Chrumkavé, dozlatista upečené hustičky, rožky a ďalšie pečivo priamo doma z rúry?
Je to lacnejšie a máte prehľad o tom, z čoho ich pripravíte.
Neveríte, že to zvládnete?
S nami áno.
Vyskúšajte naše výborné recepty na domáce pečivo a už nebudete chcieť iné!
Domáce rožky
Domáce rožky a hustičky sa pečú z kysnutého cesta. V tom tkvie jediný háčik domáceho pečenia – od vysypania múky do misy po zahryznutí sa do rožku ubehnú asi 2 hodiny. Obísť to môžeme „nočným“ kysnutím, ktoré môže prebiehať aj v chlade!
INGREDIENCIA
- 1/2 kg hladkej múky
- hrnček vody
- 60 g masla
- 10 g sušeného droždia
- 1 vajce
- soľ
- mak, rasca na posyp podľa chuti
- mlieko na pomazanie
POSTUP
- Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
- Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
- Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
- Pridáme vlahý tuk, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
- Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vytvarujeme rožky.
- Rozvaľkáme kruh, rozkrojíme ho na 8 výsečí a stáčame od širšieho kraja k špičke.
- Špičku si pridržiavame druhou rukou a snažíme sa cesto natiahnuť.
- Stočený rožok necháme rovný alebo ho môžeme mierne zahnúť.
- Uložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
- Biele pečivo pečieme v predhriatej rúre.
- Pred pečením potierame buď len mierne osolenou vodou alebo tukom, olejom či masťou.
- Keď ho potrieme celým rozšľahaným vajíčkom (alebo aj len žĺtkom či bielkom), bude zlatisté.
- Potreté pečivo sypeme rascou, makom, rôznymi semienkami alebo korením.
- Upečené necháme chladnúť na mriežke (kde chladne aj odspodu, aby nevlhlo).
- Zvyšné vychladnuté pečivo môžeme zabaliť do mikroténu a zmraziť.
- Potom ich podľa potreby rozmrazíme, potrieme vodou, rozpečieme a podávame ako čerstvé.

Vyskúšajte aj naše obľúbené recepty na sladké pečivo z kysnutého cesta pre maškrtné jazýčky. Nechajte sa inšpirovať!
Biele žemle
Nie je nič lepšie ako čerstvo upečená biela žemľa! Ešte ste žemle nikdy nepiekli? Pripadalo vám to veľmi pracné a zložité? S nami to hravo zvládnete!
- 500 g hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
- 1 lyžička cukru
- 200 ml vody + 3 lyžice mlieka
- 3 lyžice jogurtu
- 3 lyžice zmäknutého masla
- 1 lyžička soli
- 1 bielok
- soľ, mak, alebo rasca na posyp
POSTUP
- Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
- Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
- Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
- Pridáme vlahý tuk, jogurt, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
- Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Žemle splietame z 3 pramienkov.
- Kúsky cesta rozvaľkáme na valčeky asi 15-20 cm dlhé a splietame od stredu, potom obrátime a dopliete, čo je bežný postup pekárov.
- (Alebo si na jednom konci valčeky stlačíme a prepletieme až ku koncu, čo je rýchlejšie)
- Pletieme voľne, neuťahujeme, aby cesto mohlo dokysnúť.

Objavte podobné tipy
Domáca bageta
Čerstvá, chrumkavá bagetka, zvnútra pre zmenu úžasne vláčna…už sa vám zbiehajú sliny? Tak si ju poďme pripraviť!
INGREDIENCIA
- 1 sušené droždie
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček vody
- soľ
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička cukru
POSTUP
- Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
- Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
- Necháme vzísť kvások.
- Pridáme olej, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
- Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Bagety skladáme z väčšieho kúska cesta, ktoré rozvaľkáme do obdĺžnika.
- Jedna strana obdĺžnika bude dlhá ako plech, druhá 20 cm.
- Z obdĺžnika „zložíme“ bagetku v štýle listovej kabelky, zavinovačky alebo struku.
- Konce pritlačíme, povrch narežeme.
- Pečieme dozlatista.

Ak máte domácu pekáreň, určite ju využite. Kysnuté cesto urobí skrátka dokonale. Čo ešte vie? Viac sa dozviete vo veľkej recenzii domácich pekární .
Biely toastový chlieb
Tento neuveriteľne jednoduchý recept pre úplne začiatočníkov zvládne úplne každý. Výsledkom bude mäkučký, jemný chlieb, ktorý sa perfektne hodí ako základ na sendviče.
INGREDIENCIA
- 2/3 šálky teplého mlieka (pozri poznámku)
- 1/2 šálky teplej vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 balíček (2 a 1/4 lyžičky) aktívneho sušeného droždia
- 4 lyžice masla, rozpusteného a mierne vychladnutého
- 2 lyžičky soli
- 3 šálky hladkej múky, plus ďalšie v prípade potreby
- 1 veľké vajcia
POSTUP
- Vo veľkej mise alebo mise stolného mixéra zmiešame teplé mlieko, teplú vodu, kryštálový cukor a aktívne suché droždie.
- Šľaháme, aby sa všetko spojilo.
- Necháme odležať do spenenia, asi 10 minút.
- Pridáme rozpustené maslo, soľ a múku a miešame, kým nevznikne cesto, ktoré sa neodlepuje od stien misy.
- Premiestnime na ľahko pomúčenú plochu a ručne miesime, kým cesto nebude hladké a pružné, asi 8 minút.
- Cesto preložíme do ľahko vymastenej misy, prikryjeme a dáme na teplé miesto.
- Necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
- Cesto vyklopíme a prenesieme na rovný, ľahko naolejovaný povrch.
- Jemne sploštíme do veľkého kruhu a potom zatiahneme jeden okraj na druhú stranu asi do dvoch tretín kruhu.
- Zatlačíme kĺby ruky do cesta.
- S druhým okrajom urobíme to isté a prekryjeme druhú hranu, aby sme vytvorili vysoký trojuholník.
- Znovu zatlačíme kĺby ruky do cesta.
- Zrolujeme do polena počnúc najtenším bodom a po každom otočení zatlačíme, aby sa okraje zalepili.
- Umiestnime švom dole do ľahko vymastenej formy.
- Prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť, kým nevykysne asi 2,5 cm cez okraj formy.
- Predhrejeme rúru na 220 °C.
- Ľahko rozšľaháme vajcia s lyžičkou vody a troškou soli.
- Vrch bochníka potrieme vajíčkom.
- Znížime teplotu na 175 ° C a pečieme do zlatisto hnedej farby, asi 35 – 40 minút.

Tiež sa vám často stáva, že nestíhate pripraviť teplú večeru? Hľadáte stále inšpiráciu na čo najrýchlejšie jedlá? Pripravte si jeden zo 4 jednoduchých receptov na toasty , ktoré sme pre vás spísali, alebo si pripravte lahodné zmesi, ktorými toasty môžete namazať!
Domáce francúzske croissanty
Pripravte si doma tieto tradičné francúzske croissanty, ktoré sú mäkké a nadýchané vo vnútri a zvonku sú úžasne maslové.
INGREDIENCIA
- 1 šálka mlieka plus dve lyžice
- 1 balíček sušeného droždia (2 a ¼ lyžičky)
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice masla izbovej teploty plus 1/2 šálky vychladeného masla a nakrájaného na štvorčeky
- 3 šálky hladkej múky
- 1 celé vajcia
POSTUP
- Zahrejeme mlieko.
- Do mixéra pridáme mlieko, droždie a cukor a premiešame.
- Pridáme soľ, 2 lyžice masla a múku a miešame pri nízkej rýchlosti, kým nevznikne hladké cesto.
- Vytvarujeme guľu a vložíme do olejom vymastenej misy.
- Prikryjeme a necháme 1 až 1 a ½ hodiny kysnúť.
- Z papiera na pečenie si odmeriame štvorec 20×15 cm.
- Maslo nakrájame na tenké plátky a rozložíme ich do štvorca, kým nebude z väčšej časti plný, potom papier na pečenie pevne preložíme cez maslo.
- Vyvaľkáme maslo naplocho.
- Štvorček masla dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť.
- Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, vyvaľkáme ho do obdĺžnika s rozmermi 15 × 35 cm.
- Do stredu položíme štvorec vychladeného masla a preložíme obe strany cesta do stredu masla tak, aby sa v strede stretli.
- Spojíme švy k sebe.
- Prikryjeme a chladíme 30 minút.
- Vychladené cesto rozvaľkáme v rovnakom smere ako šev uprostred cesta, kým nezískame obdĺžnik s rozmermi zhruba 45 x 20 cm.
- Cesto preložíme ako list, čo znamená, že prehneme spodnú tretinu nahor a hornú tretinu nadol cez hornú.
- Otočíme cesto tak, aby odkryté okraje „listu“ smerovali k nám, a znovu vyvaľkáme do rovnakého obdĺžnika a potom opäť preložíme.
- Prikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
- Opakujeme predchádzajúci proces (rozvaľkanie cesta, preloženie a chladenie – tentoraz 2 hodiny).
- Po vychladnutí cesto rozvaľkáme do dlhého obdĺžnika.
- Ostrým nožom orežeme okraje asi o 0,5 cm.
- Cesto nakrájame na 6 rovnakých trojuholníkov.
- Vyrežeme centimetrovú štrbinu uprostred dlhého konca a zrolujeme až do špičky.
- Croissanty dávame na plech vyložený papierom na pečenie.
- Prikryjeme utierkou a necháme 2 až 2 a pol hodiny kysnúť.
- Predhrejme rúru na 200° Celzia.
- Vidličkou spojíme vajcia a 2 lyžice mlieka.
- Potrieme vršky croissantov.
- Necháme 5 zaschnúť a opäť pretrieme.
- Croissanty pečieme 15 minút, potom znížime teplotu a pečieme ďalších 13–15 minút.
- Pred podávaním necháme 20 minút vychladnúť.

Dopečené? Podeľte sa s ostatnými o svoje úspechy. Zdieľajte recept a pripojte fotku!