Čas je v dnešnej dobe cennou komoditou, preto ho nestrácajte zbytočne a pripravte si s nami tieto bezchybné recepty na nepečené guličky!
Celé recepty vám nezaberú viac ako 30 minút a dajú sa uskladniť až na jeden týždeň, preto môžete maškrtiť, kedykoľvek sa vám zachce.
Tieto dobroty sú ideálne aj ako malá desiata pre vašu ratolesť.
Poďte s nami tvoriť!
Nepečené kokosové guličky
Guličky vyrobené zo sušeného kokosu, kondenzovaného mlieka a masla, sladká pochúťka nielen pre vašu drahú polovičku, ale aj pre priateľov a rodinu. Je to rýchly recept inšpirovaný tyčinkou margot, ktorý si môžete upraviť podľa svojich predstáv, a máte dokonalý dezert, ktorý si získa srdce každého, kto ho ochutná.
Čo budeme potrebovať
- 200 g sušeného kokosu
- 200 g kondenzovaného mlieka
- 50 g zmäknutého masla
- 180 g horkej čokolády
Postup
- Do veľkej misy pridáme sušený kokos, zmäknuté maslo a kondenzované mlieko
- Stierkou všetko zmiešame do lepivej zmesi
- Zo zmesi tvarujeme guličky
- Vyjde ich približne 16, ale môže ich byť viac či menej podľa toho, aké sú guličky veľké
- Ak ich zdobíme iba sušeným kokosom, obalíme každú guličku kokosom a pred podávaním ich dáme na aspoň 30 minút do chladničky
- Ak ich chceme obaľovať v čokoláde, nalámeme čokoládu na kúsky a pridajte ich do misy nad vodný kúpeľ
- Keď je čokoláda rozpustená, vkladáme guličky do čokolády a dobre ich obalíme
- Potom ich vidličkou z čokolády vyberieme a preložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie
- Ak ich chceme obaliť ešte kokosom, posypeme ich trochou strúhaného kokosu, než čokoláda stuhne
- Dáme do chladničky, kým nechceme podávať
Vynechajte obaľovanie guličiek v horkej čokoláde a jediným krokom pred vami ležia nepečené guličky Raffaelo!

Guľôčky s rumom a piškótami
Lahodné rumové guličky sú jedny z najjednoduchších a najlepších pochúťok, ktoré môžete na obdobie sviatkov vyrobiť. Kvalitný alkohol, vanilkové piškóty a orechy dávajú týmto guličkám, to čo majú mať chuť, ktorá sa nedá prekonať.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice kakaového prášku
- 250 g práškového cukru
- 60 ml rumu
- 2 lyžice kukuričného sirupu
- 150 g drvených vanilkových piškótov
- 250 g nasekaných pekanových orechov (alebo vlašských orechov)
- 2 lyžice práškového cukru (na váľanie guličiek)
Postup
- V mise zmiešame kakao a práškový cukor
- Pridáme rum a kukuričný sirup
- Ingrediencie miešame, aby sa dôkladne spojili
- Vmiešame vanilkové piškóty a nasekané orechy
- Zo zmesi vytvarujeme guličky a každú guľôčku obalíme v práškovom cukre
Milujete rovnako ako ja arómu a chuť kvalitného rumu v sladkých dobrotách? Ak áno, neváhajte sa inšpirovať ďalšími receptami na opité vianočné cukrovinky , ktoré taktiež obsahuje alkohol.

Medovníkové guličky
Tieto zdravé guličky s arašidovým maslom sú jednoduchou desiatou s vysokým obsahom bielkovín, ktorá je bez lepku a prirodzene sladená medom. Skvelá desiata pre deti, ale aj pre dospelých.
Čo budeme potrebovať
- 90 g prírodného arašidového masla
- 60 g medu
- 90 ml odtučneného sušeného mlieka
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Zmiešame med, arašidové maslo a vanilkový extrakt
- Pridáme sušené mlieko a soľ
- Zmes miešame, kým sa nespoja
- Vyvaľkáme guličky o veľkosti asi 1 polievkovej lyžice
- Medové guličky uchovávame v chladničke, kým ich nebudeme podávať

Objavte podobné tipy
Čokoládové nepečené guličky
Jednoduché krémové guličky z posýpkového cesta s čokoládou, sú skvelou pochúťkou bez pečenia.
Čo budeme potrebovať
- 300 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 125 g rozpusteného masla
- 6 lyžíc trstinového cukru
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 150 g mini čokoládových lupienkov (alebo nasekanej čokolády)
- 60 ml mlieka
- 200 g horkej rozpustenej čokolády
Postup
- V stredne veľkej mise preosejeme hnedý cukor, cukor, múku a kukuričný škrob
- Vmiešame rozpustené maslo a vanilkový extrakt, kým sa nezačnú ingrediencie spájať a cesto bude pripomínať hrubú posýpku
- Vmiešame mini čokoládové lupienky
- Miešame, kým sa cesto trochu nespojí, ale stále bude drobivé
- Začneme postupne po lyžiciach pridávať mlieko, kým sa s cestom lepšie nepracuje a nezískame požadovanú konzistenciu
- Naberieme vrchovatú polievkovú lyžicu a vytvarujeme guľôčku, ktorú položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Plech vložíme približne na 10 minút do chladničky, aby guličky vychladli a stuhli
- Zatiaľ čo cesto tuhne, rozpustíme čokoládu na vodnom kúpeli
- Alebo ju rozpustíme v mikrovlnnej rúre, zahrievame ju v 30 sekundových intervaloch za častého premiešavania, kým sa čokoláda úplne nerozpustí
- Nepečené guličky čokoládou pokvapkáme alebo ich celé v čokoláde obalíme, navrch môžeme nasypať farebné zdobenie
- Potom guličky uložíme do chladničky a necháme ich tam, kým ich nebudeme podávať
- Ak chceme čokoládové guličky skladovať, umiestnime ich do vzduchotesnej nádoby a do chladničky, kde ich skladujeme po dobu až 5 dní

Orechové guličky
Najjednoduchšie nepečené proteínové guličky na svete zo štyroch rôznych druhov orechov, dajú vzniknúť štyrom rôznym príchutiam – čokoládovo arašidové pokušenie, pochutina z tahini pasty, guličky so škoricou a hrozienkami a mandľová radosť. Urobte si 10 minút času na výrobu týchto dobrôt a maškrtte zdravo celý deň!
Čo budeme potrebovať
Na arašidové guličky
- 400 g ovsených vločiek
- 250 g prírodného arašidového masla
- 60 g medu (alebo javorového sirupu)
- 50-60 g čokoládového proteínového prášku (alebo kakaa)
- 2 lyžice čokoládových lupienkov
Na mandľové guličky
- 400 g ovsených vločiek
- 250 g prírodného mandľového masla
- 60 ml medu (alebo javorového sirupu)
- 50-60 g čokoládového proteínového prášku (alebo kakaa)
- 2 lyžice nesladeného strúhaného kokosu
- 75 g mletých mandlí
Na kešu guličky
- 400 g ovsených vločiek
- 250 g kešu masla
- 60 ml medu (alebo javorového sirupu)
- 50-60 gramov vanilkového proteínového prášku
- 2 lyžice hrozienok
- ¼ lyžičky škorice
- 75 g trstinového cukru
Na sezamové guličky
- 400 g ovsených vločiek
- 200 g tahini
- 60 ml medu (alebo javorového sirupu)
- 50-60 gramov vanilkového proteínového prášku
- 2 lyžice mini čokoládových lupienkov
- 75 g kakaa
Postup
- Na arašidové nepečené guličky vložíme vločky, arašidové maslo, med, proteínový prášok a čokoládové lupienky do veľkej misy
- Ingrediencie miešame, aby sa spojili
- Z počiatku sa nám cesto môže zdať príliš husté a bude potrebné trochu sily, ale pri dlhšom miešaní sa spojí
- Akonáhle sa ingrediencie spoja, použijeme malú naberačku na cesto na naberanie a tvarujeme ho do guličiek
- Uchovávajte v zakrytej nádobe v chladničke alebo mrazničke
- Na mandľové guličky dáme do veľkej misy vločky, mandľové maslo, med, proteínový prášok a strúhaný kokos
- Všetko spolu zmiešame, aby sa prísady spojili
- Cesto bude hutné, ale dlhším spracovaním sa ingrediencie premiešajú
- Potom z cesta tvarujeme guličky
- Tie následne obalíme v mletých mandliach a dáme ich do
- Na nepečené kešu guličky dáme do veľkej misy vločky, kešu maslo, med, proteínový prášok, hrozienka a škoricu
- Všetko spoločne zmiešame a následne z cesta tvarujeme guličky
- Guľôčky následne obalíme v trstinovom cukre a uchovávame v chlade
- Na guličky zo sezamu dáme do veľkej misy vločky, tahini, med, proteínový prášok a čokoládové lupienky
- Všetko premiešame az cesta vytvarujeme guličky
- Vytvarované guličky obalíme v kakau a uchovávame v chlade

Nepečené guličky z datlí
Jednoduchý recept na guličky, ktoré sú plné energie, ktoré mu dodávajú základné ingrediencie ako je arašidové maslo, sladené datle, mleté ovsené vločky, horká čokoláda a chia semienka! Guličky sú plné vlákniny, bielkovín a zdravých tukov.
Čo budeme potrebovať
- 220 g datlí (vykôstkovaných – ak sú suché, namočíme ich na 10 minút do teplej vody, potom dobre scedíme)
- 50 g čisto prírodného soleného arašidového (alebo mandľového masla)
- 30 g horkej čokolády (nahrubo nasekané)
- 15 g chia semienok (alebo ľanových či konopných semienok)
- 60 g ovsených vločiek
Postup
- Vykôstkované datle rozdrvíme v kuchynskom robote alebo mixéri, kým nie sú namixované na malé kúsky
- Pridáme ovsené vločky, čokoládu, chia semienka a arašidové maslo a mixujme, kým sa ingrediencie nespoja
- Chceme, aby v ceste zostali malé nespracované kúsky, aby cesto nebolo príliš hladké
- Cesto opatrne tvarujeme do guličiek
- Cesto by malo vystačiť na 14-15 guličiek
- Datlové guličky vložíme na 15 minút do chladničky, aby stuhli
- Vo vzduchotesnom sáčku alebo nádobe vydržia čerstvé až týždeň
Nenechajte si ujsť ďalšie skvelé fitness cukroví s datľami , ktoré sme pre vás s láskou pripravili!

História vianočných cukroviniek
Je to najúžasnejšie obdobie roka, kedy kuchári a kuchárky po celom svete, doslova lietajú po svojich kuchynských kráľovstvách a pečú veľa vianočných cukroviniek.
Či už dávate prednosť perníčkom, chrumkavým sušienkom alebo krehkým rožkom, je pravdepodobné, že sa vaše vianočné sviatky nezaobídu bez nejakého čerstvo upečeného pečiva.
Rovnako ako mnoho vianočných tradícií, pôvod tohto lahodného zvyku vznikol v dávnych dobách. A prapôvod týchto osláv leží v oslavách zimného slnovratu .
Festivaly zimného slnovratu sa konajú po celé stáročia po celom svete. Od Nórska po západnú Afriku, od Írska po Indiu sa zhromaždili skupiny ľudí, aby oslávili striedanie ročných období .
Oslavy sa točili okolo jedla. Slnovrat znamenal príchod prvého mrazu , takže zvieratá museli byť zabité a uchované k jedlu cez zimu. Nápoje ako pivo a víno, ktoré boli uvarené na jar, boli konečne pripravené na pitie.
V stredoveku sa vianočné sviatky odchýlili od klasických rituálov zimného slnovratu, ale hodovanie zostalo. Došlo však k veľkým zmenám v oblasti pečenia.
Korenie ako muškátový oriešok, škorica a čierne korenie sa začalo hojne používať v pečení a sušené exotické ovocie ako citrón, marhule a datle priniesli do dezertov niečo nové. Tieto ingrediencie, spolu s prísadami, ako je cukor, masť a maslo , boli používané iba pri najdôležitejších sviatkoch, čo platilo aj pre Vianoce.
Cukrovie vzniká práve v tejto dobe, keď sa začalo zdieľať medzi susedmi ako malé darčeky a poďakovanie.
Ak by sme chceli upiecť tradičné pečivo, siahneme po korení ako je škorica, muškátový oriešok a zázvor, a to sú presne rovnaké korenia, aké sa používali v stredovekých kuchyniach pred dávnymi vekmi.
Najmä perník je také klasické vianočné stredoveké pečivo. Zázvor, škorica, muškátový oriešok a badián sa spoja a vytvoria pikantnú štipľavú chuť, rovnako ako vtedy.
Ak ste práve dostali chuť na klasické pečivo, inšpirujte sa našimireceptami na tradičné perníčky a ochutnajte trochu zo stredoveku.