Recept na domácu Krtkov tortu v piatich variantoch. Obľúbený na narodeniny, ale aj len tak

Torta krtko patrí medzi najobľúbenejšie torty na detských oslavách. Nepohrdnú ním však ani dospelí a len sa po ňom zaprášia.

Tento dezert si môžete urobiť z domácich surovín bez toho, aby ste potrebovali kupované polotovary. A je to naozaj ľahké.

Poďme si ukázať recepty na domácu krtkovú tortu, ktoré zvládne naozaj každý.

Krtkovo klasická narodeninová torta

Pokiaľ si deti rozkázali na oslavu narodenín práve túto tortu, alebo ich chcete touto dobrotou prekvapiť, klasický recept je tou správnou voľbou. Vždy je lepšie nechať tortu aspoň 3 hodiny vychladiť v chladničke.

Ingrediencie na korpus

  • 100g masla izbovej teploty
  • 140g práškového cukru
  • 150g hladkej múky
  • 30g kakaa (najlepšie holandského typu)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 75 ml mlieka

Ingrediencie na náplň

  • 3 banány, pozdĺžne rozpolené
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Nastrúhaná mliečna čokoláda (podľa chuti – stačí 3/4 tabuľky)

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Pripravte si tortovú formu, ktorú na dne vyložíte papierom na pečenie a po stranách vymažte maslom.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na korpus a vyšľahajte ich elektrickým mixérom do hladka – asi 5 minút.
  • Nalejte cesto do formy a rovnomerne rozložte.
  • Pečieme asi 30 minút a potom nechajte úplne vychladnúť.
  • Teraz jemne odstráňte stred torty a ponechajte asi jeden palec okraja a časť dna. Vydlabanú časť korpusu si dajte bokom.
  • Pozdĺžne rozrezané banány položte do vydlabanej torty.
  • Smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový extrakt zmiešajte v mise a vyšľahajte do tuha. Pridáte nasekanú čokoládu.
  • Náplň rovnomerne rozložte na banány a vytvorte kopček.
  • Potom posypete vydlabaným drobkovým cestom, čím docielite, že torta bude vyzerať ako krtinec.
  • Dajte na 3 hodiny vychladiť a potom servírujte.
Narodeninový krtkov múčnik so šľahačkou vo vnútri
Zdroj: dirnrlkitchen.com

Črepníková krtková torta na plech

Jednoduchý recept na plech určite zvládne každý. Je črepníkový, takže hotový do chvíľky.

Ingrediencie na korpus

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček rastlinného oleja
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 3 lyžice kakaa (najlepšie holandského typu)
  • Štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 1 vanička plnotučného tvarohu (250g)
  • 400g kyslej smotany
  • 300ml mlieka
  • 1 vrecko vanilkového pudingu
  • 250ml smotany na šľahanie (30%)
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 100g mliečnej či horkej čokolády (podľa chuti, nasekané)
  • 5-7 banánov (podľa chuti)

Postup

  • V mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a kakaom.
  • V ďalšej mise zmiešajte žĺtky, cukor, olej a rozšľahajte dohladka. Potom pridajte pripravenú sypkú múkovú zmes a premiešajte.
  • Potom do zmesi vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov a štipky soli.
  • Vymažte a vysypte plech a do neho rovnomerne rozotrite cesto.
  • Dajte piecť na 180 ° C asi na 25 minút a potom nechajte úplne vychladnúť.
  • Uvarte puding z mlieka, 4 lyžíc cukru a nechajte taktiež úplne vychladnúť.
  • Utrite dohladka tvaroh s vanilkovým cukrom a kyslou smotanou. Vychladnutý puding po častiach vmiešajte.
  • Smotanu ušľahajte do tuha, zmiešajte s nasekanou čokoládou a potom vmiešajte do pudingovej zmesi. (podľa chuti doslaďte)
  • Až korpus vychladne, vydlabte doň asi 1cm priehlbinu, pričom nechajte zhruba centimetrový okraj.
  • Na vydlabaný korpus naskladajte pozdĺžne rozpolené banány. Medzery medzi banánmi vyplňte krémom a zvyšný krém navrstvíte rovnomerne po korpuse na banány.
  • Časť korpusu, ktorú ste vydlabali si rozdrobte na jemné omrvinky a posypete ním celú tortu. Múčnik dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny, najlepšie však cez noc.
  • Vychladnutú tortu servírujte.
Tvarohový koláč krtinec pečený na plechu
Zdroj: kuechengoetter.de

Zdravá vegánska torta krtko s malinami

Pokiaľ na túto tortu máte chuť, ale chcete si ju trochu odľahčiť, potom je tento recept tým pravým pre vás. Navyše je úplne vegánsky, teda bez mliečnych výrobkov a vajec.

Ingrediencie na korpus

  • 100g vegánskeho masla (napr. ghí alebo kokosové maslo)
  • 90g cukru
  • 1 roztlačený banán
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 240g hladkej múky
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 30g kakaového prášku
  • 150ml rastlinného mlieka (mandľové, sójové – podľa chuti)
  • Štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 450ml rastlinnej smotany na šľahanie (2 hrnčeky)
  • 400g sójového tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 3 banány (rozpolené pozdĺžne)
  • 150g čerstvých alebo mrazených malín

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 ° C a vymažte si tortovú formu alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Utrite vegánske maslo s cukrom a roztlačeným banánom alebo rozmixujte.
  • V mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, kakao a soľ. Pridajte smotanu, maslovú zmes, mlieko a postupne vmiešajte prášok do pečiva. V prípade potreby pridajte viac mlieka.
  • Cesto rozprestrite do formy a pečte asi 30 minút, kým z torty nevytiahnete čistú špajľu. Korpus nechajte vychladnúť.
  • Ušľahajte šľahačku, pridajte práškový cukor, tvaroh, vanilku a pokračujte v šľahaní, kým zmes nebude tuhá.
  • Nastrúhajte si čokoládu a vmiešajte do krému. Potom dajte vychladiť do chladničky pokiaľ nevychladne korpus.
  • Vychladnutý korpus v strede opatrne vydlabajte, pričom ponechajte 1 cm dna a 1,5 cm okraja.
  • Vydlabané kusy si rozdrobte na malé kúsky a odložte bokom.
  • Rozpolené banány rozložte na vydlabané dno korpusu a rozprestrite maliny.
  • Potom naneste hotový a vychladnutý krém a vytvoríte tak kopček. Krém potom prekryjete rozdrobeným korpusom a jemne ich pritlačte.
  • Pred podávaním nechajte koláč aspoň 2 hodiny vychladiť v chladničke.
Zdravá torta s malinami na zdravý spôsob
Zdroj: biancazapatka.com

Máte v pláne prípravu torty, avšak nechce sa vám piecť? Vyskúšajte niektorý z týchto nepečených tort .

Jednoduchý krkov tortu s mascarpone

Oproti predchádzajúcemu zdravému receptu je tento pravým opakom. Vďaka mascarpone a tvarohu je torta hutná a určite nasýti všetkých hostí.

Ingrediencie na korpus

  • 300g hladkej múky
  • 3 vajcia, oddelené žĺtky od bielkov
  • 200ml mlieka
  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • 180g cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice kakaového prášku
  • 1 vrecúško prášku do pečiva

Ingrediencie na náplň

  • 250g mascarpone
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 250g polotučného tvarohu
  • 200g kyslej smotany
  • 120g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Tabuľka horkej alebo mliečnej čokolády (nasekané)
  • 2-4 banány podľa chuti

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • V miske vyšľahajte do peny oddelené žĺtky s polovicou cukru. Potom zašľahajte olej s mliekom.
  • V mise zmiešajte múku s kakaom, práškom do pečiva a vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
  • Ďalej vyšľahajte bielky so štipkou soli do snehu. Prisypte druhú polovicu cukru a potom ušľahajte sneh, ktorý na vrchu tvorí tuhé špičky.
  • Vzniknutý tuhý sneh potom pridajte do cesta a zmiešajte.
  • Tortovú formu si na dne vyložte papierom na pečenie a boky vymažte maslom. Cesto do nej rozprestrite a pečte asi 35-40 minút, kým nevytiahnete čistú špajľu.
  • Medzitým si zmiešajte mascarpone, smotanu, cukor a vyšľahajte šľahačom do pevného krému.
  • Potom do neho za stáleho šľahania pridajte vanilkový extrakt a pomaly pridávajte aj tvaroh s kyslou smotanou. Nakoniec zašľahajte nastrúhanú čokoládu.
  • Upečený a vychladnutý korpus vydlabajte tak, aby dno malo aspoň 1 cm a okraje 1,5 cm. Vydlabaný obsah potom rozdrobte na malé kúsočky a dajte bokom.
  • Na vydlabaný korpus položte pozdĺžne rozpolené banány, na ne naneste krém. Nanášajte krém, kým nevytvoríte tvar krtiny.
  • Celý múčnik potom posypte drobčekmi z vydlabaného korpusu a jemne ich zatlačte.
  • Hotovú tortu dajte vychladiť aspoň na 3 hodiny, najlepšie však cez noc.

TIP: Zostalo vám trochu krému a drobčeka korpusu? Zmiešajte ich dohromady, vytvorte z cesta guličky a dajte vychladiť. Po stuhnutí máte čo maškrtiť pri televízii.

Tvarohovo-mascarpone krtinec s banánom
Zdroj: einfachbacken.de

Krtkova torta s tvarohom a jahodami

Túto tortu si môžete upiecť takmer s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi. V tomto recepte zvolím jahody, ktorých kombinácia s tvarohom je bezkonkurenčná.

Ingrediencie na korpus

  • 175g hladkej múky
  • 100g zmäknutého masla
  • 100g cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 75ml mlieka
  • 2 lyžice kakaového prášku (holandské kakao)
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Ingrediencie na náplň

  • 400g polotučného tvarohu
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 2 vrchovaté lyžice vanilkového jogurtu
  • 1 vrchovatá lyžica kyslej smotany
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 100g hoblín tmavej čokolády
  • 500g čerstvých alebo mrazených jahôd

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Rozpustite maslo v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku. Očistite jahody a odstráňte zelenú stopku.
  • V miske zmiešajte múku, kakao a 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva.
  • Potom rozklepnite vajcia, cukor a 1 vrecúško vanilkového cukru do mixovacej nádoby a miešajte ich 2 až 3 minúty mixérom alebo kuchynským robotom, kým zmes nebude nadýchaná.
  • Potom pomaly primiešavajte zmes múky, mlieko a rozpustené maslo a všetko dobre premiešajte, kým nezískate hladké cesto.
  • Hotové cesto vylejte do maslom vymastenej tortovej formy a pečte cca 25 minút. Nechajte vychladnúť.
  • Do veľkej mixovacej nádoby vložte tvaroh, 2 vrchovaté lyžice vanilkového jogurtu, 1 vrchovatú lyžicu kyslej smotany, kelímok smotany a miešajte mixérom po dobu 2-3 minút.
  • Nakoniec pridajte nasekanú čokoládu a potom nechajte vychladnúť v chladničke.
  • Polievkovou lyžicou vydlabajte korpus tak, aby dno bolo 1 cm vysoké a okraje 1,5 cm vysoké. Vydlabané kúsky dajte bokom.
  • Na vydlabaný korpus naskladajte jahody, na ktoré nanesiete pripravený a vychladený krém tak, aby ste vytvorili kopček pripomínajúci krtinec. Navrch navrstvíte nadrobené kúsky korpusu, ktoré ste si dali bokom a jemne pritlačte.
  • Hotový múčnik dajte vychladiť do chladničky aspoň na 3 hodiny a podávajte.
Jahodová torta krtko s tvarohom a čokoládou
Zdroj: emmaslieblingsstuecke.com

Pokiaľ vás táto torta príliš nezaujala a chcete vyskúšať inú chutnú tortu na oslavu, inšpirujte sa týmito 5 jednoduchými receptami na pečené aj nepečené torty .

Video na prípravu krtkovej torty

Pokiaľ si neviete rady, alebo tápete pri príprave tohto originálneho múčnika z deväťdesiatych rokov, pozrite na video, ktoré vám jeho postup ešte o niečo viac priblíži.

Video je síce v nemčine, avšak na inšpiráciu vám určite postačí.

Maulwurfkuchen mit Banane | Einfach Backen

Nakoniec pokiaľ nemáte ten správny elektrický šľahač, inšpirujte sa recenziou na ručné elektrické šľahače.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.