Vyskúšané recepty na luxusnú domácu zmrzlinu, po ktorej sa budete olizovať až za ušami. Inšpirujte sa!

Pečiete sa v horúcich letných dňoch a hľadáte chutné osvieženie? Pripravte si recepty na domácu zmrzlinu.

Pripravili sme pre vás tie najzaujímavejšie a najobľúbenejšie druhy, ktoré potešia chuťové poháriky každého z vás.

Prekvapte svojich blízkych aj kamarátov s luxusným maškrtením a uvidíte, že sa budú veľmi radi vracať.

Existuje snáď niečo viac vzrušujúce, než je táto typická letná pochúťka?

Najlepšia domáca zmrzlina

Tento recept si zamilujete pre jeho jednoduchosť a vynikajúcu chuť. Sami spoznáme, že je to priam návyková pochúťka. A keď si ešte omrknete recepty na vafle , na ktoré potom dáte pokojne aj len jeden kopček tejto zmrzky, olíznete všetkých desať.

Ingrediencie:

  • 1 a ¾ hrnčeka hustej smotany
  • 1 a ¼ hrnčeka plnotučného mlieka
  • ¾ hrnčeka cukru
  • ⅛ lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 vanilkový struk pozdĺžne rozpolený (alebo 1 polievková lyžica vanilkového extraktu)

Na ozdobu:

  • 2 hrnčeky jemných vanilkových sušienok

Postup:

  • Do hrnca nalejeme 1 hrnček smotany, pridáme cukor a soľ.
  • Vyškriabeme semienka z vanilkového lusku, dáme do hrnca a vhodíme aj samotný lusk, z ktorého sme získali semienka.
  • Túto zmes zahrejeme na stredne vysokom stupni, aby sa rozpustil cukor.
  • Po celý dom miešame, aby sa nám to neprichytilo.
  • Odstavíme z platne, pridáme zvyšnú smotanu a mlieko.
  • Premiešame, aby sa všetko pekne prepojilo a dáme vychladiť do chladničky.
  • Akonáhle je zmes vychladená, vyberieme ju z chladničky, vyberieme vanilkový struk a ľahko prešľaháme.
  • Preložíme do zmrzlinovača, pričom sa držíme pokynov od daného výrobcu tej značky, ktorú vlastníme.
  • Hotovú zmrzlinu preložíme do vzduchotesnej nádoby a uložíme do mrazničky najlepšie do druhého dňa. No a je hotovo.
  • Kto chce, môže pri servírovaní posypať drvenými vanilkovými sušienkami, ale nie je to nutné.
Najchutnejšia a najjednoduchšia zmrzlina, akú kedy budete pripravovať.
Zdroj: https://barefeetinthekitchen.com

Tip: Pokiaľ používame namiesto vanilkového struku vanilkový extrakt, potom je postup rovnaký, len ten extrakt pridáme až po odstavení hrnca z platne.

Kto nemá zmrzlinovač, dá zmes po vychladení do nádoby mixéra alebo kuchynského robota a šľahá na najvyššie otáčky cca 2–3 minúty, až potom uloží do vzduchotesnej nádoby a do mrazničky.

Domáca jahodová zmrzlina

Táto pochúťka je lahodná, jemná a obsahuje čerstvé kúsky jahôd. Je to tak trochu staromódna receptúra, ale rozhodne stojí za to a jej prípravou získate perfektný a chutný dezert.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka na kocky nakrájaných jahôd
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 1 hrnček hustej smotany na šľahanie (33–35 %)
  • 1/4 hrnčeka smotany 18 %
  • 1/4 hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Do veľkej misy dáme nakrájané jahody, med, cukor a citrónovú šťavu.
  • Necháme odležať, kým jahody nepustia šťavu. To môže trvať cca 15 až 20 minút, prípadne o niečo dlhšie.
  • Pomocou vidličky alebo šťouchadla na zemiaky roztlačíme všetky jahody, aby nezostal žiadny väčší kúsok (kto nemá rád kúsky, použije mixér alebo zmes rozmixuje v kuchynskom robote).
  • Prilejeme hustú smotanu, 18% smotanu aj mlieko a miešame, kým sa všetko nespojí.
  • Celú zmes preložíme do zmrzlinovača a podľa pokynov výrobcu necháme prístroj pracovať.
  • Hotovú zmrzlinu môžeme ihneď podávať, prípadne dať do mrazničky vo vzduchotesnej nádobe a nechať odpočinúť 3-4 hodiny, vďaka čomu ešte zhustne.
  • Pred servírovaním necháme zmrzlinu 5-10 minút odležať pri izbovej teplote, aby zmäkla.
Špičková krémová zmrzlina vyrobená z čerstvých jahôd a smotany.
Zdroj: https://www.alattefood.com

Tip: Kto si niekedy nekúpil akúkoľvek zmrzlinu v obchode. Naraziť môžeme na malé i veľké vedierka, kornúty, na drievku atď. Výber je bohatý, ale ako vlastne prebieha výroba?

Mrknite na video, kde uvidíte, ako sa vyrábajú obľúbené kornúty a zmrzlina v oblátke, tzv. sandwich.

How It's Made: Ice Cream Sandwiches

Poctivá vanilková zmrzka

Každá zmrzlina má niečo do seba a tá vanilková je ich kráľovnou. Príprava nie je ťažká a výsledok poteší všetkých milovníkov tohto sladkého maškrtenia.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky smotany na šľahanie (35 %)
  • 1 hrnček plnotučného mlieka
  • 3/4 hrnčeka krupicového cukru
  • 2 lyžice kvalitného vanilkového extraktu
  • Čokoládový toping na ozdobu (môže byť aj karamelový alebo jahodový)

Postup:

  • Suroviny dáme postupne do misy (bez topingu) a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Potom preložíme do zmrzlinovača a podľa návodu od výrobcu spracujeme po určenú dobu.
  • Hotovú zmrzlinu je možné ihneď servírovať, len ozdobíme čokoládovým topingom (alebo iným).
  • Ak chceme ešte uložiť do mrazničky, dáme do vzduchotesnej mrazuvzdornej nádoby, pokvapkáme topingom a dáme do mrazničky.
  • Potom už len stačí zmrzlinu vybrať, nechať chvíľku povoliť a hneď môžeme podávať.
Jednoduchá domáca zmrzlina s vanilkovou príchuťou a čokoládovým topingom.
Zdroj: https://ourbestbites.com

Tip: Poznáte 5-minútovú zmrzlinu v sáčku? Je jednoduchá, rýchla a veľmi chutná.

Čo budete potrebovať: 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 6 lyžíc morskej soli, 2 hrnčeky ľadových kociek, menšie a väčšie vrecko na zips.

Ako postupovať: Do menšieho vrecka dáte mlieko, cukor, vanilkový extrakt a pevne uzavrite. Väčšie vrecko naplníte ľadom, zasypete soľou, vložíte doň dobre uzavreté malé vrecko so surovinami a veľké vrecko tiež uzavrite.

Pevne držíte a dôkladne sa vrecká trasiete po dobu 5 minút, kým suroviny vo vnútri nedosiahnu konzistenciu zmrzliny. Menšie vrecko vyberiete a pod studenou vodou starostlivo opláchnete, aby na ňom nezostal ani kúsok soli.

Dajte pozor, aby nejaké zrnko soli nezostalo na samotnom zipse. Potom už len stačí vrecko otvoriť a jesť zmrzlinu priamo z vrecka. Ľahko tak môžete každému pripraviť jeho vlastnú vreckovú zmrzku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.