7 voňavých receptov na pečivo s korením. Dodajte vašim Vianociam arómu aj intenzívnejšiu chuť!

Tiež sa vám pri vyslovení slova Vianoce vybavia najrôznejšie vône, ako je vanilka, rum či škorica?

Mnoho z týchto vôní ide ruka v ruke s vianočným pečením.

Vytvorte tú pravú voňavú atmosféru s našimi receptami na korenené pečivo!

Pridajte štipku korenia do vašich obľúbených druhov, alebo vyskúšajte druhy úplne nové.

Uvidíte, že vaše Vianoce dostanú nový rozmer!

Korenené pečivo s kardamónom

Kardamón dodá cukroví jedinečnú chuť a intenzívnu arómu. Vychutnajte si ho v kombinácii s čajom alebo kávou.

Ingrediencie:

  • 3 šálky celozrnnej múky
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 1/4 šálky medu
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička mletého kardamónu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, kardamóm, soľ a jedlú sódu.
  2. V kuchynskom robote vyšľahajte maslo a cukor.
  3. Pridajte med, vajcia a vanilku.
  4. Pokračujte v miešaní pri strednej rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí.
  5. Pridajte zmes múky a miešajte pri nízkych otáčkach.
  6. Vzniknuté cesto rozdeľte na polovicu a obe dve časti zabaľte do potravinovej fólie a dajte na aspoň hodinu do chladničky.
  7. Predhrejte si rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  8. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku pol centimetra.
  9. Vykrajovače vykrájajte ľubovoľné tvary, potup opakujte aj s druhou časťou cesta.
  10. Pečte približne 11-13 minút.
  11. Po vychladnutí môžete korenené pečivo s kardamónom ozdobiť ľubovoľnou polevou.
Vianočné snehové vločky s kadamónom.
zdroj: finecooking.com

Okrem receptov na korenené pečivo môžete med využiť aj pri príprave obľúbených medových perníčkov . Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami!

Tradičné nemecké pečivo s korením

Chutné, aromatické, mäkké, tak by sa dalo charakterizovať toto tradičné vianočné pečivo našich susedov. Jeho tajomstvo tkvie predovšetkým vo vlastnoručne pripravovanej zmesi korenia, ktorá sa na jeho prípravu používa.

Ingrediencie:

Na koreniacu zmes

  • 4 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej citrónovej kôry
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej pomarančovej kôry
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého anízu
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 čajovej lyžičky mletých semien feniklu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia
  • 10 namletých klinčekov

Na korenené pečivo

  • 2 šálky hladkej múky
  • 7 PL medu
  • 1/4 šálky cukru
  • 1/4 šálky masla
  • 1 vajce
  • kôra z 1/2 citróna
  • 1 a 1/2 PL koreniacej zmesi
  • 1/2 čajovej jedlej sódy
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky vody

Postup:

  1. Najprv si pripravte koreniacu zmes, dôkladne zmiešajte všetky druhy korenia.
  2. V hrnci zmiešajte med, cukor a maslo a za stáleho miešania zohrejte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  4. Pridajte vajcia, citrónovú kôru, jedlú sódu a zmes korenia.
  5. Potom postupne pridávajte múku a vypracujte v cesto.
  6. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a necháme ho aspoň hodinu a pol odpočívať v chladničke.
  7. Cesto znova prehneťte.
  8. Na pomúčenom povrchu vyvaľkáme z cesta približne pol centimetra silný plát.
  9. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  10. Cesto vykrájajte pomocou formičiek a pečivo odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  11. Korenené pečivo pečte približne 10 minút, alebo kým nezozlátne.
Tradičné nemecké pečivo so zmesou korenia.
zdroj: happykitchen.rocks

Vianočné hviezdičky so škoricou

Vôňa škorice k vianočným sviatkom patrí. Vychutnajte si jej arómu aj chuť prostredníctvom tohto jednoduchého receptu.

Ingrediencie:

  • 3 vaječné bielky
  • 300 g mletých mandlí
  • 200 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Postup:

  1. Najprv ušľahajte bielky so štipkou soli do podoby tuhého snehu.
  2. Následne do snehu vmiešajte citrónovú šťavu a práškový cukor.
  3. Mala by vzniknúť pekná biela hmota, čím dlhšie miešate, tým lepšie.
  4. Päť až šesť polievkových lyžíc tejto zmesi si dajte do samostatnej vzduchotesnej nádoby, uzavrite a dajte vychladiť.
  5. K zvyšku zmesi pridajte mleté mandle, škoricu a vanilkový cukor.
  6. Vypracujte v cesto.
  7. Cesto dajte na približne dve hodiny do chladničky.
  8. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  9. Pracovnú plochu si posypte práškovým cukrom a cesto rozvaľkajte.
  10. Korenené pečivo vykrájajte pomocou formičky v tvare hviezdičky.
  11. Hviezdičky odkladajte na plech s papierom na pečenie.
  12. Pred vložením do rúry cukroví potrite vychladnutú bielkovú zmesou.
  13. Pečte približne 15 minút.
Vianočné hviezdičky so škoricou a bielkovou polevou.
zdroj: edeka-wucherpfennig.de

Máte pre vôňu a chuť škorice slabosť? Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na škoricové pečivo !

Okorenené vianočné guľôčky

Zdravá a chutná vianočná pochúťka, ktorá vás očarí zmesou svojich chutí i vôní.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/4 šálky mandlí
  • 1 šálka sušených marhúľ
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletého klinčeka
  • 1 čajová lyžička mletého kardamónu
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • šťava z 1 pomaranča
  • jemne nasekané mandle, chia semienka a škorica na obalenie

Postup:

  1. Mandle vložte do mixéra a rozmixujte na drobné kúsky.
  2. Pridajte korenie a opäť premiešajte.
  3. Pridajte marhule a pomarančovú šťavu.
  4. Spracovávajte, kým sa všetko dobre nepremieša a nevznikne cesto.
  5. Z cesta následne vytvarujte ručne guličky, z množstva uvedeného v tomto recepte vznikne približne 20 guličiek.
  6. Guľôčky obaľte v nasekaných mandliach, chia semienkach alebo škoricu.
  7. Pred podávaním ich dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
Okorenené vianočné guľôčky so zázvore, škoricou, kardamónom a klinčekmi.
zdroj: dagmarskitchen.se

Zázvor môžete pridať nielen do receptov na korenené pečivo alebo perníčky. Upiecť si s jeho pomocou môžete aj skvelé vianočné zázvorové sušienky .

Korenené vianočné pečivo s muškátovým orieškom

Muškátový oriešok sa hodí nielen na dochutenie mäsitých a zeleninových pokrmov, skvelý je tiež vo vianočných cukrovinkách.

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka cukru
  • 3 vajcia
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička mletého muškátového orieška
  • štipka mletej škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 4 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky masla
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky mlieka
  • 2 kvapky ľubovoľnej farby potravinárskeho farbiva

Postup:

  1. Do misy preosejte múku, prášok do pečiva, muškátový oriešok a škoricu.
  2. Maslo a cukor vyšľahajte elektrickým mixérom dohladka.
  3. Postupne pridávajte vajcia, pričom každé vajce nechajte pred pridaním ďalšieho vmiešať do maslovej zmesi.
  4. S posledným vajcom zašľahajte tiež vanilku.
  5. Primiešajte zmes múky a vytvorte cesto.
  6. Vzniknuté cesto dajte cez noc do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 175 °C.
  8. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
  9. Pomocou vykrajovačov vykrájajte ľubovoľné tvary cukroviniek.
  10. Vložte na plech s papierom na pečenie a pečte približne 8-10 minút.
  11. Keď korenené pečivo chladne, pripravte si polevu.
  12. Maslo a práškový cukor vyšľahajte elektrickým mixérom vo veľkej mise dotuha.
  13. Pridajte vanilku a pomaly po troškách primiešavajte mlieko, kým nedosiahnete roztierateľnú konzistenciu.
  14. V prípade potreby vmiešajte potravinárske farbivo.
  15. Vychladnuté pečivo polevou potrite.
Vianočné pečivo s muškátovým orieškom.
zdroj: lifemadesweeter.com

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu korenených koláčov je kvalitný šľahač. Pokiaľ neviete, ako si elektrický ručný šľahač vybrať , navštívte náš veľký porovnávací test.

Voňavé vianočné perníčky so zmesou korenia

Tieto lahodné perníčky môžete použiť aj ako ozdoby na váš vianočný stromček. Stačí do hornej časti perníčkov urobiť ihneď po vytiahnutí z rúry malý otvor.

Ingrediencie:

  • 4 šálky ražnej múky
  • 1/2 šálky masla
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 8 PL medu
  • 1 vajce
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 2 PL perníkového korenia
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. Maslo, hnedý cukor a med dajte do malého hrnca na mierny oheň.
  3. Zahrejte a miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
  4. Do veľkej misy preosejte suché prísady, teda múku, kakao, prášok do pečiva a všetky korenia.
  5. Dobre premiešajte, pridajte vajcia a znova premiešajte.
  6. Rozpustenú maslovú zmes nalejte do suchých prísad a miešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
  7. Zmes vyklopte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a vypracujte v cesto.
  8. Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3-5 mm.
  9. Pomocou vykrajovačov vykrájajte ľubovoľné tvary a korenené pečivo odkladajte na pripravené plechy.
  10. Pečte približne 7-8 minút dozlatista.
Voňavé perníčky so zmesou rozmanitého korenia.
zdroj: matchingfoodandwine.com

Na ozdobu tohto koreneného pečiva môžete využiť niektorý z našich receptov na tie najlepšie polevy na perníčky .

Vianočné sušienky s klinčekmi

Jednoduché pečivo iba zo štyroch ingrediencií, ktoré dá skvele vyniknúť koreniu, ktoré zďaleka nemusíte používať len pri príprave vareného vína.

Ingrediencie:

  • 1 šálka masla
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky mletého klinčeka

Postup:

  1. V malom hrnci rozpustite na miernom ohni maslo.
  2. Odstavte ho z ohňa a odoberte penu.
  3. Naberačkou odoberte číre rozpustené maslo, mali by ste mať približne trištvrte šálky prepusteného masla.
  4. Prepustené maslo dajte na približne pol hodiny do chladničky, kým nestuhne.
  5. Predhrejte si rúru na 170°C.
  6. V mise vyšľahajte schladené prepustené maslo pomocou ručného mixéra.
  7. Pridajte jednu a trištvrte šálky práškového cukru a šľahajte pri nízkych otáčkach.
  8. Postupne prisypávajte múku.
  9. Vypracujte v hladké cesto, ktoré rozdeľte na štyri rovnaké diely.
  10. Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte rukami dva kusy cesta na centimeter širokej kolíky.
  11. Špalíčky priečne nakrájajte na plátky o šírke približne troch centimetrov.
  12. Korenené pečivo odkladajte na plech s papierom na pečenie.
  13. Rovnako postupujte aj s dvoma zostávajúcimi dielmi cesta.
  14. Pečte približne 18 minút dozlatista, v priebehu pečenia plechy vymeňte.
  15. Na vychladnuté pečivo preosejte zvyšnú štvrtinu hrnčeka práškového cukru spoločne s mletým klinčekom.
Vianočné sušienky s klinčekmi.
zdroj: foodandwine.com

Chuť a vôňu vášho vianočného pečiva môžete zvýrazniť nielen korením, ale aj rozmanitým alkoholom. Vyskúšajte okrem receptov na korenené pečivo aj tie na opité pečivo . Použiť môžete rum, vaječný likér alebo brandy.

Korenie a pečenie

Korenie bežne používame na dochucovanie veľkého množstva potravín. Okrem chuti dodá vďaka éterickým siliacim pokrmom aj arómu. Rozmanité korenie v sebe ale často ukrýva aj mnoho zdraviu prospešných látok, predovšetkým minerálov a vitamínov. Od nepamäti sa rôznych účinkov korenia využívalo aj v ľudovom liečiteľstve. Recepty na korenené pečivo predstavujú zaujímavú možnosť, ako túto pochutinu zaradiť do nášho jedálnička v podobe sladkostí.

Pri vianočnom pečení môžete okrem obvyklej vanilky či škorice využiť aj ďalšie korenie, napríklad zázvor, kardamón, klinčeky, muškátový oriešok či aníz. Stačí často len malé množstvo a pečivo získa razom výraznejšiu chuť i jedinečnú arómu, ktorá vám pomôže vytvoriť tú pravú vianočnú atmosféru.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.