Grófčiny rezy sú luxusným dezertom, ktorý je väčšinou pripravovaný z jabĺk a strúhaného cesta.
V dnešnej dobe už máme viacero variantov tohto dezertu, ktorý je rôzne obmieňaný a doplňovaný o iné ovocie a krémy.
Už ste ho niekedy ochutnali?
A aký z receptov by sa stal vašim hitom?
Strúhané grófčiny rezy s bielkovou polevou na veľký plech
Čakáte veľkú návštevu alebo vás je doma veľa? Potom sa vám určite tento variant receptu na strúhané grófkine rezy na veľký plech bude skvele hodiť. A čo viac? Sú skutočne dobré.
Ingrediencie:
- 1 jablko
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do perníka
- 4 vajcia
- 500 g polohrubej múky
- 2 lyžičky škorice
- 180 g práškového cukru
- hrsť hrozienok
- 2 lyžice cukru
- 200 g masla
- hrsť vlašských orechov
- 2 lyžice plnotučného mlieka
Postup:
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zmäknutým maslom a cukrom.
- Pridajte žĺtky (bielky dajte bokom), mlieko, zamiešajte a 1/3 cesta dajte vychladiť do chladničky a 2/3 cesta do mrazničky (cca na 30 minút).
- ⅓ cesta si z chladničky vytiahnite (zvyšok vráťte do chladničky) a rozvaľkajte ho na tenkú placku podľa veľkosti vášho plechu. (Vyberte plech o veľkosti zhruba 35×45 cm.)
- Jablko si olúpte a nastrúhajte nahrubo. Prebytok šťavy si vytlačte do pohára (tu vypite) a jablo rozprestrite po rozváľanom ceste.
- Jablko posypte zmesou zmiešanej z 2 lyžíc cukru a 2 lyžičiek škorice, ďalej hrozienkami a nasekanými vlašskými orechmi.
- Bielky, ktoré ste si dali bokom, teraz vyšľahajte do husta a rozprestrite ako ďalšiu vrstvu na nastrúhané jablko.
- Zvyšok cesta si vytiahnite z mrazničky a nastrúhajte na hrubom strúhadle na sneh z bielkov.
Dajte piecť na 180 ° C na dobu asi 30 minút.

Grófčiny rezy hrnčekové
Nechce sa vám ingrediencie odvažovať alebo kuchynskú váhu ani nevlastníte? Poďte si urobiť grófčiny rezy črepníkové . Určite sa po nich zapráši.
Ingrediencie:
Na cesto:
- ¼ hrnčeka ľadovej vody
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ½ lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- ¾ hrnčeka masla
- ½ vajcia
Na náplň:
- 5 veľkých jabĺk
- polovica citróna
- 4 lyžice masla
- ½ hrnčeka cukru
- 1 lyžička škorice
Na krém:
- 1 a ⅓ hrnčeka kyslej smotany
- 5 veľkých vaječných žĺtkov
- 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ lyžičky cukru
Na posýpku:
- ½ hrnčeka múky
- 1 lyžička škorice
- ¼ hrnčeka cukru
- 4 lyžice masla
- 3 lyžice cukru
- 3 bielky
Postup:
- Jablká si nakrájajte na tenké plátky a zmiešajte s citrónom.
- Do hrnca so širším dnom si dajte rozhriať 4 lyžice masla a pridajte ½ hrnčeka cukru, 1 lyžičku škorice a jablká zmiešané s citrónom.
- Zmes povarte zhruba 6 minút.
Príprava cesta:
- Medzitým si pripravte cesto.
- Zmiešajte si sypké ingrediencie, pridajte vychladnuté maslo nakrájané na malé kocky a krátko ho vypracujte pomocou ľadovej vidličky.
- Potom pridajte vajcia a opäť krátko prehnetajte.
- Nakoniec pridajte ľadovú vodu a zase vychladnutú vidličkou vypracujte.
- Pracujte s cestom rýchlo, nemalo by potom vhodnú konzistenciu.
- Vytvorte bochník a vyvaľkajte ho na tenký plát podľa veľkosti vášho plechu (ideálny rozmer plechu je cca 35×45 cm s vyššími okrajmi).
- Vyvaľkané cesto dajte na plech vyložený papierom na pečenie a navrch cesta rozprestrite jablčnú zmes.
Príprava krému:
- Kyslú smotanu, vajcia a vanilku si vyšľahajte.
- Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní.
- Po častiach prisypávajte múku a šľahajte.
- Krém rozpresriete na jablčnú vrstvu.
- Rezy dajte piecť na dobu 20 minút pri 205 °C. Hneď ako začne krém zlátnuť, teplotu znížte na 190 °C.
Príprava drobenky:
- Medzitým, čo sa rezy pečú, si pripravte posýpku zmiešaním všetkých ingredienciu v sypkú konzistenciu.
- 3 bielky z 5, ktoré vám ostali, si vyšľahajte. Keď budú skoro hotové, pridajte 3 lyžice cukru (jednu po druhej) a šľahajte do tuha).
- Na upečený koláč navrstvite bielky a na bielky nasypte posýpku.
- Rezy dajte opäť piecť na ďalších 20-25 minút pri 190 °C.

Objavte podobné tipy
Grófčiny rezy s pudingom + videorecept
Jablkové rezy s pudingom si určite zamilujete. Ten totiž dodáva grófčiným rezom iný rozmer. Recept je opäť nenáročný na prípravu a zvládne ho skoro každý.
Ingrediencie:
- 5 jabĺk
- šťava z 1 citróna
Na korpus:
- 250 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 4 vajcia
- 170 g cukru
Na posypanie:
- 1 lyžica cukru
- ½ lyžičky škorice
Na pudingový krém:
- 6 lyžíc mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 3 lyžice cukru
- 440 ml mlieka
Na posýpku:
- 175 g múky
- 70 g cukru
- 100 g mletých mandlí
- 120 g masla
Postup:
- Jablká si olúpte, nakrájajte ich na polovice, a potom na plátky.
- Šťavu z citróna pridajte k jablkám a zamiešajte.
- Do misy si nasypte múku, pridajte prášok do pečiva a zamiešajte.
- Pridajte vajcia, cukor a zašľahajte.
- Hotové cesto v tenkej vrstve rozotrite na plech o veľkosti cca 35×45 cm.
- Na cesto vyskladajte jablká jedno vedľa druhého.
- Zmiešajte si cukor so škoricou a touto zmesou koláč posypte.
- Nachystajte si puding zmiešaním pudingového prášku so 6 lyžicami mlieka a 3 lyžicami cukru.
- 440 ml mlieka nalejte do hrnca a priveďte do varu.
- Akonáhle začne mlieko variť, pridajte rozmiešanú zmes pudingu a varte za stáleho miešania do zhustnutia (1 minútu).
- Hotovým pudingom koláč celý polejte.
- Ingrediencie na posýpku zmiešajte a vytvorte drobivú zmes.
- Drobenku nasypte ako finálnu časť rezov a dajte piecť na 175 ° C na dobu zhruba 40 minút.

Videorecept na pozeranie nájdete tu:
Grófčiny rezy s mangom
Vhodnou príležitosťou na pečenie nemusí byť nič slávnostné. Ku kávičke sa hodia aj tieto grófčiny rezy . Recept kombinuje jablká s mangom, čo môže príjemne prekvapiť.
Ingrediencie:
- 250 g jabĺk
- 1 hrnček na malé kúsky nakrájaného manga
- 2 hrnčeky múky
- ½ vrecka kypriaceho prášku
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 a ¼ hrnčeka rozpusteného masla
- 395 g kondenzovaného mlieka
- 1 hrnček kyslej smotany
Postup:
- Múku, cukor, škoricu, ovsené vločky a jedlú sódu si zmiešajte.
- Pridajte rozpustené maslo a dobre premiešajte
- ¾ tohto cesta si dajte na plech o veľkosti zhruba 25×25 cm vyložený papierom na pečenie.
- Cesto rozprestrite až k okrajom plechu a dajte zapiecť do rúry na 10 minút pri 170 °C.
Príprava krému:
- Medzitým, čo sa korpus pečie, pripravte si krém vyšľahaním kyslej smotany a kondenzovaného mlieka.
- Na malé kúsky nakrájané jablká zmiešajte s mangom.
- Na upečený korpus naskladajte mangovo-jablčnú zmes a zalejte zmesou z kondenzovaného mlieka.
- Zvyšok cesta rozdrobte ako vrchnú vrstvu a dajte zapiecť na ďalších 20-25 minút.

Rezy si doprajte k popoludňajšej kávičke. Pripraviť si ho môžete aj v jednom z kávovarov Krups z našej recenzie .
Jablčné rezy s bielkovým snehom
Výborné grófkine rezy so snehom z bielkov musíte vyskúšať. Budú sa doslova rozplývať na jazyku.
Ingrediencie:
- 450 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 3 veľké vajcia
- 3 veľké jablká
- 2 lyžice strúhanky
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 80 g trstinového cukru
- 150 g bieleho cukru
Postup:
- Múku zmiešajte so žĺtkami (bielky si dajte bokom), maslom, trstinovým cukrom, škoricou a vanilkou.
- S cestom pracujte rýchlo, aby sa maslo čo najmenej rozpustilo.
- Vytvorte bochník, zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
- Po vychladení si oddeľte ⅔ cesta, zvyšok dajte späť do chladničky.
- Cesto si vyvaľkajte na tenkú placku a umiestnite ho na plech o veľkosti 25×25 cm vyložený papierom na pečenie.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 ° C na dobu 15 minút.
- Medzitým si olúpte jablká, nastrúhajte ich nahrubo a zmiešajte ich s lyžičkou škorice.
- Bielky si vyšľahajte do hustej konzistencie. Keď sú takmer hotové, pridajte biely cukor po lyžiciach a šľahajte do husta.
- Na upečený korpus nasypte strúhanku, navrch dajte jablká a zakryte ich bielkami.
- Navrch nastrúhajte zvyšok cesta a dajte zapiecť na ďalších 45 minút.

Grófčiny rezy sa dajú urobiť na mnoho spôsobov. Inšpirujte sa a vytvorte si vlastné recepty s obmenou surovín.
Medzi obľúbené kombinácie patria aj grófkine rezy s tvarohom .
Pokiaľ vám nejaké jablká z prípravy týchto dezertov zostali, urobte si napríklad jablčné detoxikačné smoothie alebo napríklad smoothie s hruškami a jablkami.
Ak hľadáte recepty s jablkami, dajú sa z nich urobiť aj výborné jablčné torty .
A ak chcete tipy na ďalšie skvelé rezy, je ich veľa. Čo treba vyskúšať jahodové rezy ?