Ak patríte medzi milovníkov čokolády, tak by vám potom nemali ujsť tieto recepty na čokoládové vianočné pečivo!
Upečte si tradičné aj menej tradičné dobroty.
Na konci článku nájdete tipy, ako z čokoládou zdobiť, ale aj aké čokoládové polevy môžete pri zdobení použiť!
Marcipánové valčeky s mandľami, pistáciami a čokoládou
Lahodné mandľové sušienky, pripomínajúce makrónky a chuť marcipánu, aj keď žiadny nie je použitý. Chutné a super ľahké na pečenie.
Čo budeme potrebovať
- 250 g mletých mandlí
- 250 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 5 kvapiek aróma mandlí
- 40 g hladkej múky
- štipka soli
- 2 bielky
- 1-2 lyžice nasekaných alebo mletých pistácií
- 1 balíček čokoládovej polevy
Postup
- Zmiešajte mandle, práškový cukor, múku, vanilkovú pastu a soľ.
- Vajcia oddelíme a postupne vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto zabaľte do fólie a nechajte pol hodiny odpočívať.
- Cesto rozdeľte na 4 časti az každej vytvarujte valček s priemerom 1-2 cm a nakrájajte na prúžky široké 5 cm.
- Tyčinky pečte v rúre na 180 stupňov horný/spodný ohrev asi 10 minút. Nechajte tyčinky úplne vychladnúť.
- Čokoládovú polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli a mandľové tyčinky do nej namáčame a dáme na plech s papierom na pečenie zaschnúť.
- Obaľte pistáciové omrvinky v čokoláde.
Aby ste mohli vyšľahať tie najnadýchanejšie bielky potrebujetekvalitný ručný mixér ! Taký si vyberiete z našej obsiahlej recenzie!

Vianočné čokoládové kolieska
Vyskúšajte náš recept na čokoládové sušienky hneď teraz. Budete sa diviť, aké dobré môžu byť.
Čo budeme potrebovať
- 70 gramov cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 ml slnečnicového oleja
- 4 lyžice mandľového mlieka
- 150 gramov múky
- 3 lyžice kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Postup
- Rúru predhrejte na 180 stupňov.
- Vyšľaháme cukry, olej a mandľové mlieko.
- Múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ zmiešame dohromady a krátko premiešame s cukrovou zmesou.
- Cesto vyberte z misy polievkovou lyžicou a rukami z neho vytvarujte guľu.
- Položte ju na plech a urobte placku.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút.
- Prípadne môžete sušienky ozdobiť čokoládovou polevou. Jednoducho rozpustite 50 g čokolády a lyžicou ju rozotrite na čokoládové kolieska.
Ak hľadáte ešte viac tipov na vianočné čokoládové pečivo, určite vyskúšajte ešte tieto tri recepty na kakaové pečivo !

Čokoládové hľuzovky (guličky)
Tento recept na domáce hľuzovky z čokolády je skvelým nápadom, ako vytvoriť netradičnú ponuku vianočných cukroviniek z čokolády na vašom sviatočnom stole!
Čo budeme potrebovať
- 230 g, veľmi jemne nasekané
- 160 ml hustej smotany
- 1 polievková lyžica masla, zmäknutého
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- polevy: nesladený kakaový prášok, posypky, drvené orechy, rozpustená čokoláda
Postup
- Vložte čokoládu do žiaruvzdornej misky.
- Zahrievajte hustú smotanu.
- K čokoláde pridáme maslo a prilejeme hustú smotanu.
- Zmes necháme 5 minút odležať.
- Pridajte vanilkový extrakt a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Položte kúsok plastového obalu priamo na povrch (aby sa zabránilo kondenzácii) a dajte na 1-2 hodiny do chladničky.
- Zo stuhnutej čokoládovej zmesi vyvaľkajte na guličky.
- Každú guľôčku obaľte v poleve, podľa vášho výberu.
Pripravte si aj jednoduché pečivo s Lotus sušienkami !

Objavte podobné tipy
Vianočné čokoládové košíčky
Lahodné cupcaky z čokolády a krémovou maslovou polevou, tie jednoducho na Vianoce nesmú chýbať!
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice vody (variace)
- 40 g kakaového prášku
- 3 veľké vajcia
- 175 g masla (zmäknutého)
- 165 g práškového cukru
- 115 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
Na krém
- 60 g masla (zmäknutého)
- 30 g kakaového prášku
- 3 lyžice mlieka (plnotučného)
- 250 g práškového cukru
Postup
- Formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami.
- Kakaový prášok preosejeme do misy, zalejeme vriacou vodou a rozmixujeme na hustú pastu.
- Pridáme zvyšné ingrediencie a premiešame.
- Cesto rozdeľte do formičiek.
- Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 12–15 minút, kým nevykysnú a nebudú pružné na dotyk.
- Zmiešajte maslo, preosejte kakao a po troškách vmiešajte práškový cukor, aby vznikla roztierateľný krém.
- Pokiaľ je príliš hustý, postupne prilievajte mlieko, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- Košíčky potrite, posypte čokoládovými ozdobami a pred podávaním nechajte stuhnúť.

Čokoládové rožky
Čo si budeme nahovárať, medzi vianočnými cukrovinkami nesmie bezpochyby nikdy, opakujem nikdy chýbať rožky, a to v akejkoľvek podobe! Skúste tento recept na rožky z čokolády, milo vás prekvapí.
Čo budeme potrebovať
- 140 g hladkej múky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 100 g zmäknutého masla
- 90 g mletých lieskových orieškov
- 40 g nastrúhanej čokolády
Postup
- Múku preosejte a na doske z nej urobte kopček, do ktorého stredu urobte jamku. Do jamky dajte vanilkový cukor, žĺtok, kúsok masla, mleté lieskové oriešky a nastrúhanú čokoládu.
- Z celého múčneho kopčeka postupne na doske vypracujte hladké cesto. Hotové cesto dajte na 30 minút do chladničky.
- Z cesta vyvaľkajte hady silné zhruba ako ceruzka a krájajte na kusy dlhé zhruba 6 centimetrov.
- Tie vytvarujte do podkovičiek, položte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Pečte v predhriatej rúre na 140 ° C 10 – 15 minút.

Tipy na zdobenie vianočných cukroviniek čokoládou
Pozrite sa, ako môžete využiť rozpustenú čokoládu na to, aby ste svoje vianočné pečivo mohli ešte viac vyšperkovať!

Čokoládové polevy na vianočné pečivo
Recepty na vianočné pečivo s čokoládou sa nezaobídu bez čokoládových poliev. Každá gazdinka má svoj osvedčený recept – pozrite sa na naše tipy a nájdite tú pravú polevu pre Vaše pečivo!
Všetky recepty na čokoládové polevy majú jedno spoločné pravidlo: čokoládu a ďalšie ingrediencie rozpúšťajte vždy vo vodnom kúpeli a jemne miešajte. Nikdy nedávajte rajnicu s čokoládou priamo na platňu. Aj keď budete usilovne miešať, v poleve vniknú hrudky, ktoré Vášmu vianočné pečivo uberú na kráse!
Základná čokoládová poleva na pečivo
Jedna z najjednoduchších čokoládových polev vznikne rozpustením 110 g masla a 150 g čokolády a jej využitie je univerzálne. Perfektne sa hodí napríklad na vianočné pečivo.
Horká čokoládová poleva s kokosovým olejom
Pre jemnejšiu chuť a štruktúru polevy použite kvalitnú horkú čokoládu, smotanu na šľahanie a kokosový olej. Pomer surovín je nasledujúci: 30 g kokosového oleja, 1 polievková lyžica smotany na šľahanie a 250 g horkej čokolády.
Čokoládový krém do vianočných cukroviniek
Z 200 ml smotany a 400 g čokolády vyrobíte vláčnu polevu vhodnú na múčniky z plechu, ako je napríklad klasický perník.