Božská kombinácia nadýchaného cesta obaleného v škoricovom cukre, to sú presne tieto recepty na churros!
Lepšie ochutnáte snáď len v Španielsku. Usmažte si ich alebo upečte v rúre a nechajte svoj domov prevoňať škoricovou arómou.
Postup je jednoduchý a vy si túto dobrotu môžete vychutnať za menej ako 20 minút! Najmä najmenší stravníci ju ocenia.
Španielske churros
Podľa môjho názoru je táto vyprážaná dobrota jedným z najlepších dezertov na svete – pokiaľ sú samozrejme čerstvé a doma robené. Aby sme mohli povedať, že sa nám táto škoricová bomba naozaj podarila, tak musí byť chrumkavé zvonku, mäkké a jemné vo vnútri a mať jednoducho chuť, ktorej nikto neodolá!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml vody
- 60 g nesoleného masla (nakrájaného na malé kocky)
- Lyžica cukru kryštál
- ¼ lyžičky soli
- 140 g hladkej múky
- Vajcia
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Rastlinný olej (na vyprážanie)
Na posypanie
- 100 g cukru krupica
- Lyžička mletej škorice
Postup
- Na posypku rozšľaháme cukor a škoricu v plytkej miske a dáme bokom
- Zahrejeme rastlinný olej vo veľkom hrnci alebo hlbokej panvici na stredne vysokú teplotu, tak aby bolo celé dno pokryté olejom plus 3 centimetre do výšky
- Zatiaľ čo sa olej zahrieva, pripravíme si cesto
- Do veľkého hrnca pridáme vodu, maslo, cukor a soľ
- Zmes privedieme do varu na stredne vysokú teplotu
- Pridáme múku a znížime teplotu na stredne nízku
- Za stáleho miešania gumovou stierkou varíme, kým sa zmes nespojí a nie je hladká
- Cesto prelejeme do veľkej misy a necháme 5 minút vychladnúť
- Do cesta pridáme vanilku a vajcia, ihneď rozmixujeme elektrickým mixérom
- Cesto miešame, kým sa zmes nespojí a nie je hladká
- Hladké cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou
- Opatrne začneme cez hviezdicu tlačiť cesto do zahriateho oleja
- Tvoríme asi 7 centimetrové hady a konce odstrihneme čistými nožnicami
- Churros necháme smažiť dozlatista, asi 2 minúty z každej strany
- Potom ich prenesieme na papierovú utierku, aby sa krátko osušili od prebytočného oleja, potom ich odovzdáme do škoricového cukru
- Churros v cukre povaľkáme, aby sa celé obalili
- Postup opakujeme aj so zvyšným cestom
- Hotovú dobrotu podávame samostatne alebo so sladkým dipom (pozri posledný recept článku na churos)
Nesmažte viac ako 5 churros naraz mohli by sa namiesto vyprážania začať variť.
Churros sa skvele hodí ako rýchla a sladká desiata pre tých najmenších stravníkov, pozrite sa na ďalšiu inšpiráciu, čím pohostiť detskú návštevu. Pripravte im napríklad tieto skvelé zapečené toasty , ktoré deti milujú!

Domáci churros v rúre
Výroba doma pečenej sladkej, škoricou voňajúce pochutiny je oveľa jednoduchšia, než si možno myslíte. Nie je potrebné zahrievať veľkú panvicu s rastlinným olejom a privádzať ho do varu, pretože toto cesto sa v malom hrnci na sporáku veľmi ľahko spojí a potom sa upečie ako plát sušienok.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 230 ml vody
- 115 g masla
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice trstinového cukru (biely, ak nemáte hnedý)
- ¼ lyžičky soli
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia (izbové teploty)
Na posypanie
- 115 g cukru kryštál
- ¼ lyžičky soli
- Lyžička škorice
Na namáčanie
- 180 g horkosladkej čokolády (aspoň 58 % kakaa, nasekané)
- 570 ml mlieka
- ½ lyžičky kukuričného škrobu (zmiešame s 2 lyžičkami vody)
- ¼ lyžičky vanilky
Postup
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov
- Na pečenie churros si pripravíme dva plechy
- Na plechy položíme papier na pečenie a dáme bokom
- Do stredného hrnca pridáme vodu, trstinový cukor, soľ a maslo
- Umiestnime ho na platňu a zapneme teplotu na stredne vysokú
- Zahrievame, kým sa maslo nerozpustí a zmes sa nezačne variť
- Akonáhle sa varí, zašľaháme múku
- Šľaháme, kým nezostanú žiadne hrudky z múky a nevytvoria sa gule cesta
- Teraz pomocou drevenej varešky premiešame cesto v hrnci a varíme ho asi minútu pri nízkej teplote
- Robíme to len minútu, potom cesto zložíme z platne a odstavíme
- V miske zmiešame vajcia a vanilku a prešľaháme
- Pomocou lyžice pridáme do cesta trochu vaječnej zmesi
- Dobre premiešame, kým sa vajcia nezapracujú a cesto nebude mať vzhľad zemiakovej kaše
- Pokračujeme v pridávaní vajec, kým sa neprepojí s cestom
- Cesto potom preložíme do cukrárskeho zdobiaceho vrecúška, zakončeného s hviezdicovou špičkou
- Na plechy pokryté papierom na pečenie pretlačíme cesto do dlhých hadov
- Dbáme na to, aby sme ich mali pekne a hrubo
- Medzi churros necháme asi 5 centimetrov miesta
- Plechy vložíme do rúry a pečieme asi 18–22 minút, dozlatista
- Potom vypneme rúru a churrot tam necháme ďalších 10 minút, aby trochu uschli
- Tento krok im pomáha udržať si tvar a nesploštiť sa, akonáhle vychladnú
- Zmiešame cukor, škoricu a soľ
- Vyberieme churros priamo z rúry a premiešame ich do cukrovej zmesi zmesi, kým nebudú dobre obalené
- Na horúcu čokoládu si vo veľkom hrnci zahrejeme mlieko, kým sa nezačne variť
- Vmiešame čokoládu a začneme ju za častého šľahania zahrievať, zahrievajte čokoládu, kým sa čokoláda nerozpustí
- Kukuričný škrob zmiešaný s vodou (konzistencia kašičky) zašľaháme do čokolády
- Za stáleho šľahania varíme na strednú teplotu, kým čokoládová zmes nezačne bublať
- Potom teplotu znížime a za stáleho šľahania varíme ďalšie 2 minúty, kým nezhustne
- Čokoládu zložíme z platne a vmiešame vanilku
- Čokoládový dip podávame k teplým churros

Sladké pečené vegánske tyčinky so škoricou
Nemohli sme zabudnúť ani na našich vegánskych čitateľov. Nielen pre nich sme pripravili tento skvelý recept na vegánske churros, ktoré obsahujú len rastlinné zložky. Chuť je rovnako vynikajúca ako pri originálnom recepte!
Čo budeme potrebovať
Na churros
- 250 ml vody
- 3 lyžice kokosového oleja
- Lyžica kokosového cukru
- ¼ lyžičky soli
- 140 g kokosovej múky
- Lyžička vanilkového extraktu
Na posypanie
- 50 g kokosového cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice vegánskeho masla
Na čokoládový dip
- 125 g Vego-Bio vegánskej horkej čokolády
- ½ lyžice kokosového oleja
Na kokosový dip
- Plechovka plnotučného kokosového mlieka
- 10 gramov trstinového cukru
- 6 lyžíc vegánskeho masla
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice mandľového mlieka (alebo vody)
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Do panvice pridáme vodu, kokosový olej, cukor a soľ
- Miešame, kým sa kokosový olej nerozpustí a voda sa nevyvarí
- Keď sa voda varí, vypneme teplo a pridáme múku
- Miešame, kým nezískame cesto
- To necháme 10 minút vychladnúť
- Zmiešame si škoricu a cukor
- Vychladnuté cesto vložíme do cukrárskeho vrecka
- Vytvoríme 5-7 centimetrov dlhé churros
- Vložíme ich do rúry na papieri na pečenie vyloženom plechu
- Pečieme ich po dobu 25–35 minút a uprostred pečenia ich otočíme, aby sa rovnomerne opekli
- Nakoniec rúru vypneme a necháme ich ešte 10 minút vyschnúť
- Po upečení churros necháme vychladnúť, potrieme ich rozpusteným vegánskym maslom a pridáme ich do misky s cukrom a škoricou, aby sa obalili
- Na prípravu dipu pridáme čokoládu a kokosový olej do misky a zahrievame v 15 sekundových intervaloch v mikrovlnnej rúre, aby sa čokoláda nepripálila
- Na prípravu kokosového dipu pridáme všetky ingrediencie na panvicu a privedieme ich do varu
- Teplotu znížime na nízku a varíme ďalších 10 minút, kým sa mierne nezredukuje na polovicu a nezozlátne
- Vezmeme 3 polievkové lyžice horúceho mandľového mlieka alebo vody a zmiešame ich s kukuričným škrobom
- Všetko šľaháme do hladka
- Škrob nalejeme do zmesi na sporáku a šľaháme, aby sa ingrediencie spojili
- Nakoniec panvicu odstránime z platne
- Po odstránení z tepla omáčka ešte zhustne

Mexické churros chipsy
Poďte s nami vyskúšať tento jednoduchý recept na túto mexickú dobrotu. Tu sa úplne zaobídete bez zložitého vytvárania cesta, pretože vám budú stačiť klasické pšeničné tortilly, z ktorých vyrobíte úžasné sladké chipsy! Podávame ich s nadýchaným smotanovým dipom, preliate karamelovou polevou a to všetko môžete mať pripravené za menej ako 20 minút!
Čo budeme potrebovať
- 12 pšeničných tortill
- 125 g masla
- 80 g cukru
- 2 lyžičky škorice
- 350 ml hustej smotany
- Lyžička vanilky
- 100 ml karamelovej polevy
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- V miske si zmiešame cukor a škoricu
- Maslo rozpustíme v mikrovlnnej rúre a dáme bokom
- Tortilly položíme na čistú pracovnú plochu az každej strany ich potrieme maslom a posypeme zmesou škoricového cukru
- Opakujeme so všetkými tortillami a postupne ich skladáme na seba
- Ostrým nožom nakrájame kôpku tortill na štvrtiny a potom znova na štvrtiny.
- Jednotlivé trojuholníčky skladáme na plechy vyložené papierom na pečenie, tak aby sa neprekrývali
- Vložíme do rúry a pečieme 12–14 minút do zlatohneda a chrumkava
- Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť
- V si mise vyšľaháme smotanu a vanilku, kým sa nevytvoria tuhé špičky
- Churros chipsy podávame so smotanovým dipom a preliate karamelovou polevou

Objavte podobné tipy
Sladké omáčky na namáčanie
Poďme sa teraz chvíľu rozprávať o omáčkach, ktoré sa skvele hodia k týmto receptom na churros. Každá omáčka pridá k tejto sladkosti niečo nové a zábavné. Korenistá čokoládová omáčka vás bude ľahko štipotať na jazyku, omáčka dulce de leche podčiarkne túto dobrotu svojou sladkosťou a svieža mangová omáčka sa krásne spojí so škoricovým cukrom a vy sa budete tešiť na každé ďalšie sústo!
Čoko-chilly omáčka
Čo budeme potrebovať
- 230 g nasekanej polosladkej čokolády
- 250 ml hustej smotany
- 2 lyžice nesoleného masla (izbové teploty)
- Štipka mletého kajenského korenia
- ½ lyžičky chilli
- Štipka soli
Postup
- Nasekanú čokoládu dáme do strednej misy a dáme bokom
- Smotanu nalejeme do malého hrnca a zapneme ho na stredne vysokú teplotu a zahrievame, kým nezačne bublať
- Nakrájanú čokoládu zalejeme hustou smotanou a necháme 1 minútu odležať, aby čokoláda zmäkla
- Smotanu a čokoládu premiešame, kým nebude hladká a tekutá, potom pridáme maslo izbovej teploty, kajenské korenie, chilli a veľkú štipku soli
- Šľaháme, kým nie je všetko lesklé a hladké
- Omáčku ochutnáme, a ak chceme pikantnejšiu chuť, pridáme čili alebo korenie
- Túto omáčku podávame najlepšie teplú

Omáčka z kondenzovaného mlieka (Dulce de leche)
Čo budeme potrebovať
- 250 ml hustej smotany
- 220 g trstinového cukru
- 150 ml sladeného kondenzovaného mlieka
Postup
- Zmiešame smotanu a trstinový cukor v hrnci a zapneme ho na strednú teplotu
- Miešame, kým sa cukor nerozpustí a zmes sa pomaly nezačne variť
- Za občasného miešania pokračujeme vo varení, kým sa smotanová zmes nezredukuje na polovicu
- Bude to trvať asi 10 minút
- Akonáhle sa zredukuje, vmiešame sladené kondenzované mlieko a šľaháme, kým sa všetko dobre nepremieša
- Omáčku dulce de leche podávame teplú

Mangová omáčka
Čo budeme potrebovať
- 3 veľké zrelé manga (alebo 350 ml mangového pyré)
- 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- 2 lyžice krupicového cukru
Postup
- Ak používame čerstvé mango, olúpeme ho a odrežeme dužinu
- Mango vložíme do kuchynského robota alebo vysokorýchlostného mixéra a spracujeme, kým z neho nevznikne pyré
- Dužinu prelejeme cez jemné sito
- Ak používame mrazené mangové pyré, necháme ho rozmraziť
- Pyré zmiešame s limetkovou šťavou a kryštálovým cukrom v strednom hrnci a zapneme ho na strednú teplotu
- Miešame, aby sa ingrediencie spojili
- Za častého miešania mangové pyré varíme, kým sa nezredukuje na polovicu
- Bude to trvať asi 10 – 15 minút
- Musíme často miešať, aby sa ovocie na dne nepripálilo
- Mango omáčka sa najlepšie podáva pri izbovej teplote alebo chladená, nie teplá

Čo je churros?
Churros prvýkrát objavili (upiekli) španielski ovčiaci.
Ťažko pracujúci muži, ktorí väčšinu dní trávili prácou v kopcoch, chceli uspokojiť svoje chute po sladkej odmene po náročnom dni. Lenže vysoko v horách bolo ťažké zohnať čerstvé pečivo.
Vynaliezaví pastieri prišli s touto lahodnou sladkou desiatou, ktorú možno ľahko variť na panvici na otvorenom ohni, pretože im podmienky, v ktorých sa pohybovali, nedovoľovali inak.
Zaujímavý je pôvod názvu. Churros získali svoje meno od ovce Navajo-Churro, pochádzajúcej z druhu ovce vyskytujúcej sa na Pyrenejskom polostrove, ktorej rohy sa údajne podobajú tvaru tejto dobroty.
Bolo len otázkou času, kedy churros, vďaka kolonizácii, prekročí hranicu Španielska a stanú sa populárnymi v Južnej Amerike a ďalších hispánskych krajinách.
Vznikli tak duté churros o veľkosti jumbo a plnené všetkými druhmi lahodných náplní vrátane čokolády, ovocia a pudingu.