Recepty na vianočné pečivo s rumom zaistí voňavé vianočné sviatky. Akú variantu vyskúšate?

Máte radi voňavé vianočné pečivo?

A čo tak rum snúbiaci sa so sladkou chuťou vanilky či kokosu?

Ak ste odpovedali áno, zaručene sa Vám budú hodiť naše recepty na vianočné rumové pečivo!

Vyskúšajte ich a uvidíte, že si rumové dobroty zamiluje aj Vaša rodina a známi!

Rumové guličky

Čo nesmie chýbať medzi vianočnými cukrovinkami? Guličky s rumom! Pochutnajte si na tejto vypečenej klasike.

Čo budeme potrebovať

  • 375 g hladkej múky
  • 250 g jemne mletých pekanových orechov
  • 150 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 2 lyžice rumu (svetlý alebo tmavý podľa výberu)
  • 1⁄2 lyžičky vanilky
  • Múčkový cukor na obalenie

Postup

  • V mise zmiešame múku, pekanové orechy, maslo, cukor, rum a vanilku.
  • Pomúčenými rukami vyvaľkajte guličky.
  • Rozložte na plech a dajte na 1 hodinu chladiť.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 12 až 15 minút do zlatohneda.
  • Nechajte vychladnúť a pred podávaním poprášte cukrom.

Pokiaľ chcete vytvoriť detskú verziu guličiek, môžete namiesto rumu pridať vanilkový pudingový prášok rozpustený v troške mlieka.

Papierové košíčky plné lahodných pečených guličiek.
Zdroj: mybakingaddiction.com

Nepečené guličky s rumom z piškótov

Guličky s rumom a bez pečenia sa dajú pripraviť v najrôznejších obmenách. U nás nájdete recept s mäkkými piškótami.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g piškótov
  • 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 3 lyžice rumu
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 125 g kakaového prášku
  • 125 g kokosu
  • štipka soli
  • 190 g jemne nastrúhaného kokosu na obalenie

Postup

  • Vložte sušienky do vrecka, uzavrite a rozdrvte valčekom. Prípadne rozdrvte v kuchynskom robote, kým sa nevytvoria jemné omrvinky.
  • Do veľkej misy pridajte drvené sušienky, kokos, kakaový prášok, kondenzované mlieko, rum a vanilku.
  • Ingrediencie dobre premiešajte.
  • Odoberte polievkovú lyžicu zmesi a vyvaľkajte guľu, potom obaľte v kokose, kým nebude úplne zakrytá.
  • Umiestnite na plech a opakujte aj so zvyškom zmesi.
  • Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.
Nepečené lahodné a sladké domáce rumové pečivo.
Zdroj: thekitchenismyplayground.com

Rumové perníčky

Našli ste novú pravú lásku. Nie, nepreháňame! Keď ochutnáte tieto perníčky s rumom, ucítite, že je to naozaj láska a prvé uhryznutie!

Čo budeme potrebovať

  • 85 g masla
  • 90 g hnedého cukru
  • 100 g melasy
  • 1 veľký vaječný žĺtok
  • 235 g hladkej múky
  • 1 lyžica kakaového prášku
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • štipka mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Na glazúru

  • 80 g práškového cukru
  • 1/8 lyžičky mletej škorice
  • 15 g masla, rozpusteného
  • 1 lyžica tmavého rumu
  • 1 lyžička teplej vody

Postup

  1. Vložte maslo, cukor a melasu do misy a šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ zmes nebude hladká.
  2. Pridajte vaječný žĺtok a pokračujte v šľahaní, kým sa úplne nespoja.
  3. Do misy preosejeme múku, kakaový prášok, jedlú sódu, zázvor, škoricu, klinčeky, soľ a korenie.
  4. Akonáhle sa zmes spojí, vyklopte cesto na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a jemne prehneťte.
  5. Cesto rozvaľkajte.
  6. Predhrejte rúru na 190 °C.
  7. Z cesta pomocou formičiek vykrajujte perníčky.
  8. Perníčky preneste na vyložené plechy.
  9. Pečte 9–10 minút.
  10. Na glazúru preosejte cukrársky cukor a škoricu do malej misky.
  11. Pridajte rozpustené maslo, rum a vodu a lyžicou premiešajte do hladka – mala by mať konzistenciu tekutého medu.
  12. Perníčky vyberte z rúry, nechajte ich 5 minút vychladnúť, potom ich potrite polevou po celom povrchu a nechajte vychladnúť.

Pre detskú verziu, namiesto rumu v glazúre použite citrónovú šťavu.

Perníčky z rumu namáčané v glazúre.
Zdroj: thefeedfeed.com

Rumové mesiačiky

Upečte si tento recept na jednoduché chrumkavé pečivo s rumom.

Čo budeme potrebovať

  • 160 g zmäknutého masla
  • 160 g cukru kryštálu
  • kôra z 2 citrónov
  • 4 vajcia
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • štipka soli
  • 140 ml rumu
  • 250 g práškového cukru
  • 25 g drvených pistácií

Postup

  • Maslo, cukor kryštál, štipku soli a citrónovú kôru vyšľahajte ručným šľahačom do penovej konzistencie. Postupne pridávajte vajcia, mandle, múku a kakao a dobre premiešajte.
  • Takto vzniknuté cesto nalejte na papierom na pečenie vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu zhruba 12 / 14 minút.
  • Ešte horúcu placku polejte 70 ml rumu.
  • Ku zvyšnému rumu po lyžiciach primiešavajte práškový cukor a kým nevznikne krásne hladká poleva.
  • Polevu potom rovnomerne rozotrite na upečenú placku a posypte drvenými pistáciami.
  • Okrúhlym vykrajovačom vykrajujte mesiačiky.
  • Potom nechajte polevu v chlade stuhnúť.

Ak chcete vyskúšať ďalšie možnosti využitia alkoholu pri pečení, pozrite sa na recepty na opité vianočné pečivo !
Nielen rum či iný alkohol, ale aj korenie dokáže krásne prevoňať predvianočnú kuchyňu. Neviete ale, ako korenie pri príprave cukroviniek použiť, aby spolu chute ladili? Vyskúšajte recepty na korenené pečivo !

Cukrovie s rumom v tvare nočnej oblohy.
Zdroj: twosisterslivinglife.com

Linecké pečivo s rumom a karamelovou náplňou

Linecké nemusí byť nutne len s marmeládou. My vám prinášame recept na pečivo z lineckého cesta, z rumu a karamelu.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g cukru kryštálu
  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g hladkej múky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 1 pohár rumu
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička škorice
  • štipka muškátu
  • štipka klinčeka
  • ½ lyžičky mletého zázvoru

Na náplň

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka

Postup

  • Najprv si pripravte náplň (kľudne niekoľko dní vopred). Neotvorenú plechovku kondenzovaného mlieka postavte do hrnca s vodou tak, aby bola celá ponorená.
  • Varte 3 hodiny a dávajte pozor, aby bola celú dobu ponorená vo vode.
  • Potom nechajte úplne schladiť. Uchovávajte v chladničke, kde vydrží 2 – 3 týždne.
  • Na prípravu cesta najskôr vyšľahajte zmäknuté maslo.
  • Pridajte cukor, vajcia a rum a ďalej šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
  • Múku, mleté ​​mandle a korenie dobre premiešajte v mise a potom postupne primiešajte do vyšľahanej zmesi.
  • Prepracujte v hladké cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
  • Na troške múky cesto vyvaľkajte v zhruba 3 mm hrubý plát a potom vykrajujte kolieska.
  • V polovici koliesok môžete vykrojiť do stredu ešte malý tvar – koliesko, srdiečko či hviezdičku.
  • Pečte na papieri na pečenie vyloženom plechu v predhriatej rúre na 150 ° C zhruba 12 minút.
  • Po vychladnutí zlepujte pripravenou karamelovou náplňou a poprášte práškovým cukrom.

Pokiaľ je na Vás karamelová náplň príliš sladká, môžete nahradiť klasickou ríbezľovou marmeládou. Spolu s korením obsiahnutým v ceste, bude výborne chutiť aj marhuľová marmeláda.

Krehké linecké pečivo so sladkou náplňou.
Zdroj: atsloanestable.com

Ako spoznať dobrý rum?

Je ťažké povedať aký je ten najlepší, pretože stále platí: „Sto ľudí sto chutí.“

Ohromnou výhodou pri rumoch je, že existuje skutočne rum pre každého; štýl, ktorý padne každému.

Dobrý rum nemusí byť ani drahý.

1. Je vyrobený z cukrovej trstiny.
Cukrová trstina (čo je druh trávy) najlepšie rastie v teplom tropickom podnebí, ako je Južná Amerika a Karibik.

2. Má niečo spoločné s whisky.
Sudy! Po procese fermentácie sa rum destiluje. Potom alkohol často zreje v sudoch po americkej whisky.

3. Je tam zapojených veľa ohňa.
Dobrý rum má široké spektrum chutí, od karamelu a vanilky až po dym a zeminu. Ako výrobcovia rumu dosahujú túto zložitosť? Ohňom. Stroje, ktoré sú v podstate obrie plameňomety, spaľujú vnútro dubových sudov a dodávajú rumu zrejúcemu vo vnútri správnu príchuť.

4. Biely rum a tmavý rum sú si viac podobné, ako si myslíte.
Potom, čo rum dozrieval podľa predstáv pálenice, časť stareného rumu sa prefiltruje cez drevené uhlie, aby sa odstránila časť farby a trochu dubovej chuti. To je to, čo označujeme ako biely rum, preferovaný rum pre miešané nápoje. Tmavý rum, jeho náprotivok, si zachováva viac zuhoľnatej chuti a funguje najlepšie čistý alebo s pohárom ľadu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.