Výborné recepty na pečivo z bielej múky na jednom mieste. Vyskúšajte našich 5 skvelých variantov!

Chrumkavé, dozlatista upečené hustičky, rožky a ďalšie pečivo priamo doma z rúry?

Je to lacnejšie a máte prehľad o tom, z čoho ich pripravíte.

Neveríte, že to zvládnete?

S nami áno.

Vyskúšajte naše výborné recepty na domáce pečivo a už nebudete chcieť iné!

Domáce rožky

Domáce rožky a hustičky sa pečú z kysnutého cesta. V tom tkvie jediný háčik domáceho pečenia – od vysypania múky do misy po zahryznutí sa do rožku ubehnú asi 2 hodiny. Obísť to môžeme „nočným“ kysnutím, ktoré môže prebiehať aj v chlade!

INGREDIENCIA

  • 1/2 kg hladkej múky
  • hrnček vody
  • 60 g masla
  • 10 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • soľ
  • mak, rasca na posyp podľa chuti
  • mlieko na pomazanie

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
  4. Pridáme vlahý tuk, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Vytvarujeme rožky.
  7. Rozvaľkáme kruh, rozkrojíme ho na 8 výsečí a stáčame od širšieho kraja k špičke.
  8. Špičku si pridržiavame druhou rukou a snažíme sa cesto natiahnuť.
  9. Stočený rožok necháme rovný alebo ho môžeme mierne zahnúť.
  10. Uložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
  11. Biele pečivo pečieme v predhriatej rúre.
  12. Pred pečením potierame buď len mierne osolenou vodou alebo tukom, olejom či masťou.
  13. Keď ho potrieme celým rozšľahaným vajíčkom (alebo aj len žĺtkom či bielkom), bude zlatisté.
  14. Potreté pečivo sypeme rascou, makom, rôznymi semienkami alebo korením.
  15. Upečené necháme chladnúť na mriežke (kde chladne aj odspodu, aby nevlhlo).
  16. Zvyšné vychladnuté pečivo môžeme zabaliť do mikroténu a zmraziť.
  17. Potom ich podľa potreby rozmrazíme, potrieme vodou, rozpečieme a podávame ako čerstvé.
Biele rožky.
www.nelkafood.sk

Vyskúšajte aj naše obľúbené recepty na sladké pečivo z kysnutého cesta pre maškrtné jazýčky. Nechajte sa inšpirovať!

Biele žemle

Nie je nič lepšie ako čerstvo upečená biela žemľa! Ešte ste žemle nikdy nepiekli? Pripadalo vám to veľmi pracné a zložité? S nami to hravo zvládnete!

  • 500 g hladkej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 200 ml vody + 3 lyžice mlieka
  • 3 lyžice jogurtu
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 bielok
  • soľ, mak, alebo rasca na posyp

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
  4. Pridáme vlahý tuk, jogurt, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Žemle splietame z 3 pramienkov.
  7. Kúsky cesta rozvaľkáme na valčeky asi 15-20 cm dlhé a splietame od stredu, potom obrátime a dopliete, čo je bežný postup pekárov.
  8. (Alebo si na jednom konci valčeky stlačíme a prepletieme až ku koncu, čo je rýchlejšie)
  9. Pletieme voľne, neuťahujeme, aby cesto mohlo dokysnúť.
Domáce žemle v ošatke.
www.radvarim.sk

Domáca bageta

Čerstvá, chrumkavá bagetka, zvnútra pre zmenu úžasne vláčna…už sa vám zbiehajú sliny? Tak si ju poďme pripraviť!

INGREDIENCIA

  • 1 sušené droždie
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček vody
  • soľ
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička cukru

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások.
  4. Pridáme olej, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Bagety skladáme z väčšieho kúska cesta, ktoré rozvaľkáme do obdĺžnika.
  7. Jedna strana obdĺžnika bude dlhá ako plech, druhá 20 cm.
  8. Z obdĺžnika „zložíme“ bagetku v štýle listovej kabelky, zavinovačky alebo struku.
  9. Konce pritlačíme, povrch narežeme.
  10. Pečieme dozlatista.
Nakrájaná biela bageta.
www.rasamalaysia.com

Ak máte domácu pekáreň, určite ju využite. Kysnuté cesto urobí skrátka dokonale. Čo ešte vie? Viac sa dozviete vo veľkej recenzii domácich pekární .

Biely toastový chlieb

Tento neuveriteľne jednoduchý recept pre úplne začiatočníkov zvládne úplne každý. Výsledkom bude mäkučký, jemný chlieb, ktorý sa perfektne hodí ako základ na sendviče.

INGREDIENCIA

  • 2/3 šálky teplého mlieka (pozri poznámku)
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balíček (2 a 1/4 lyžičky) aktívneho sušeného droždia
  • 4 lyžice masla, rozpusteného a mierne vychladnutého
  • 2 lyžičky soli
  • 3 šálky hladkej múky, plus ďalšie v prípade potreby
  • 1 veľké vajcia

POSTUP

  • Vo veľkej mise alebo mise stolného mixéra zmiešame teplé mlieko, teplú vodu, kryštálový cukor a aktívne suché droždie.
  • Šľaháme, aby sa všetko spojilo.
  • Necháme odležať do spenenia, asi 10 minút.
  • Pridáme rozpustené maslo, soľ a múku a miešame, kým nevznikne cesto, ktoré sa neodlepuje od stien misy.
  • Premiestnime na ľahko pomúčenú plochu a ručne miesime, kým cesto nebude hladké a pružné, asi 8 minút.
  • Cesto preložíme do ľahko vymastenej misy, prikryjeme a dáme na teplé miesto.
  • Necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  • Cesto vyklopíme a prenesieme na rovný, ľahko naolejovaný povrch.
  • Jemne sploštíme do veľkého kruhu a potom zatiahneme jeden okraj na druhú stranu asi do dvoch tretín kruhu.
  • Zatlačíme kĺby ruky do cesta.
  • S druhým okrajom urobíme to isté a prekryjeme druhú hranu, aby sme vytvorili vysoký trojuholník.
  • Znovu zatlačíme kĺby ruky do cesta.
  • Zrolujeme do polena počnúc najtenším bodom a po každom otočení zatlačíme, aby sa okraje zalepili.
  • Umiestnime švom dole do ľahko vymastenej formy.
  • Prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť, kým nevykysne asi 2,5 cm cez okraj formy.
  • Predhrejeme rúru na 220 °C.
  • Ľahko rozšľaháme vajcia s lyžičkou vody a troškou soli.
  • Vrch bochníka potrieme vajíčkom.
  • Znížime teplotu na 175 ° C a pečieme do zlatisto hnedej farby, asi 35 – 40 minút.
Pokrájaný chlieb na doske.
www.hostthetoast.com

Tiež sa vám často stáva, že nestíhate pripraviť teplú večeru? Hľadáte stále inšpiráciu na čo najrýchlejšie jedlá? Pripravte si jeden zo 4 jednoduchých receptov na toasty , ktoré sme pre vás spísali, alebo si pripravte lahodné zmesi, ktorými toasty môžete namazať!

Domáce francúzske croissanty

Pripravte si doma tieto tradičné francúzske croissanty, ktoré sú mäkké a nadýchané vo vnútri a zvonku sú úžasne maslové.

INGREDIENCIA

  • 1 šálka mlieka plus dve lyžice
  • 1 balíček sušeného droždia (2 a ¼ lyžičky)
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice masla izbovej teploty plus 1/2 šálky vychladeného masla a nakrájaného na štvorčeky
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 celé vajcia

POSTUP

  • Zahrejeme mlieko.
  • Do mixéra pridáme mlieko, droždie a cukor a premiešame.
  • Pridáme soľ, 2 lyžice masla a múku a miešame pri nízkej rýchlosti, kým nevznikne hladké cesto.
  • Vytvarujeme guľu a vložíme do olejom vymastenej misy.
  • Prikryjeme a necháme 1 až 1 a ½ hodiny kysnúť.
  • Z papiera na pečenie si odmeriame štvorec 20×15 cm.
  • Maslo nakrájame na tenké plátky a rozložíme ich do štvorca, kým nebude z väčšej časti plný, potom papier na pečenie pevne preložíme cez maslo.
  • Vyvaľkáme maslo naplocho.
  • Štvorček masla dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť.
  • Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, vyvaľkáme ho do obdĺžnika s rozmermi 15 × 35 cm.
  • Do stredu položíme štvorec vychladeného masla a preložíme obe strany cesta do stredu masla tak, aby sa v strede stretli.
  • Spojíme švy k sebe.
  • Prikryjeme a chladíme 30 minút.
  • Vychladené cesto rozvaľkáme v rovnakom smere ako šev uprostred cesta, kým nezískame obdĺžnik s rozmermi zhruba 45 x 20 cm.
  • Cesto preložíme ako list, čo znamená, že prehneme spodnú tretinu nahor a hornú tretinu nadol cez hornú.
  • Otočíme cesto tak, aby odkryté okraje „listu“ smerovali k nám, a znovu vyvaľkáme do rovnakého obdĺžnika a potom opäť preložíme.
  • Prikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  • Opakujeme predchádzajúci proces (rozvaľkanie cesta, preloženie a chladenie – tentoraz 2 hodiny).
  • Po vychladnutí cesto rozvaľkáme do dlhého obdĺžnika.
  • Ostrým nožom orežeme okraje asi o 0,5 cm.
  • Cesto nakrájame na 6 rovnakých trojuholníkov.
  • Vyrežeme centimetrovú štrbinu uprostred dlhého konca a zrolujeme až do špičky.
  • Croissanty dávame na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Prikryjeme utierkou a necháme 2 až 2 a pol hodiny kysnúť.
  • Predhrejme rúru na 200° Celzia.
  • Vidličkou spojíme vajcia a 2 lyžice mlieka.
  • Potrieme vršky croissantov.
  • Necháme 5 zaschnúť a opäť pretrieme.
  • Croissanty pečieme 15 minút, potom znížime teplotu a pečieme ďalších 13–15 minút.
  • Pred podávaním necháme 20 minút vychladnúť.
Domáce croissanty v ošatke.
www.therecipecritic.com

Dopečené? Podeľte sa s ostatnými o svoje úspechy. Zdieľajte recept a pripojte fotku!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.