Hľadáte jednoduché a lahodné jedlo, ktoré si môžete pripraviť v rušnom týždni?
Pripravte si naše recepty na zapečené cestoviny s kuracím mäsom.
Túto lahôdku si zamiluje celá rodina!
Zapečené cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami
Vychutnajte si mazľavý syr a cestoviny s kuraťom pre najlepšiu rodinnú večeru v rušnom pracovnom týždni. Podávajte priamo zo zapekacej misy so šalátom z červenej kapusty z našich receptov .
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- ¼ lyžičky chilli
- 2 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 1 lyžička práškového cukru
- 6 lyžíc mascarpone
- 4 kuracie prsia (nakrájané na rezančeky)
- 300 g penne
- 70 g čedaru (nastrúhaného)
- 50 g strúhanej mozzarelly
- ½ malého zväzku petržlenu (nasekané nadrobno)
Postup
- Na nepriľnavej panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja.
- Kurča okoreňte a opekajte 5–7 minút.
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov.
- Uvarte penne podľa návodu na obale. Sceďte a pokvapkajte zvyšným olejom.
- Cestoviny preložte do stredne veľkej zapekacej misky.
- Vmiešajte kura a prelejte omáčkou.
- Navrch dajte čedar, mozzarellu a petržlenovú vňať.
- Pečte 20 minút do zlatohnedej a bublajúcej konzistencie.

Cestoviny zapečené s kuraťom a špenátom
Tento recept na zapečené cestoviny s kuracím mäsom a špenátom sa taliansky nazýva „pasta al forno“ a jeho dominantou je tekutá a mazľavý syr. Je to perfektná večera z jednej zapekacej misy pre príjemný večer a rýchle pohostenie. Alebo ich nezapekajte a pripravte si špenátové cestoviny , je tak.
Čo budeme potrebovať
- 450 g špenátu
- 225 g krátkych cestovín (penne)
- 300 ml hustej smotany
- 1 lyžica nasekaného cesnaku
- ½ lyžičky soli
- mleté čierne korenie
- 140 g vareného kurčaťa
- 55 g strúhaného parmezánu
- 45 g strúhaného syra
- 30 g masla
Postup
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov.
- Priveďte do varu veľký hrniec s 1 lyžicou soli.
- Špenát vhoďte do vody a varte 1 minútu. Vyberte, sceďte a vytlačte z neho prebytočnú vodu.
- Nakrájajte špenát.
- Cestoviny si uvarte.
- Vo veľkej mise zmiešajte smotanu, cesnak, soľ, korenie, kuracie mäso, špenát a syry. Pridáme scedené cestoviny a premiešame.
- Potrite maslom zapekaciu misu.
- Pridajte do nej cestovinovú zmes.
- Pečte asi 12 minút, kým syrovo-smotanová zmes nezačne bublať a okraje cestovín nezačnú hnednúť.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť na 10 minút.

Objavte podobné tipy
Zapečené kuracie mäso s cestovinami, brokolicou a hubami
Tento pokrm si môžete pripraviť pred samotným zapečením dobrých pár hodín dopredu. Lahodné cestoviny s kuraťom a brokolicou možno podávať s nadýchaným domácim pečivom , ktoré si pripravíte podľa nášho receptu.
Čo budeme potrebovať
- 350 g cestovín
- 200 g brokolice (nakrájané na veľmi malé ružičky a stonky na tenké plátky)
- 2 lyžice olivového oleja
- 350 g kuracích pŕs (nakrájaných na tenké plátky)
- 175 g šampiňónov (nakrájaných na štvrtky)
- 4 lyžice pretlaku zo sušených paradajok
- 80 g mäkkého syra s cesnakom a bylinkami
- 285 ml smotany na varenie
- zväzok jarnej cibuľky (nakrájané nadrobno)
- 85 g zrelého čedaru (nastrúhaného)
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- 50 g lúpaných mandlí
Postup
- Rúru rozohrejte na 190 stupňov.
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Vhoďte 350 g cestovín, dobre premiešajte a nechajte variť.
- Varte 6 minút, potom pridajte 200 g brokolice a varte ďalších 5–6 minút, kým nebudú cestoviny uvarené. Dobre sceďte a potom vráťte do hrnca.
- Na panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja, pridajte kuracie prsia a opekajte, kým ľahko nezhnednú.
- Pridajte šampiňóny a za stáleho miešania smažte 1 minútu, potom vmiešajte 4 lyžice pretlaku, 80 g mäkkého syra a smotanu.
- Za stáleho miešania pomaly dusíme, kým sa syr nerozpustí, aby omáčka zhustla.
- Dochuťte soľou a korením.
- Omáčku nalejte na cestoviny, jemne miešajte, kým sa neobalí, potom preložte do zapekacej misky.
- Nakoniec zmiešajte nakrájanú jarnú cibuľku, nastrúhaný čedar, najemno nasekaný strúčik cesnaku a mandle.
- Touto zmesou posypte cestoviny.
- Pečte 20 minút dozlatista.
Aby ste si mohli pripraviť tento skvelý recept, potrebujete spoľahlivého pomocníka do ruky. Preto sa pozrite na našu recenziu na panvičky značky Woll a vyberte si tú svoju.

Cestoviny s kuraťom a slaninou zapečené v rúre
Tento ľahký recept na zapečené cestoviny s kuracím mäsom a slaninou je jasnou voľbou na každú letnú grilovačku alebo párty, keď máte niečo priniesť so sebou. Je plný zeleniny, má základ lahodnej smotanovej omáčky a je doplnený chrumkavým syrom.
Čo budeme potrebovať
- 300 g cestovín
- 1 lyžička olivového oleja
- 200 g slaniny (nakrájané na malé kúsky)
- 300 g kúskov kuracích pŕs
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kúsky)
- 200 g cukety (nakrájané na malé kúsky)
- 500 ml mlieka
- 30 g kukuričnej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 100 g syra
Čo budeme potrebovať
- Cestoviny uvarte v hrnci s vriacou vodou podľa návodu na obale.
- Cestoviny vyberte z vody a sceďte asi 2 minúty PRED koncom doby varenia.
- Medzitým na veľkej panvici rozohrejte olivový olej.
- Na 5 minút opekajte slaninu, potom pridajte kura a opekajte ďalších 5 minút.
- Pridajte cibuľu, cesnak a cuketu a varte, kým nezmäkne a kura nie je prepečené.
- Zatiaľ čo sa všetko ostatné varí, dajte kukuričnú múku do hrnčeka a zmiešajte s malým množstvom odmeraného mlieka, kým sa nevytvorí pasta.
- Zvyšné mlieko dajte do hrnca na strednú teplotu.
- Vlejte „kašičku“ z kukuričnej múky a šľahajte asi 5 minút, kým nezhustne.
- Do bielej omáčky pridajte polovicu syra, soľ a korenie a šľahajte, kým nezhustne.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Scedené uvarené cestoviny pridáme k slanine, kuraciemu mäsu a zelenine, omáčke a navrch prisypeme syr.
- Vložíme do rúry asi na 10 minút, kým nezačne bublať.

Aké cestoviny použiť na zapekanie?
Rigatoni
Rigatoni sú dobrou voľbou pre svoju ideálnu štruktúru, krátku veľkosť a zárezy na svojom povrchu.
Pipe Rigate
Predstavte si „obrie makaróny“ a máte tieto skvosty. Sú to zakrivené malé trubičky, ktorých zakrivený tvar im pomáha udržať omáčku v ich otvoroch.
Špagety
Mnoho kuchárov bude básniť o tom, že krátke tvary sú najlepšie pre zapečené cestoviny, ale špagety sú v tomto kontexte často neospevovaným hrdinom. Po uvarení špagety schlaďte pod studenú vodu. Vo veľkej mise rozšľahajte jedno až dve vajcia podľa toho, koľko cestovín varíte a vychladnuté špagety vhoďte do vajec spolu s vybranou omáčkou. To je celý trik, než ich dáte zapiecť.
Veľké mušle
Pre zapečené cestovinové jedlo neexistuje lepší tvar ako veľká mušľa.
Lasagne
Lasagne môžu ísť z krabice priamo do zapekacej misy, ak použijete dvakrát viac omáčky ako normálne, aby cestoviny absorbovali extra vlhkosť.