Chuť Španielska u vás doma na tanieri.
Vďaka našim skvelým receptom na paellu s kuracím mäsom si ho vychutnáte ľahko a rýchlo.
A akú ryžu použiť pre najlepší výsledok? To sa dozviete v na konci článku.
Paella s kuracím mäsom
Skúste vymeniť tradičnú paellu z morských plodov za kuracie s chorizom. Je to dokonalá výdatná večera pre štvorčlennú rodinu. Rovnako dobre sa aj najete z krémového rizota s kuracím mäsom .
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 kuracie prsné rezne (nakrájané)
- 2 malé cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 tučný strúčik cesnaku
- 140 g choriza (nakrájané)
- 1 lyžička kurkumy
- štipka šafranu
- 1 lyžička papriky
- 300 g ryže
- 850 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 200 g mrazeného hrášku
- 1 citrón (nakrájaný na mesiačiky)
- ½ malého zväzku petržlenu
Postup
- V panvici rozohrejte olivový olej na vysokú teplotu.
- Kuracie kúsky opečte, ale nevarte úplne a vyberte.
- Znížte teplotu na minimum, pridajte cibuľu a pomaly varte do zmäknutia, asi 10 minút.
- Pridajte cesnak, miešajte 1 minútu, potom vhoďte chorizo a opekajte, kým nepustí olej.
- Vmiešajte korenie a potom vsypte ryžu.
- Miešajte, aby sa ryža obalila v oleji a korení asi 2 minúty, potom zalejte vývarom.
- Priveďte do varu, vráťte kurča do panvice a za občasného miešania varte asi 20 minút.
- Pridajte hrášok do panvice a varte ďalších 5 minút, kým nie je ryža uvarená a kura mäkké.
- Dobre osoľte a podávajte s citrónom a petržlenovou vňaťou.
Čo môže byť lepším predjedlom, než pravá španielska studená polievka – gazpacho ! Ak ste jej ešte neochutnali, pripravte si ju s našimi receptami.

Kuracia paella so zeleninou
Tento recept na paellu s kuracím mazom z jednej panvice sa ľahko pripravuje. Je to výdatné a zdravé jedlo plné rozmanitých chutí. Ak túžite ochutnať niečo iné ako ryžu, neváhajte vyskúšať zapečené zemiaky s kuraťom .
Čo budeme potrebovať
- 2 kuracie stehná
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička papriky
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 kocka kuracieho vývaru
- 200 g ryže
- 75 g mrazeného hrášku
- 1 citrón
- Čerstvá petržlen na podávanie
Postup
- Cibuľu, papriku a cesnak nakrájame najemno a dáme bokom.
- Rozohrejte panvicu s trochou oleja a pridajte cesnak a cibuľu a restujte do mäkka.
- Potom pridajte kura a opekajte celé asi 4 minúty, kura tak bude krásne chrumkavé.
- Potom pridajte papriky a varte 2-3 minúty.
- Pridajte paradajkový pretlak, kocku vývaru, ryžu a papriku do panvice s 500 ml vody a priveďte do varu.
- Pravidelne miešajte 12–15 minút, pokiaľ nie je ryža uvarená.
- Potom pridajte hrášok.
- Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou a citrónovou šťavou.

Objavte podobné tipy
Paella z kuracích stehien a kreviet
Táto paella s kuracím mäsom a krevetami je skvelým receptom, ako si vychutnať tradičnú španielsku kuchyňu v pohodlí vášho domova. Pokrm sa zapeká v rúre, preto ak máte radi zapekané jedlá, skúste aj cestoviny z rúry s kuracím mäsom .
Čo budeme potrebovať
- 6 kuracích stehien
- 1 lyžička nasekaného rozmarínu
- ¾ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 lyžičky rastlinného oleja
- 1pálivá klobása
- 50 g nakrájanej cibule
- 30 g nakrájanej červenej papriky
- 225 g nevarenej ryže
- 30 g nakrájaných cherry paradajok
- 1 lyžička maďarskej sladkej papriky
- 1 strúčik cesnaku
- 720 ml kuracieho vývaru
- 450 g kreviet
- 100 g nakrájanej špargle
- 50 g hrášku
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Kurča posypte rozmarínom, soľou a čiernym korením.
- Zahrejte olej vo veľkej nepriľnavej panvici na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte kura a opekajte ho 3 minúty z každej strany alebo pokiaľ ľahko nezhnedne.
- Vyberte kura z panvice, prikryte a udržujte v teple.
- Pridajte klobásu na panvicu a varte 1 minútu, miešajte, aby sa rozpadla.
- Pridajte cibuľu a papriku a za stáleho miešania varte 7 minút.
- Pridajte ryžu, paradajky, papriku a cesnak, za stáleho miešania varte 1 minútu.
- Vráťte kurča na panvicu.
- Pridajte vývar a štipku soli a priveďte do varu.
- Pečte na 200 ° 10 minút.
- Vmiešajte krevety, špargľu a hrášok. Prikryte a pečte ďalších 5 minút, alebo pokiaľ nie sú krevety hotové.
Na záver tejto španielskej jazdy môžete podávať sladké churros , ktoré majú pôvod taktiež v Španielsku ak nim podávajte lahodnú a voňavú kávu z prvotriedneho kávovaru Tchibo . Aký je ten najlepší, sme zistili v našej recenzii.

Ak vám chutia tieto španielske recepty, tak zvážte cez Vianoce vyraziť na vianočné trhy do Barcelony!
Aká je najlepšia ryža do paelly?
Tradičná ryža pestovaná a konzumovaná v Španielsku bola väčšinou krátkozrnná, takmer guľatá odroda, ktorá je veľmi vhodná pre klasické španielske jedlá na báze ryže, ako je paella. Tradičné odrody ryže zo Španielska sú:
Bomba : Bomba, nazývaná tiež Valencia Rice, je krátkozrnná, takmer guľatá ryža s perleťovou farbou. Vo vode absorbuje trikrát svoj objem na rozdiel od priemerného ryžového zrna, ktoré absorbuje iba dvojnásobok svojho objemu. To znamená, že absorbuje viac chuti a nelepí sa a je veľmi obľúbeným druhom ryže do paelly.
Senia a Bahia : Odrody krátkozrnnej ryže Senia a Bahia sú podobné Bombe, pretože tiež absorbujú viac ako priemerné množstvo tekutiny a po uvarení si zachovávajú krémovú textúru.
Iné odrody vhodné pre paellu
Odrody ryže ako Bomba, alebo iné vysoko kvalitné, krátkozrnné alebo strednezrnné ryže sú ľahko dostupné na kúpu v Španielsku. Ak sa však nachádzate mimo Španielska, môže byť nákup týchto odrôd ťažký, pretože sú k dispozícii iba cez internet av gurmánskych a španielskych alebo latinských obchodoch s potravinami. Použite teda inú stredne alebo krátkozrnnú ryžu. Jednou z alternatív, ktorá prináša skvelé výsledky v španielskych ryžových pokrmoch, je ryža Calrose.