Len málokto si dokáže predstaviť Vianoce bez cukroviniek.
Mnoho z nás má ale po sviatkoch zlé svedomie z prílišného maškrtenia.
Možno vôbec pripraviť chutné pečivo, ktoré by obsahovalo menej škodlivého cukru, tuku a múky?
Rozhodne áno!
S našimi receptami na zdravé datľové pečivo Vám po tohtoročných Vianociach žiadne výčitky svedomia nehrozí.
Užite si to!
Raw datľové guličky
Tieto lahodné guličky sú plné samých dobrých vec. Kakao, kokos a datle vytvárajú jedinečnú kombináciu, po ktorej sa budete olizovať!
Ingrediencie
- 350 g sušených datlí bez kôstok
- 4 lyžice kakaa
- 1 lyžica kokosového olej
- 20 g strúhaného kokosu
- štipka soli
- 2-3 lyžíc horúcej vody
- na ozdobenie strúhaný kokos a kakao
Postup
- Najprv nasekajte tyčovým mixérom či elektrickým sekáčikom vykôstkované datle.
- Potom pridávajte kakako, kosový olej, strúhaný kokos, vodu a soľ.
- Všetko dôkladne premixujte, pokiaľ nevznikne jednoliata hmota.
- Z tejto hmoty tvorte guličky.
- Guľôčky obaľujte v kakau či strúhanom kokose.
- Hotové uchovávajte v chladničke.
Aby sa Vám guličky lepšie tvarovali, navlhčite najskôr ruky.
Na záver nemusíte obaľovať iba v kakau či kokose, ale môžete použiť aj nasekané mandle, kešu či iné orechy.
Recept na raw datľové guličky nemusíte využívať iba v čase Vianoc, ale aj kedykoľvek počas roka. Jednoducho z nich môžete vyrobiť zdravé “lízanky” pre deti i dospelých. Jednoducho hotové guličky napichnite na špajľu, špajľu ozdobte mašľou a naaranžujte na stôl napríklad počas letnej narodeninovej párty!

Máme pre vás aj ďalších 6 TOP receptov na vianočné pečivo s kokosom : guličky, linecké a ďalšie!
Vianočné pečivo s datľami a ovsenými vločkami
Vyskúšajte toto jedinečné pečivo z datlí a ovsených vločiek. Vaša rodina určite ocenia nový recept a verte nám, že z tanierov zmizne ako prvá!
Ingrediencie
Na cesto
- 250g hladkej múky
- 70 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g ovsených vločiek
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň
- 200 g sušených datlí bez kôstky
- 50 g masla
- 100 g cukru
- 50 g ovsených vločiek
- 1 vajce
Postup
- Najprv v mise zmiešajte múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Postupne primiešajte ostatné suroviny na cesto a ručným mixérom prepracujte na cesto.
- Z cesta vytvorte valčeky s priemerom zhruba 3 cm.
- Nechajte cez noc vychladiť.
- Plech vyložte papierom na pečenie a predhrejte si rúru na 180°C.
- Z odležaných valčekov cesta krájajte zhruba 0,5 cm slnečné plátky a pokladajte na plech.
- Teraz si pripravte náplň: datle nakrájajte na malé kúsky.
- V malom hrnci rozpustite maslo, potom pridajte nakrájané datle, cukor a ovsené vločky.
- Všetko za stáleho miešania trochu orestujte a nechce zľahka vychladnúť.
- Potom primiešajte vajcia.
- Náplň teraz pomocou dvoch lyžičiek pokladajte na pripravené plátky cesta.
- Pečte asi 15 minút.
Pre väčšiu zdobnosť cukroviniek a slávnostnejší vzhľad môžete dať pred pečením na každý kúsok ešte plátok datlí či oriešok.
Po upečení a vychladnutí môžete polievať rozpustenou bielou alebo horkou čokoládou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?
Vianočné placky z datlí a orechov
Tieto lahodné placky sú jednoduché na prípravu a zároveň veľmi dobré. Zároveň môžu mať mnoho podôb a variantov. Čo treba vyskúšať pridanie kúskov sušeného ovocia či čokolády? Samozrejme môžete upečené pečivo máčať v čokoláde či inej obľúbenej poleve.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1 hrnček trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1,5 hrnčeka nahrubo nasekaných orechov (odporúčame pekanové)
- 1,5 hrnčeka sekaných vykôstkovaných datlí
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- V inej miske dobre utrite maslo s trstinovým a vanilkovým cukrom.
- Do misky s maslom pridajte vajcia a vyšľahajte.
- Postupne pridávajte zmes múky.
- Na záver opatrne primiešajte datle a orechy.
- Pokiaľ môžete, dajte na 2 hodiny odpočinúť.
- Na plech tvorte dvoma lyžicami malé kôpky cesta a nechávajte medzi nimi aspoň dvojcentimetrové medzery.
- Pečte po dobu 8 – 11 minút, kým placky nezezlátnu.

Objavte podobné tipy
Datlové perníčky s kokosovou šľahačkou
Toto pečivo je dokonale ochutené škoricou, muškátovým orieškom, zázvorom a klinčekmi. Nemusíte ho robiť iba cez Vianoce. Skvele sa tiež hodí ku káve, čaju alebo horúcej čokoláde ako zdravá desiata či dezert.
Ingrediencie
- 1 šálka datlí, vykôstkovaných
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky margarínu alebo kokosového oleja, rozpusteného
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lyžičky škorice, mleté
- 1/2 lyžičky zázvoru, mletého
- 1/4 lyžičky muškátového orieška, mletého
- štipka klinčekov, mletá
- 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka (voliteľne)
Postup
- Pokiaľ chcete pečivo zdobiť kokosovou šľahačkou, dajte plechovku plnotučného kokosového mlieka cez noc do chladničky.
- Na prípravu cukroviniek predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Do kuchynského robota dajte datle, vodu, rozpustené maslo (alebo kokosový olej) a vanilku.
- Spracujte do hladka, asi 1-2 minúty.
- Do stredne veľkej misy pridajte múku, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky.
- Vmiešajte datľovú zmes a všetko rukami premiešajte.
- Cesto položte na ľahko pomúčenú plochu a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 0,6 cm.
- Pomocou vykrajovača vytvarujte 18 perníčkov.
- Perníčky položte na pripravený plech a pečte 10 minút.
- Nechajte ich vychladnúť.
- Teraz si pripravte kokosovú šľahačku: smotanu vydlabte z konzervovaného plnotučného kokosového mlieka.
- Krém by sa mal oddeliť od kokosovej vody, keď sa chladí cez noc.
- Pomocou mixéra vyšľahajte smotanu do ľahko nadýchanej hmoty.
- Krém dajte do zdobiaceho vrecka alebo igelitového vrecka s malým otvorom v rohu.
- Ozdobte perníčky podľa seba!

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na mäkké perníčky na Vianoce . Inšpirujte sa!
Maslové rolky plnené datľami a vlašskými orechmi
Skúste sa tentoraz inšpirovať Indiou! Tieto rolky sa tam tradične pripravujú na Vianoce, tak prečo to neskúsiť aj u vás doma? Datle a vlašské orechy zabalené do maslového cesta a upečené do zlatej dokonalosti si určite obľúbite.
Ingrediencie
- 100 gramov slaného masla
- 75 gramov práškového cukru, preosiateho
- 1 veľké vajcia
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 gramov preosiatej hladkej múky
- 40 datlí, vykôstkovaných
- 20 celých jadier vlašských orechov
- 1 žĺtok
- 2 lyžičky vody alebo mlieka
Postup
- Do veľkej misy pridajte maslo a práškový cukor.
- Šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa cukor nezapracuje, potom rýchlosť zvýšte na stredne vysokú a šľahajte, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná, pričom raz alebo dvakrát zoškrabnite steny a dno misy.
- Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a pokračujte v šľahaní pri stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte múku (preosiatu) v 2 dávkach as každým pridaním šľahajte na nízku rýchlosť, kým cesto nevyzerá drobivo.
- Pomocou prstov zmiešajte zmes dohromady.
- Cesto rozdeľte na dve časti.
- Každú polovicu vytvarujte zhruba do štvorca a zabaľte do potravinárskej fólie.
- Cesto dajte na 30 minút do chladničky.
- Vlašské orechy nakrájajte na polovice.
- Do stredu datle vložte polovicu vlašského orecha.
- Opakujte so zvyškom datlí a polovičkami vlašských orechov.
- Predhrejte rúru na 180 °C na 15 minút.
- Na čistej pracovnej ploche cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 0,3 cm.
- Pokiaľ zistíte, že sa cesto lepí na dosku, prikryte ho papierom na pečenie a pokračujte vo váľaní.
- Orežte okraje.
- Nakrájajte na 4 cm prúžky alebo podľa veľkosti datlí.
- Na jeden okraj prúžku položte datle, rolujte, kým sa úplne nezabalí do cesta a nebude mať mierny presah.
- Odrežte prebytočnú časť a jemným zatlačením rolku uzavrite.
- Rovnaký postup opakujte so zvyškom cesta a odrezkami cesta.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do misky pridajte vaječný žĺtok.
- Pridajte dve lyžičky vody, premiešajte.
- Každú rolku potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte po dobu 20 až 25 minút, alebo pokiaľ nie je vršok ľahko zlatistý.
- Doba pečenia bude závisieť od hrúbky cesta.
- Rolky nechajte 5 minút vychladnúť na plechu.
- Potom ich preložte na mriežku a nechajte ich úplne vychladnúť.

Košíčky s čokoládovou penou
Tieto mini košíčky s čokoládovou penou sú úžasnou zdravou pochúťkou, vhodnou k Vianočnej tabuli. Obsahujú množstvo orieškov, sú sladené ovocím a navyše sú bezlepkové, vegánske as vysokým obsahom bielkovín.
Ingrediencie
Na košíčky:
- 1 šálka kešu orechov
- 3/4 šálky datlí, vykôstkovaných
- 2 lyžice kešu masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice kakaových bôbov
Na čokoládovú penu:
- 1 šálka kešu orechov
- 1 šálka konzervovaného kokosového mlieka light
- 1/4 šálky kokosového oleja, rozpusteného
- 1/2 šálky kakaového prášku
- 1/2 šálky datlí, vykôstkovaných
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Pridajte kešu, datle, kešu maslo a vanilku do kuchynského robota.
- Spracovávajte, kým sa zmes nespojí.
- Pridajte kakaové bôby a niekoľkokrát premiešajte.
- Cesto preneste do mini foriem na muffiny.
- Cesto by vám malo vyjsť na 12 malých košíčkov.
- Dajte do chladničky.
- Do kuchynského robota dajte všetky ingrediencie na penu.
- Spracujte do hladka, 4-5 minút (alebo dlhšie, v závislosti na sile vášho kuchynského robota).
- Zmes by mala byť ľahko hustá.
- Naneste čokoládovú penu do každého košíčka.
- Podľa potreby každý košíček posypte kakaom.
- Košíčky vložte do mrazničky aspoň na 20 minút, kým náplň nestuhne, alebo ich uložte do chladničky, kým nebudete pripravení podávať.

Pozrite sa tiež na naše recepty na čokoládové vianočné pečivo . Sú vynikajúce!
Tip na domácu datľovú pastu
Mnoho receptov na datľové vianočné pečivo má medzi ingredienciami datľovú pastu. Tú nemusíte zháňať v žiadnom obchode, ale môžete si ju ľahko vyrobiť doma.
Ingrediencie
- 10 veľkých sušených datlí
- 0,5 litra vlažnej vody
Postup
- Jednoducho ponorte datle do 0,5 litra vlažnej vody a nechajte cez noc odstáť. Datle tak nasiaknu vodu.
- Sceďte zvyšnú vodu a datle rozmixujte v hladkú pastu.
- Uchovávajte v chladničke v skrutkovacom pohári.
Okrem pečenia môžete datľovú pastu využiť aj na sladenie podobne ako med či agávový sirup. Výborne sa hodí napríklad do raňajkových kaší.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!