6 luxusných receptov na rizoto z kuracieho mäsa. Delizatezza!

Uvarte si jedno z tradičných talianskych jedál, ktoré sa skvele hodia ako na rodinný obed tak ako výborná večera.

Tento pokrm je nielen veľmi chutný, ale vďaka ryži a ďalším surovinám aj zdravý a vyvážený.

Predstavíme si tie najlepšie recepty na kuracie rizoto či už na taliansky spôsob, zapečené, s hubami, na karí a ďalšie.

Talianske rizoto s kuracím a parmezánom

Toto tradičné jemné kuracie rizoto si zamilujete už pre tú chuť a aj pre jeho ľahkú a rýchlu prípravu.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100ml bieleho suchého vína
  • 1 liter kuracieho vývaru (alebo použite bujón)
  • 250g kuracieho mäsa
  • 200g mrazeného hrášku
  • 25g masla
  • Soľ, korenie
  • 75g parmezánu (alebo iného tvrdého talianskeho syra)
  • 250g ryže arborio

Postup

  • Vo veľkom hrnci zahrejte olej, restujte cibuľu s cesnakom po dobu 2-3 minút.
  • Potom pridajte ryžu a restujte za stáleho miešania 30-40 sekúnd, aby sa dobre obalila olejom.
  • Prilejte polovicu vína, nechajte 30 sekúnd bublať a potom prilejte všetok vývar a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a duste odkryté po dobu 8-10 minút, kým sa ryža neuvarí a nemá krémový vzhľad. (Môžete osoliť podľa vašej chuti)
  • Vmiešajte zvyšnú polovicu vína, kuracie mäso, hrášok a nechajte variť ďalšie 4-5 minút. Stále pritom miešajte.
  • Odoberte hrniec z ohňa, vmiešajte maslo a syr. Dochuťte čiernym korením. Podávajte navrchu posypané parmezánom.
Krémové risotto s hráškom, posypané koriandrom.
Zdroj: mygorgeousrecipes.com

Zapečené zeleninové risotto s kuracím mäsom

Vyskúšajte tento výborný recept na zapečené rizoto, ktoré si určite zamilujete. Je hotové do 45 minút.

Ingrediencie

  • 1 červená cibuľa
  • 250g cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Olivový olej
  • 300g ryže
  • 400g kuracích pŕs
  • 100g mrazeného hrášku
  • 1 liter kuracieho vývaru (alebo použite bujón)
  • Čerstvý rozmarín
  • Štipka šafranu
  • Čerstvá bazalka na posypanie.

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 200 °C.
  • Pekáč vymažte olivovým olejom.
  • Do pekáča vložte cherry paradajky, nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu a pečte na 180 ° C po dobu 20 minút.
  • Potom pekáč vyberte z rúry a rozpečené paradajky rozdrvte šťouchadlom na zemiaky.
  • Pridajte ryžu, kuracie mäso, vývar, hrášok, rozmarín a šafran. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  • Vráťte pekáč do rúry a pečte ďalších 20-30 minút, alebo pokiaľ neuvidíte, že sa všetka tekutina vstrebala a rizotto je na pohľad hotové.
  • Nechajte 10 minút odpočinúť a podávajte posypané čerstvou bazalkou.
Risotto s paradajkami posypané čerstvou bazalkou.
Zdroj: hungryhealthyhappy.com

Pikantné rizoto s chorizom

Tento pokrm je najmä pre tých, ktorí sa vyžívajú v pikantnejších a korenenejších chutiach. Špeciálnou prísadou je tu pikantná saláma chorizo. Vďaka tomu, že už je v recepte obsiahnuté väčšie množstvo salámy, môžete vynechať kuracie mäso.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 kuracie prsia, nakrájané na malé kocky
  • 200g salámy chorizo, nakrájaný na plátky
  • 1 lyžička chilli (podľa preferencií)
  • 250g ryže Arborio
  • 1 pohár suchého bieleho vína
  • 1-1,5 litra kuracieho vývaru (alebo použite bujón s vodou)
  • 1 hrnček mrazenej zeleniny (napr. hrášku, kukurice, mrkvy a pod.)
  • 1 lyžica syra mascarpone
  • 100g strúhaného parmezánu

Postup

  • Vo veľkej panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak. Miešajte do zlatista a potom pridajte nakrájané kura a chorizo.
  • Restujte, kým kurča nezbelie zo všetkých strán a vmiešajte chilli.
  • Pridajte ryžu, všetko premiešajte a niekoľko minút ryžu restujte, aby sa úplne obalila olejom.
  • Prilejte víno, vývar a za stáleho miešania varte cca 20 minút.
  • Potom prisypte hrášok a pokračujte vo varení ďalších 5 minút. V prípade potreby prilejte viac vývaru. Strážte, aby ryža nebola suchá, ale krémová.
  • Vypnite sporák, vmiešajte mascarpone s parmezánom a dobre premiešajte.
  • Podávajte posypané parmezánom.
Misa s pikantným risottom posypaným bylinkami.
Zdroj: goodhousekeeping.com

Krémové kuracie rizoto s hubami

Inšpirujte sa týmto luxusným receptom na krémové rizoto s kuracím mäsom a šampiňónmi. Iste sa po ňom len zapráši.

Ingrediencie

  • 50g masla
  • 4 hrnčeky kuracieho vývaru (alebo rozmiešajte vodu s bujónom)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček ryže Arborio
  • 100g baby špenátu
  • 250g čerstvých šampiňónov, nakrájaných na kúsky
  • 450g kuracích prsných rezňov, nakrájaných na kocky
  • 3 nakrájané plátky slaniny
  • 1/4 hrnčeka nastrúhaného parmezánu

Postup

  • Na panvici zohrejte maslo a orestujte cesnak.
  • Pridajte kuracie mäso so slaninou a restujte 2 minúty.
  • Pridajte nakrájané šampiňóny a smažte ďalšie 3 minúty, aby pustili hubovú chuť.
  • Pridajte ryžu, zalejte kuracím vývarom, všetko premiešajte a varte, kým sa tekutina nevstrebe a ryža nebude krémová. V prípade potreby pridajte viac vývaru.
  • V priebehu varenia pridajte špenát.
  • Nakoniec pridajte nastrúhaný syr a všetko premiešajte.
  • Podávajte posypané parmezánom a listovým baby špenátom.
Hubové rizoto s kuracím mäsom a posypané čerstvou bazalkou.
Zdroj: dontgobaconmyheart.co.uk

Kuracie rizoto na karí

Rizoto je možné pripraviť aj na indický spôsob. Recept je úplne jednoduchý a veľmi rýchly na prípravu.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 lyžice mletého zázvoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžice kari korenia
  • 2 hrnčeky ryže Arborio
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 liter kuracieho vývaru (alebo použite vodu s bujónom)
  • 400g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
  • Štipka šafranu (podľa chuti)
  • Štipka mletého korenia
  • 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie
  • Čerstvá petržlenová vňať

Postup

  • Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a lyžicu masla, pridajte cibuľu, zázvor a cesnak. Restujte 2 minúty, potom pridajte kuracie mäso.
  • Mäso restujte pokiaľ nebude zo všetkých strán biele, potom ho zaprášte karí korením a miešajte na miernom oleji po dobu 1 minúty.
  • Pridajte ryžu a za stáleho miešania smažte 3-4 minúty. Potom zalejte vývarom a nechajte dusiť, kým sa všetka tekutina nevstrebe. V prípade potreby prilejte viac vývaru, aby ryža bola krémová.
  • Osoľte, okoreňte a premiešajte. Zjemnite smotanou a zvyšnými 2 lyžicami masla. Chvíľku ešte povarte, kým sa maslo nerozpustí.
  • Potom odstavte z ohňa a nechajte pred podávaním ešte 5 minút stáť.
  • Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Kari risotto s kuraťom a smotanou.
Zdroj: marieclaire.fr

Kuracie zeleninové risotto

Vyskúšajte aj túto klasiku, ktorá sa bežne pripravuje v slovenských kuchyniach.

Ingrediencie

  • 4 hrnčeky kuracieho vývaru (alebo použite bujón)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 400g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1/2 plechovky sladkej kukurice
  • 1 hrnček ryže Arborio
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • Soľ
  • Strúhaný parmezán

Postup

  • Vo veľkej panvici zahrejte olej a maslo. Pridajte cibuľu a restujte do zlatista.
  • Pridajte kuracie mäso a smažte, kým nie je zo všetkých strán biele.
  • Potom pridajte nakrájanú papriku a sladkú kukuricu a restujte ďalšie 3-4 minúty.
  • Pridajte ryžu a restujte 2 minúty. Za stáleho miešania prilejte kurací vývar.
  • Varte 15 minút, kým sa všetka tekutina nevstrebe a ryža nebude krémová. V prípade potreby pridajte viac vývaru.
  • Nakoniec vmiešajte korenie a parmezán.
  • Podávajte posypané parmezánom.
Zeleninové risotto s paprikou a kukuricou.
Zdroj: slimmingeats.com

Veľký test ryžovarov odhalil tie najlepšie na trhu. Prečítajte si viac a kúpte si tohto super pomocníka do vašej kuchyne.

Ryža ako bohatý zdroj sacharidov

Keďže je dobrým zdrojom sacharidov, majú ju v obľube najmä ľudia zaoberajúci sa fitnessom a kulturisti. Ryža obsahuje veľmi nízku hladinu cholesterolu a sodíka.

Táto príloha či surovina je zdrojom veľa života prospešných látok ako je mangán, železo a selén. Tiež fosfor, zinok, vápnik a meď. Nájdeme v nej však aj niekoľko druhov vitamínov ako napríklad vitamín B a vitamín E. Veľké množstvo glukánu veľmi pozitívne ovplyvňuje imunitný systém.

Výhodou je, že ryžu zakúpite za relatívne nízku cenu a dá sa dobre skladovať. Pripraviť ju je možné na niekoľko rôznych spôsobov. Veľkou výhodou je aj to, že, ako už bolo spomenuté, posilňuje imunitu a napomáha v zbavovaní toxínov. Pôsobí aj na zdravie pokožky, zlepšuje trávenie, stabilizuje obsah cukru v krvi a je prospešná aj pri chudnutí.

Než si ryžu zaobstaráte, je vhodné vedieť, ktorá ryža sa na čo hodí. Tvary zŕn sú okrúhle, krátke a dlhé. Guľatozrnná obsahuje viac škrobu a po uvarení viac lepí – hodí sa teda na nákypy, mliečne kaše, sushi a pod. Vyskúšajte niektorý z receptov na ryžu na sladko.

Dlhozrnná je potom výborná do rizota, ako príloha aj ako samostatný pokrm. Vyskúšajte si niektorý z receptov na ryžu ako prílohu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.