Ako pripraviť fazuľu, aby chutili celej rodine?
Ako dodať do jedálnička viac vlákniny a bielkovín?
Riešením môžu byť naše recepty na zapečené fazule!
Vyskúšajte naše varianty s vajcami, mäsom či zeleninou.
Zapekané fazuľa s vajcom a syrom
Pripravte si raňajky z vajec zase trochu inak! Tento recept je skvelý ako rýchle raňajky, skvele zasýti a navyše si pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 1/4 šálky konzervovaných fazule podľa výberu
- 2 – 3 lyžice salsy alebo paradajkovej omáčky
- 1/4 šálky syra podľa výberu, nastrúhaného
- 1 vajce
- soľ a korenie na dochutenie
- čerstvé alebo sušené bylinky podľa výberu (voliteľne na ozdobenie)
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Do ramekinu ľahko potretého maslom alebo olejom navrstvite ingrediencie v poradí podľa zoznamu vyššie.
- Pridajte soľ, korenie alebo iné korenie či bylinky podľa chuti.
- Ramekíny položte na plech a pečte 10-15 minút, kým nie sú hotové.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj našich 5 najlepších receptov na zapekané vajíčka nielen na raňajky. Sú rýchle, výdatné, jednoduché a navyše chuťovo úplne luxusné.
Pečené kuracie prsia s bielymi fazuľami a šampiňónmi
Vynikajúci a jednoduchý recept, ktorý vám počas náročného pracovného týždňa príde vhod. Pečené šampiňóny, slaninka, biela fazuľa a kuracie mäso s čerstvými bylinkami prevonia vašu kuchyňu a celá rodina sa bude olizovať!
INGREDIENCIA
- 125 g prerastené slaniny, nakrájané
- 6 šalotiek, rozpolených
- 3 rozdrvené strúčiky cesnaku
- ¾ lyžice lístkov čerstvého tymiánu
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- ¾ lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 ml bieleho vína
- 300 g nakrájaných šampiňónov
- 1 konzerva bielych fazule
- 4 kuracie prsia bez kože a kostí, každý prsník nakrájajte na dve časti
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Do zapekacej misy dajte nakrájanú slaninu, rozpolenú šalotku, prelisovaný cesnak, tymian a rozmarín.
- Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Vložte do rúry na 20 minút (v polovici premiešajte).
- Vyberte z rúry a premiešajte.
- V tomto okamihu mala byť slanina trochu chrumkavá a šalotka začne mäknúť.
- Pridajte nakrájané šampiňóny, bielu fazuľu a víno, premiešajte a vráťte na 10 minút do rúry.
- Vyberte z rúry, pridajte kuracie prsia a premiešajte.
- Vložte späť do rúry a pečte 20 – 30 minút, kým nie je kura prepečené, v polovici premiešajte.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Zapečená fazuľa s klobásou
Sýty a hrejivý recept, ktorý je jednoduchý na prípravu a navyše božsky chutí! Kombinácia fazule a klobás sa jednoducho neomrzí.
INGREDIENCIA
- 600 g zrelých cherry paradajok rôznej farby
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g focaccie
- 660 g konzervovaných bielych fazule
- 12 klobások chipolata
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180ºC.
- Cherry paradajky rozpolte, cesnak olúpte a nakrájajte najemno a focacciu natrhajte na kúsky veľkosti sústa.
- Všetko vložte do pekáča s rozmermi 30 x 35 cm, pridajte fazuľu a šťavu z nich, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a červeného vínneho octu, pridajte kvapku vody a všetko premiešajte.
- Každú chipolatu rozpolte a potom ich náhodne rozmiestnite po zmesi a ľahko ich zatlačte do fazule a paradajok.
- Pečte 45 minút, alebo kým všetko nezozlátne.

Objavte podobné tipy
Zapekaná fazuľa s kukuricou a cuketou
Tak toto je úplná delikatesa! Môžete použiť fazuľu z konzervy, ale ešte lepšie dusené fazule, ktoré zredukujete v ich vlastnom aromatickom vývare.
INGREDIENCIA
Na fazule:
- 3 šálky varených čiernych fazule, s tekutinou
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 1 chipotle v adobo omáčke, bez semienok a nasekaná (voliteľne)
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička chilli (alebo viac podľa chuti)
Na cuketu:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ šálky nasekanej cibule
- soľ podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 700 g cukety, nakrájané na plátky hrubé asi 0,5 cm
- ½ až 1 lyžička oregana
Na kukurici:
- 2 šálky kukuričných zŕn (čerstvých alebo mrazených)
- 1 a ¼ šálky mlieka
- 1 nasekaná chilli paprička
- ¼ hrnčeka kukuričnej múky alebo polenty
- soľ podľa chuti
- ½ šálky strúhaného syra pecorino
- ¼ šálky rozdrobené fety
- 1 lyžica masla alebo extra panenského olivového oleja
POSTUP
- Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Dvojlitrovú zapekaciu misu vymažte olejom alebo maslom.
- Na veľké, ťažké nepriľnavé panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni a pridajte rascu a chilli.
- Restujte za stáleho miešania asi minútu, kým korenie nezačne prskať.
- Pridajte fazuľu a prípadne chipotle.
- Fazuľu restujte (aj s tekutinou) za stáleho miešania a roztlačenia zadnou stranou lyžice, kým nezhustnú a na dne panvice nevytvoria tenkú kôrku.
- Tú premiešajte a vmiešajte do fazule.
- Varte, kým fazuľa nie sú husté, ale nie príliš suché, asi 10 minút.
- Fazuľu ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Rozprestrite v rovnomernej vrstve do zapekacej misy.
- Vyčistite a osušte panvicu.
- Zahrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej.
- Pridajte cibuľu a restujte, kým nezmäkne, asi 5 minút.
- Pridajte štipku soli a cesnak a restujte za stáleho miešania, kým sa cesnak nerozvonia, asi 30 sekúnd.
- Nakoniec pridajte cuketu, oregano, soľ a korenie a mierne zvýšte teplotu.
- Varte za častého miešania, pokiaľ nebude cuketa mäkká, 5 až 10 minút.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Rozložte v rovnomernej vrstve na fazuľu.
- V hrnci zmiešajte kukuricu a mlieko a priveďte do varu.
- Varte 5 minút, kým kukurica nezmäkne.
- Vmiešajte kukuričnú múku a chilli, pridajte soľ podľa chuti a ďalej varte, kým zmes nezhustne, 3 až 5 minút.
- Vmiešajte nastrúhaný syr pecorino.
- Zložte z ohňa a rozprestrite v rovnomernej vrstve na cuketu.
- Vrch posypte rozdrobenou fetou.
- Potrite maslom alebo pokvapkajte olejom.
- Vložte do rúry a pečte 25 minút, kým syr ľahko nezhnedne.
- Podávajte horúce alebo teplé.

Z fazule sa dá pripraviť množstvo rôznych dobrôt. Vyskúšajte tentoraz naše recepty na fazuľový guláš 7x inak! Máme pre vás variantu pre vegánov, mexickú, ale aj poriadne výdatnú s klobásou či údeným kolenom.
Mexická pečená fazuľa so zeleninou
Táto mexická pochúťka z fazule, zemiakov, papriky, paradajok, cukety a žamipónov je úžasne výdatná a je skvelou večerou, ktorú zvládnete hravo pripraviť aj o všednom dni.
INGREDIENCIA
- 3 veľké zemiaky, nakrájané na kúsky
- 2 lyžice oleja
- 1 červená paprika, nakrájaná na kúsky
- 8 stredných šampiňónov, nakrájaných na štvrtky
- 1 stredná cuketa, nakrájaná na kúsky
- 400 g konzervovaných fazule, scedených
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 2 lyžičky údené papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička chilli prášku
- soľ
- čierne korenie
- 75 g syra čedar, strúhaného
- čerstvý koriander, na podávanie (voliteľne)
POSTUP
- Nakrájané zemiaky premiešajte s trochou oleja a rozložte ich do veľkého pekáča.
- Pečte pri 190 ° C, po dobu asi 45 minút, v polovici premiešajte, alebo kým nie sú takmer uvarené a nezačnú chrumkať.
- Do misky pridajte všetku zeleninu spolu s fazuľami, paradajkami v konzerve a korením.
- Bohato okoreňte a premiešajte.
- Vráťte do rúry na ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne a paradajky nevytvoria bohatú omáčku.
- Posypte strúhaným syrom a pečte ďalších 15 minút, kým sa syr nerozpustí.
- Podávajte podľa potreby ozdobené čerstvým koriandrom.

Ako správne uvariť fazuľu?
- Fazuľu namočíme na niekoľko hodín do studenej vody, aby zmäkol ich tvrdý obal.
- Najčastejšie odmáčame cez noc.
- Všetky strukoviny na zapekanie musíme vopred uvariť.
- Tu je relatívna hlavná nevýhoda strukovín, pretože ich varenie trvá pomerne dlhú dobu.
- Fazuľu varíme vždy v nadbytku vody, to znamená, že sú nielen úplne zatopené, ale voda ich musí o niekoľko cm presahovať.
- Počas varu ich nemiešame, najviac s hrncom trochu zatrasieme.
- Tiež ich pred varením alebo počas varu nesolíme, to urobíme až pri spracovávaní zmäknutých a uvarených strukovín.
Pripravili sme si pre vás obsiahly článok o fazuľach . Prekvapí vás svojimi zdravotnými benefitmi aj možnosťami využitia v kuchyni. Viete, aké druhy fazule existujú? Či ako sa skladujú?
To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!