Sú jednoduché na prípravu, vďaka ovociu krásne vláčne a mrvenka im dodáva sladkú chrumkavosť.
Poďte sa s nami pozrieť na lahodné recepty na posýpkové koláče, ktoré sa skvele hodia nielen k popoludňajšej káve.
Máme pre vás napríklad čučoriedkovú, marhuľovú alebo čerešňovú verziu a všetky sú úplne luxusné.
Užite si to!
Jablkový koláč s maslovou posýpkou
Najlepší koláč s maslovou posýpkou a množstvom jabĺk premiešaných s cukrom, škoricou a jablčným octom, ktorý sa nebojte servírovať aj tým najnáročnejším hosťom!
Ingrediencie:
Na koláč:
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky mletej škorice
- 1/8 lyžičky jedlej sódy
- 1/8 lyžičky soli
- 1/4 šálky + 2 polievkové lyžice mlieka
- 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálky + 2 lyžičky repkového oleja
- 1 veľké vajcia
- 2 až 3 stredne veľké jablká, umyté, olúpané, zbavené jadier a nakrájané na plátky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1 polievková lyžica jablčného octu
Na posýpku:
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 šálky masla, rozpusteného a vychladnutého
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
Postup
- Vymastite a múkou vysypte 20 cm guľatú tortovú rozkladaciu formu.
- Odložte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
- Pripravte si posýpku.
- V strednej mise zmiešajte oba cukry, škoricu, soľ a múku.
- Vidličkou pridajte rozpustené maslo a stláčajte, kým nevytvoríte posýpku.
- Dajte bokom.
- V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, jedlú sódu a soľ.
- Vo veľkej odmerke zmiešajte mlieko, vanilku, olej a vajcia.
- Šľahajte do hladka.
- Pridajte mokré prísady k suchým a premiešajte vareškou.
- Nepreháňajte to s miešaním, niekoľko hrudiek v cestíčku je v poriadku.
- Cesto nalejte do pripravenej formy.
- V strednej mise premiešajte plátky jabĺk s dvoma lyžicami cukru, 1/2 lyžičkou škorice a jablčným octom.
- Dajte bokom.
- Na cesto naaranžujte plátky jabĺk.
- Jablká úplne posypte posýpkou.
- Koláč pečte 30 až 35 minút alebo pokiaľ nebude omrvinka dozlatista.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Preneste na servírovací tanier alebo stojan.
- Nakrájajte a podávajte.
- Uchovávajte v zakrytej nádobe až 4 dni.
Koláče z jabĺk sú perfektné dezert po celý rok. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami!
Čerešňový posýpkový koláč
Lahodný múčnik z cmaru, prevoňaný mandľami a vanilkou, posypaný sladkými tmavými čerešňami a zavŕšený maslovou posýpkou, ocení celá vaša rodina a už nikdy nebude chcieť žiadny iný!
Ingrediencie:
Na posýpku:
- 2/3 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/8 lyžičky soli
- 1/4 šálky masla, rozpusteného
- 1/8 lyžičky mandľového extraktu
Na koláč:
- 2 a 1/2 šálok hladkej múky
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 10 lyžíc masla, izbovej teploty
- 1 a 1/4 šálok cukru
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- 1 šálka nízkotučného cmaru, izbové teploty
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 700 g čerstvých čerešní, vykôstkovaných
Postup
- Predhrejte rúru na 175 ° C a vymažte a múku vysypte 25 cm tortovú formu.
- Na posýpku zmiešajte múku, cukor, škoricu a soľ v malej miske, pridajte rozpustené maslo a mandľový extrakt a vidličkou zmes premiešajte, až vznikne drobenka.
- Dajte do mrazničky, kým ju nebudete potrebovať.
- Na koláč zmiešajte v strednej mise múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Vo veľkej miske mixéra šľahajte maslo a cukor na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Znížte rýchlosť na minimum a pridávajte po jednom vajcia.
- Zmiešajte cmar s extraktmi v malej miske.
- Do zmesi masla a cukru pridávajte na striedačku v 3 dávkach cmar a múčnú zmes (počnúc a končiac zmesou múky), kým nie je všetko zapracované.
- Cesto naškrabte do pripravenej formy a uhlaďte stierkou.
- Ostro kliknite na formu, aby ste odstránili vzduchové bubliny, a zalejte rovnomernú vrstvu čerešní, mierne ich zatlačte do cesta.
- Posypte posýpkou a pečte 75 až 78 minút, kým okraje nezezlátnu a špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté alebo s niekoľkými omrvinkami.
- Pred vybratím z formy preložte na mriežku a nechajte 15 minút vychladnúť.
- Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Vanilkový koláč s jahodami a posýpkou
Tento vláčny koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je skvelým letným dezertom a perfektne sa hodí napríklad k popoludňajšiemu čaju.
Ingrediencie:
- 400 g jahôd
Na posýpku:
- 100 g hladkej múky
- 75 g studeného masla
- 60 g trstinového cukru
Na koláč:
- 120 g masla, zmäkčeného
- 100 g trstinového cukru
- 3 vajcia, izbové teploty
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 225 g hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Postup
- Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
- Dajte bokom.
- Pripravte si posýpku.
- Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
- Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
- Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
- Odložte bokom.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
- Formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
- Umiestnite zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej mixovacej nádoby (alebo do misky vášho stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
- Ručným mixérom šľahajte maslo s cukrom asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
- Po jednom pridávajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
- Prilejte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
- K zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Zamiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte, akonáhle sa všetko spojí.
- Nalejte maslové cesto do formy.
- V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
- Navrch dajte jahodové kocky a potom zasypte posýpkou.
- Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špajľa vložená dovnútra nevyjde čistá.
- Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na jahodové rezy , na ktorých si všetci pochutnajú!
Objavte podobné tipy
Drobenkový koláč z rebarbory
Ovocie, sladká orechová mrvenička a mäkký vlhký koláč! Znie to ako niečo, čo musíte mať? Potom si s nami tento múčnik hravo pripravte! Je skvelý ako dezert, na raňajky, ale aj kedykoľvek počas dňa.
Ingrediencie:
Na rebarborovú náplň:
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 340 g rebarbory, nakrájané na 2 cm plátky
- 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
Na posýpku:
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 6 polievkových lyžíc masla, nakrájaného na centimetrové kúsky
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky pekanových orechov
- 1/8 lyžičky soli
Na koláč:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 1 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 8 polievkových lyžíc masla, chladné izbové teploty
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 veľké vajcia, izbové teploty
- 1/3 šálky mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vymažte a vysypte 23 cm tortovú formu.
- Pripravte si náplň z rebarbory.
- V malej miske prsty premiešajte cukor a citrónovú kôru.
- Pridajte rebarboru a pomarančovú šťavu, premiešajte a dajte bokom.
- Pripravte si posýpku.
- V mise kuchynského robota zmiešajte múku, maslo, trstinový cukor, pekanové orechy a soľ.
- Potom dajte posýpku do chladničky, zatiaľ čo robíte koláč.
- Do misy pridajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- V stolnom mixéri (alebo ručným mixérom) šľahajte maslo na strednú rýchlosť 2 minúty, kým nebude svetlé a krémové.
- Pridajte cukor a šľahajte ešte 2 minúty.
- Pridajte vanilku.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre šľahajte po každom pridaní.
- Keď je mixér zapnutý, vmiešajte zmes múky a všetko poriadne spojte.
- Pridajte mlieko a premiešajte.
- Cesto rozotrite do formy a vrch uhlaďte špachtľou.
- Rebarboru rozdeľte na cesto a na rebarboru rozotrite posýpku.
- Koláč pečte 45–50 minút, alebo pokiaľ nevyjde špajle zasunutá doprostred torty čistá, len s pár omrvinkami.
Čučoriedkový koláč s posýpkou a citrónovou polevou
Tento koláč je krásne jemný, vláčny, príjemne sladký a úplne lahodný! Pripravuje sa z čerstvých čučoriedok a každé jeho sústo je plné chuti.
Ingrediencie:
Na koláč:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ šálky zmäknutého masla
- ¾ hrnčeka cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilky
- ½ cmar
- 2 šálky čučoriedok
- kôra z 1 citróna
Na posýpku:
- 1/4 šálky cukru
- 1/3 šálky hladkej múky
- 3/4 lyžičky škorice
- štipka soli
- ¼ šálky masla, zmäknutej a nakrájanej na kocky
Na polevu:
- ¾ šálky práškového cukru
- 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
- 1-2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vymažte 23 cm guľatú formu, ktorá musí byť aspoň 5 cm vysoká.
- Ak chcete, položte papier na pečenie na dno formy a namažte tiež hornú časť papiera na pečenie.
- Múku, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ preosejte dohromady.
- Dajte bokom.
- V stolnom mixéri s pádlovým nástavcom miešajte maslo a cukor dohromady, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, vanilku a cmar.
- Miešajte, kým sa nespoja.
- Pred pridaním suchých prísad vyberte 2 lyžice z misy a dajte bokom.
- Pridajte suché prísady a miešajte, kým sa takmer nespoja.
- Do vyhradenej suchej zmesi vhoďte čučoriedky.
- Zabránite tak ich prepadnutiu na dno koláča.
- Ručne vmiešajte čučoriedky a vyhradenú múku.
- Ingrediencie na polevu zmiešajte vidličkou, kým nebude mať maslo veľkosť hrášku.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne naň navrstvite posýpku.
- Pečte 45–50 minút, alebo kým špáradlo vložené dovnútra nevyjde čisté.
- Zatiaľ čo koláč chladne, zmiešajte práškový cukor, smotanu a citrónovú šťavu.
- Akonáhle je koláč úplne vychladnutý, pokvapkajte ho polevou.
Koláč z čerstvých marhúľ s mandľovou posýpkou
Letná káva bude oveľa lepšia, keď ju budete podávať s týmto luxusným koláčom, ktorý si zamilujte. Je krásne vláčny, doplnený o množstvo ovocnej chuti zo zrelých čerstvých marhúľ a perfektnú maslovú posýpku s mandľami a kardamómom.
Ingrediencie:
Na posýpku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladkej múky
- 62 g plus 1 polievková lyžica trstinového cukru
- ¼ lyžičky kardamómu
- štipka soli
- 75 g rozpusteného masla
Na koláč:
- 10-12 zrelých čerstvých marhúľ
- 203 g hladkej múky
- 50 g mandľovej múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- ¼ lyžičky kardamómového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 g plus 2 lyžice kryštálového cukru
- 100 ml vybraného oleja bez výraznej chuti
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- kôra z jedného malého citróna je voliteľná, ale odporúčaná
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- pol lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
- ¼ šálky vody
Postup
- Zmiešajte všetko, čo je potrebné na posýpku, lyžičkou alebo rukou, kým textúra nebude drobivá.
- Vložte do chladničky aspoň na 15 minút alebo do použitia.
- Jemne umyte a osušte marhule.
- Rozrežte ich a vyberte kôstku.
- Odložte do chladničky až do použitia.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov C po dobu najmenej 15 minút.
- 23 cm tortovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
- Šľahajte cukor, vodu a jogurt, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte olej, citrónovú šťavu, vanilku, mandľový extrakt a dobre prešľahajte.
- Do inej mise preosejte všetky suché prísady a rýchlo ich premiešajte.
- Pridajte citrónovú kôru.
- Teraz do vlhkých prísad pomaly pridajte suché prísady.
- Za pomocou stierky alebo tyčovým mixérom šľahajte do hladka a bez hrudiek.
- Cesto by malo byť v porovnaní s bežným cestom na koláč hustejšie.
- Na cesto navrstvite marhule v jednej vrstve, aby pokryli vrch koláča.
- Ďalej prichádza na rad omrvinka.
- Rozdrobte rukami a zmesou rovnomerne posypte marhule.
- Teraz jemným tlakom omrvinky ľahko pritlačte, aby sa rovnomerne rozotreli.
- Pečte v predhriatej rúre 60-70 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté, s menšími omrvinkami.
- Pokiaľ vršok rýchlo hnedne, po 50 minútach naň dajte alobal.
- Môžete začať kontrolovať, či je hotové po 55 minútach, vložením špáradla do 2–3 oblastí koláča mimo stredu.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Koláč voľne prikryte utierkou, aby sa pri chladnutí na izbovú teplotu nevysušil.
- Teraz uvoľnite vnútorný obvod formy nožom na maslo a jemne formu otvorte.
- Dobrú chuť!
Slivkový posýpkový koláč
Koláč z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a drobenky. Je neuveriteľný jednoduchý a dá sa upiecť aj na plechu, ak chcete pohostiť viac ľudí. Užite si ho!
Ingrediencie:
- 700 g sliviek, vykôstkovaných a nakrájaných na štvrtky
Na koláč:
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 2 veľké vajcia
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte 23 cm tortovú formu.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
- Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nespoja, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a krémova, asi 2 minúty.
- Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
- Slivky jemne vtlačte do cesta.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu na posýpku.
- Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
- Rukami rozprestrite posýpku rovnomerne na slivky.
- Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
- Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom prejdite nožom po okraji formy a odstráňte vonkajšiu časť formy.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Koláče s posýpkou vždy vkladáme do vopred predhriatej rúry a dbáme hlavne na prepečenie zospodu.
Či je koláč hotový zistíme testom špajlí . Doprostred koláča zapichneme špajľu, pokiaľ je cesto hotové, špajľa bude suchá a môžeme plech z rúry vybrať.
Ak chcete zdravšie koláče, napríklad aj so zeleninou, určite skúste naše cuketové koláče . Sú vynikajúce!
A aký posýpkový koláč chutí najviac vám? Napíšte nám do komentárov!