Dokážete si predstaviť deň bez kávy?
Ak nie, iste vás poteší sladko a prenikavo voňajúce kávové múčniky , kde je káva jednou z hlavných ingrediencií
Pozrite sa na tie najlepšie recepty na kávové múčniky, s ktorými zabodujete.
Jednoduché orechovo-kávové rezy
Tie najlepšie rezy s kávou, ktoré sa hodia na každú príležitosť, či už na oslavu, večierok alebo len tak na chuť k televízii.
Ingrediencie na cesto
- 160g múky
- 65g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 70g masla, rozpusteného
- Štipka soli
- 100g nasekaných vlašských orechov
- 110ml silnej kávy
Ingrediencie na polevu
- 4 lyžice masla
- 4 lyžice javorového sirupu
- 4 lyžice mlieka
- 100g nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžičky instantnej kávy
- Orechy na ozdobu
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté orechy, múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
- Pridajte uvarenú kávu, rozpustené maslo a vajcia.
- Vzniknuté cesto nalejte do múkou vysypaného plechu a pečte asi 30 minút do zlatohneda.
- Cesto nechajte úplne vychladnúť.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu do hladka. Namažte ju na celú vychladnutú piškótu a posypte orechy na ozdobu.

Radi by ste si kúpili kuchynskú váhu, ale neviete si s výberom rady? Touto tematikou sme sa zaoberali v článku o testovaní kuchynských váh . Pozrite sa!
Zdravý kávový dezert
Inšpirujte sa týmto receptom na výborný múčnik ku káve. Má nízky obsah cukru a vďaka mandľovej múke je aj bezlepkový.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky mandľovej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnčeka mandľového mlieka
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 lyžičky instantnej kávy
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- Štipka soli
Ingrediencie na posýpku
- 1 lyžička škorice
- 1/2 hrnčeka mandľovej múky
- 1/3 hrnčeka práškového cukru
- 3 lyžice kokosového oleja
Postup
- Najprv zmiešajte mandľovú múku s cukrom, muškátovým orieškom, škoricou, instantnou kávou, kypriacim práškom a soľou.
- Potom pridajte vajcia, kokosový olej, mlieko a vanilkový cukor. Riadne zmiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Na posýpku zmiešajte všetky ingrediencie a rukou vypracujte drobivú zmes.
- Formu či plech vymažte maslom, vysypte múkou a nalejte cesto.
- Pečte pri 180 ° C počas 25 minút.
- Po upečení nechajte múčnik aspoň 10-15 minút chladnúť, potom podávajte nakrájaný.

Objavte podobné tipy
Kávový perník
Upečte si tak trochu iný perník s kávovou chuťou a vôňou. Kávová poleva dodá tomuto múčniku iný rozmer!
Ingrediencie
- 3,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 veľké vajcia
- 150g zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- Strúhaný zázvor (2 lyžičky)
- 1/2 lyžičky mletej škorice a 1/2 lyžičky mletého klinčeka (alebo lyžicu perníkového korenia)
- Štipka soli
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 hrnček mlieka
- 1 lyžička jedlej sódy
Ingrediencie na kávovú polevu
- 80g cukru
- 50g masla
- 30ml mlieka
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice kávy
Postup
- Pomocou mixéra alebo ručne zmiešajte maslo s trstinovým cukrom do peny.
- V malej miske rozšľahajte nastrúhaný zázvor s vajcom. Túto zázvorovú zmes pridajte do maslovej.
- V samostatnej väčšej mise preosejte múku, pridajte kypriaci prášok do pečiva, soľ, škoricu a klinčeky.
- V malej nádobe zmiešajte javorový sirup, mlieko a sódu. Túto zmes pridajte do vaječno-maslovej zmesi a zamiešajte.
- Vzniknutú mokrú zmes opatrne a postupne zamiešavajte do zmesi múkou.
- Hotové perníkové cesto nalejte do pekáča či na plech a pečte 40-50 minút.
- Medzitým si pripravte polevu tak, že v malom hrnci rozpustíte maslo, pridáte cukor, kávu a kakao. Až zmes začne bublať, pridáte mlieko.
- Nebojte sa že zmes syčí. Za okamih syčať prestane a za stáleho miešania vytvoríte hladkú polevu.
- Na upečený perník rovnomerne pomocou stierky naneste hotovú polevu a dajte chladiť aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- Hotový a vychladnutý perník podávajte nakrájaný na kocky.

Prinášame vám recenzie a tipy na tie najlepšie kávové mlynčeky.
Výborný tvarohový múčnik s kávovou chuťou
Čo by to bolo za výber receptov s kávovými múčnikmi, keby tu nebol aj recept podobný tiramisu? Namiesto mascarpone použijeme tvaroh, aby bol výsledok ešte lahodnejší.
Ingrediencie
- 40-45 cukrárskych piškótov
- 300ml silnej kávy
- 6 lyžíc rumu
- 450g tvarohu vo vaničke
- 4 vajcia
- 100g cukru kryštál
- 480ml smotany na šľahanie
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky holandského kakaa
- Štipka soli
Postup
- V mise zmiešajte uvarenú kávu s rumom a postupne ponárajte cukrárske piškóty. Len trochu z každej strany aby neboli úplne nasiaknuté a mokré.
- Do pripravenej tortovej formy alebo inej zapekacej misy skladajte základnú vrstvu piškótov.
- Pripravte si krém pomocou ručného mixéra tak, že vyšľaháte tvaroh so žĺtkami a 50g cukru.
- Pomocou šľahača vyšľahajte smotanu a vanilkový extrakt a zmiešajte s tvarohovou zmesou.
- Vyšľahajte bielky so štipkou soli do peny a potom zašľahajte ďalších 50g cukru. Zmiešajte s tvarohovou zmesou.
- Polovicu krému rovnomerne rozotrite na spodnú vrstvu piškótov. Potom namočte ďalšie piškóty do kávy s rumom a naskladajte ďalšiu vrstvu na krém.
- Navrch rovnomerne rozotrite druhú polovicu krému, uhlaďte a dajte do chladničky na 2-3 hodiny.
- Vychladnutý dezert posypte kakaom, zakryte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Hotový dezert podávajte nakrájaný na kúsky.

Máte radi tvarohové dezerty? Inšpirujte sa týmito receptami na tvarohové múčniky , z ktorých si určite vyberiete!
Kávový dezert s čerešňovou omáčkou
Výbornú kávovú panna cotta s prelivom z čerešní si zamilujete. Ak nemáte čerešne, preliv môžete urobiť aj z jahôd, malín alebo napríklad sliviek.
Ingrediencie na panna cotta
- 200ml plnotučného mlieka
- 300ml smotany
- 4 žĺtky
- 1 lyžička instantnej kávy
- 65g cukru
- 4 plátky želatíny
Ingrediencie na preliv
- 350g čerešní (alebo jahôd, malín či sliviek)
- 1 celá škorica
- 1 vyškriabaný vanilkový struk
- 50g cukru
- 300ml vody alebo červeného vína
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Postup
- Najprv vyšľahajte 4 žĺtky do peny.
- Potom priveďte do varu mlieko s vanilkovým extraktom, kávou a cukrom. Uvarené mlieko zmiešajte s vyšľahanými žĺtkami.
- Želatínové plátky namočte na 1 minútu do studenej vody.
- Zmäknutú želatínu vmiešajte do zmesi, nechajte ju rozpustiť a zmes nechajte vychladnúť.
- Smotanu vyšľahajte do tuha a zmiešajte s vychladnutým krémom. Vzniknutú zmes nalejte do pohárov a dajte stuhnúť do chladničky najmenej na 2 hodiny.
- Omáčku pripravíte tak, že čerešne umyjete a rozpolíte.
- Červené víno priveďte do varu spoločne s cukrom, škoricou a vydlabaným obsahom vanilkového struku.
- Duste 5 minút a potom pridajte čerešne. Tekutinu nakoniec zahustíte kukuričným škrobom rozpusteným v studenej vode.
- Hotovou omáčkou prelejte vychladenú panna cottu a podávajte.

Pre kávových milovníkov máme tiež pripravené top 3 recepty na ľadovú kávu.
K týmto kávovým dezertom už chýba len šálka dobrej kávy. Koľko šálok denne je ale pre človeka ešte prínosné a koľko šálok je naopak zlé pre jeho zdravie?
Známe je, že vďaka obsahu kofeínu si človek po požití kávy užíva zlepšené sústredenie, nárast energie a rýchlejšie reakcie. Kofeín povzbudzuje aj po fyzickej stránke a to pri spaľovaní tukov, vďaka čomu poskytuje telu rýchle palivo av krvi vzrastá hladina adrenalínu. Ten organizmus naštartuje k lepšiemu a efektívnejšiemu fyzickému výkonu.
Podľa štúdií bolo zistené, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú priemerne tri šálky kávy denne, trpia menej kardiovaskulárnymi ochoreniami a je u nich nižšie riziko mŕtvice a diabetu 2. typu.
Avšak je tu riziko, pokiaľ to ľudia s pitím kávy preháňajú, môžu sa dostaviť aj negatívne účinky. Príliš vysoký príjem kofeínu pôsobí na ľudské telo tak, že spôsobuje nespavosť, úzkosti, zvýšený krvný tlak a taktiež zažívacie problémy.
Aj pri káve teda platí, všetkého veľmi škodí. Je teda potrebné si množstvo vypitej kávy strážiť, pretože pri predávkovaní kofeínom môže dôjsť aj k zlyhaniu obličiek.
Pokiaľ si teda upečiete niektorý z našich múčnikov a dezertov, jedna káva bohato stačí.