Pečenie cukroví je zábavou nielen na Vianoce.
Jeho vôňa nás sprevádza pri sviatkoch a zdobenie nás baví všetkých.
Aké poznáte recepty na veľkonočné perníčky? My sme pre vás vybrali tie najlepšie!
Na konci článku sme navyše pripravili aj jednoduché tipy na zdobenie.
Tak hurá do toho!
Medové perníčky hneď mäkké
Výborné perníky s vôňou medu, ktorými potešíte. Po upečení sú ihneď mäkké, preto ich nemusíte piecť s niekoľkotýždňovým predstihom.
Ingrediencie
- 800g hladkej múky
- 300g zmäknutého masla
- 4ks vajec
- 100ml mlieka
- 2-3 lyžice perníkového korenia
- 300g medu
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 300g cukru alebo sladidla
Postup
- Najprv zmiešajte med s cukrom, maslom a žĺtkami.
- Potom pridajte mlieko a perníkové korenie. Riadne premiešajte.
- Nakoniec pomaly prisypávajte preosiatu múku s jedlou sódou a ušľahaný sneh z bielkov.
- Cesto zapracujte najlepšie rukami, utvorte valček, zabaľte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočinúť.
- Odpočaté cesto vyvaľkajte na plát tenký 3-4 mm a vykrájajte tvary pomocou vykrajovačov.
- Vykrájané tvary dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri 180 ° C po dobu 8-10 minút.
- Pred pečením môžete ešte potrieť vajíčkom, aby boli lesklejšie.
- Po upečení sú perníčky mäkké. Po ich vychladnutí sa teda môžete vrhnúť na zdobenie.

Vyskúšajte aj ďalšie veľkonočné pečivo , nech sú vaše sviatky plné sladkých dobrôt.
Plnené perníčky krémom
Vyskúšajte tieto krémom plnené perníčky. Plniť môžete tiež napríklad marmeládou, čokoládovou nátierkou alebo napríklad lekvárom.
Ingrediencie na cesto
- 600g hladkej múky
- 4ks vajcia
- 300g práškového cukru
- 150g medu
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžice perníkového korenia
Ingrediencie na krém
- 125g zmäknutého masla
- 4 lyžice polohrubej múky
- 200ml mlieka
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Rum (podľa chuti)
Postup
- Najprv z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Do snehu postupne zašľahajte cukor a žĺtky.
- Potom vmiešajte múku zmiešanú s jedlou sódou a perníkovým korením. Nakoniec pridajte med.
- Rukami vypracujte cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte chladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
- Vychladnuté cesto vyvaľkajte plát hrubý 3-4 mm a vykrajujte tvary pomocou vykrajovačov.
- Vykrájané tvary pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie cca 5-6 minút pri 250°C.
- V priebehu pečenia si pripravte krém. Zmiešajte múku s mliekom a za stáleho miešania ju priveďte do varu, pričom vznikne bešamel.
- Potom odstavte a nechajte vychladnúť. Vedľa dôkladne prešľahajte zmäknuté maslo, cukor a rum.
- Maslový krém potom zmiešajte s bešamelovou hmotou a máte hotový krém.
- Vychladnuté perníčky zlepujte krémom a potom ich ozdobte podľa svojej fantázie.

Perníčky nemusia byť len v podobe cukroviniek. Upečte si niektorý z našich receptov na perník , po ktorom sa budete olizovať!
Objavte podobné tipy
Zdravé perníčky zo špaldovej múky
Tieto zdravšie špaldové veľkonočné perníčky sú pre tých, ktorí chcú maškrtiť zdravšou cestou. Výsledok je skutočne chutný!
Ingrediencie
- 380g špaldovej múky
- 130g cukru
- 3 lyžice medu
- 1 lyžička jedlej sódy
- 60g rozpusteného masla
- 2ks vajec
- 1 lyžica perníkového korenia
- 1 lyžica holandského kakaa
- 50ml mlieka
Postup
- Najprv zmiešajte v mise múku so sódou, cukrom, perníkovým korením a kakaom.
- Vo vedľajšej mise vyšľahajte maslo, med a vajcia.
- Sypké suroviny postupne prisypávajte do maslovej zmesi a nakoniec pridajte mlieko, pokiaľ je cesto drobivé.
- Rukami vypracujte hladké cesto a zabaľte ho do potravinárskej fólie. Dajte chladiť aspoň na hodinu do chladničky.
- Odpočaté cesto vyvaľkajte na plát tenký 3-4 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Vykrájané tvary položte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 180 ° C po dobu 5-8 minút do zlatista.
- Upečené a vychladnuté perníčky potom ozdobte podľa svojich preferencií.

Čo by to bolo za Veľkú noc bez po domácky upečeného baránka ? Vyberte si z 8 variantov!
Voňavé perníčky s orechmi
Snáď každý miluje vôňu perníčkov. Ešte lepšie a voňavejšie sú tie s prímesou orieškov. Inšpirujte sa!
Ingrediencie
- 600g hladkej múky
- 200g práškového cukru
- 150g medu
- 50g zmäknutého masla
- 3ks vajec
- 1 lyžica perníkového korenia
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 100ml mlieka
- 2 lyžice rumu (voliteľne)
- 100g mletých orieškov (vlašských, mandlí alebo napríklad lieskových)
Postup
- Do misy nasypte múku, v ktorej urobte jamku. Do jamky nalejte med, pridajte cukor, rozpustené maslo, vajcia, perníkové korenie, jedlú sódu.
- Potom prilejte mlieko, rum a nakoniec mleté orechy.
- Všetko zmiešajte pomocou varešky a potom rukami prepracujte. Vzniknuté cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Odpočaté cesto rozvaľkajte na plát tenký 3-4 mm a potom vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Tvary položte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 180 ° C cca 7-8 minút kým nebudú zlatisté.
- Po upečení ich môžete potrieť bielkom, aby boli lesklé. Po vychladnutí sa môžete pustiť do zdobenia.

Poleva na veľkonočné perníčky
Upečené perníčky treba krásne ozdobiť. Máme pre vás klasickú cukrovú polevu, ktorá je hotová behom chvíľky. Ak chcete mať perníčky farebnejšie, stačí polevu zafarbiť potravinárskymi farbivami. Fantázii sa medze nekladú.
Ingrediencie
- 2 bielky
- 400g práškového cukru
- 2 lyžice šťavy z čerstvého citróna
Postup
- Cukor niekoľkokrát preosejte, aby nebol hrudkovitý.
- Potom všetky suroviny zmiešajte a pomocou metličky miešajte, kým nebude poleva tuhá a nebude stekať po lyžici.
- Polevu dajte do vrecka na zdobenie, odstrihnite rožok a môžete sa pustiť do zdobenia podľa svojej fantázie.
- Perníčky potom nechajte zaschnúť a uskladnite do papierovej krabice.

Ako na zdobenie veľkonočných perníčkov?
V našom článku nájdete recept na polevu z bielkov. Ako ich ale ozdobiť tak, aby vyzerali ako z obchodu, vám tiež poradíme.
Kľúčové je, aby ste zdobiace vrecko nastrihli vhodným spôsobom. Čím menšiu dierku urobíte, tým presnejšie tvary potom nazdobíte. Začať môžete napríklad tým, že nastrihnutým vreckom vyskúšate urobiť pár liniek napríklad na papier.
Dôležité je, aby ste vrecko nepritlačili priamo k perníčku, ale polevu skôr pokladali a vytvárali pravidelné línie zo vzduchu.
Na začiatok vyskúšajte napríklad tieto zatočené línie. Sú ľahké a pekne vyzerajúce.

Ak ste v zdobení skúsenejší, môžete sa pustiť napríklad do takýchto vzorov. Vzory si môžete predkresliť pomocou potravinárskej jedlej fixky, potom už len nanesiete polevu.

Ak chcete farebnejšie perníčky, inšpirujte sa týmto obrázkom. Polevy stačí zafarbiť farbivom alebo si môžete kúpiť už zafarbené.

Svoje veľkonočné perníčky môžete ozdobiť podľa tohto videonávodu. Inšpirujte sa a dajte nám vedieť, ako sa vám podarili!
Ďalšie tipy na zdobenie a recepty na polevy na perníčky sa vám určite budú hodiť.