7 originálnych receptov na šalát s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom priamo z Vietnamu

Recepty na bun bo nam bo sú nielen úplne vynikajúce, ale aj nesmierne zdravé.

Tento šalát je plný prvotriednych ingrediencií a byliniek, ktoré vám vykúzlia úsmev na tvári a navyše si skvele pochutnáte.

Presuňte sa na chvíľu do Hanoja, kde je tento pokrm, aspoň raz týždenne, súčasťou jedálnička každého občana.

Dobrú chuť!

Hovädzí šalát s ryžovými rezancami

Tento jedinečný recept na vietnamský bun bo nam bo šalát je plný čerstvých byliniek, chutného hovädzieho mäsa a osviežujúcej limetkovej rybej omáčky. Jeho príprava vám zaberie iba 30 minút a môžete si ho vychutnať ako hlavné jedlo alebo prílohu.

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 500 g hovädzieho mäsa
  2. 2 lyžice ustricovej omáčky
  3. Lyžica rybacej omáčky
  4. Lyžica cesnaku (mletého)
  5. Lyžička zázvoru (nastrúhaného)
  6. Korenie
  7. Rastlinný olej

Na zálievku

  1. 3 lyžice limetkovej šťavy
  2. 4 lyžice teplej vody
  3. 2 lyžičky cukru
  4. 2 lyžice rybej omáčky
  5. Cesnak (mletý)

Na servírovanie

  1. Balenie ryžových rezancov
  2. Hlávkový šalát
  3. Mrkva
  4. Uhorka
  5. Fazuľové klíčky
  6. Koriander (nasekaný)
  7. Mäta
  8. Vyprážaná šalotka (alebo cibuľa)
  9. Pražené arašidy

Postup

  1. Hovädzie mäso si nakrájame na tenké plátky
  2. V miske si zmiešame ustrícovú omáčku, čierne korenie, cesnak a zázvor
  3. Do tejto zmesi plátky mäsa vložíme a necháme aspoň 30 minút marinovať
  4. Všetky ingrediencie na zálievku si zmiešame a dáme bokom
  5. Medzitým si uvaríme ryžové rezance
  6. Postupujeme podľa návodu na obale
  7. Pripravíme si zeleninu
  8. Šalát, mrkva a uhorku umyjeme, olúpeme a nakrájame
  9. Uvarené rezance naložíme do servírovacích misiek
  10. Pridáme nakrájanú zeleninu a bylinky
  11. V panvici zahriatu na strednú teplotu pridáme olej
  12. Keď je olej roztopený, pridáme hovädzie mäso a pečieme po 30 sekúnd
  13. Pridáme rybiu omáčku a za stáleho miešania ďalej vyprážame
  14. Panvica nesmie byť preplnená, aby sa mäso nezačalo variť
  15. Upražené hovädzie mäso položíme do misiek s rezancami
  16. Pokvapkáme ho pripravenou zálievkou a podávame

Často je dobré začať s malým množstvom dresingu a ochutnať, aby ste videli, či nechcete pridať ďalšie.

Tradične podávaný vietnamský pokrm v miskách.
Zdroj: cooking-therapy.com

Originálny bun bo nam bo s hovädzím mäsom

Táto misa ryžových rezancov je veľmi populárna v Hanoji, skúste si tento recept aj u vás doma a preneste sa aspoň na chvíľu do Vietnamu.

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 600 g hovädzieho mäsa (nakrájaného na plátky)
  2. 2 lyžice cukru
  3. Lyžička soli
  4. 2 lyžičky korenia
  5. 2 lyžice oleja
  6. Lyžička rybej omáčky
  7. Lyžička cesnaku (mletého)

Na omáčku

  1. 500 ml vody
  2. 125 g cukru
  3. 100 ml rybej omáčky
  4. 25 ml jablčného octu
  5. 3 lyžičky cesnaku (lisovaného)
  6. 2 lyžičky korenia
  7. 3 chilli papričky (nakrájané nadrobno)

Na šalát

  1. 230 g arašidov (nadrobno nasekaných)
  2. 400 g fazuľových klíčkov
  3. 1 kg ryžových rezancov
  4. 300 g hlávkového šalátu
  5. 70 g koriandra (nasekaného)
  6. 30 g mäty

Postup

  1. Do hovädzieho mäsa vmiešame cukor, soľ korenie, cesnak, rybiu omáčku a olej
  2. Takto zmes necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie však cez noc
  3. Medzitým si pripravíme omáčku a ryžu
  4. Ryžu si uvaríme v hrnci s vriacou vodou podľa návodu a dáme bokom
  5. V miske zmiešame cukor a vodu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
  6. Potom pridáme rybiu omáčku, jablkový ocot chilli, cesnak a korenie
  7. Na šalát si pripravíme všetku zeleninu
  8. Šalát nakrájame na malé kúsky
  9. Fazuľové klíčky rýchlo sparíme alebo ich blanšírujeme
  10. Na panvici si zahrejeme na strednú teplotu olej
  11. Potom pridáme lyžicu cesnaku
  12. Cesnak varíme, kým nie je zlatistý
  13. Pridáme mäso a zmes necháme variť
  14. Na servírovanie si pripravíme hlbokú misku
  15. Nasekaný koriander a mätu dáme dospodu
  16. Pridáme uvarené rezance
  17. Potom vrstvíme šalát, mäso arašidy a znova koriander a mätu
  18. Pridáme rybiu omáčku, množstvo záleží na našej chuti
Tradičná receptúra vietnamského pokrmu so zeleninou a hovädzím mäsom.
Zdroj: recipetineats.com

Bun bo nam bo s mätou a papájou

Opäť trochu iná a netradičná kombinácia v tomto šaláte s ryžovými rezancami. Oslaďte si trochu život a zaraďte papáje do svojho jedálnička.

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 500 g hovädzieho mäsa (sviečková)
  2. 2 lyžice ustricovej omáčky
  3. Lyžička soli
  4. Štipka cukru
  5. 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
  6. 4 lyžičky citrónovej šťavy

Na šalát

  • 340 g ryžových rezancov
  • Uhorka (nakrájaná na plátky)
  • Mäta
  • Koriander
  • Bazalka
  • Celý hlávkový šalát
  • 4 lyžice arašidov
  • Fazuľové klíčky
  • Vyprážaná šalotka

Na omáčku

  1. 3 lyžice rybej omáčky
  2. 6 lyžíc teplej vody
  3. Lyžica cukru
  4. 2 lyžice limetkovej šťavy
  5. Strúčik cesnaku (prelisovaný)
  6. 2 papričky chilli (nakrájaná na malé kúsky)

Na zeleninu

  • Mrkva
  • Papája (môže byť aj v konzerve)
  • 25 ml bieleho octu
  • 50 g cukru
  • 125 ml teplej vody
  • Soľ

Postup

  1. Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky
  2. V miske si zmiešame ustrícovú omáčku so soľou, štipkou cukru, nakrájaným cesnakom a citrónovou šťavou
  3. Do tejto zmesi vložíme nakrájané hovädzie mäso a necháme do marinovať po dobu minimálne 30 minút
  4. Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme ryžové rezance, ktoré potom dáme bokom
  5. Keď je mäso naložené, na panvici si na vysokú teplotu ohrejeme olej
  6. Pridáme mäso a za stáleho miešania ho opekáme
  7. Mäso je možné pripraviť aj v rúre
  8. Tú zapneme na 180 stupňov a potom na plechu vyloženým papierom na pečenie mäso umiestnime do rúry
  9. Tam ho grilujeme z jednej strany 20 minút, potom ho otočíme a pokračujeme v grilovaní ďalších 10 minút
  10. Medzitým si môžeme pripraviť omáčku
  11. Na tú si v teplej vode rozpustíme cukor
  12. Pridáme rybiu omáčku a limetkovú šťavu
  13. Premiešame a potom pridávame cesnak a chilli, omáčku dáme bokom
  14. Na zeleninu si nakrájame mrkvu, papáje a posypeme ich trochou soli
  15. Necháme ich 30 minút v kľude odležať
  16. Odstránime z nich prebytočnú vodu (ak máte papáje mrazenú alebo z konzervy stačí sa zbaviť vody, nie je potrebné soliť)
  17. Cukor rozpustíme v teplej vode a potom ho zalejeme bielym octom
  18. Ocot pridávame po troškách
  19. Papáju a mrkvu umiestnime do uzatvárateľnej nádoby
  20. Pridáme ocot s cukrom a zakryjeme
  21. Na prípravu pražených arašidov buď použijeme panvicu, na ktorej ich nasucho opekáme, pri vysokej teplote alebo ich umiestnime do rúry a pečieme
  22. Arašidy sú hotové, keď ich šupka zhnedne a začne sa olupovať
  23. Buď na ich olúpanie použijeme kuchynskú utierku, alebo počkáme, kým vychladnú a šupku odstránime prstami
  24. Arašidy vhodíme do mixéra a jemne ich pomelieme, ale nie úplne na prach
  25. Na zostavenie misky začneme s nakrájaným hlávkovým šalátom
  26. Potom pridáme uvarené ryžové rezance, pridáme nakrájanú uhorku a mätu
  27. Pridáme mäso, mrkvu a papáje
  28. Šalát pokvapkáme 2-4 lyžicami omáčky a zasypeme praženými arašidmi

Na omáčku v tomto recepte na bun bo nam bo môžete vyskúšať aj túto kombináciu:
4 lyžice trstinového cukru
3 lyžice ryžového octu
4 lyžice limetkovej šťavy
4 lyžice rybej omáčky
2 strúčiky cesnaku (prelisované)

Kúsok zázvoru (nastrúhaného)

Lahodný vietnamský šalát so zeleninou hovädzím vareným mäsom a arašidy.
Zdroj: i.pinimg.com

Vegánske bun bo nam bo so sójovým mäsom

Hrubé okrúhle rezance sa podávajú v živom, pikantnom a voňavom vývare s vyprážaným tofu, vegánskym hovädzím mäsom, restovanými šampiňónmi, cibuľou a mnohými ďalšími lahodnými ingredienciami. Tento vietnamský pokrm je sýty, chutný a navyše to je úplne zdravé jedlo!

Čo budeme potrebovať

Na vývar

  1. 2,5 l vody
  2. 2 mrkvy
  3. Reďkev
  4. 125 g ananásu (nakrájaného)
  5. 2 lyžice citrónovej šťavy
  6. 100 g šampiňónov
  7. Lyžička soli
  8. Lyžička cukru
  9. Koriander (nasekaný)
  10. Lyžička hubového korenia
  11. Lyžička vegánskej rybej omáčky
  12. Kurkuma
  13. Rasca (meltá)
  14. Kari
  15. Koriander (sypký)

Na vegánsku verziu

  1. 150 g udon rezancov (alebo podľa vášho výberu)
  2. 10 ks vegánskych hovädzích plátkov
  3. 150 g vyprážaného tofu (nakrájaného na plátky)
  4. ½ cibuľa (nakrájaná na plátky)
  5. 1 kus vegánskej klobásy

Postup

  1. Olúpeme a nakrájame si mrkvu a reďkovky na tenké plátky
  2. Do veľkého hrnca pridáme ananás, šťavu z citróna, huby, soľ, cukor, rybiu omáčku, mrkvu a reďkev
  3. Zalejeme vodou
  4. Na stredne vysokú teplotu zmes privedieme do varu a potom teplotu znížime a odkryté necháme variť.
  5. Takto zmes varíme približne 2 hodiny
  6. Približne v polovici varenia pridáme hubové korenie a nasekaný koriander
  7. Vývar ochutnáme, podľa chuti dosolíme alebo dosladíme
  8. Medzitým si v menšej miske zmiešame saté omáčku štipkou kurkumy, rasce, karí a koriandrom
  9. Vegánske mäso umiestnime aspoň na 25 minút do vody
  10. Potom ho scedíme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu
  11. Preložíme ho do misy a dochutíme ho soľou, cukrom a korením
  12. Mäso miešame, aby sa v zmesi obalilo
  13. Vo veľkej panvici si na strednú teplotu rozohrejeme olej
  14. Akonáhle je zahriaty pridáme vegánske hovädzie mäso a restujeme ho 3-5 minút, kým nie je zlatisté
  15. Zložíme ho z platne a dáme ho bokom
  16. Ryžové rezance si uvaríme podľa návodu na obale
  17. Potom ich scedíme a rozdelíme do servírovacích misiek
  18. Do každej misky pridáme lyžicu satej omáčky
  19. A vlejeme horúci vývar
  20. Navrch dáme kúsky vegánskeho hovädzieho mäsa, tofu, nakrájanú vegánsku klobásu, cibuľu, šťavu z limetky a čerstvý koriander
  21. Môžeme tiež pridať klíčky mungo fazule
Vegánska verzia šalátu s hovädzím mäsom a ryžovými rezancami.
Zdroj: i.pinimg.com

Ananásové bun bo nam bo s tofu

Pre vegánov aj vegetariánov je tento recept voľbou číslo jedna. Tento vietnamský pokrm je plný lahodnej zeleniny a skvele skombinovaného korenia, že z toho vaši priatelia vegáni zostanú úplne paf.

Čo budeme potrebovať

Na vývar

  1. ½ ananásu (nakrájaného na veľké kúsky)
  2. Turín (nakrájaný na kocky)
  3. Reďkev (nahrubo nastrúhaná)
  4. 3 mrkvy (nahrubo nastrúhané)
  5. 2 póry
  6. 4 lyžice citrónovej šťavy
  7. 40 g cukru
  8. 2 l vody
  9. Lyžica hubového korenia
  10. Štipka soli
  11. Olej

Na polievku

  1. 400 g tvrdého tofu (nakrájaného na kocky)
  2. ½ póru
  3. 5 lyžíc citrónovej šťavy
  4. 100 g hlivy ustricovej (nakrájané)
  5. 2 lyžice chilli
  6. Lyžička hubového korenia

Na ozdobu a dochutenie

  1. Bazalka
  2. Kľúčiky fazule mungo
  3. Nakrájaná zelená kapusta
  4. Nakrájaná fialová kapusta
  5. Baby špenát
  6. Jarná cibuľka
  7. Koriander
  8. Plátky jalapenô

Postup

  1. Na vývar si pripravíme pór, ktorý umyjeme, očistíme a jeho bielu časť nakrájame na kocky a dáme bokom
  2. Potom do veľkého hrnca pridáme všetky ingrediencie na vývar, okrem hubového korenia
  3. Zmes privedieme do varu
  4. Potom teplotu znížime na mierny stupeň a takto varíme približne hodinu
  5. Keď je vývar hotový, pridáme hubové korenie, zamiešame a na nízku teplotu stále necháme variť
  6. V malej panvici si rozpálime olej a pridáme pór a citrónovú šťavu a necháme rozvoňať
  7. Pridáme huby, tofu, chilli a dokoreníme podľa našich preferencií
  8. Keď e zmes hotové pridáme ju do nášho vývaru a varíme ďalších 10-15 minút, aby sa chute prelínali
  9. Uvaríme si rezance podľa návodu a vložíme ich do servírovacej misky
  10. Na rezance nalejeme horúci vývar a dozdobíme bylinkami, kapustou, jalapeno, jarnou cibuľkou a fazuľovými klíčkami
Misa plná zeleniny, zdravého mäsa s orieškami.
Zdroj: hungrypanda.sk

Bun bonam bo s bravčovým mäsom

Tento recept je priam skrytý vietnamský klenot. Je to kombinácia ľahkých ryžových rezancov s extra silným vývarom, ktoré sa spolu krásne snúbia. Navyše v tomto recepte dominujú hneď dva druhy mäsa a to hovädzie a bravčové, ktoré sú doplnené o lahodné bylinky.

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 900 g bravčového päty
  2. 450 g klobásy z bravčového mäsa (plnená cesnakom a korením)
  3. 450 g hovädzie stopky

Na vývar

  1. 1 l kuracieho vývaru
  2. 5 lyžíc citrónovej šťavy
  3. Cibuľa (rozpolená)
  4. Lyžica soli
  5. Lyžica cukru
  6. 3 lyžice rybej omáčky
  7. Lyžica ustricovej omáčky

Na dochutenie

  1. 2 lyžice oleja
  2. Šalotka (nakrájaná na plátky)
  3. 2 lyžice cesnaku

Bylinky a zelenina

  1. Mäta
  2. Bazalka
  3. Fazuľové mungo klíčky
  4. Chilli
  5. Jalapeno
  6. Limetka (nakrájaná na plátky)
  7. Hlávkový šalát
  8. Opražené arašidy

Na rezance

  1. 250 g ryžových rezancov
  2. 10 g čili
  3. 25 ml oleja
  4. 40 g cibule v prášku
  5. 25 g cesnaku v prášku
  6. Lyžica citrónovej šťavy
  7. Lyžica rybacej omáčky
  8. Lyžička cukru
  9. Štipka soli

Postup

  1. Mäso umyjeme a očistíme
  2. Vložíme ho do veľkého hrnca a pridáme vodu
  3. Vody musí byť dostatok, aby mäso bolo úplne ponorené, a privedieme ho do varu
  4. Keď sa voda prevarí, mäso oceníme a dôkladne ho prepláchneme pod tečúcou vodou
  5. Potom ho vrátime do hrnca a zalejeme ho vývarom a dostatkom vody
  6. Pridám citrónovú šťavu a cibuľu, znova zmes privedieme do varu
  7. Potom teplotu znížime na stredne vysokú
  8. Potom pridávame korenie ako cukor, soľ, a omáčky
  9. Mäso necháme variť
  10. Priebežne ho však kontrolujeme, bravčové mäso by malo byť hotové približne za hodinu, zatiaľ čo hovädzie mäso za 2-3 hodiny
  11. Keď je mäso uvarené a mäkké, vyberieme ho z hrnca
  12. Mäso necháme vychladnúť a potom ho nakrájame
  13. Medzitým si na malej panvici orestujeme šalotku s cesnakom
  14. Tie potom pridáme do hrnca s vývarom
  15. Uvaríme si rezance podľa návodu na obale a dáme ich bokom
  16. Na panvici si rozohrejeme olej a pridáme chilli, cibuľu, cesnak, rybiu omáčku a zahrievame
  17. Keď sa zmes začne redukovať, pridáme rezance av chilli zmesi ich obalíme
  18. Ak by sa nám zmes zdala príliš suchá, pridávame olej
  19. Rezance potom preložíme do servírovacích misiek
  20. Pridáme šalát, lyžicu vývaru, mäso, klobásu a misky dozdobíme podľa našej chuti mätou, jalapenosom, mungo klíčkami a limetkou
  21. Nakoniec všetko zasypeme praženými arašidmi

Pre veľkých fajnšmekrov odporúčame pridať aj nakladaný pikantný cesnak, aby pokrm mal ten správny šmrnc. Pokiaľ by ste zatúžili po vlastnej domácej verzii nechajte si inšpirovať týmito receptami na nakladaný cesnak a uvidíte, že jedlo dostane úplne iný rozmer, ako keď použijete kupovaný.

Vietnamský šalát plný pikantného vývaru a bravčového mäsa.
Zdroj: afamily.vn

Kuracie bun bo nam bo

Možno ste dostali chuť na niečo osviežujúce, ľahké a chutné. S týmto receptom na originálny vietnamský šalát naplníte všetky vaše predstavy. Aj keď v šaláte nájdeme ryžové rezance a kuracie mäso, šalát by mal pred podávaním trochu vychladnúť. Najmä v južnom Vietname je tento šalát veľmi obľúbený a je možné si ho vychutnať ako prílohu k rôznym pokrmom alebo podávať samostatne ako hlavný chod.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g kuracieho mäsa
  2. 2 cibuľa
  3. 500 g ryžových rezancov
  4. 250 g klíčkov mungo
  5. 100 g nesolených arašidov
  6. Lyžica rybacej omáčky
  7. Soľ
  8. Korenie
  9. Hlávkový šalát
  10. Zväzok jarnej cibuľky
  11. Čerstvý koriander
  12. Cukor
  13. Citrónová šťava
  14. Ocot

Postup

  1. Kuracie mäso nakrájame na tenké plátky
  2. Na panvici si rozohrejeme olej
  3. Keď je olej rozohriaty pridáme cibuľu a nakrájaný cesnak
  4. Zmes necháme rozvoňať a potom pridáme kuracie mäso
  5. Miešame a vyprážame, kým nie je hotové
  6. Potom si vo vode so soľou a octom uvaríme domäkka ryžové rezance
  7. Vodu zlejeme a rezance opláchneme v studenej vode
  8. Nesolené arašidy si na panvici na sucho opražíme av mixéri rozomelieme na menšie kúsky
  9. Hlávkový šalát umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kusy
  10. Jarnú cibuľku nakrájame na drobné kolieska
  11. A koriander si nahrubo nasekáme
  12. Na omáčku si v teplej vode rozpustíme cukor
  13. Pridáme citrónovú šťavu, rybiu omáčku a cesnak
  14. Pre pálivú verziu pridáme aj chilli
  15. Všetko spolu premiešame
  16. Na servírovanie do misiek pripravíme najskôr šalát, potom klíčky, rezance, mäso, bylinky a arašidy
  17. Polejeme omáčkou a podávame
Tradičný vietnamský šalát s ryžovými rezancami a kuracím mäsom.
Zdroj: kukbuk.pl

Vietnamská kuchyňa je nesmierne rozmanitá a atraktívna. Potom zvlášť keď sa ryžové rezance varia podľa rôznych receptúr.

Na severe sú najobľúbenejšie takzvané Bún Riêu (rezková polievka z krabie pasty) a Bún Chả (grilované bravčové fašírky s rezancami) alebo Mňa Quảng (rezance v štýle Quang) a Bún bò Huế (Hue hovädzie ryžové ununu) Bún bò xào Nam Bộ (vietnamský šalát s hovädzím mäsom a rezancami) a tento recept je nepostrádateľnou súčasťou južanskej kultúry.

Kvôli svojej jednoduchosti sa toto jedlo stane ľahko návykové. To je tiež dôvod, prečo mnoho turistických sprievodcov radí vietnamské hovädzie mäso s rezancovým šalátom medzi 10 najlepších jedál a špecialít, ktoré vo Vietname musíte vyskúšať.

Tak si tento recept na bun bo nam bo uvarte s nami v pohodlí domova!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.