Recepty na bun bo nam bo sú nielen úplne vynikajúce, ale aj nesmierne zdravé.
Tento šalát je plný prvotriednych ingrediencií a byliniek, ktoré vám vykúzlia úsmev na tvári a navyše si skvele pochutnáte.
Presuňte sa na chvíľu do Hanoja, kde je tento pokrm, aspoň raz týždenne, súčasťou jedálnička každého občana.
Dobrú chuť!
Hovädzí šalát s ryžovými rezancami
Tento jedinečný recept na vietnamský bun bo nam bo šalát je plný čerstvých byliniek, chutného hovädzieho mäsa a osviežujúcej limetkovej rybej omáčky. Jeho príprava vám zaberie iba 30 minút a môžete si ho vychutnať ako hlavné jedlo alebo prílohu.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 500 g hovädzieho mäsa
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- Lyžica rybacej omáčky
- Lyžica cesnaku (mletého)
- Lyžička zázvoru (nastrúhaného)
- Korenie
- Rastlinný olej
Na zálievku
- 3 lyžice limetkovej šťavy
- 4 lyžice teplej vody
- 2 lyžičky cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- Cesnak (mletý)
Na servírovanie
- Balenie ryžových rezancov
- Hlávkový šalát
- Mrkva
- Uhorka
- Fazuľové klíčky
- Koriander (nasekaný)
- Mäta
- Vyprážaná šalotka (alebo cibuľa)
- Pražené arašidy
Postup
- Hovädzie mäso si nakrájame na tenké plátky
- V miske si zmiešame ustrícovú omáčku, čierne korenie, cesnak a zázvor
- Do tejto zmesi plátky mäsa vložíme a necháme aspoň 30 minút marinovať
- Všetky ingrediencie na zálievku si zmiešame a dáme bokom
- Medzitým si uvaríme ryžové rezance
- Postupujeme podľa návodu na obale
- Pripravíme si zeleninu
- Šalát, mrkva a uhorku umyjeme, olúpeme a nakrájame
- Uvarené rezance naložíme do servírovacích misiek
- Pridáme nakrájanú zeleninu a bylinky
- V panvici zahriatu na strednú teplotu pridáme olej
- Keď je olej roztopený, pridáme hovädzie mäso a pečieme po 30 sekúnd
- Pridáme rybiu omáčku a za stáleho miešania ďalej vyprážame
- Panvica nesmie byť preplnená, aby sa mäso nezačalo variť
- Upražené hovädzie mäso položíme do misiek s rezancami
- Pokvapkáme ho pripravenou zálievkou a podávame
Často je dobré začať s malým množstvom dresingu a ochutnať, aby ste videli, či nechcete pridať ďalšie.

Originálny bun bo nam bo s hovädzím mäsom
Táto misa ryžových rezancov je veľmi populárna v Hanoji, skúste si tento recept aj u vás doma a preneste sa aspoň na chvíľu do Vietnamu.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 600 g hovädzieho mäsa (nakrájaného na plátky)
- 2 lyžice cukru
- Lyžička soli
- 2 lyžičky korenia
- 2 lyžice oleja
- Lyžička rybej omáčky
- Lyžička cesnaku (mletého)
Na omáčku
- 500 ml vody
- 125 g cukru
- 100 ml rybej omáčky
- 25 ml jablčného octu
- 3 lyžičky cesnaku (lisovaného)
- 2 lyžičky korenia
- 3 chilli papričky (nakrájané nadrobno)
Na šalát
- 230 g arašidov (nadrobno nasekaných)
- 400 g fazuľových klíčkov
- 1 kg ryžových rezancov
- 300 g hlávkového šalátu
- 70 g koriandra (nasekaného)
- 30 g mäty
Postup
- Do hovädzieho mäsa vmiešame cukor, soľ korenie, cesnak, rybiu omáčku a olej
- Takto zmes necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie však cez noc
- Medzitým si pripravíme omáčku a ryžu
- Ryžu si uvaríme v hrnci s vriacou vodou podľa návodu a dáme bokom
- V miske zmiešame cukor a vodu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom pridáme rybiu omáčku, jablkový ocot chilli, cesnak a korenie
- Na šalát si pripravíme všetku zeleninu
- Šalát nakrájame na malé kúsky
- Fazuľové klíčky rýchlo sparíme alebo ich blanšírujeme
- Na panvici si zahrejeme na strednú teplotu olej
- Potom pridáme lyžicu cesnaku
- Cesnak varíme, kým nie je zlatistý
- Pridáme mäso a zmes necháme variť
- Na servírovanie si pripravíme hlbokú misku
- Nasekaný koriander a mätu dáme dospodu
- Pridáme uvarené rezance
- Potom vrstvíme šalát, mäso arašidy a znova koriander a mätu
- Pridáme rybiu omáčku, množstvo záleží na našej chuti

Bun bo nam bo s mätou a papájou
Opäť trochu iná a netradičná kombinácia v tomto šaláte s ryžovými rezancami. Oslaďte si trochu život a zaraďte papáje do svojho jedálnička.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 500 g hovädzieho mäsa (sviečková)
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- Lyžička soli
- Štipka cukru
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
Na šalát
- 340 g ryžových rezancov
- Uhorka (nakrájaná na plátky)
- Mäta
- Koriander
- Bazalka
- Celý hlávkový šalát
- 4 lyžice arašidov
- Fazuľové klíčky
- Vyprážaná šalotka
Na omáčku
- 3 lyžice rybej omáčky
- 6 lyžíc teplej vody
- Lyžica cukru
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- Strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 2 papričky chilli (nakrájaná na malé kúsky)
Na zeleninu
- Mrkva
- Papája (môže byť aj v konzerve)
- 25 ml bieleho octu
- 50 g cukru
- 125 ml teplej vody
- Soľ
Postup
- Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky
- V miske si zmiešame ustrícovú omáčku so soľou, štipkou cukru, nakrájaným cesnakom a citrónovou šťavou
- Do tejto zmesi vložíme nakrájané hovädzie mäso a necháme do marinovať po dobu minimálne 30 minút
- Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme ryžové rezance, ktoré potom dáme bokom
- Keď je mäso naložené, na panvici si na vysokú teplotu ohrejeme olej
- Pridáme mäso a za stáleho miešania ho opekáme
- Mäso je možné pripraviť aj v rúre
- Tú zapneme na 180 stupňov a potom na plechu vyloženým papierom na pečenie mäso umiestnime do rúry
- Tam ho grilujeme z jednej strany 20 minút, potom ho otočíme a pokračujeme v grilovaní ďalších 10 minút
- Medzitým si môžeme pripraviť omáčku
- Na tú si v teplej vode rozpustíme cukor
- Pridáme rybiu omáčku a limetkovú šťavu
- Premiešame a potom pridávame cesnak a chilli, omáčku dáme bokom
- Na zeleninu si nakrájame mrkvu, papáje a posypeme ich trochou soli
- Necháme ich 30 minút v kľude odležať
- Odstránime z nich prebytočnú vodu (ak máte papáje mrazenú alebo z konzervy stačí sa zbaviť vody, nie je potrebné soliť)
- Cukor rozpustíme v teplej vode a potom ho zalejeme bielym octom
- Ocot pridávame po troškách
- Papáju a mrkvu umiestnime do uzatvárateľnej nádoby
- Pridáme ocot s cukrom a zakryjeme
- Na prípravu pražených arašidov buď použijeme panvicu, na ktorej ich nasucho opekáme, pri vysokej teplote alebo ich umiestnime do rúry a pečieme
- Arašidy sú hotové, keď ich šupka zhnedne a začne sa olupovať
- Buď na ich olúpanie použijeme kuchynskú utierku, alebo počkáme, kým vychladnú a šupku odstránime prstami
- Arašidy vhodíme do mixéra a jemne ich pomelieme, ale nie úplne na prach
- Na zostavenie misky začneme s nakrájaným hlávkovým šalátom
- Potom pridáme uvarené ryžové rezance, pridáme nakrájanú uhorku a mätu
- Pridáme mäso, mrkvu a papáje
- Šalát pokvapkáme 2-4 lyžicami omáčky a zasypeme praženými arašidmi
Na omáčku v tomto recepte na bun bo nam bo môžete vyskúšať aj túto kombináciu:
4 lyžice trstinového cukru
3 lyžice ryžového octu
4 lyžice limetkovej šťavy
4 lyžice rybej omáčky
2 strúčiky cesnaku (prelisované)
Kúsok zázvoru (nastrúhaného)

Objavte podobné tipy
Vegánske bun bo nam bo so sójovým mäsom
Hrubé okrúhle rezance sa podávajú v živom, pikantnom a voňavom vývare s vyprážaným tofu, vegánskym hovädzím mäsom, restovanými šampiňónmi, cibuľou a mnohými ďalšími lahodnými ingredienciami. Tento vietnamský pokrm je sýty, chutný a navyše to je úplne zdravé jedlo!
Čo budeme potrebovať
Na vývar
- 2,5 l vody
- 2 mrkvy
- Reďkev
- 125 g ananásu (nakrájaného)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 100 g šampiňónov
- Lyžička soli
- Lyžička cukru
- Koriander (nasekaný)
- Lyžička hubového korenia
- Lyžička vegánskej rybej omáčky
- Kurkuma
- Rasca (meltá)
- Kari
- Koriander (sypký)
Na vegánsku verziu
- 150 g udon rezancov (alebo podľa vášho výberu)
- 10 ks vegánskych hovädzích plátkov
- 150 g vyprážaného tofu (nakrájaného na plátky)
- ½ cibuľa (nakrájaná na plátky)
- 1 kus vegánskej klobásy
Postup
- Olúpeme a nakrájame si mrkvu a reďkovky na tenké plátky
- Do veľkého hrnca pridáme ananás, šťavu z citróna, huby, soľ, cukor, rybiu omáčku, mrkvu a reďkev
- Zalejeme vodou
- Na stredne vysokú teplotu zmes privedieme do varu a potom teplotu znížime a odkryté necháme variť.
- Takto zmes varíme približne 2 hodiny
- Približne v polovici varenia pridáme hubové korenie a nasekaný koriander
- Vývar ochutnáme, podľa chuti dosolíme alebo dosladíme
- Medzitým si v menšej miske zmiešame saté omáčku štipkou kurkumy, rasce, karí a koriandrom
- Vegánske mäso umiestnime aspoň na 25 minút do vody
- Potom ho scedíme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu
- Preložíme ho do misy a dochutíme ho soľou, cukrom a korením
- Mäso miešame, aby sa v zmesi obalilo
- Vo veľkej panvici si na strednú teplotu rozohrejeme olej
- Akonáhle je zahriaty pridáme vegánske hovädzie mäso a restujeme ho 3-5 minút, kým nie je zlatisté
- Zložíme ho z platne a dáme ho bokom
- Ryžové rezance si uvaríme podľa návodu na obale
- Potom ich scedíme a rozdelíme do servírovacích misiek
- Do každej misky pridáme lyžicu satej omáčky
- A vlejeme horúci vývar
- Navrch dáme kúsky vegánskeho hovädzieho mäsa, tofu, nakrájanú vegánsku klobásu, cibuľu, šťavu z limetky a čerstvý koriander
- Môžeme tiež pridať klíčky mungo fazule

Ananásové bun bo nam bo s tofu
Pre vegánov aj vegetariánov je tento recept voľbou číslo jedna. Tento vietnamský pokrm je plný lahodnej zeleniny a skvele skombinovaného korenia, že z toho vaši priatelia vegáni zostanú úplne paf.
Čo budeme potrebovať
Na vývar
- ½ ananásu (nakrájaného na veľké kúsky)
- Turín (nakrájaný na kocky)
- Reďkev (nahrubo nastrúhaná)
- 3 mrkvy (nahrubo nastrúhané)
- 2 póry
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 40 g cukru
- 2 l vody
- Lyžica hubového korenia
- Štipka soli
- Olej
Na polievku
- 400 g tvrdého tofu (nakrájaného na kocky)
- ½ póru
- 5 lyžíc citrónovej šťavy
- 100 g hlivy ustricovej (nakrájané)
- 2 lyžice chilli
- Lyžička hubového korenia
Na ozdobu a dochutenie
- Bazalka
- Kľúčiky fazule mungo
- Nakrájaná zelená kapusta
- Nakrájaná fialová kapusta
- Baby špenát
- Jarná cibuľka
- Koriander
- Plátky jalapenô
Postup
- Na vývar si pripravíme pór, ktorý umyjeme, očistíme a jeho bielu časť nakrájame na kocky a dáme bokom
- Potom do veľkého hrnca pridáme všetky ingrediencie na vývar, okrem hubového korenia
- Zmes privedieme do varu
- Potom teplotu znížime na mierny stupeň a takto varíme približne hodinu
- Keď je vývar hotový, pridáme hubové korenie, zamiešame a na nízku teplotu stále necháme variť
- V malej panvici si rozpálime olej a pridáme pór a citrónovú šťavu a necháme rozvoňať
- Pridáme huby, tofu, chilli a dokoreníme podľa našich preferencií
- Keď e zmes hotové pridáme ju do nášho vývaru a varíme ďalších 10-15 minút, aby sa chute prelínali
- Uvaríme si rezance podľa návodu a vložíme ich do servírovacej misky
- Na rezance nalejeme horúci vývar a dozdobíme bylinkami, kapustou, jalapeno, jarnou cibuľkou a fazuľovými klíčkami

Bun bonam bo s bravčovým mäsom
Tento recept je priam skrytý vietnamský klenot. Je to kombinácia ľahkých ryžových rezancov s extra silným vývarom, ktoré sa spolu krásne snúbia. Navyše v tomto recepte dominujú hneď dva druhy mäsa a to hovädzie a bravčové, ktoré sú doplnené o lahodné bylinky.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 900 g bravčového päty
- 450 g klobásy z bravčového mäsa (plnená cesnakom a korením)
- 450 g hovädzie stopky
Na vývar
- 1 l kuracieho vývaru
- 5 lyžíc citrónovej šťavy
- Cibuľa (rozpolená)
- Lyžica soli
- Lyžica cukru
- 3 lyžice rybej omáčky
- Lyžica ustricovej omáčky
Na dochutenie
- 2 lyžice oleja
- Šalotka (nakrájaná na plátky)
- 2 lyžice cesnaku
Bylinky a zelenina
- Mäta
- Bazalka
- Fazuľové mungo klíčky
- Chilli
- Jalapeno
- Limetka (nakrájaná na plátky)
- Hlávkový šalát
- Opražené arašidy
Na rezance
- 250 g ryžových rezancov
- 10 g čili
- 25 ml oleja
- 40 g cibule v prášku
- 25 g cesnaku v prášku
- Lyžica citrónovej šťavy
- Lyžica rybacej omáčky
- Lyžička cukru
- Štipka soli
Postup
- Mäso umyjeme a očistíme
- Vložíme ho do veľkého hrnca a pridáme vodu
- Vody musí byť dostatok, aby mäso bolo úplne ponorené, a privedieme ho do varu
- Keď sa voda prevarí, mäso oceníme a dôkladne ho prepláchneme pod tečúcou vodou
- Potom ho vrátime do hrnca a zalejeme ho vývarom a dostatkom vody
- Pridám citrónovú šťavu a cibuľu, znova zmes privedieme do varu
- Potom teplotu znížime na stredne vysokú
- Potom pridávame korenie ako cukor, soľ, a omáčky
- Mäso necháme variť
- Priebežne ho však kontrolujeme, bravčové mäso by malo byť hotové približne za hodinu, zatiaľ čo hovädzie mäso za 2-3 hodiny
- Keď je mäso uvarené a mäkké, vyberieme ho z hrnca
- Mäso necháme vychladnúť a potom ho nakrájame
- Medzitým si na malej panvici orestujeme šalotku s cesnakom
- Tie potom pridáme do hrnca s vývarom
- Uvaríme si rezance podľa návodu na obale a dáme ich bokom
- Na panvici si rozohrejeme olej a pridáme chilli, cibuľu, cesnak, rybiu omáčku a zahrievame
- Keď sa zmes začne redukovať, pridáme rezance av chilli zmesi ich obalíme
- Ak by sa nám zmes zdala príliš suchá, pridávame olej
- Rezance potom preložíme do servírovacích misiek
- Pridáme šalát, lyžicu vývaru, mäso, klobásu a misky dozdobíme podľa našej chuti mätou, jalapenosom, mungo klíčkami a limetkou
- Nakoniec všetko zasypeme praženými arašidmi
Pre veľkých fajnšmekrov odporúčame pridať aj nakladaný pikantný cesnak, aby pokrm mal ten správny šmrnc. Pokiaľ by ste zatúžili po vlastnej domácej verzii nechajte si inšpirovať týmito receptami na nakladaný cesnak a uvidíte, že jedlo dostane úplne iný rozmer, ako keď použijete kupovaný.

Kuracie bun bo nam bo
Možno ste dostali chuť na niečo osviežujúce, ľahké a chutné. S týmto receptom na originálny vietnamský šalát naplníte všetky vaše predstavy. Aj keď v šaláte nájdeme ryžové rezance a kuracie mäso, šalát by mal pred podávaním trochu vychladnúť. Najmä v južnom Vietname je tento šalát veľmi obľúbený a je možné si ho vychutnať ako prílohu k rôznym pokrmom alebo podávať samostatne ako hlavný chod.
Čo budeme potrebovať
- 500 g kuracieho mäsa
- 2 cibuľa
- 500 g ryžových rezancov
- 250 g klíčkov mungo
- 100 g nesolených arašidov
- Lyžica rybacej omáčky
- Soľ
- Korenie
- Hlávkový šalát
- Zväzok jarnej cibuľky
- Čerstvý koriander
- Cukor
- Citrónová šťava
- Ocot
Postup
- Kuracie mäso nakrájame na tenké plátky
- Na panvici si rozohrejeme olej
- Keď je olej rozohriaty pridáme cibuľu a nakrájaný cesnak
- Zmes necháme rozvoňať a potom pridáme kuracie mäso
- Miešame a vyprážame, kým nie je hotové
- Potom si vo vode so soľou a octom uvaríme domäkka ryžové rezance
- Vodu zlejeme a rezance opláchneme v studenej vode
- Nesolené arašidy si na panvici na sucho opražíme av mixéri rozomelieme na menšie kúsky
- Hlávkový šalát umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kusy
- Jarnú cibuľku nakrájame na drobné kolieska
- A koriander si nahrubo nasekáme
- Na omáčku si v teplej vode rozpustíme cukor
- Pridáme citrónovú šťavu, rybiu omáčku a cesnak
- Pre pálivú verziu pridáme aj chilli
- Všetko spolu premiešame
- Na servírovanie do misiek pripravíme najskôr šalát, potom klíčky, rezance, mäso, bylinky a arašidy
- Polejeme omáčkou a podávame

Vietnamská kuchyňa je nesmierne rozmanitá a atraktívna. Potom zvlášť keď sa ryžové rezance varia podľa rôznych receptúr.
Na severe sú najobľúbenejšie takzvané Bún Riêu (rezková polievka z krabie pasty) a Bún Chả (grilované bravčové fašírky s rezancami) alebo Mňa Quảng (rezance v štýle Quang) a Bún bò Huế (Hue hovädzie ryžové ununu) Bún bò xào Nam Bộ (vietnamský šalát s hovädzím mäsom a rezancami) a tento recept je nepostrádateľnou súčasťou južanskej kultúry.
Kvôli svojej jednoduchosti sa toto jedlo stane ľahko návykové. To je tiež dôvod, prečo mnoho turistických sprievodcov radí vietnamské hovädzie mäso s rezancovým šalátom medzi 10 najlepších jedál a špecialít, ktoré vo Vietname musíte vyskúšať.
Tak si tento recept na bun bo nam bo uvarte s nami v pohodlí domova!