Brokolica je skvelou surovinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku.
Nie každému však chutí.
Pokiaľ nepatríte medzi milovníkov tejto zdravej zeleniny, nezúfajte!
Máme pre vás totiž luxusné recepty na brokolicové fašírky, ktoré zachutnajú všetkým.
Presvedčte sa sami!
Karbonátky z brokolice so syrom a šunkou
Pripravte si tieto skvelé brokolicové placky, pri ktorých nebudete vôbec postrádať mäso. Servírujte ich ako zdravý obed či večeru.
INGREDIENCIA
- 500 g brokolice
- 200 g tvrdého syra
- 200 g šunky
- 3 vajcia
- 3 hrsti strúhanky
- soľ
- korenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Brokolicu umyjeme a rozdelíme na ružičky.
- Uvaríme domäkka a nasekáme nadrobno.
- Pridáme nastrúhaný syr a na jemno nakrájanú šunku.
- Vmiešame vajcia.
- Osolíme.
- Okoreníme.
- Pre hustejšie cesto môžeme prisypať trochu strúhanky.
- Brokolicové fašírky obalíme v strúhanke.
- Na panvici si rozpálime olej a osmažíme z oboch strán dozlatista.
- Podávame so zemiakmi alebo kašou.

Vyskúšajte aj naše recepty na brokolicovú nátierku . Jej príprava je veľmi jednoduchá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!
Diétne brokolicové placky
Skvelé placky, na ktoré nepotrebujete múku, ale zdravšie ovsené vločky. Sú vhodné na diétu alebo aj len tak na chuť.
INGREDIENCIA
- 500 g brokolice
- 8 vajec
- 130 g ovsených vločiek (rozmixovaných)
- 130 g tvrdého syra
- soľ
- korenie
- 1 lyžička oleja na vyprážanie
POSTUP
- Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme domäkka.
- Brokolicu nakrájame nadrobno.
- Primiešame ovsené vločky, vajcia a syr.
- Dochutíme čiernym korením a soľou.
- Vypracujeme cesto.
- Karbonátky osmažíme na kvapke oleja z oboch strán.
- Podávame s varenými zemiakmi alebo len tak.

Pečené brokolicové fašírky s parmezánom
Tieto kabanátky sú výborné a jednoduché na prípravu! A vďaka pečeniu v rúre navyše ľahké a dobre stráviteľné. Môžete vyskúšať aj ďalšie druhy syra, brokolica sa skvele hodí aj k výraznejším syrom typu gorgonzola, niva alebo vyzretý čedar.
INGREDIENCIA
- 200 g brokolice
- ½ cibule
- 1 vajce
- 30 g jemne nastrúhaného parmezánu
- 30 g syra nastrúhaného syra typu gouda
- 1 lyžička talianskych bylín (rozmarín, tymián, oregano, bazalka)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Brokolicu nakrájame na malé kúsky.
- Do veľkého hrnca dáme vodu, privedieme do varu a vložíme do nej brokolicu.
- Varíme cca 2 minúty, potom zlejeme a ochladíme v studenej vode.
- Cibuľu nakrájame nadrobno.
- V panvici rozohrejeme olej a dáme naň restovať cibuľku.
- Akonáhle zosklovatí, stiahneme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešame brokolicu, oba syry, cibuľu, soľ, korenie a bylinky a dobre premiešame.
- Pridáme vajcia a vytvoríme lepivé cesto.
- Z cesta tvoríme malé placky a pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme cca 15 minút, potom obrátime placky na druhú stranu a pečieme ďalších 10 – 15 minút.
- Vyberieme z rúry a podávame.
- Sú chutné teplé aj za studena.

Máme pre vás tiež výdatné a chutné recepty na polievky z brokolice . Vyskúšajte ich všetky!
Objavte podobné tipy
Vegetariánske placky z brokolice s hráškom
Tieto skvelé zelené placky sa skvele hodia do vegetariánskych burgerov. Dobre drží tvar a ich chuť je jednoducho neodolateľná!
INGREDIENCIA
- 300 g mrazeného hrášku
- 150 g kučeravého kelu
- 1/2 brokolica
- 1 stonka stopkového zeleru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g ovsených vločiek
- 150 g strúhanky
- 30 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžička talianskych byliniek (oregano, bazalka, rozmarín, tymián, šalvia a petržlen)
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica horčica
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP:
- Vo veľkom hrnci privedieme vodu do varu.
- Vložíme kel a varíme 2 minúty.
- Potom pridáme hrášok a varíme ďalších 5 minút.
- Pridáme brokolicu a varíme 2 minúty.
- Ihneď zlejeme a ponoríme do studenej vody.
- V panvici rozotrieme olej a restujeme na ňom nasekanú cibuľku, kým nezosklovatí.
- Ku koncu pridáme roztlačený cesnak.
- Uvarenú zeleninu dáme do kuchynského robota a pridáme stopkový zeler a rozmixujeme nie celkom dohladka.
- Vmiešame cibuľku s cesnakom, strúhanku a orechy.
- Dochutíme soľou, čiernym korením, sójovou omáčkou, bylinkami a horčicou.
- Vytvoríme hrubšie fašírky.
- V panvici rozohrejeme olej a dáme smažiť karbonátky na cca 3 minúty z každej strany.
- Ihneď podávame ako súčasť burgera alebo len tak s obľúbeným dresingom.

Nadýchané brokolicovo-mrkvové fašírky
Ak hľadáte recept na vynikajúce fašírky bez mäsa, tak budete nadšení! Vďaka tomuto chutnému pokrmu do jedálnička zaradíte viac zeleniny a navyše si pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 500 g mrkvy
- 4 lyžice hladkej múky
- 3 vajcia, oddelené
- 1 lyžička ružovej himalájskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 šálky strúhanky Panko (50 g)
- 1 šálka plochej listovej petržlenovej vňate, nahrubo nasekané
- slnečnicový olej na vyprážanie
POSTUP
- Brokolicu a mrkvu opláchneme pod tečúcou vodou.
- Mrkvu olúpeme a nastrúhame najemno.
- Brokolicu nakrájame nahrubo a spracujeme v kuchynskom robote.
- Bude to trvať menej ako minútu.
- V mise zmiešame rozmixoanú brokolicu, nastrúhanú mrkvu, soľ, čierne korenie, strúhanku, múku a žĺtky.
- Bielky vyšľaháme elektrickým šľahačom do tuha.
- Do brokolicovej zmesi vmiešame bielky.
- Vyprážame každý karbonátok 2-3 minúty z každej strany.
- Použijeme trochu oleja, len toľko, aby pokryl povrch a podľa potreby pridávame počas vyprážania.
- Podávajte s dipom podľa vlastného výberu alebo ako prílohu.

Placky z brokolice a kuracieho mäsa
Táto kombinácia šťavnatého kuracieho mäsa a jemnej brokolice, ktorá tvorí placku s chrumkavou zlatou kôrkou, je vážne lahodná. Presvedčte sa sami!
INGREDIENCIA
Na placky:
- 1 veľká brokolica, nakrájaná na ružičky
- 500 g kuracích prsných alebo stehenných rezňov, nakrájaných na 0,8 cm kúsky
- 1/2 šálky (75 g) hladkej múky
- 1/2 šálky (50 g) parmezánu, strúhaného
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 3/4 lyžičky soli
- korenie podľa chuti
- 3-4 lyžice olivového oleja
Na dip:
- 2/3 šálky (165 g) kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
- 2 lyžice kečupu
- šťava z citróna
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 100 stupňov Celzia.
- Brokolicu uvaríme v pare do mäkka, potom ju nahrubo nasekáme.
- Do misy pridáme brokolicu a zvyšné ingrediencie na placky okrem oleja, na ktorom budeme vyprážať, a dobre premiešame.
- Pridáme dostatok oleja na panvicu.
- Zahrejeme na stredne vysoký plameň.
- Nalejeme 1/4 šálky zmesi na panvicu a vytvoríme placku.
- Smažíme 2,5 minúty dozlatista, potom otočíme a smažíme ďalšie 2 minúty.
- Preložíme do rúry na mriežku a udržujeme teplé.
- Ingrediencie na dip premiešame a podávame s placičkami.

Predstavili sme vám skvelé recepty na fašírky a placky z brokolice.
Všetky recepty je možné konzumovať ako obed aj ako večeru. Na obed obvykle volíme prílohu v podobe zemiakov alebo zemiakovej kaše . Večer môžeme podávať aj samotné.
Brokolica je veľmi blízka karfiolu. Vo všetkých receptoch ho teda môžeme nahradiť práve touto zelenou príbuznou. Skúste to napríklad v receptoch na zapečený karfiol . Verte nám, že si pochutnáte! 🙂