Lahodné krémové polievky, ktoré sa vyznačujú veľmi jemnou a príjemnou chuťou. V zime zahrejú a v lete pohladí.
Pridaním tučnejšie smotany sa čiastočne zvýši aj sýtivosť polievky a dodá trochu vápnika a iných zdraviu prospešných látok . Polievka s trochou smotany sa nevylučuje ani u väčšiny diét, vhodná je aj v jedálničku pre deti a staršie osoby.
Niekoľko osvedčených receptov sme pre vás vybrali práve pre tento článok.
Recept na krémovú brokolicovou polievku so smotanou
Aj zelený pokrm môže byť chutný.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 5 lyžíc masla
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 3 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1 brokolica
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 hrnčeky smotany na varenie
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na dvoch lyžiciach masla orestujeme cibuľu.
- Pridáme ružičky brokolice a zalejeme vývarom.
- Varíme do zmäknutia.
- Rozmixujeme dohladka.
- Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a múku.
- Osolíme. Okoreníme.
- Vmiešame smotanu.
- Smotanovou zmes vlejeme do polievky a starostlivo rozmiešame.
- Podávame.

Recept na krémovú mrkvovú polievku so smotanou
Sladká chuť mrkvy s trochou pikantného zázvoru.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 3 hrnčeky nakrájané mrkvy
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 lyžica čerstvého nakrájaného zázvoru
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- štipka trstinového cukru
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na olivovom oleji orestujeme cibuľu.
- Pridáme cesnak, zázvor a mrkvu.
- Zalejeme vývarom.
- Varíme približne 15 minút.
- Rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme soľou, korením a cukrom.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame.

Recept na krémovú Cuketové polievku so smotanou
Chutná polievka len z niekoľkých málo ingrediencií.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 1/2 cibule nasekanej nadrobno
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 cukety
- 3 hrnčeky kuracieho vývaru
- 3 lyžice kyslej smotany
- parmezán
- soľ
- korenie
- repkový olej
POSTUP
- Na repkovom oleji orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme nakrájanú cuketu a zalejeme vývarom.
- Varíme približne 10 minút.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Okoreníme.
- Nalejeme do misiek a podávame ozdobené kyslou smotanou a parmezánom.

Objavte podobné tipy
Recept na krémovú polievku z červenej repy so smotanou
Žiarivá polievka plná vitamínov.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa nasekaná najemno
- 3 červenej repy nakrájané na kocky
- 1 zemiak nakrájaná na kocky
- 4 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1 hrnček smotany na varenie
- 1 bobkový list
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na olivovom oleji orestujeme cibuľu.
- Pridáme repu a zemiak a zalejeme vývarom.
- Vložíme bobkový list.
- Varíme do zmäknutia.
- Počas varenia môžeme prilievať vodu.
- Odstránime bobkový list.
- Rozmixujeme dohladka.
- Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame.

Recept na krémovú hubovú polievku so smotanou
Keď neviete, čo s tohtoročné úrodou húb.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 300 g húb
- 1/2 cibule nasekaná najemno
- 1 zelerová vňať
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 hrnček smotany na varenie
- 1 hrsť pažítky
- olivový olej
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, zelerovú vňať a huby.
- Zalejeme vývarom a varíme približne 15 minút.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Okoreníme.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame posypané čerstvou pažítkou.

Recept na krémovú pórovou polievku so smotanou
Svieža polievka inšpirovaná Francúzskom.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 1 lyžica masla
- 2 póry
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky nakrájané na kocky
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 smotana na šľahanie
- 1 bobkový list
- čerstvý tymián
- čerstvá pažítka
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na masle orestujeme cesnak, zemiaky a pór.
- Zalejeme vývarom a pridáme bobkový list.
- Varíme do zmäknutia.
- Odoberieme bobkový list.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Okoreníme.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame posypané čerstvou pažítkou a tymianom.

Recept na krémovú polievku z hlivy ustricovej so smotanou
Rýchla a elegantná polievka.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 2 hrnčeky pokrájané hlivy ustricovej
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 2 lyžice masla
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 hrnček smotany na varenie
- čerstvá pažítka
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na dvoch lyžiciach masla orestujeme cibuľu.
- Pridáme hlivu a zalejeme vývarom.
- Varíme približne 15 minút.
- Rozmixujeme dohladka.
- Osolíme. Okoreníme.
- Vmiešame smotanu.
- Podávame posypané čerstvou pažítkou.

Predstavili sme vám 7 receptov na vynikajúce a rýchle krémové polievky.
Popustite uzdu svojej fantázii. Kombinovať môžete i ďalšie ingrediencie, vyskúšajte napríklad karfiol, paradajky, tekvicu alebo červenú šošovku.
Vhodnou přílohou je křupavé čerstvé pečivo. To si můžete připravit opět doma podle našich receptů.