6 skvelých receptov na nátierku s pažítkou. Zdravá a svieža pochúťka pre všetkých!

Máte v záhradke veľa šnytlíka? Potrebuje zastrihnúť a vy neviete, ako ho využiť?

Nevyhadzujte ho a vyskúšajte naše najlepšie recepty na pažítkovú nátierku!

Vďaka pažítke je veľmi zdravá a na prípravu je vskutku jednoduchá.

Inšpirujte sa!

Najlepšia tvarohová nátierka s pažítkou

Iste poznáte tú klasickú nátierku z tvarohu s prímesou čerstvej pažítky. Pripravte si ju aj vy a vychutnajte si ju napríklad na čerstvom chlebe.

Ingrediencie

  • 250g tvarohu (polotučného vo vaničke)
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 vajce natvrdo
  • 1 strúčik cesnaku
  • Pažítka (podľa chuti)
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Vajcia uvarte natvrdo (12-15 minút).
  • V miske zmiešajte tvaroh s bielym jogurtom, pridajte pretlačený cesnak a najemno nasekanú pažítku.
  • Vajcia nakrájajte nadrobno a pridajte do misy. Premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vašej chuti.
Tvaroh s cesnakom a čerstvou pažítkou.
Zdroj: yummly.co.uk

Pripravte nátierku aj pre svoje deti. Inšpirujte sa výživnými receptami na detské nátierky na jednom mieste!

Lučina s pažítkou

Výborná pažítková nátierka z lučiny, ktorú si zamilujete. Pripravte si domácu pažítkovú lúčinu za pár korún.

Ingrediencie

  • 120g lučiny
  • 250g tvarohu vo vaničke
  • 50ml smotany na zjemnenie (33%)
  • Čerstvo nasekaná pažítka
  • Soľ (štipka)

Postup

  • V mise zmiešajte tvaroh s lučinou a zjemnite smotanou.
  • Vyšľahajte, ochutnajte a podľa chuti drobet osoľte.
  • Nasekajte pažítku nadrobno a nakoniec ju vmiešajte do misy k ostatným surovinám.
  • Nechajte chvíľu odležať a podávajte s obľúbeným pečivom.
Pažítkový krém s lučinou a tvarohom.
Zdroj: simplyhomecooked.com

Pažítkovo-bazalková nátierka

Vyskúšajte aj našu pažítkovú nátierku z tvarohu s čerstvou bazalkou. Výnimočné chute, ktoré sa k sebe výborne hodia.

Ingrediencie

  • 350g tvarohu z vaničky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 5-8 lyžíc olivového oleja
  • Hrsť čerstvej bazalky
  • Vetvičky čerstvé pažítky (množstvo podľa chuti)
  • Soľ (podľa chuti)

Postup

  • Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote.
  • V mise ho potom utrite do peny, zmiešajte s tvarohom, olivovým olejom a najemno nasekanou pažítkou.
  • Bazalku nasekajte nadrobno a primiešajte do nátierky.
  • Všetko poriadne premiešajte, ochutnajte a prípadne dosoľte.
  • Hotovú nátierku nechajte odležať v chladničke a potom podávajte.
Nátierka s čerstvo nasekanou pažítkou a bazalkou.
Zdroj: myvibrantkitchen.com

Šnytlíková nátierka s cesnakom

Pridajte do svojej podomácky pripravené nátierky pár strúčikov cesnaku. Výsledok bude skutočne vynikajúci. Najmä pre tých, ktorí majú radi výrazné korenené chute.

Ingrediencie

  • 250g mäkkého tvarohu vo vaničke
  • 200ml smotany (33%)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • Čerstvá pažítka podľa chuti
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Najprv ušľahajte smotanu. Tú potom zmiešajte s tvarohom.
  • Pridajte rozotrené strúčiky cesnaku. Ochutnajte a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Pažítku nasekajte najemno a zamiešajte do nátierky.
  • Podávajte s čerstvým pečivom.
Cesnaková nátierka s čerstvou pažítkou.
Zdroj: mountainmamacooks.com

Máme pre vás tiež báječné recepty na avokádovú nátierku ! Vyskúšajte naše guacamole.

Vajíčková nátierka s pažítkou

Pripravte si pažítkovú nátierku trochu inak. Vajíčková nátierka s čerstvo nasekanou pažítkou sa skvele hodí pri každej príležitosti.

Ingrediencie

  • 4ks vajíčok uvarených natvrdo (12-15 minút)
  • 100g zmäknutého masla
  • 1 lyžica horčice
  • Čerstvá pažítka
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Najprv uvarte vajíčka natvrdo.
  • Utrite zmäknuté maslo s horčicou. Primiešajte najemno nakrájané alebo nastrúhané vajcia.
  • Čerstvú pažítku nasekajte najemno a pridajte do nátierky.
  • Ochuťte soľou a korením. Podávajte tak, ako máte radi.
Nátierka s vajec a čerstvo nasekané pažítky.
Zdroj: frommybowl.com

Chcete viac receptov na vajíčkovú nátierku ? Nájdete ich v našom článku, do ktorého sme vybrali tie najlepšie!

Nátierkové maslo s pažítkou

Táto výborná pažítková nátierka z nátierkového masla je ideálna ako základ na chlebíčky alebo jednohubky. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 250g nátierkového masla
  • 2 nasekané jarné cibuľky
  • Čerstvá pažítka (množstvo podľa chuti)
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • V mise zmiešajte nátierkové maslo s najemno nasekanou jarnou cibuľkou.
  • Nakoniec vmiešajte nasekanú čerstvú pažítku.
  • Premiešajte, ochutnajte a primerane dochuťte čiernym korením a soľou.
  • Nechajte odležať asi pol hodiny v chladničke a potom podávajte.
Čerstvý chlieb s pažítkovým maslom.
Zdroj: thenoglutengirl.com

Pažítka alebo „šnytlík“ a jej účinky na zdravie

Pažítka je viacročnou zeleninou, ktorá rastie divoko v studených oblastiach Európy. Môže dorastať až 30cm a pri neskorej jari dokonca vykvitá fialovými kvetenstvami, ktoré sa tiež môžu jesť.

Táto blahodarná rastlinka obsahuje vitamín C, B2, cesnakový olej a celý rad minerálov, ako vápnik, fosfor, sodík, železo a ďalšie.

Čo sa málo vie je skutočnosť, že pažítka vám povzbudí chuť do jedla. Ďalej podporuje trávenie a pretože je močopudná, je ideálnou potravinou pri jarných očistách a kúrach. Môžu ju aj tehotné a dojčiace ženy.

A na čo sa pažítka okrem nátierky dá použiť?

Na začiatok je dobré vedieť, že by ste pažítku nemali sušiť. Po usušení totiž stráca svoju arómu. Lepšie je ju zamraziť.

Pažítku nikdy nevarte, používajte ju čerstvú a na úplný záver prípravy jedál. Hodí sa do tvarohu, k čerstvým syrom, do rôznych šalátov, k vajíčkovým pokrmom a taktiež do omáčok. Veľmi chutné je aj bylinkové maslo s pažítkou.

Výborný je šnytlík aj v miešaných vajciach, v polievkach, s hubami, morskými rybami alebo skrátka len tak na chlebe s maslom.

Už teda vieme, že sa pažítka hodí takmer do všetkého. Iste ju využijete pri príprave našich ďalších receptov na netradičné nátierky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.