Chutné recepty na španielsku studenú polievku! Poznáte gazpacho? Inšpirujte sa v našom článku

Hľadáte niečo, čo vás zasýti a zároveň osvieži?

Pripravte si jeden z týchto delikátnych receptov na španielske gazpacho inak známe, ako studená polievka!

Budú vám chutiť všetky! Sú tak osviežujúce.

Klasická polievka gazpacho

Tento originálny recept na studenú polievku vás nielen osvieži, ale dodá aj potrebné tekutiny počas horúcich letných dní.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg zrelých rímskych paradajok (rozpolených a zbavených jadier)
  • 500 g uhorky (ošúpané a zbavené semienok)
  • 1 stredne zelená paprika (bez jadier)
  • ½ malé červené cibule (ošúpané)
  • 2 malé strúčiky cesnaku (ošúpané)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice sherry octu
  • 1 lyžička jemnej morskej soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 hrubý plátok bieleho chleba (zbavený kôrky)

Na ozdobu (voliteľné)

  • domáce krutóny
  • nasekané čerstvé bylinky
  • kvapka olivového oleja
  • zvyšky nasekaných ingrediencií na gazpacho

Postup

  • Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady v mixéri alebo kuchynskom robote.
  • Mixujte po dobu 1 minúty, alebo kým polievka nedosiahne požadovanú konzistenciu.
  • Ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou, čiernym korením a/alebo rascou.
  • Nechajte chladiť v uzavretej nádobe po dobu 3 až 4 hodín do úplného vychladnutia.
  • Gazpacho podávajte vychladené, ozdobené podľa vášho výberu.
Tradičná studená polievka z vyzretých paradajok, ozdobená cherry paradajkami.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Gazpacho s melónom

Tento recept na melónovú studenú polievku je dokonalou rovnováhou slaného a sladkého, je plný príjemných čerstvých ingrediencií a vždy je tak osviežujúci.

Čo budeme potrebovať

  • 700 g na kocky nakrájaného čerstvého melónu
  • 3 veľké rímske paradajky (rozpolené a zbavené jadrovníka)
  • 200 g uhorky (ošúpané a zbavené semienok)
  • 1 stredná červená paprika bez jadier
  • ½ malé červené cibule (ošúpané)
  • 2 malé strúčiky cesnaku (ošúpané)
  • 20 g čerstvých lístkov mäty
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice sherry octu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • ¼ lyžičky mletej rasce
  • 1 hrubý plátok bieleho chleba (zbavený kôrky)

Na ozdobu (voliteľné)

  • domáce krutóny
  • nasekaná čerstvá mäta
  • kvapka olivového oleja

Postup

  • Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady v mixéri alebo kuchynskom robote.
  • Mixujte po dobu 1 minúty, alebo kým polievka nedosiahne požadovanú konzistenciu.
  • Ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou, čiernym korením a/alebo rascou.
  • Nechajte chladiť v uzavretej nádobe po dobu 4 hodín do úplného vychladnutia.
  • Podávajte vychladené.
Ružová studená polievka ozdobená kvetmi a paradajkami.
Zdroj: wavesinthekitchen.com

Kukuričné gazpacho s lososom a ryžovými krutónmi

Tento recept na studenú polievku z kukurice a s lososom je jedným z najlepších, ktoré kedy ochutnáte. Všetko závisí správnej zelenine a korení. S naším postupom dôjdete k dokonalosti.

Čo budeme potrebovať

  • 125 g krátkozrnnej bielej sushi ryže
  • 1 lyžica ryžového octu voliteľne
  • 2 nahrubo nakrájané žlté paradajky
  • 1 žltá paprika (nasekaná a nakrájaná)
  • 200 g kukurice (ošúpeme a odstránime zrná)
  • 1 jalapeno (nakrájaná)
  • 1 limetka
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ šálky slnečnicového oleja
  • 500 g lososa
  • Soľ
  • čierne korenie podľa chuti

Postup

  • V ryžovare alebo na sporáku uvarte ryžu podľa návodu na obale.
  • Predhrejte rúru na 150 stupňov.
  • Keď je ryža hotová, pokvapkajte ju ryžovým octom a premiešajte.
  • Potom mokrou rukou vtlačte ryžu do formičiek, aby ste vytvorili 2 cm vysoké placky. Tie dajte na 15 minút do mrazničky.
  • Do mixéra pridajte paradajku, papriku, kukuričné zrná, jalapeno a šťavu z jednej limetky.
  • Pridajte ocot a olivový olej, mixujte, kým nezískate hladkú polievku.
  • Pokiaľ je vaša polievka príliš hustá, pridajte podľa potreby 2 lyžice ľadovej vody.
  • Gazpacho nalejte do misky, dochuťte soľou a korením podľa chuti a podľa potreby pridajte olivový olej.
  • Dajte do chladničky vychladiť.
  • Celý plát lososa položte na plech vyložený papierom na pečenie. Dochuťte soľou a korením a pečte pri 150 stupňoch po dobu 14-15 minút.
  • Zatiaľ čo sa losos pečie, priveďte liatinovú panvicu na stredne vysokú teplotu. Pridajte slnečnicový olej.
  • Opekajte mrazené ryžové placky asi 2–3 minúty z každej strany alebo do zlatohneda.
  • Lososa vyberte z rúry a nakrájajte ho na veľké kúsky.
  • Do misky dajte porciu vychladenej polievky.
  • Pridajte nakrájané a usmažené ryžové krutóny, a potom pridajte veľké kúsky lososa.
  • Na záver pokvapkajte olivovým olejom a postrúhajte čierne korenie!

Kde nájsť tú najlepšiu panvicu, aby ste si mohli pripraviť ten najlepší recept na španielske gazpacho? No u nás! Pozrite sa na našu recenziu oceľových panvíc .

Žlté krémové gazpacho s lahodným lososom a chrumkavým ryžovým krekrom.
Zdroj: justine_snacks

Studená polievka z mandlí

Tento recept je na takzvané biele gazpacho z mandlí. Ochutnajte jeho netradičnú podobu. Uvidíte, ako vám zachutí!

Čo budeme potrebovať

  • 170 g blanšírovaných mandlí
  • 720 ml studenej vody
  • 1 až 2 stredné strúčiky cesnaku
  • 225 g čerstvého rustikálneho chleba bez kôrky
  • soľ
  • 1 ½ sherry octu
  • 1 ½ lyžice panenského olivového oleja

Na ozdobu

  • Zelené hrozno bez kôstok
  • drvené pražené mandle
  • plátky čerstvej mäty

Postup

  • V mixéri zmiešajte mandle s vodou a cesnakom a mixujte pri vysokej rýchlosti.
  • Pridajte chlieb a mixujte, kým zmes nebude veľmi hladká.
  • Dochuťte soľou, potom vmiešajte ocot a olivový olej.
  • Pokiaľ používate menej výkonný mixér, možno budete v tomto okamihu potrebovať prepasírovať polievku cez jemné sito.
  • Dajte polievku do uzavretej nádoby a chlaďte, kým nie je dobre vychladená, aspoň 2 hodiny, ale pokojne až 2 dni.
  • Na servírovanie nakrájajte hrozno na menšie kúsky a posypte mandľami, mätou a olivovým olejom len toľko, aby ste obalili. Dochuťte soľou.
  • Polievku dobre pretrepte alebo premiešajte. Skontrolujte konzistenciu av prípade potreby zrieďte studenou vodou.
  • Navrch naložte hrozno a zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
Mističky plné bielej krémovej studenej polievky so zeleným hroznom.
Zdroj: thekitchn.com

Čomu sa vyhnúť pri príprave gazpacha?

Prílišné spracovanie ingrediencií: Gazpacho by malo mať mierne podsaditú textúru, takže dávajte pozor, aby ste ingrediencie príliš neroztlačili.

Použitie nedozretej alebo prezretej zeleniny: Chuť polievky bude závisieť na kvalite ingrediencií, takže pre najlepšiu chuť použite čerstvú, zrelú zeleninu.

Vynechanie chleba: Chlieb je kľúčovou zložkou gazpacho, pretože pomáha zahustiť polievku a dať jej krémovú textúru.

Použitie príliš veľkého množstva octu: Gazpacho by malo mať vyvážené chute, takže dajte pozor, aby ste nepridali príliš veľa octu, ktorý by mohol prebiť ostatné ingrediencie.

Nesprávne korenie: Pred podávaním polievku ochutnajte a podľa potreby dochuťte.

Nechladiť polievku pred podávaním: Gazpacho sa obvykle podáva chladené, takže pred podávaním nezabudnite polievku aspoň na niekoľko hodín vychladiť, aby sa chute spojili.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.