Recepty na ovocné koláče s posýpkou 7x inak. Zamiluje si ich celá vaša rodina!

Sú jednoduché na prípravu, vďaka ovociu krásne vláčne a mrvenka im dodáva sladkú chrumkavosť.

Poďte sa s nami pozrieť na lahodné recepty na posýpkové koláče, ktoré sa skvele hodia nielen k popoludňajšej káve.

Máme pre vás napríklad čučoriedkovú, marhuľovú alebo čerešňovú verziu a všetky sú úplne luxusné.

Užite si to!

Jablkový koláč s maslovou posýpkou

Najlepší koláč s maslovou posýpkou a množstvom jabĺk premiešaných s cukrom, škoricou a jablčným octom, ktorý sa nebojte servírovať aj tým najnáročnejším hosťom!

Ingrediencie:

Na koláč:

  • 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 3/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky jedlej sódy
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/4 šálky + 2 polievkové lyžice mlieka
  • 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky + 2 lyžičky repkového oleja
  • 1 veľké vajcia
  • 2 až 3 stredne veľké jablká, umyté, olúpané, zbavené jadier a nakrájané na plátky
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 polievková lyžica jablčného octu

Na posýpku:

  • 1/3 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky

Postup

  1. Vymastite a múkou vysypte 20 cm guľatú tortovú rozkladaciu formu.
  2. Odložte bokom.
  3. Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
  4. Pripravte si posýpku.
  5. V strednej mise zmiešajte oba cukry, škoricu, soľ a múku.
  6. Vidličkou pridajte rozpustené maslo a stláčajte, kým nevytvoríte posýpku.
  7. Dajte bokom.
  8. V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, jedlú sódu a soľ.
  9. Vo veľkej odmerke zmiešajte mlieko, vanilku, olej a vajcia.
  10. Šľahajte do hladka.
  11. Pridajte mokré prísady k suchým a premiešajte vareškou.
  12. Nepreháňajte to s miešaním, niekoľko hrudiek v cestíčku je v poriadku.
  13. Cesto nalejte do pripravenej formy.
  14. V strednej mise premiešajte plátky jabĺk s dvoma lyžicami cukru, 1/2 lyžičkou škorice a jablčným octom.
  15. Dajte bokom.
  16. Na cesto naaranžujte plátky jabĺk.
  17. Jablká úplne posypte posýpkou.
  18. Koláč pečte 30 až 35 minút alebo pokiaľ nebude omrvinka dozlatista.
  19. Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  20. Preneste na servírovací tanier alebo stojan.
  21. Nakrájajte a podávajte.
  22. Uchovávajte v zakrytej nádobe až 4 dni.
www.crunchycreamysweet.com

Koláče z jabĺk sú perfektné dezert po celý rok. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami!

Čerešňový posýpkový koláč

Lahodný múčnik z cmaru, prevoňaný mandľami a vanilkou, posypaný sladkými tmavými čerešňami a zavŕšený maslovou posýpkou, ocení celá vaša rodina a už nikdy nebude chcieť žiadny iný!

Ingrediencie:

Na posýpku:

  • 2/3 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/4 šálky masla, rozpusteného
  • 1/8 lyžičky mandľového extraktu

Na koláč:

  • 2 a 1/2 šálok hladkej múky
  • 3/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 10 lyžíc masla, izbovej teploty
  • 1 a 1/4 šálok cukru
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty
  • 1 šálka nízkotučného cmaru, izbové teploty
  • 1 lyžička mandľového extraktu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 700 g čerstvých čerešní, vykôstkovaných

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 ° C a vymažte a múku vysypte 25 cm tortovú formu.
  2. Na posýpku zmiešajte múku, cukor, škoricu a soľ v malej miske, pridajte rozpustené maslo a mandľový extrakt a vidličkou zmes premiešajte, až vznikne drobenka.
  3. Dajte do mrazničky, kým ju nebudete potrebovať.
  4. Na koláč zmiešajte v strednej mise múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  5. Vo veľkej miske mixéra šľahajte maslo a cukor na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  6. Znížte rýchlosť na minimum a pridávajte po jednom vajcia.
  7. Zmiešajte cmar s extraktmi v malej miske.
  8. Do zmesi masla a cukru pridávajte na striedačku v 3 dávkach cmar a múčnú zmes (počnúc a končiac zmesou múky), kým nie je všetko zapracované.
  9. Cesto naškrabte do pripravenej formy a uhlaďte stierkou.
  10. Ostro kliknite na formu, aby ste odstránili vzduchové bubliny, a zalejte rovnomernú vrstvu čerešní, mierne ich zatlačte do cesta.
  11. Posypte posýpkou a pečte 75 až 78 minút, kým okraje nezezlátnu a špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté alebo s niekoľkými omrvinkami.
  12. Pred vybratím z formy preložte na mriežku a nechajte 15 minút vychladnúť.
  13. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
www.tutti-dolci.com

Vanilkový koláč s jahodami a posýpkou

Tento vláčny koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je skvelým letným dezertom a perfektne sa hodí napríklad k popoludňajšiemu čaju.

Ingrediencie:

  • 400 g jahôd

Na posýpku:

  • 100 g hladkej múky
  • 75 g studeného masla
  • 60 g trstinového cukru

Na koláč:

  • 120 g masla, zmäkčeného
  • 100 g trstinového cukru
  • 3 vajcia, izbové teploty
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 225 g hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup

  1. Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Dajte bokom.
  3. Pripravte si posýpku.
  4. Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
  5. Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
  6. Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
  7. Odložte bokom.
  8. Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  9. Formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
  10. Umiestnite zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej mixovacej nádoby (alebo do misky vášho stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
  11. Ručným mixérom šľahajte maslo s cukrom asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
  12. Po jednom pridávajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
  13. Prilejte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
  14. K zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  15. Zamiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte, akonáhle sa všetko spojí.
  16. Nalejte maslové cesto do formy.
  17. V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
  18. Navrch dajte jahodové kocky a potom zasypte posýpkou.
  19. Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špajľa vložená dovnútra nevyjde čistá.
  20. Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.
www.abakingjourney.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na jahodové rezy , na ktorých si všetci pochutnajú!

Drobenkový koláč z rebarbory

Ovocie, sladká orechová mrvenička a mäkký vlhký koláč! Znie to ako niečo, čo musíte mať? Potom si s nami tento múčnik hravo pripravte! Je skvelý ako dezert, na raňajky, ale aj kedykoľvek počas dňa.

Ingrediencie:

Na rebarborovú náplň:

  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 340 g rebarbory, nakrájané na 2 cm plátky
  • 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy

Na posýpku:

  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
  • 6 polievkových lyžíc masla, nakrájaného na centimetrové kúsky
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky pekanových orechov
  • 1/8 lyžičky soli

Na koláč:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
  • 1 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 8 polievkových lyžíc masla, chladné izbové teploty
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 veľké vajcia, izbové teploty
  • 1/3 šálky mlieka

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Vymažte a vysypte 23 cm tortovú formu.
  3. Pripravte si náplň z rebarbory.
  4. V malej miske prsty premiešajte cukor a citrónovú kôru.
  5. Pridajte rebarboru a pomarančovú šťavu, premiešajte a dajte bokom.
  6. Pripravte si posýpku.
  7. V mise kuchynského robota zmiešajte múku, maslo, trstinový cukor, pekanové orechy a soľ.
  8. Potom dajte posýpku do chladničky, zatiaľ čo robíte koláč.
  9. Do misy pridajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  10. V stolnom mixéri (alebo ručným mixérom) šľahajte maslo na strednú rýchlosť 2 minúty, kým nebude svetlé a krémové.
  11. Pridajte cukor a šľahajte ešte 2 minúty.
  12. Pridajte vanilku.
  13. Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre šľahajte po každom pridaní.
  14. Keď je mixér zapnutý, vmiešajte zmes múky a všetko poriadne spojte.
  15. Pridajte mlieko a premiešajte.
  16. Cesto rozotrite do formy a vrch uhlaďte špachtľou.
  17. Rebarboru rozdeľte na cesto a na rebarboru rozotrite posýpku.
  18. Koláč pečte 45–50 minút, alebo pokiaľ nevyjde špajle zasunutá doprostred torty čistá, len s pár omrvinkami.
www.justalittlebitofbacon.com

Čučoriedkový koláč s posýpkou a citrónovou polevou

Tento koláč je krásne jemný, vláčny, príjemne sladký a úplne lahodný! Pripravuje sa z čerstvých čučoriedok a každé jeho sústo je plné chuti.

Ingrediencie:

Na koláč:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ šálky zmäknutého masla
  • ¾ hrnčeka cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • ½ cmar
  • 2 šálky čučoriedok
  • kôra z 1 citróna

Na posýpku:

  • 1/4 šálky cukru
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 3/4 lyžičky škorice
  • štipka soli
  • ¼ šálky masla, zmäknutej a nakrájanej na kocky

Na polevu:

  • ¾ šálky práškového cukru
  • 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
  • 1-2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Vymažte 23 cm guľatú formu, ktorá musí byť aspoň 5 cm vysoká.
  3. Ak chcete, položte papier na pečenie na dno formy a namažte tiež hornú časť papiera na pečenie.
  4. Múku, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ preosejte dohromady.
  5. Dajte bokom.
  6. V stolnom mixéri s pádlovým nástavcom miešajte maslo a cukor dohromady, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  7. Pridajte vajcia, vanilku a cmar.
  8. Miešajte, kým sa nespoja.
  9. Pred pridaním suchých prísad vyberte 2 lyžice z misy a dajte bokom.
  10. Pridajte suché prísady a miešajte, kým sa takmer nespoja.
  11. Do vyhradenej suchej zmesi vhoďte čučoriedky.
  12. Zabránite tak ich prepadnutiu na dno koláča.
  13. Ručne vmiešajte čučoriedky a vyhradenú múku.
  14. Ingrediencie na polevu zmiešajte vidličkou, kým nebude mať maslo veľkosť hrášku.
  15. Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne naň navrstvite posýpku.
  16. Pečte 45–50 minút, alebo kým špáradlo vložené dovnútra nevyjde čisté.
  17. Zatiaľ čo koláč chladne, zmiešajte práškový cukor, smotanu a citrónovú šťavu.
  18. Akonáhle je koláč úplne vychladnutý, pokvapkajte ho polevou.
www.therecipecritic.com

Koláč z čerstvých marhúľ s mandľovou posýpkou

Letná káva bude oveľa lepšia, keď ju budete podávať s týmto luxusným koláčom, ktorý si zamilujte. Je krásne vláčny, doplnený o množstvo ovocnej chuti zo zrelých čerstvých marhúľ a perfektnú maslovú posýpku s mandľami a kardamómom.

Ingrediencie:

Na posýpku:

  • 40 g nasekaných mandlí
  • 94 g hladkej múky
  • 62 g plus 1 polievková lyžica trstinového cukru
  • ¼ lyžičky kardamómu
  • štipka soli
  • 75 g rozpusteného masla

Na koláč:

  • 10-12 zrelých čerstvých marhúľ
  • 203 g hladkej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • ¼ lyžičky kardamómového prášku
  • 232 g jogurtu
  • 190 g plus 2 lyžice kryštálového cukru
  • 100 ml vybraného oleja bez výraznej chuti
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • kôra z jedného malého citróna je voliteľná, ale odporúčaná
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • pol lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
  • ¼ šálky vody

Postup

  1. Zmiešajte všetko, čo je potrebné na posýpku, lyžičkou alebo rukou, kým textúra nebude drobivá.
  2. Vložte do chladničky aspoň na 15 minút alebo do použitia.
  3. Jemne umyte a osušte marhule.
  4. Rozrežte ich a vyberte kôstku.
  5. Odložte do chladničky až do použitia.
  6. Predhrejte rúru na 180 stupňov C po dobu najmenej 15 minút.
  7. 23 cm tortovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
  8. Šľahajte cukor, vodu a jogurt, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  9. Pridajte olej, citrónovú šťavu, vanilku, mandľový extrakt a dobre prešľahajte.
  10. Do inej mise preosejte všetky suché prísady a rýchlo ich premiešajte.
  11. Pridajte citrónovú kôru.
  12. Teraz do vlhkých prísad pomaly pridajte suché prísady.
  13. Za pomocou stierky alebo tyčovým mixérom šľahajte do hladka a bez hrudiek.
  14. Cesto by malo byť v porovnaní s bežným cestom na koláč hustejšie.
  15. Na cesto navrstvite marhule v jednej vrstve, aby pokryli vrch koláča.
  16. Ďalej prichádza na rad omrvinka.
  17. Rozdrobte rukami a zmesou rovnomerne posypte marhule.
  18. Teraz jemným tlakom omrvinky ľahko pritlačte, aby sa rovnomerne rozotreli.
  19. Pečte v predhriatej rúre 60-70 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté, s menšími omrvinkami.
  20. Pokiaľ vršok rýchlo hnedne, po 50 minútach naň dajte alobal.
  21. Môžete začať kontrolovať, či je hotové po 55 minútach, vložením špáradla do 2–3 oblastí koláča mimo stredu.
  22. Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  23. Koláč voľne prikryte utierkou, aby sa pri chladnutí na izbovú teplotu nevysušil.
  24. Teraz uvoľnite vnútorný obvod formy nožom na maslo a jemne formu otvorte.
  25. Dobrú chuť!
www.carveyourcraving.com

Slivkový posýpkový koláč

Koláč z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a drobenky. Je neuveriteľný jednoduchý a dá sa upiecť aj na plechu, ak chcete pohostiť viac ľudí. Užite si ho!

Ingrediencie:

  • 700 g sliviek, vykôstkovaných a nakrájaných na štvrtky

Na koláč:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty
  • 2 veľké vajcia

Na posýpku:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Vymažte 23 cm tortovú formu.
  3. Dajte bokom.
  4. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
  5. Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nespoja, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a krémova, asi 2 minúty.
  6. Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
  7. Slivky jemne vtlačte do cesta.
  8. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu na posýpku.
  9. Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
  10. Rukami rozprestrite posýpku rovnomerne na slivky.
  11. Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
  12. Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom prejdite nožom po okraji formy a odstráňte vonkajšiu časť formy.
  13. Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
www.platedcravings.com

Koláče s posýpkou vždy vkladáme do vopred predhriatej rúry a dbáme hlavne na prepečenie zospodu.

Či je koláč hotový zistíme testom špajlí . Doprostred koláča zapichneme špajľu, pokiaľ je cesto hotové, špajľa bude suchá a môžeme plech z rúry vybrať.

Ak chcete zdravšie koláče, napríklad aj so zeleninou, určite skúste naše cuketové koláče . Sú vynikajúce!

A aký posýpkový koláč chutí najviac vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.