Uvarte si jedno z tradičných talianskych jedál, ktoré sa skvele hodia ako na rodinný obed tak ako výborná večera.
Tento pokrm je nielen veľmi chutný, ale vďaka ryži a ďalším surovinám aj zdravý a vyvážený.
Predstavíme si tie najlepšie recepty na kuracie rizoto či už na taliansky spôsob, zapečené, s hubami, na karí a ďalšie.
Talianske rizoto s kuracím a parmezánom
Toto tradičné jemné kuracie rizoto si zamilujete už pre tú chuť a aj pre jeho ľahkú a rýchlu prípravu.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 100ml bieleho suchého vína
- 1 liter kuracieho vývaru (alebo použite bujón)
- 250g kuracieho mäsa
- 200g mrazeného hrášku
- 25g masla
- Soľ, korenie
- 75g parmezánu (alebo iného tvrdého talianskeho syra)
- 250g ryže arborio
Postup
- Vo veľkom hrnci zahrejte olej, restujte cibuľu s cesnakom po dobu 2-3 minút.
- Potom pridajte ryžu a restujte za stáleho miešania 30-40 sekúnd, aby sa dobre obalila olejom.
- Prilejte polovicu vína, nechajte 30 sekúnd bublať a potom prilejte všetok vývar a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a duste odkryté po dobu 8-10 minút, kým sa ryža neuvarí a nemá krémový vzhľad. (Môžete osoliť podľa vašej chuti)
- Vmiešajte zvyšnú polovicu vína, kuracie mäso, hrášok a nechajte variť ďalšie 4-5 minút. Stále pritom miešajte.
- Odoberte hrniec z ohňa, vmiešajte maslo a syr. Dochuťte čiernym korením. Podávajte navrchu posypané parmezánom.

Zapečené zeleninové risotto s kuracím mäsom
Vyskúšajte tento výborný recept na zapečené rizoto, ktoré si určite zamilujete. Je hotové do 45 minút.
Ingrediencie
- 1 červená cibuľa
- 250g cherry paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- Olivový olej
- 300g ryže
- 400g kuracích pŕs
- 100g mrazeného hrášku
- 1 liter kuracieho vývaru (alebo použite bujón)
- Čerstvý rozmarín
- Štipka šafranu
- Čerstvá bazalka na posypanie.
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 200 °C.
- Pekáč vymažte olivovým olejom.
- Do pekáča vložte cherry paradajky, nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu a pečte na 180 ° C po dobu 20 minút.
- Potom pekáč vyberte z rúry a rozpečené paradajky rozdrvte šťouchadlom na zemiaky.
- Pridajte ryžu, kuracie mäso, vývar, hrášok, rozmarín a šafran. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Vráťte pekáč do rúry a pečte ďalších 20-30 minút, alebo pokiaľ neuvidíte, že sa všetka tekutina vstrebala a rizotto je na pohľad hotové.
- Nechajte 10 minút odpočinúť a podávajte posypané čerstvou bazalkou.

Pikantné rizoto s chorizom
Tento pokrm je najmä pre tých, ktorí sa vyžívajú v pikantnejších a korenenejších chutiach. Špeciálnou prísadou je tu pikantná saláma chorizo. Vďaka tomu, že už je v recepte obsiahnuté väčšie množstvo salámy, môžete vynechať kuracie mäso.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 kuracie prsia, nakrájané na malé kocky
- 200g salámy chorizo, nakrájaný na plátky
- 1 lyžička chilli (podľa preferencií)
- 250g ryže Arborio
- 1 pohár suchého bieleho vína
- 1-1,5 litra kuracieho vývaru (alebo použite bujón s vodou)
- 1 hrnček mrazenej zeleniny (napr. hrášku, kukurice, mrkvy a pod.)
- 1 lyžica syra mascarpone
- 100g strúhaného parmezánu
Postup
- Vo veľkej panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak. Miešajte do zlatista a potom pridajte nakrájané kura a chorizo.
- Restujte, kým kurča nezbelie zo všetkých strán a vmiešajte chilli.
- Pridajte ryžu, všetko premiešajte a niekoľko minút ryžu restujte, aby sa úplne obalila olejom.
- Prilejte víno, vývar a za stáleho miešania varte cca 20 minút.
- Potom prisypte hrášok a pokračujte vo varení ďalších 5 minút. V prípade potreby prilejte viac vývaru. Strážte, aby ryža nebola suchá, ale krémová.
- Vypnite sporák, vmiešajte mascarpone s parmezánom a dobre premiešajte.
- Podávajte posypané parmezánom.

Objavte podobné tipy
Krémové kuracie rizoto s hubami
Inšpirujte sa týmto luxusným receptom na krémové rizoto s kuracím mäsom a šampiňónmi. Iste sa po ňom len zapráši.
Ingrediencie
- 50g masla
- 4 hrnčeky kuracieho vývaru (alebo rozmiešajte vodu s bujónom)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček ryže Arborio
- 100g baby špenátu
- 250g čerstvých šampiňónov, nakrájaných na kúsky
- 450g kuracích prsných rezňov, nakrájaných na kocky
- 3 nakrájané plátky slaniny
- 1/4 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
Postup
- Na panvici zohrejte maslo a orestujte cesnak.
- Pridajte kuracie mäso so slaninou a restujte 2 minúty.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a smažte ďalšie 3 minúty, aby pustili hubovú chuť.
- Pridajte ryžu, zalejte kuracím vývarom, všetko premiešajte a varte, kým sa tekutina nevstrebe a ryža nebude krémová. V prípade potreby pridajte viac vývaru.
- V priebehu varenia pridajte špenát.
- Nakoniec pridajte nastrúhaný syr a všetko premiešajte.
- Podávajte posypané parmezánom a listovým baby špenátom.

Kuracie rizoto na karí
Rizoto je možné pripraviť aj na indický spôsob. Recept je úplne jednoduchý a veľmi rýchly na prípravu.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice masla
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 lyžice mletého zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1-2 lyžice kari korenia
- 2 hrnčeky ryže Arborio
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 liter kuracieho vývaru (alebo použite vodu s bujónom)
- 400g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
- Štipka šafranu (podľa chuti)
- Štipka mletého korenia
- 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie
- Čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a lyžicu masla, pridajte cibuľu, zázvor a cesnak. Restujte 2 minúty, potom pridajte kuracie mäso.
- Mäso restujte pokiaľ nebude zo všetkých strán biele, potom ho zaprášte karí korením a miešajte na miernom oleji po dobu 1 minúty.
- Pridajte ryžu a za stáleho miešania smažte 3-4 minúty. Potom zalejte vývarom a nechajte dusiť, kým sa všetka tekutina nevstrebe. V prípade potreby prilejte viac vývaru, aby ryža bola krémová.
- Osoľte, okoreňte a premiešajte. Zjemnite smotanou a zvyšnými 2 lyžicami masla. Chvíľku ešte povarte, kým sa maslo nerozpustí.
- Potom odstavte z ohňa a nechajte pred podávaním ešte 5 minút stáť.
- Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kuracie zeleninové risotto
Vyskúšajte aj túto klasiku, ktorá sa bežne pripravuje v slovenských kuchyniach.
Ingrediencie
- 4 hrnčeky kuracieho vývaru (alebo použite bujón)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 400g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1/2 plechovky sladkej kukurice
- 1 hrnček ryže Arborio
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- Soľ
- Strúhaný parmezán
Postup
- Vo veľkej panvici zahrejte olej a maslo. Pridajte cibuľu a restujte do zlatista.
- Pridajte kuracie mäso a smažte, kým nie je zo všetkých strán biele.
- Potom pridajte nakrájanú papriku a sladkú kukuricu a restujte ďalšie 3-4 minúty.
- Pridajte ryžu a restujte 2 minúty. Za stáleho miešania prilejte kurací vývar.
- Varte 15 minút, kým sa všetka tekutina nevstrebe a ryža nebude krémová. V prípade potreby pridajte viac vývaru.
- Nakoniec vmiešajte korenie a parmezán.
- Podávajte posypané parmezánom.

Veľký test ryžovarov odhalil tie najlepšie na trhu. Prečítajte si viac a kúpte si tohto super pomocníka do vašej kuchyne.
Ryža ako bohatý zdroj sacharidov
Keďže je dobrým zdrojom sacharidov, majú ju v obľube najmä ľudia zaoberajúci sa fitnessom a kulturisti. Ryža obsahuje veľmi nízku hladinu cholesterolu a sodíka.
Táto príloha či surovina je zdrojom veľa života prospešných látok ako je mangán, železo a selén. Tiež fosfor, zinok, vápnik a meď. Nájdeme v nej však aj niekoľko druhov vitamínov ako napríklad vitamín B a vitamín E. Veľké množstvo glukánu veľmi pozitívne ovplyvňuje imunitný systém.
Výhodou je, že ryžu zakúpite za relatívne nízku cenu a dá sa dobre skladovať. Pripraviť ju je možné na niekoľko rôznych spôsobov. Veľkou výhodou je aj to, že, ako už bolo spomenuté, posilňuje imunitu a napomáha v zbavovaní toxínov. Pôsobí aj na zdravie pokožky, zlepšuje trávenie, stabilizuje obsah cukru v krvi a je prospešná aj pri chudnutí.
Než si ryžu zaobstaráte, je vhodné vedieť, ktorá ryža sa na čo hodí. Tvary zŕn sú okrúhle, krátke a dlhé. Guľatozrnná obsahuje viac škrobu a po uvarení viac lepí – hodí sa teda na nákypy, mliečne kaše, sushi a pod. Vyskúšajte niektorý z receptov na ryžu na sladko.
Dlhozrnná je potom výborná do rizota, ako príloha aj ako samostatný pokrm. Vyskúšajte si niektorý z receptov na ryžu ako prílohu.