Máte radi voňavé vianočné pečivo?
A čo tak rum snúbiaci sa so sladkou chuťou vanilky či kokosu?
Ak ste odpovedali áno, zaručene sa Vám budú hodiť naše recepty na vianočné rumové pečivo!
Vyskúšajte ich a uvidíte, že si rumové dobroty zamiluje aj Vaša rodina a známi!
Rumové guličky
Čo nesmie chýbať medzi vianočnými cukrovinkami? Guličky s rumom! Pochutnajte si na tejto vypečenej klasike.
Čo budeme potrebovať
- 375 g hladkej múky
- 250 g jemne mletých pekanových orechov
- 150 g masla
- 125 g práškového cukru
- 2 lyžice rumu (svetlý alebo tmavý podľa výberu)
- 1⁄2 lyžičky vanilky
- Múčkový cukor na obalenie
Postup
- V mise zmiešame múku, pekanové orechy, maslo, cukor, rum a vanilku.
- Pomúčenými rukami vyvaľkajte guličky.
- Rozložte na plech a dajte na 1 hodinu chladiť.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 12 až 15 minút do zlatohneda.
- Nechajte vychladnúť a pred podávaním poprášte cukrom.
Pokiaľ chcete vytvoriť detskú verziu guličiek, môžete namiesto rumu pridať vanilkový pudingový prášok rozpustený v troške mlieka.

Nepečené guličky s rumom z piškótov
Guličky s rumom a bez pečenia sa dajú pripraviť v najrôznejších obmenách. U nás nájdete recept s mäkkými piškótami.
Čo budeme potrebovať
- 250 g piškótov
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 3 lyžice rumu
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 125 g kakaového prášku
- 125 g kokosu
- štipka soli
- 190 g jemne nastrúhaného kokosu na obalenie
Postup
- Vložte sušienky do vrecka, uzavrite a rozdrvte valčekom. Prípadne rozdrvte v kuchynskom robote, kým sa nevytvoria jemné omrvinky.
- Do veľkej misy pridajte drvené sušienky, kokos, kakaový prášok, kondenzované mlieko, rum a vanilku.
- Ingrediencie dobre premiešajte.
- Odoberte polievkovú lyžicu zmesi a vyvaľkajte guľu, potom obaľte v kokose, kým nebude úplne zakrytá.
- Umiestnite na plech a opakujte aj so zvyškom zmesi.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.

Rumové perníčky
Našli ste novú pravú lásku. Nie, nepreháňame! Keď ochutnáte tieto perníčky s rumom, ucítite, že je to naozaj láska a prvé uhryznutie!
Čo budeme potrebovať
- 85 g masla
- 90 g hnedého cukru
- 100 g melasy
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 235 g hladkej múky
- 1 lyžica kakaového prášku
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- štipka mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Na glazúru
- 80 g práškového cukru
- 1/8 lyžičky mletej škorice
- 15 g masla, rozpusteného
- 1 lyžica tmavého rumu
- 1 lyžička teplej vody
Postup
- Vložte maslo, cukor a melasu do misy a šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ zmes nebude hladká.
- Pridajte vaječný žĺtok a pokračujte v šľahaní, kým sa úplne nespoja.
- Do misy preosejeme múku, kakaový prášok, jedlú sódu, zázvor, škoricu, klinčeky, soľ a korenie.
- Akonáhle sa zmes spojí, vyklopte cesto na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a jemne prehneťte.
- Cesto rozvaľkajte.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Z cesta pomocou formičiek vykrajujte perníčky.
- Perníčky preneste na vyložené plechy.
- Pečte 9–10 minút.
- Na glazúru preosejte cukrársky cukor a škoricu do malej misky.
- Pridajte rozpustené maslo, rum a vodu a lyžicou premiešajte do hladka – mala by mať konzistenciu tekutého medu.
- Perníčky vyberte z rúry, nechajte ich 5 minút vychladnúť, potom ich potrite polevou po celom povrchu a nechajte vychladnúť.
Pre detskú verziu, namiesto rumu v glazúre použite citrónovú šťavu.

Objavte podobné tipy
Rumové mesiačiky
Upečte si tento recept na jednoduché chrumkavé pečivo s rumom.
Čo budeme potrebovať
- 160 g zmäknutého masla
- 160 g cukru kryštálu
- kôra z 2 citrónov
- 4 vajcia
- 50 g mletých mandlí
- 150 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- štipka soli
- 140 ml rumu
- 250 g práškového cukru
- 25 g drvených pistácií
Postup
- Maslo, cukor kryštál, štipku soli a citrónovú kôru vyšľahajte ručným šľahačom do penovej konzistencie. Postupne pridávajte vajcia, mandle, múku a kakao a dobre premiešajte.
- Takto vzniknuté cesto nalejte na papierom na pečenie vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu zhruba 12 / 14 minút.
- Ešte horúcu placku polejte 70 ml rumu.
- Ku zvyšnému rumu po lyžiciach primiešavajte práškový cukor a kým nevznikne krásne hladká poleva.
- Polevu potom rovnomerne rozotrite na upečenú placku a posypte drvenými pistáciami.
- Okrúhlym vykrajovačom vykrajujte mesiačiky.
- Potom nechajte polevu v chlade stuhnúť.
Ak chcete vyskúšať ďalšie možnosti využitia alkoholu pri pečení, pozrite sa na recepty na opité vianočné pečivo !
Nielen rum či iný alkohol, ale aj korenie dokáže krásne prevoňať predvianočnú kuchyňu. Neviete ale, ako korenie pri príprave cukroviniek použiť, aby spolu chute ladili? Vyskúšajte recepty na korenené pečivo !

Linecké pečivo s rumom a karamelovou náplňou
Linecké nemusí byť nutne len s marmeládou. My vám prinášame recept na pečivo z lineckého cesta, z rumu a karamelu.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g zmäknutého masla
- 250 g cukru kryštálu
- 250 g mletých mandlí
- 250 g hladkej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 1 pohár rumu
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička škorice
- štipka muškátu
- štipka klinčeka
- ½ lyžičky mletého zázvoru
Na náplň
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
Postup
- Najprv si pripravte náplň (kľudne niekoľko dní vopred). Neotvorenú plechovku kondenzovaného mlieka postavte do hrnca s vodou tak, aby bola celá ponorená.
- Varte 3 hodiny a dávajte pozor, aby bola celú dobu ponorená vo vode.
- Potom nechajte úplne schladiť. Uchovávajte v chladničke, kde vydrží 2 – 3 týždne.
- Na prípravu cesta najskôr vyšľahajte zmäknuté maslo.
- Pridajte cukor, vajcia a rum a ďalej šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Múku, mleté mandle a korenie dobre premiešajte v mise a potom postupne primiešajte do vyšľahanej zmesi.
- Prepracujte v hladké cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
- Na troške múky cesto vyvaľkajte v zhruba 3 mm hrubý plát a potom vykrajujte kolieska.
- V polovici koliesok môžete vykrojiť do stredu ešte malý tvar – koliesko, srdiečko či hviezdičku.
- Pečte na papieri na pečenie vyloženom plechu v predhriatej rúre na 150 ° C zhruba 12 minút.
- Po vychladnutí zlepujte pripravenou karamelovou náplňou a poprášte práškovým cukrom.
Pokiaľ je na Vás karamelová náplň príliš sladká, môžete nahradiť klasickou ríbezľovou marmeládou. Spolu s korením obsiahnutým v ceste, bude výborne chutiť aj marhuľová marmeláda.

Ako spoznať dobrý rum?
Je ťažké povedať aký je ten najlepší, pretože stále platí: „Sto ľudí sto chutí.“
Ohromnou výhodou pri rumoch je, že existuje skutočne rum pre každého; štýl, ktorý padne každému.
Dobrý rum nemusí byť ani drahý.
1. Je vyrobený z cukrovej trstiny.
Cukrová trstina (čo je druh trávy) najlepšie rastie v teplom tropickom podnebí, ako je Južná Amerika a Karibik.
2. Má niečo spoločné s whisky.
Sudy! Po procese fermentácie sa rum destiluje. Potom alkohol často zreje v sudoch po americkej whisky.
3. Je tam zapojených veľa ohňa.
Dobrý rum má široké spektrum chutí, od karamelu a vanilky až po dym a zeminu. Ako výrobcovia rumu dosahujú túto zložitosť? Ohňom. Stroje, ktoré sú v podstate obrie plameňomety, spaľujú vnútro dubových sudov a dodávajú rumu zrejúcemu vo vnútri správnu príchuť.
4. Biely rum a tmavý rum sú si viac podobné, ako si myslíte.
Potom, čo rum dozrieval podľa predstáv pálenice, časť stareného rumu sa prefiltruje cez drevené uhlie, aby sa odstránila časť farby a trochu dubovej chuti. To je to, čo označujeme ako biely rum, preferovaný rum pre miešané nápoje. Tmavý rum, jeho náprotivok, si zachováva viac zuhoľnatej chuti a funguje najlepšie čistý alebo s pohárom ľadu.