4 originálne recepty na rožky s náplňou! Vyberte si ten svoj a pochutnajte si

Pripravte svoje chuťové poháriky na neskutočnú jazdu s týmito receptami na plnené rožky! Najlepšia kombinácia cesta a náplní, zaručí, že po nich nezostane ani drobček!

Takže si radšej pripravte poriadnu zásobu, pretože tejto dobroty nebude nikdy dosť.

Zamilujú si ich ako veľkí, tak tí najmenší. Pripravte im na nedeľné ráno prekvapenie v podobe krehkých domácich croissantov plnených čokoládou alebo ak máte radi slané verzie, tak ich naplňte šunkou či syrom.

Fantázii sa medze nekladú, tak sa do nich pustite!

Bratislavské rohlíčky plnené makom

Tieto krehké rožky plnené jemnou náplňou z maku a sladkým jabĺčkom sú jasnou voľbou na sladké nedeľné raňajky.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 20 g čerstvého droždia
  2. 120 ml vlažného mlieka
  3. 300 g hladkej múky
  4. 40 g cukru
  5. Štipka soli
  6. Vajcia
  7. 60 g masla

Na makovú náplň

  1. 125 ml mlieka
  2. 125 g mletého maku
  3. 30 g cukru
  4. 1 ½ lyžice masla

Na jablčnú náplň

  1. 2 jablká
  2. 2 lyžice citrónovej šťavy
  3. Múčkový cukor (na posypanie)

Postup

  1. Na prípravu cesta si v mlieku rozpustíme droždie
  2. V mise zmiešame múku, cukor a soľ a uprostred zmesi urobíme jamku
  3. Pridáme kvasnice s mliekom a vajcia, pridáme na kúsky na krájané málo
  4. Zo zmesi uhnete hladké cesto
  5. V prípade potreby pridáme múku alebo vlažné mlieko
  6. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť
  7. Na makovú náplň si privedieme do varu mlieko a vmiešame mletý mak, cukor a maslo
  8. Ingrediencie spoločne vymiešame do hustej pasty a odstavíme z platne a necháme vychladnúť
  9. Jablká olúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky a zmiešame s citrónovou šťavou
  10. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  11. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 5 mm
  12. Nakrájame ho na štvorce a každý štvorec diagonálne rozrežeme
  13. Každý trojuholníček cesta potrieme makovou náplňou a posypeme na kocky nakrájaným jablkom
  14. Cesto zrúľujme od najširšieho konca a vytvarujeme croissanty
  15. Plnené rohlíčky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre 25-30 minút
  16. Hotové rohlíčky vyberieme z rúry, necháme vychladnúť
  17. Podávame ich posypané práškovým cukrom
Plnené makové rožky s cukrom a zmesou zo sladkých jabĺk.
Zdroj: littlebroken.com

Plnené rožteky bez kysnutia s čokoládou

Tieto mini croissanty sú až srandovne jednoduché na prípravu. Namiesto toho, aby sme si doma robili komplikované cesto na croissanty alebo si pripravovali cesto z droždia, použijeme lístkové cesto z obchodu. Potom nám stačí iba 30 minút a voňavé nekysnuté rožteky sú na svete!

Čo budeme potrebovať

  1. Veľké vajcia
  2. Lyžica vody
  3. Balenie lístkového cesta
  4. 115 g polosladkých malých kúskov čokolády

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Dva plechy si vyložíme papierom na pečenie alebo nepriľnavou podložkou na pečenie
  3. Vajcia a vodu si v malej miske rozšľaháme a dáme bokom
  4. Pracovnú plochu ľahko pomúčime a rozložíme jeden plát lístkového cesta
  5. Lístkové cesto rozvaľkáme
  6. Potom ho rozrežeme na polovicu a potom každú polovicu nakrájame na štyri obdĺžniky (vytvoríme osem menších obdĺžnikov)
  7. Teraz rozrežeme každý obdĺžnik diagonálne na dva trojuholníky (vytvoríme 16 trojuholníkov)
  8. Do stredu každého trojuholníka pridáme asi 2 lyžičky nasekaných kúskov čokolády
  9. Potom každý trojuholník zrolujeme
  10. Každý rožok položíme švom dole tak, aby špička rožku bola zastrčená
  11. Vršky plnených rožkov zľahka potrieme vajíčkom
  12. Rožky vložíme do rúry a pečieme 20-25 minút do zlatista

Viete čo je skvelá kombinácia? Černice a čokoláda. A viete kde tento recept na zavárané černice s čokoládou nájdete? No, predsa u nás! Tak šup a naplňte svoje rožky lahodnou černicovou marmeládou s čokoládou !

Rožky z lístkového cesta s náplňou z jemnej čokolády.
Zdroj: simplystacie.net

Vianočné orechové rožky

Tieto tradičné maďarské plnené orechové rožky sú plnené jemnou náplňou z orechov, a to všetko je zabalené do krehkého cesta! Aj keď sa tradične pečú cez Vianoce, aj tak sú vynikajúce v každom ročnom období a stoja za vyskúšanie!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 500 g hladkej múky
  2. ½ lyžičky soli
  3. 230 g smotanového syra
  4. 250 g masla (zmäkčeného)
  5. 125 g kryštálového cukru

Na orechovú náplň

  1. 250 g čerstvo mletých vlašských orechov (jemne)
  2. 200 g cukru
  3. 125 ml mlieka
  4. 60 g rozpusteného masla

Na ozdobu

  1. Čokoládová poleva (rozpustená čokoláda na varenie)

Postup

  • Na orechovú náplň si zmiešame všetky ingrediencie na náplň
  • Mlieko pridávame postupne, tak ako nám bude náplň hustnúť
  • Zmes by mala byť hustá
  • Na cesto si do stredne veľkej misy preosejeme múku a soľ a dáme bokom
  • Smotanový syr a maslo spolu vyšľaháme, kým nám nevznikne jemný
  • Znížime rýchlosť mixéra a pomaly postupne pridávame múku
  • Vznikne nám mäkké a nelepivé cesto
  • Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ich do chladničky, aspoň na 2 hodiny
  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  • Vyberieme jeden kus cesta z chladničky az oboch strán ho ľahko pomúčime
  • Na pracovnej ploche rozprestrieme kryštálový cukor
  • Navrch položíme cesto a vyvaľkáme ho, aby bolo čo najtenšie
  • Ostrým nožom cesto rozkrojíme na štvorček a ten potom nakrájame na 16 menších štvorcov
  • Do jedného rohu každého štvorca dáme kopček náplne
  • Približne ½ lyžičky
  • Cesto prehneme okolo náplne od rohu k rohu a jemne okraje pritlačíme k sebe
  • Naplnený rožok opatrne presunieme na plech s papierom na pečenie
  • Postup pakujeme so zvyšným cestom a náplňou
  • Všetky rožteky navrch posypeme krupicovým cukrom a vložíme ho do rúry
  • Plnené rohlíčky pečieme 12-14 minút, kým okraje nezozlátnu
  • Uprostred by sa mali mierne nafúknuť
  • Hotové rohlíčky necháme úplne vychladnúť na mriežke a nakoniec ich cik-cak prelejeme čokoládovou polevou
Slávnostné krehké rožky plné orechovej náplne s maslom.
Zdroj: cookiesandcups.com

Slané kysnuté rožteky plnené šunkou a syrom

Čerstvé domáce pečivo plnené šunkou a syrom je absolútnou lahôdkou každý deň v týždni. Zvlášť cez víkend, kedy môžete byť konečne leniví a toto je skvelý a jednoduchý recept, ktorý je pre také dni ideálny.

Čo budeme potrebovať

Na rožky

  1. 320 ml teplého mlieka
  2. Vajcia
  3. 2 lyžičky sušeného droždia
  4. Lyžica cukru
  5. Lyžica soli
  6. 60 g masla (rozpusteného)
  7. 500 g hladkej múky
  8. 125 g polohrubej múky (na miesenie)

Na náplň

  1. 230 g plátkov šunky (alebo inej údeniny)
  2. 230 g syra (plátky)

Na potretie

  1. Vajcia
  2. 2 lyžice vody
  3. 2 lyžice čiernych alebo bielych sezamových semienok

Postup

  1. V mise si zmiešame teplé mlieko, droždie, cukor, maslo a vajcia
  2. Premiešame a necháme 3 minúty speniť
  3. Vo veľkej mise si zmiešame múku a soľ
  4. Pridáme kvasnicovú zmes a dobre premiešame
  5. Zo zmesi miesime cesto
  6. Keď je cesto mäkké, lesklé, ale stále ľahko lepivé vytvarujeme ho do gule
  7. Cesto dáme do olejom vymastenej misy
  8. Povrch cesta potrieme olejom, aby sme sa zabránili vysychaniu
  9. Zakryjeme ho čistou kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste 60 až 90 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí objem
  10. Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme ho na 4 menšie kusy
  11. Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a ten potom rozrežeme na niekoľko menších štvorcov
  12. Na každá z nich rozložíme plátok šunky a syra a cesto od jedného kraja zrolujeme
  13. Plnené rohlíčky naukladáme na papierom na pečenie vyložený plech a zakryjeme ich čistou utierkou a necháme ich 30 až 45 minút kysnúť.
  14. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  15. Rožky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami
  16. Plnené rohlíčky pečieme 25 až 30 minút, kým nezískajú pekne zlatohnedú farbu
  17. Vyberieme ich z rúry a necháme 5 minút vychladnúť na mriežke

Podobne jednoduché a rýchle recepty ako sú tieto na plnené rožky je tento výber tých najlepších slimákov z lístkového cesta , a to na slané ale aj sladké varianty. Stačí sa len vybrať!

Delikátne kysnuté cesto naplnené výbornou šunkou a syrom.
Zdroj: fromvalerieskitchen.com

Odkiaľ pochádza plnený rožok alebo rugelach?

Rugelach patrí, po dlhé stáročia, medzi obľúbené židovské pečivo.

Plnené pečivo v tvare polmesiaca sa pôvodne vyrábalo z kysnutého cesta a plnilo sa ovocnými lekvárom, makovou náplňou alebo mletými orechmi.

Dnes je rugelach najobľúbenejším sladkým pečivom ako v americkej židovskej komunite, tak aj v Izraeli. Ale vďaka „cestovaniu“ sa rugelachy na jednotlivých kontinentoch veľmi odlišujú.

V židovskej histórii je mnoho príkladov, kedy pokrmy putovali naprieč krajinami a kontinentmi, pritom sa menili a chute, a techniky výroby boli prispôsobované okoliu. Stalo sa tak aj pri rugelachu, ktorý putoval z východu na západ a zo strednej Európy sa dostal až do USA, pričom bol natoľko svojou cestou modifikovaný, že sa s tradičným izraelským rugelachom zhoduje len názvom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.