Vynikajúce recepty na zapekané fazule v tých najlepších variantoch. Vyskúšajte ich všetky!

Ako pripraviť fazuľu, aby chutili celej rodine?

Ako dodať do jedálnička viac vlákniny a bielkovín?

Riešením môžu byť naše recepty na zapečené fazule!

Vyskúšajte naše varianty s vajcami, mäsom či zeleninou.

Zapekané fazuľa s vajcom a syrom

Pripravte si raňajky z vajec zase trochu inak! Tento recept je skvelý ako rýchle raňajky, skvele zasýti a navyše si pochutnáte.

INGREDIENCIA

  • 1/4 šálky konzervovaných fazule podľa výberu
  • 2 – 3 lyžice salsy alebo paradajkovej omáčky
  • 1/4 šálky syra podľa výberu, nastrúhaného
  • 1 vajce
  • soľ a korenie na dochutenie
  • čerstvé alebo sušené bylinky podľa výberu (voliteľne na ozdobenie)

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Do ramekinu ľahko potretého maslom alebo olejom navrstvite ingrediencie v poradí podľa zoznamu vyššie.
  • Pridajte soľ, korenie alebo iné korenie či bylinky podľa chuti.
  • Ramekíny položte na plech a pečte 10-15 minút, kým nie sú hotové.
  • Dobrú chuť!
Zapečený ramekin s vajcami, fazuľami a syrom, ozdobený čerstvou bazalkou.
www.shewearsmanyhats.com

Vyskúšajte aj našich 5 najlepších receptov na zapekané vajíčka nielen na raňajky. Sú rýchle, výdatné, jednoduché a navyše chuťovo úplne luxusné.

Pečené kuracie prsia s bielymi fazuľami a šampiňónmi

Vynikajúci a jednoduchý recept, ktorý vám počas náročného pracovného týždňa príde vhod. Pečené šampiňóny, slaninka, biela fazuľa a kuracie mäso s čerstvými bylinkami prevonia vašu kuchyňu a celá rodina sa bude olizovať!

INGREDIENCIA

  • 125 g prerastené slaniny, nakrájané
  • 6 šalotiek, rozpolených
  • 3 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • ¾ lyžice lístkov čerstvého tymiánu
  • 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • ¾ lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 200 ml bieleho vína
  • 300 g nakrájaných šampiňónov
  • 1 konzerva bielych fazule
  • 4 kuracie prsia bez kože a kostí, každý prsník nakrájajte na dve časti

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Do zapekacej misy dajte nakrájanú slaninu, rozpolenú šalotku, prelisovaný cesnak, tymian a rozmarín.
  • Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
  • Vložte do rúry na 20 minút (v polovici premiešajte).
  • Vyberte z rúry a premiešajte.
  • V tomto okamihu mala byť slanina trochu chrumkavá a šalotka začne mäknúť.
  • Pridajte nakrájané šampiňóny, bielu fazuľu a víno, premiešajte a vráťte na 10 minút do rúry.
  • Vyberte z rúry, pridajte kuracie prsia a premiešajte.
  • Vložte späť do rúry a pečte 20 – 30 minút, kým nie je kura prepečené, v polovici premiešajte.
  • Užite si to!
Pečené šampiňóny, slaninka, biela fazuľa a kuracie mäso s čerstvými bylinkami v zapekacej mise.
www.pointedkitchen.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Zapečená fazuľa s klobásou

Sýty a hrejivý recept, ktorý je jednoduchý na prípravu a navyše božsky chutí! Kombinácia fazule a klobás sa jednoducho neomrzí.

INGREDIENCIA

  • 600 g zrelých cherry paradajok rôznej farby
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g focaccie
  • 660 g konzervovaných bielych fazule
  • 12 klobások chipolata
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica červeného vínneho octu

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 180ºC.
  • Cherry paradajky rozpolte, cesnak olúpte a nakrájajte najemno a focacciu natrhajte na kúsky veľkosti sústa.
  • Všetko vložte do pekáča s rozmermi 30 x 35 cm, pridajte fazuľu a šťavu z nich, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a červeného vínneho octu, pridajte kvapku vody a všetko premiešajte.
  • Každú chipolatu rozpolte a potom ich náhodne rozmiestnite po zmesi a ľahko ich zatlačte do fazule a paradajok.
  • Pečte 45 minút, alebo kým všetko nezozlátne.
Zapekané biele fazuľa s klobásou v zapekacej mise.
www.jamieoliver.com

Zapekaná fazuľa s kukuricou a cuketou

Tak toto je úplná delikatesa! Môžete použiť fazuľu z konzervy, ale ešte lepšie dusené fazule, ktoré zredukujete v ich vlastnom aromatickom vývare.

INGREDIENCIA

Na fazule:

  • 3 šálky varených čiernych fazule, s tekutinou
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 1 chipotle v adobo omáčke, bez semienok a nasekaná (voliteľne)
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička chilli (alebo viac podľa chuti)

Na cuketu:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky nasekanej cibule
  • soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 700 g cukety, nakrájané na plátky hrubé asi 0,5 cm
  • ½ až 1 lyžička oregana

Na kukurici:

  • 2 šálky kukuričných zŕn (čerstvých alebo mrazených)
  • 1 a ¼ šálky mlieka
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • ¼ hrnčeka kukuričnej múky alebo polenty
  • soľ podľa chuti
  • ½ šálky strúhaného syra pecorino
  • ¼ šálky rozdrobené fety
  • 1 lyžica masla alebo extra panenského olivového oleja

POSTUP

  • Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Dvojlitrovú zapekaciu misu vymažte olejom alebo maslom.
  • Na veľké, ťažké nepriľnavé panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni a pridajte rascu a chilli.
  • Restujte za stáleho miešania asi minútu, kým korenie nezačne prskať.
  • Pridajte fazuľu a prípadne chipotle.
  • Fazuľu restujte (aj s tekutinou) za stáleho miešania a roztlačovania zadnou stranou lyžice, kým nezhustnú a na dne panvice nevytvoria tenkú kôrku.
  • Tú premiešajte a vmiešajte do fazule.
  • Varte, kým fazuľa nie sú husté, ale nie príliš suché, asi 10 minút.
  • Fazuľu ochutnajte a prípadne dosoľte.
  • Rozprestrite v rovnomernej vrstve do zapekacej misy.
  • Vyčistite a osušte panvicu.
  • Zahrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej.
  • Pridajte cibuľu a restujte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
  • Pridajte štipku soli a cesnak a restujte za stáleho miešania, kým sa cesnak nerozvonia, asi 30 sekúnd.
  • Nakoniec pridajte cuketu, oregano, soľ a korenie a mierne zvýšte teplotu.
  • Varte za častého miešania, pokiaľ nebude cuketa mäkká, 5 až 10 minút.
  • Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  • Rozložte v rovnomernej vrstve na fazuľu.
  • V hrnci zmiešajte kukuricu a mlieko a priveďte do varu.
  • Varte 5 minút, kým kukurica nezmäkne.
  • Vmiešajte kukuričnú múku a chilli, pridajte soľ podľa chuti a ďalej varte, kým zmes nezhustne, 3 až 5 minút.
  • Vmiešajte nastrúhaný syr pecorino.
  • Zložte z ohňa a rozprestrite v rovnomernej vrstve na cuketu.
  • Vrch posypte rozdrobenou fetou.
  • Potrite maslom alebo pokvapkajte olejom.
  • Vložte do rúry a pečte 25 minút, kým syr ľahko nezhnedne.
  • Podávajte horúce alebo teplé.
Fazuľa pečená s cuketou a kukuricou v zapekacej mise.
www.cooking.nytimes.com

Z fazule sa dá pripraviť množstvo rôznych dobrôt. Vyskúšajte tentoraz naše recepty na fazuľový guláš 7x inak! Máme pre vás variantu pre vegánov, mexickú, ale aj poriadne výdatnú s klobásou či údeným kolenom.

Mexická pečená fazuľa so zeleninou

Táto mexická pochúťka z fazule, zemiakov, papriky, paradajok, cukety a žamipónov je úžasne výdatná a je skvelou večerou, ktorú zvládnete hravo pripraviť aj o všednom dni.

INGREDIENCIA

  • 3 veľké zemiaky, nakrájané na kúsky
  • 2 lyžice oleja
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kúsky
  • 8 stredných šampiňónov, nakrájaných na štvrtky
  • 1 stredná cuketa, nakrájaná na kúsky
  • 400 g konzervovaných fazule, scedených
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička chilli prášku
  • soľ
  • čierne korenie
  • 75 g syra čedar, strúhaného
  • čerstvý koriander, na podávanie (voliteľne)

POSTUP

  • Nakrájané zemiaky premiešajte s trochou oleja a rozložte ich do veľkého pekáča.
  • Pečte pri 190 ° C, po dobu asi 45 minút, v polovici premiešajte, alebo kým nie sú takmer uvarené a nezačnú chrumkať.
  • Do misky pridajte všetku zeleninu spolu s fazuľami, paradajkami v konzerve a korením.
  • Bohato okoreňte a premiešajte.
  • Vráťte do rúry na ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne a paradajky nevytvoria bohatú omáčku.
  • Posypte strúhaným syrom a pečte ďalších 15 minút, kým sa syr nerozpustí.
  • Podávajte podľa potreby ozdobené čerstvým koriandrom.
Zapekané fazuľa so zeleninou na tanieri, ozdobené koriandrom.
www.easycheesyvegetarian.com

Ako správne uvariť fazuľu?

  1. Fazuľu namočíme na niekoľko hodín do studenej vody, aby zmäkol ich tvrdý obal.
  2. Najčastejšie odmáčame cez noc.
  3. Všetky strukoviny na zapekanie musíme vopred uvariť.
  4. Tu je relatívna hlavná nevýhoda strukovín, pretože ich varenie trvá pomerne dlhú dobu.
  5. Fazuľu varíme vždy v nadbytku vody, to znamená, že sú nielen úplne zatopené, ale voda ich musí o niekoľko cm presahovať.
  6. Počas varu ich nemiešame, najviac s hrncom trochu zatrasieme.
  7. Tiež ich pred varením alebo počas varu nesolíme, to urobíme až pri spracovávaní zmäknutých a uvarených strukovín.

Pripravili sme si pre vás obsiahly článok o fazuľach . Prekvapí vás svojimi zdravotnými benefitmi aj možnosťami využitia v kuchyni. Viete, aké druhy fazule existujú? Či ako sa skladujú?
To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.