Tie najlepšie recepty na pečivo z datlí na jednom mieste. Sú zdravé & fitness!

Len málokto si dokáže predstaviť Vianoce bez cukroviniek.

Mnoho z nás má ale po sviatkoch zlé svedomie z prílišného maškrtenia.

Možno vôbec pripraviť chutné pečivo, ktoré by obsahovalo menej škodlivého cukru, tuku a múky?

Rozhodne áno!

S našimi receptami na zdravé datľové pečivo Vám po tohtoročných Vianociach žiadne výčitky svedomia nehrozí.

Užite si to!

Raw datľové guličky

Tieto lahodné guličky sú plné samých dobrých vec. Kakao, kokos a datle vytvárajú jedinečnú kombináciu, po ktorej sa budete olizovať!

Ingrediencie

  • 350 g sušených datlí bez kôstok
  • 4 lyžice kakaa
  • 1 lyžica kokosového olej
  • 20 g strúhaného kokosu
  • štipka soli
  • 2-3 lyžíc horúcej vody
  • na ozdobenie strúhaný kokos a kakao

Postup

  • Najprv nasekajte tyčovým mixérom či elektrickým sekáčikom vykôstkované datle.
  • Potom pridávajte kakako, kosový olej, strúhaný kokos, vodu a soľ.
  • Všetko dôkladne premixujte, pokiaľ nevznikne jednoliata hmota.
  • Z tejto hmoty tvorte guličky.
  • Guľôčky obaľujte v kakau či strúhanom kokose.
  • Hotové uchovávajte v chladničke.

Aby sa Vám guličky lepšie tvarovali, navlhčite najskôr ruky.

Na záver nemusíte obaľovať iba v kakau či kokose, ale môžete použiť aj nasekané mandle, kešu či iné orechy.

Recept na raw datľové guličky nemusíte využívať iba v čase Vianoc, ale aj kedykoľvek počas roka. Jednoducho z nich môžete vyrobiť zdravé “lízanky” pre deti i dospelých. Jednoducho hotové guličky napichnite na špajľu, špajľu ozdobte mašľou a naaranžujte na stôl napríklad počas letnej narodeninovej párty!

Guľôčky obalené v kokose servírované v miske. Vedľa na doske sú datle, v mištičke orechy av ďalšej mištičke kokos.
www.bowlofdelicious.com

Máme pre vás aj ďalších 6 TOP receptov na vianočné pečivo s kokosom : guličky, linecké a ďalšie!

Vianočné pečivo s datľami a ovsenými vločkami

Vyskúšajte toto jedinečné pečivo z datlí a ovsených vločiek. Vaša rodina určite ocenia nový recept a verte nám, že z tanierov zmizne ako prvá!

Ingrediencie

Na cesto

  • 250g hladkej múky
  • 70 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 150 g zmäknutého masla
  • 50 g ovsených vločiek
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Na náplň

  • 200 g sušených datlí bez kôstky
  • 50 g masla
  • 100 g cukru
  • 50 g ovsených vločiek
  • 1 vajce

Postup

  • Najprv v mise zmiešajte múku s kypriacim práškom do pečiva.
  • Postupne primiešajte ostatné suroviny na cesto a ručným mixérom prepracujte na cesto.
  • Z cesta vytvorte valčeky s priemerom zhruba 3 cm.
  • Nechajte cez noc vychladiť.
  • Plech vyložte papierom na pečenie a predhrejte si rúru na 180°C.
  • Z odležaných valčekov cesta krájajte zhruba 0,5 cm slnečné plátky a pokladajte na plech.
  • Teraz si pripravte náplň: datle nakrájajte na malé kúsky.
  • V malom hrnci rozpustite maslo, potom pridajte nakrájané datle, cukor a ovsené vločky.
  • Všetko za stáleho miešania trochu orestujte a nechce zľahka vychladnúť.
  • Potom primiešajte vajcia.
  • Náplň teraz pomocou dvoch lyžičiek pokladajte na pripravené plátky cesta.
  • Pečte asi 15 minút.

Pre väčšiu zdobnosť cukroviniek a slávnostnejší vzhľad môžete dať pred pečením na každý kúsok ešte plátok datlí či oriešok.

Po upečení a vychladnutí môžete polievať rozpustenou bielou alebo horkou čokoládou.

Placky zdobené datľovou zmesou na plechu.
www.oetker.de

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Vianočné placky z datlí a orechov

Tieto lahodné placky sú jednoduché na prípravu a zároveň veľmi dobré. Zároveň môžu mať mnoho podôb a variantov. Čo treba vyskúšať pridanie kúskov sušeného ovocia či čokolády? Samozrejme môžete upečené pečivo máčať v čokoláde či inej obľúbenej poleve.

Ingrediencie

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1,5 hrnčeka nahrubo nasekaných orechov (odporúčame pekanové)
  • 1,5 hrnčeka sekaných vykôstkovaných datlí

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • V miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  • V inej miske dobre utrite maslo s trstinovým a vanilkovým cukrom.
  • Do misky s maslom pridajte vajcia a vyšľahajte.
  • Postupne pridávajte zmes múky.
  • Na záver opatrne primiešajte datle a orechy.
  • Pokiaľ môžete, dajte na 2 hodiny odpočinúť.
  • Na plech tvorte dvoma lyžicami malé kôpky cesta a nechávajte medzi nimi aspoň dvojcentimetrové medzery.
  • Pečte po dobu 8 – 11 minút, kým placky nezezlátnu.
Datlové placky s orechmi servírované na tanieri.
www.eelgoodfoodie.net

Datlové perníčky s kokosovou šľahačkou

Toto pečivo je dokonale ochutené škoricou, muškátovým orieškom, zázvorom a klinčekmi. Nemusíte ho robiť iba cez Vianoce. Skvele sa tiež hodí ku káve, čaju alebo horúcej čokoláde ako zdravá desiata či dezert.

Ingrediencie

  • 1 šálka datlí, vykôstkovaných
  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 šálky margarínu alebo kokosového oleja, rozpusteného
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lyžičky škorice, mleté
  • 1/2 lyžičky zázvoru, mletého
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška, mletého
  • štipka klinčekov, mletá
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka (voliteľne)

Postup

  • Pokiaľ chcete pečivo zdobiť kokosovou šľahačkou, dajte plechovku plnotučného kokosového mlieka cez noc do chladničky.
  • Na prípravu cukroviniek predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • Do kuchynského robota dajte datle, vodu, rozpustené maslo (alebo kokosový olej) a vanilku.
  • Spracujte do hladka, asi 1-2 minúty.
  • Do stredne veľkej misy pridajte múku, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky.
  • Vmiešajte datľovú zmes a všetko rukami premiešajte.
  • Cesto položte na ľahko pomúčenú plochu a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 0,6 cm.
  • Pomocou vykrajovača vytvarujte 18 perníčkov.
  • Perníčky položte na pripravený plech a pečte 10 minút.
  • Nechajte ich vychladnúť.
  • Teraz si pripravte kokosovú šľahačku: smotanu vydlabte z konzervovaného plnotučného kokosového mlieka.
  • Krém by sa mal oddeliť od kokosovej vody, keď sa chladí cez noc.
  • Pomocou mixéra vyšľahajte smotanu do ľahko nadýchanej hmoty.
  • Krém dajte do zdobiaceho vrecka alebo igelitového vrecka s malým otvorom v rohu.
  • Ozdobte perníčky podľa seba!
Perníčky z datlí ozdobené kokosovou šľahačkou.
www.nourishedbycaroline.ca

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na mäkké perníčky na Vianoce . Inšpirujte sa!

Maslové rolky plnené datľami a vlašskými orechmi

Skúste sa tentoraz inšpirovať Indiou! Tieto rolky sa tam tradične pripravujú na Vianoce, tak prečo to neskúsiť aj u vás doma? Datle a vlašské orechy zabalené do maslového cesta a upečené do zlatej dokonalosti si určite obľúbite.

Ingrediencie

  • 100 gramov slaného masla
  • 75 gramov práškového cukru, preosiateho
  • 1 veľké vajcia
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 250 gramov preosiatej hladkej múky
  • 40 datlí, vykôstkovaných
  • 20 celých jadier vlašských orechov
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžičky vody alebo mlieka

Postup

  • Do veľkej misy pridajte maslo a práškový cukor.
  • Šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa cukor nezapracuje, potom rýchlosť zvýšte na stredne vysokú a šľahajte, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná, pričom raz alebo dvakrát zoškrabnite steny a dno misy.
  • Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a pokračujte v šľahaní pri stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
  • Pridajte múku (preosiatu) v 2 dávkach as každým pridaním šľahajte na nízku rýchlosť, kým cesto nevyzerá drobivo.
  • Pomocou prstov zmiešajte zmes dohromady.
  • Cesto rozdeľte na dve časti.
  • Každú polovicu vytvarujte zhruba do štvorca a zabaľte do potravinárskej fólie.
  • Cesto dajte na 30 minút do chladničky.
  • Vlašské orechy nakrájajte na polovice.
  • Do stredu datle vložte polovicu vlašského orecha.
  • Opakujte so zvyškom datlí a polovičkami vlašských orechov.
  • Predhrejte rúru na 180 °C na 15 minút.
  • Na čistej pracovnej ploche cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 0,3 cm.
  • Pokiaľ zistíte, že sa cesto lepí na dosku, prikryte ho papierom na pečenie a pokračujte vo váľaní.
  • Orežte okraje.
  • Nakrájajte na 4 cm prúžky alebo podľa veľkosti datlí.
  • Na jeden okraj prúžku položte datle, rolujte, kým sa úplne nezabalí do cesta a nebude mať mierny presah.
  • Odrežte prebytočnú časť a jemným zatlačením rolku uzavrite.
  • Rovnaký postup opakujte so zvyškom cesta a odrezkami cesta.
  • Položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Do misky pridajte vaječný žĺtok.
  • Pridajte dve lyžičky vody, premiešajte.
  • Každú rolku potrite rozšľahaným vajcom.
  • Pečte po dobu 20 až 25 minút, alebo pokiaľ nie je vršok ľahko zlatistý.
  • Doba pečenia bude závisieť od hrúbky cesta.
  • Rolky nechajte 5 minút vychladnúť na plechu.
  • Potom ich preložte na mriežku a nechajte ich úplne vychladnúť.
Plnené maslové rolky na sviatočnej tácke. Vedľa je položený hrnček s kávou a mištička orieškov.
www.aromaticessence.co

Košíčky s čokoládovou penou

Tieto mini košíčky s čokoládovou penou sú úžasnou zdravou pochúťkou, vhodnou k Vianočnej tabuli. Obsahujú množstvo orieškov, sú sladené ovocím a navyše sú bezlepkové, vegánske as vysokým obsahom bielkovín.

Ingrediencie

Na košíčky:

  • 1 šálka kešu orechov
  • 3/4 šálky datlí, vykôstkovaných
  • 2 lyžice kešu masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice kakaových bôbov

Na čokoládovú penu:

  • 1 šálka kešu orechov
  • 1 šálka konzervovaného kokosového mlieka light
  • 1/4 šálky kokosového oleja, rozpusteného
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1/2 šálky datlí, vykôstkovaných
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

  • Pridajte kešu, datle, kešu maslo a vanilku do kuchynského robota.
  • Spracovávajte, kým sa zmes nespojí.
  • Pridajte kakaové bôby a niekoľkokrát premiešajte.
  • Cesto preneste do mini foriem na muffiny.
  • Cesto by vám malo vyjsť na 12 malých košíčkov.
  • Dajte do chladničky.
  • Do kuchynského robota dajte všetky ingrediencie na penu.
  • Spracujte do hladka, 4-5 minút (alebo dlhšie, v závislosti na sile vášho kuchynského robota).
  • Zmes by mala byť ľahko hustá.
  • Naneste čokoládovú penu do každého košíčka.
  • Podľa potreby každý košíček posypte kakaom.
  • Košíčky vložte do mrazničky aspoň na 20 minút, kým náplň nestuhne, alebo ich uložte do chladničky, kým nebudete pripravení podávať.
Košíčky plnené čokoládou naukladané na sebe.
www.nourishedbycaroline.ca

Pozrite sa tiež na naše recepty na čokoládové vianočné pečivo . Sú vynikajúce!

Tip na domácu datľovú pastu

Mnoho receptov na datľové vianočné pečivo má medzi ingredienciami datľovú pastu. Tú nemusíte zháňať v žiadnom obchode, ale môžete si ju ľahko vyrobiť doma.

Ingrediencie

  • 10 veľkých sušených datlí
  • 0,5 litra vlažnej vody

Postup

  • Jednoducho ponorte datle do 0,5 litra vlažnej vody a nechajte cez noc odstáť. Datle tak nasiaknu vodu.
  • Sceďte zvyšnú vodu a datle rozmixujte v hladkú pastu.
  • Uchovávajte v chladničke v skrutkovacom pohári.

Okrem pečenia môžete datľovú pastu využiť aj na sladenie podobne ako med či agávový sirup. Výborne sa hodí napríklad do raňajkových kaší.

Domáca pasta z datlí v pohári. Vedľa sú položné datle.
www.mydailygreen.de

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.