Pripravte svoje chuťové poháriky na neskutočnú jazdu s týmito receptami na plnené rožky! Najlepšia kombinácia cesta a náplní, zaručí, že po nich nezostane ani drobček!
Takže si radšej pripravte poriadnu zásobu, pretože tejto dobroty nebude nikdy dosť.
Zamilujú si ich ako veľkí, tak tí najmenší. Pripravte im na nedeľné ráno prekvapenie v podobe krehkých domácich croissantov plnených čokoládou alebo ak máte radi slané verzie, tak ich naplňte šunkou či syrom.
Fantázii sa medze nekladú, tak sa do nich pustite!
Bratislavské rohlíčky plnené makom
Tieto krehké rožky plnené jemnou náplňou z maku a sladkým jabĺčkom sú jasnou voľbou na sladké nedeľné raňajky.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 20 g čerstvého droždia
- 120 ml vlažného mlieka
- 300 g hladkej múky
- 40 g cukru
- Štipka soli
- Vajcia
- 60 g masla
Na makovú náplň
- 125 ml mlieka
- 125 g mletého maku
- 30 g cukru
- 1 ½ lyžice masla
Na jablčnú náplň
- 2 jablká
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Múčkový cukor (na posypanie)
Postup
- Na prípravu cesta si v mlieku rozpustíme droždie
- V mise zmiešame múku, cukor a soľ a uprostred zmesi urobíme jamku
- Pridáme kvasnice s mliekom a vajcia, pridáme na kúsky na krájané málo
- Zo zmesi uhnete hladké cesto
- V prípade potreby pridáme múku alebo vlažné mlieko
- Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť
- Na makovú náplň si privedieme do varu mlieko a vmiešame mletý mak, cukor a maslo
- Ingrediencie spoločne vymiešame do hustej pasty a odstavíme z platne a necháme vychladnúť
- Jablká olúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky a zmiešame s citrónovou šťavou
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 5 mm
- Nakrájame ho na štvorce a každý štvorec diagonálne rozrežeme
- Každý trojuholníček cesta potrieme makovou náplňou a posypeme na kocky nakrájaným jablkom
- Cesto zrúľujme od najširšieho konca a vytvarujeme croissanty
- Plnené rohlíčky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre 25-30 minút
- Hotové rohlíčky vyberieme z rúry, necháme vychladnúť
- Podávame ich posypané práškovým cukrom
Plnené rožteky bez kysnutia s čokoládou
Tieto mini croissanty sú až srandovne jednoduché na prípravu. Namiesto toho, aby sme si doma robili komplikované cesto na croissanty alebo si pripravovali cesto z droždia, použijeme lístkové cesto z obchodu. Potom nám stačí iba 30 minút a voňavé nekysnuté rožteky sú na svete!
Čo budeme potrebovať
- Veľké vajcia
- Lyžica vody
- Balenie lístkového cesta
- 115 g polosladkých malých kúskov čokolády
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Dva plechy si vyložíme papierom na pečenie alebo nepriľnavou podložkou na pečenie
- Vajcia a vodu si v malej miske rozšľaháme a dáme bokom
- Pracovnú plochu ľahko pomúčime a rozložíme jeden plát lístkového cesta
- Lístkové cesto rozvaľkáme
- Potom ho rozrežeme na polovicu a potom každú polovicu nakrájame na štyri obdĺžniky (vytvoríme osem menších obdĺžnikov)
- Teraz rozrežeme každý obdĺžnik diagonálne na dva trojuholníky (vytvoríme 16 trojuholníkov)
- Do stredu každého trojuholníka pridáme asi 2 lyžičky nasekaných kúskov čokolády
- Potom každý trojuholník zrolujeme
- Každý rožok položíme švom dole tak, aby špička rožku bola zastrčená
- Vršky plnených rožkov zľahka potrieme vajíčkom
- Rožky vložíme do rúry a pečieme 20-25 minút do zlatista
Viete čo je skvelá kombinácia? Černice a čokoláda. A viete kde tento recept na zavárané černice s čokoládou nájdete? No, predsa u nás! Tak šup a naplňte svoje rožky lahodnou černicovou marmeládou s čokoládou !
Objavte podobné tipy
Vianočné orechové rožky
Tieto tradičné maďarské plnené orechové rožky sú plnené jemnou náplňou z orechov, a to všetko je zabalené do krehkého cesta! Aj keď sa tradične pečú cez Vianoce, aj tak sú vynikajúce v každom ročnom období a stoja za vyskúšanie!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 230 g smotanového syra
- 250 g masla (zmäkčeného)
- 125 g kryštálového cukru
Na orechovú náplň
- 250 g čerstvo mletých vlašských orechov (jemne)
- 200 g cukru
- 125 ml mlieka
- 60 g rozpusteného masla
Na ozdobu
- Čokoládová poleva (rozpustená čokoláda na varenie)
Postup
- Na orechovú náplň si zmiešame všetky ingrediencie na náplň
- Mlieko pridávame postupne, tak ako nám bude náplň hustnúť
- Zmes by mala byť hustá
- Na cesto si do stredne veľkej misy preosejeme múku a soľ a dáme bokom
- Smotanový syr a maslo spolu vyšľaháme, kým nám nevznikne jemný
- Znížime rýchlosť mixéra a pomaly postupne pridávame múku
- Vznikne nám mäkké a nelepivé cesto
- Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ich do chladničky, aspoň na 2 hodiny
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vyberieme jeden kus cesta z chladničky az oboch strán ho ľahko pomúčime
- Na pracovnej ploche rozprestrieme kryštálový cukor
- Navrch položíme cesto a vyvaľkáme ho, aby bolo čo najtenšie
- Ostrým nožom cesto rozkrojíme na štvorček a ten potom nakrájame na 16 menších štvorcov
- Do jedného rohu každého štvorca dáme kopček náplne
- Približne ½ lyžičky
- Cesto prehneme okolo náplne od rohu k rohu a jemne okraje pritlačíme k sebe
- Naplnený rožok opatrne presunieme na plech s papierom na pečenie
- Postup pakujeme so zvyšným cestom a náplňou
- Všetky rožteky navrch posypeme krupicovým cukrom a vložíme ho do rúry
- Plnené rohlíčky pečieme 12-14 minút, kým okraje nezozlátnu
- Uprostred by sa mali mierne nafúknuť
- Hotové rohlíčky necháme úplne vychladnúť na mriežke a nakoniec ich cik-cak prelejeme čokoládovou polevou
Slané kysnuté rožteky plnené šunkou a syrom
Čerstvé domáce pečivo plnené šunkou a syrom je absolútnou lahôdkou každý deň v týždni. Zvlášť cez víkend, kedy môžete byť konečne leniví a toto je skvelý a jednoduchý recept, ktorý je pre také dni ideálny.
Čo budeme potrebovať
Na rožky
- 320 ml teplého mlieka
- Vajcia
- 2 lyžičky sušeného droždia
- Lyžica cukru
- Lyžica soli
- 60 g masla (rozpusteného)
- 500 g hladkej múky
- 125 g polohrubej múky (na miesenie)
Na náplň
- 230 g plátkov šunky (alebo inej údeniny)
- 230 g syra (plátky)
Na potretie
- Vajcia
- 2 lyžice vody
- 2 lyžice čiernych alebo bielych sezamových semienok
Postup
- V mise si zmiešame teplé mlieko, droždie, cukor, maslo a vajcia
- Premiešame a necháme 3 minúty speniť
- Vo veľkej mise si zmiešame múku a soľ
- Pridáme kvasnicovú zmes a dobre premiešame
- Zo zmesi miesime cesto
- Keď je cesto mäkké, lesklé, ale stále ľahko lepivé vytvarujeme ho do gule
- Cesto dáme do olejom vymastenej misy
- Povrch cesta potrieme olejom, aby sme sa zabránili vysychaniu
- Zakryjeme ho čistou kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste 60 až 90 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí objem
- Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme ho na 4 menšie kusy
- Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a ten potom rozrežeme na niekoľko menších štvorcov
- Na každá z nich rozložíme plátok šunky a syra a cesto od jedného kraja zrolujeme
- Plnené rohlíčky naukladáme na papierom na pečenie vyložený plech a zakryjeme ich čistou utierkou a necháme ich 30 až 45 minút kysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Rožky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami
- Plnené rohlíčky pečieme 25 až 30 minút, kým nezískajú pekne zlatohnedú farbu
- Vyberieme ich z rúry a necháme 5 minút vychladnúť na mriežke
Podobne jednoduché a rýchle recepty ako sú tieto na plnené rožky je tento výber tých najlepších slimákov z lístkového cesta , a to na slané ale aj sladké varianty. Stačí sa len vybrať!
Odkiaľ pochádza plnený rožok alebo rugelach?
Rugelach patrí, po dlhé stáročia, medzi obľúbené židovské pečivo.
Plnené pečivo v tvare polmesiaca sa pôvodne vyrábalo z kysnutého cesta a plnilo sa ovocnými lekvárom, makovou náplňou alebo mletými orechmi.
Dnes je rugelach najobľúbenejším sladkým pečivom ako v americkej židovskej komunite, tak aj v Izraeli. Ale vďaka „cestovaniu“ sa rugelachy na jednotlivých kontinentoch veľmi odlišujú.
V židovskej histórii je mnoho príkladov, kedy pokrmy putovali naprieč krajinami a kontinentmi, pritom sa menili a chute, a techniky výroby boli prispôsobované okoliu. Stalo sa tak aj pri rugelachu, ktorý putoval z východu na západ a zo strednej Európy sa dostal až do USA, pričom bol natoľko svojou cestou modifikovaný, že sa s tradičným izraelským rugelachom zhoduje len názvom.