Pečiete sa v horúcich letných dňoch a hľadáte chutné osvieženie? Pripravte si recepty na domácu zmrzlinu.
Pripravili sme pre vás tie najzaujímavejšie a najobľúbenejšie druhy, ktoré potešia chuťové poháriky každého z vás.
Prekvapte svojich blízkych aj kamarátov s luxusným maškrtením a uvidíte, že sa budú veľmi radi vracať.
Existuje snáď niečo viac vzrušujúce, než je táto typická letná pochúťka?
Najlepšia domáca zmrzlina
Tento recept si zamilujete pre jeho jednoduchosť a vynikajúcu chuť. Sami spoznáme, že je to priam návyková pochúťka. A keď si ešte omrknete recepty na vafle , na ktoré potom dáte pokojne aj len jeden kopček tejto zmrzky, olíznete všetkých desať.
Ingrediencie:
- 1 a ¾ hrnčeka hustej smotany
- 1 a ¼ hrnčeka plnotučného mlieka
- ¾ hrnčeka cukru
- ⅛ lyžičky jemnej morskej soli
- 1 vanilkový struk pozdĺžne rozpolený (alebo 1 polievková lyžica vanilkového extraktu)
Na ozdobu:
- 2 hrnčeky jemných vanilkových sušienok
Postup:
- Do hrnca nalejeme 1 hrnček smotany, pridáme cukor a soľ.
- Vyškriabeme semienka z vanilkového lusku, dáme do hrnca a vhodíme aj samotný lusk, z ktorého sme získali semienka.
- Túto zmes zahrejeme na stredne vysokom stupni, aby sa rozpustil cukor.
- Po celý dom miešame, aby sa nám to neprichytilo.
- Odstavíme z platne, pridáme zvyšnú smotanu a mlieko.
- Premiešame, aby sa všetko pekne prepojilo a dáme vychladiť do chladničky.
- Akonáhle je zmes vychladená, vyberieme ju z chladničky, vyberieme vanilkový struk a ľahko prešľaháme.
- Preložíme do zmrzlinovača, pričom sa držíme pokynov od daného výrobcu tej značky, ktorú vlastníme.
- Hotovú zmrzlinu preložíme do vzduchotesnej nádoby a uložíme do mrazničky najlepšie do druhého dňa. No a je hotovo.
- Kto chce, môže pri servírovaní posypať drvenými vanilkovými sušienkami, ale nie je to nutné.

Tip: Pokiaľ používame namiesto vanilkového struku vanilkový extrakt, potom je postup rovnaký, len ten extrakt pridáme až po odstavení hrnca z platne.
Kto nemá zmrzlinovač, dá zmes po vychladení do nádoby mixéra alebo kuchynského robota a šľahá na najvyššie otáčky cca 2–3 minúty, až potom uloží do vzduchotesnej nádoby a do mrazničky.
Objavte podobné tipy
Domáca jahodová zmrzlina
Táto pochúťka je lahodná, jemná a obsahuje čerstvé kúsky jahôd. Je to tak trochu staromódna receptúra, ale rozhodne stojí za to a jej prípravou získate perfektný a chutný dezert.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka na kocky nakrájaných jahôd
- 2 polievkové lyžice medu
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 1 hrnček hustej smotany na šľahanie (33–35 %)
- 1/4 hrnčeka smotany 18 %
- 1/4 hrnčeka plnotučného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Do veľkej misy dáme nakrájané jahody, med, cukor a citrónovú šťavu.
- Necháme odležať, kým jahody nepustia šťavu. To môže trvať cca 15 až 20 minút, prípadne o niečo dlhšie.
- Pomocou vidličky alebo šťouchadla na zemiaky roztlačíme všetky jahody, aby nezostal žiadny väčší kúsok (kto nemá rád kúsky, použije mixér alebo zmes rozmixuje v kuchynskom robote).
- Prilejeme hustú smotanu, 18% smotanu aj mlieko a miešame, kým sa všetko nespojí.
- Celú zmes preložíme do zmrzlinovača a podľa pokynov výrobcu necháme prístroj pracovať.
- Hotovú zmrzlinu môžeme ihneď podávať, prípadne dať do mrazničky vo vzduchotesnej nádobe a nechať odpočinúť 3-4 hodiny, vďaka čomu ešte zhustne.
- Pred servírovaním necháme zmrzlinu 5-10 minút odležať pri izbovej teplote, aby zmäkla.

Tip: Kto si niekedy nekúpil akúkoľvek zmrzlinu v obchode. Naraziť môžeme na malé i veľké vedierka, kornúty, na drievku atď. Výber je bohatý, ale ako vlastne prebieha výroba?
Mrknite na video, kde uvidíte, ako sa vyrábajú obľúbené kornúty a zmrzlina v oblátke, tzv. sandwich.
Poctivá vanilková zmrzka
Každá zmrzlina má niečo do seba a tá vanilková je ich kráľovnou. Príprava nie je ťažká a výsledok poteší všetkých milovníkov tohto sladkého maškrtenia.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie (35 %)
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 3/4 hrnčeka krupicového cukru
- 2 lyžice kvalitného vanilkového extraktu
- Čokoládový toping na ozdobu (môže byť aj karamelový alebo jahodový)
Postup:
- Suroviny dáme postupne do misy (bez topingu) a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Potom preložíme do zmrzlinovača a podľa návodu od výrobcu spracujeme po určenú dobu.
- Hotovú zmrzlinu je možné ihneď servírovať, len ozdobíme čokoládovým topingom (alebo iným).
- Ak chceme ešte uložiť do mrazničky, dáme do vzduchotesnej mrazuvzdornej nádoby, pokvapkáme topingom a dáme do mrazničky.
- Potom už len stačí zmrzlinu vybrať, nechať chvíľku povoliť a hneď môžeme podávať.

Tip: Poznáte 5-minútovú zmrzlinu v sáčku? Je jednoduchá, rýchla a veľmi chutná.
Čo budete potrebovať: 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 6 lyžíc morskej soli, 2 hrnčeky ľadových kociek, menšie a väčšie vrecko na zips.
Ako postupovať: Do menšieho vrecka dáte mlieko, cukor, vanilkový extrakt a pevne uzavrite. Väčšie vrecko naplníte ľadom, zasypete soľou, vložíte doň dobre uzavreté malé vrecko so surovinami a veľké vrecko tiež uzavrite.
Pevne držíte a dôkladne sa vrecká trasiete po dobu 5 minút, kým suroviny vo vnútri nedosiahnu konzistenciu zmrzliny. Menšie vrecko vyberiete a pod studenou vodou starostlivo opláchnete, aby na ňom nezostal ani kúsok soli.
Dajte pozor, aby nejaké zrnko soli nezostalo na samotnom zipse. Potom už len stačí vrecko otvoriť a jesť zmrzlinu priamo z vrecka. Ľahko tak môžete každému pripraviť jeho vlastnú vreckovú zmrzku.