, vložte do misky a roztlačte vidličkou do podoby pyré.
  5. Pridajte citrónovú šťavu, tvaroh a bryndzu.
  6. Dôkladne premiešajte.
  7. Tri vajcia nakrájajte na drobné kocky, ktoré vmiešajte do nátierky, zvyšné vajcia nakrájajte na tenké plátky.
  8. Kocky vajíčok primiešajte do nátierky a zľahka dochuťte podľa potreby soľou a korením.

Bryndzovú nátierku servírujte ozdobenou plátkom vajca a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Žemľa natretá nátierkou z avokáda a bryndze, ozdobená plátkami vajíčka a petržlenovou vňaťou.
zdroj: gutekueche.at

Máte rádiu vajíčka v rôznych podobách? Vyskúšajte naše lahodné vajíčkové nátierky na mnoho spôsobov!

Zdravá syrová nátierka s pažítkou

Pri zdobení nátierky môžete popustiť uzdu vašej fantázii a vytvoriť z pažítky a červenej papriky zaujímavé obrázky.

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 60 g tvarohu
  • 30 g masla
  • 1 šalotka
  • 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
  • čerstvá pažítka a červená paprika na ozdobu

Postup:

  1. V miske najprv vymiešajte dohladka zmäknuté maslo, tvaroh a bryndzu.
  2. Olúpte šalotku a nakrájajte ju na drobné kocky.
  3. Pridajte šalotku spoločne s korením do nátierkovej zmesi.
  4. Dôkladne premiešajte a vložte na chvíľku do chladničky.

Pažítku a kúsky červenej papriky môžete pred podávaním primiešať priamo do bryndzovej nátierky alebo s nimi môžete na pečive vytvoriť rozmanité obrázky.

Plátky pečiva ozdobené pomocou nátierky z bryndze a pažítky rôznymi zimnými motívmi.
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Pestrofarebná nátierka z bryndze, šunky a zemiakov

Skvelá, chutná a zdravá nátierka, ktorej chuť môžete ešte zvýrazniť, keď ju na záver posypete čerstvou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Ingrediencie:

  • 250 g múčnych zemiakov
  • 150 g bryndze
  • 100 g šunky
  • 1 červená paprika
  • 1 čajová lyžička horčica
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke do mäkka.
  2. Ešte teplé ich olúpte a nastrúhajte.
  3. Plátky šunky nakrájajte na drobné kocky.
  4. Umytú červenú papriku očistite.
  5. Papriku zmiešajte v miske s bryndzou, nastrúhanými zemiakmi, horčicou, soľou a korením.
  6. Na záver vmiešajte šunku
  7. Bryndzovú nátierku vložte na približne pol hodiny do chladničky.

Táto nátierka chutí skvele natretá predovšetkým na čerstvom chlebe.

Chlieb potretý nátierkou so šunkou, paprikou a bryndzou.
zdroj: gusto.at

Recepty na bryndzovú nátierku sa výborne snúbia predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nim chrumkavé domáce bagety !

Najlepšia nátierka z bryndze a jarnej cibuľky

Pokiaľ klasickú cibuľu v nátierke nahradíte šalotkou alebo jarnou cibuľkou, nátierka získa lahodnejšiu chuť. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto receptu.

Ingrediencie:

  • 350 g bryndze
  • 150 g masla
  • 100 g kyslej smotany
  • 3-4 jarné cibuľky
  • štipka sladkej červenej papriky
  • soľ, korenie
  • čerstvá pažítka, petržlenová vňať či kôpor na ozdobu

Postup:

  1. V miske najprv vyšľahajte dohladka zmäknuté maslo.
  2. Postupne do neho vmiešajte bryndzu.
  3. Olúpte a nadrobno nakrájajte jarnú cibuľku.
  4. Pridajte do zmesi cibuľku spoločne so štipkou sladkej papriky, soli a korenia.
  5. Na záver vmiešajte kyslú smotanu, ktorá nátierku urobí lepšie roztierateľnou.
  6. Dajte na 20-30 minút vychladiť do chladničky.

Nátierku podávajte natretú na čerstvom pečive alebo so slanými tyčinkami.

Nátierka vytvorená zo syra bryndza a jarnej cibuľky natretá na krajci čerstvého chleba.
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Niekoľko zaujímavostí o bryndze

Všetci vieme, že ide o mäkký syr intenzívnej chuti, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka. Máme ju spojenú predovšetkým s dvoma tradičnými slovenskými pokrmami, bryndzovými haluškami a pirohmi. Veľmi často sa z nej ale pripravujú aj rozmanité bryndzové nátierky. Pokiaľ ide o pôvod bryndze, je dodnes trochu sporný. Jasné je to, že slovo bryndza pochádza z rumunčiny. Na Slovensko ju priniesli pravdepodobne tamojší Valaši. Manufaktúry na výrobu bryndze sú na Slovenku doložené už v 18. storočí.

Prečo zaradiť bryndzu do svojho jedálnička?

Vzhľadom na svoj špecifický spôsob výroby je bryndza plná zdravých laktobaktérií, ktoré sú veľmi prospešné pre správne fungovanie tráviaceho systému. Vďaka tomu, že pomáhajú črevnej mikroflóre, posilňujú aj náš imunitný systém. Blahodarné účinky má bryndza aj na hladinu cholesterolu, krvný tlak a cukor. V neposlednom rade je tento originálny syr tiež plný bielkovín, vitamínov a minerálov. O dôvod viac, zaradiť recepty na bryndzovú nátierku pravidelne do vášho jedálnička.

Ako bryndzu konzumovať?

Túto lahôdku je možné konzumovať v mnohých rozmanitých podobách. Okrem receptov na bryndzové nátierky a klasik v podobe halušiek a pirohov ju môžete do svojho jedálnička zaradiť aj v rozmanitých kombináciách so zemiakmi, dajú sa z nej pripraviť tiež halušky a skvele chutí aj zapečená so zeleninou. Fantázii sa medze nekladú a chutí vždy výborne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.