Hoci sa to môže zdať neuveriteľné recept na creme brulee je naozaj jednoduchý!
Stačí pár základných ingrediencií plus trocha šikovnosti av pár krokoch si vytvoríte lahodný smotanový dezert, ktorý poblázni vaše chuťové poháriky!
Neuspokojte sa len s jeho klasickou podobou a oživte si svoje raňajky vďaka dokonalým francúzskym toastom v štýle tohto dezertu alebo si v rovnakom štýle vychutnajte ryžovú kašu!
Pripravili sme si pre váš širokú paletu možností, tak ich využite!
Čím začnete ako prvý?
Vanilkový creme brulee
Päť jednoduchých ingrediencií – smotana, vanilka, soľ, vajcia a cukor – tvorí mimoriadne krémový a elegantný dezert. Väčšina receptov na tento smotanový dezert vyžaduje použitie malého plynového horáka na dosiahnutie cukrovej krusty na povrchu, ale táto verzia ponúka aj iné riešenie, a to režim grilu vo vašej rúre.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml smotany na šľahanie
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 5 žĺtkov
- 200 g cukru kryštál (+ 2 lyžice na kruste)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- V hrnci si zmiešame smotanu s vanilkovým extraktom a soľou
- Pomaly všetko začneme variť na nízku teplotu
- Varíme, kým sa zmes neprevarí a nie je horúca
- Teplo vypneme a zmes v hrnci necháme pár minút odstáť
- V mise si medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlého krému
- Do vyšľahaných žĺtkov prilejeme trochu uvarenej smotany a zmiešame
- Potom vlejeme zvyšok smotany a šľaháme, kým sa ingrediencie neprepoja
- Krém na creme brulee nalejeme do malých zapekacích misiek, ktoré umiestnime do pekáča
- Pekáč do polovice zaplníme vodou a vložíme do rúry
- V rúre pečieme 30-40 minút, kým nie sú stredy stuhnuté a upečené
- Formičky vyberieme z rúry, necháme ich vychladnúť, a potom ich umiestnime do chladničky, kde môžu zostať aj niekoľko dní, minimálne však niekoľko hodín, aby stuhol
- Keď dezert budeme chcieť podávať, posypeme jeho povrch asi lyžičkou cukru kryštál
- Formičky umiestnime do rúry zapnutej na 220 stupňov v režime grilu a cukor necháme skaramelizovať, rozpustiť a zhnednúť asi 5 minút
- Najlepšie ihneď podávame
Je zásadné, aby dezert pred karamelizáciou jeho povrchu, zostal niekoľko hodín v pokoji a chlade chladničky. Pokiaľ tento krok vynecháte, po karamelizácii krusty, budete servírovať smotanovú polievku.

Creme brulee s kávovou príchuťou
Mnoho domácich cukrárov a cukrárok je milo prekvapených, aký ľahký tento dezert zo smotany vlastne je! Vyžaduje iba 6 ingrediencií, a pokiaľ sa budete riadiť popísaným postupom, úspech bude zaručený a vy si vychutnáte ten najkrémovejší dezert všetkých čias.
Čo budeme potrebovať
- 5 veľkých žĺtkov
- 150 g krupicového cukru (rozdeleného)
- 720 ml smotany na šľahanie
- Lyžička kávového prášku (instantnej kávy)
- Štipka soli
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Žĺtky si vyšľaháme so 100 g cukru a dáme bokom
- Na platni vo väčšom hrnci si začneme pomaly zahrievať smotanu s kávovým práškom a soľou
- Akonáhle sa zmes začne variť, stiahneme ju z platne a vmiešame vanilkový extrakt
- Zo smotany si odoberieme asi 100 ml a pomaly ju začneme primiešavať do vyšľahaných žĺtkov
- Potom žĺtky vlejeme do teplej smotany a zmiešame
- Malé formičky na creme brulee si rozložíme do pekáča
- Formičky naplníme smotanovým pudingom
- Potom do pekáča nalejeme horúcu vodu, ktorá by mala zakrývať aspoň polovicu výšky formičiek
- Pekáč vložíme do rúry a pečieme
- Pečieme približne 35 minút, kým okraje nezozlátnu
- Formičky potom vyberieme z rúry a umiestnime na mriežku, kde ich necháme vychladnúť aspoň hodinu a potom ich umiestnime do chladničky, kde ich necháme 4 hodiny až 2 dni
- Zvyšným cukrom kryštál posypeme jednotlivé dezerty
- Pomocou plynového ručného horáka alebo rúry zapnutej na 220 stupňov a režim grilu, necháme cukor skaramelizovať a vytvoríme chrumkavú kôru

Cheesecake s creme brulee krustou
Vylepšite si krémový cheesecake v štýle smotanového dezertu s karamelizovanou krustou. Nie je nič lepšie, než keď do neho zabodnete svoju dezertnú vidličku a budete počuť jemné chrumknutie lahodnej krusty, ktorú si jednoducho vyrobíte plynovým horákom aj u vás doma, nie je to žiadna veda. Vyberte si sušienky podľa svojej vlastnej chuti, napríklad aj čokoládové a dodajte tomuto lahodnému koláču zase o niečo lepšiu chuť.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- Sprej na pečenie
- Balíček sušienok (jemne rozdrvených)
- 200 g masla (rozpusteného)
- 125 g cukru kryštál
- Štipka soli
Na náplň
- 230 g smotanového
- 250 g cukru kryštál
- 3 vajcia
- 2 žĺtky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 125 g kyslej smotany
- 2 lyžice hladkej múky
- Štipka soli
Na kruste
- 150 g cukru kryštál
- Maliny
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Tortovú formu si vystriekame sprejom na varenie
- Vo veľkej mise zmiešame rozdrvené sušienky, maslo, cukor a soľ
- Sušienkový základ vtlačíme na dno pripravenej formy a vytvoríme korpus aj po stranách formy
- Na prípravu náplne si vo veľkej mise, pomocou ručného mixéra ušľaháme smotanový syr s cukrom
- Mixujeme, kým sa nezbavíme všetkých hrudiek
- Pridáme vajcia a žĺtky, potom vmiešame vanilkový extrakt a kyslú smotanu
- Pridáme múku a soľ a pokračujeme v šľahaní, kým sa všetko nespojí do hladkej a krémovej konzistencie
- Náplň nalejeme na sušienkový korpus
- Dno formy zabalíme do alobalu a vložíme ju do veľkého pekáča
- Prilejeme vriacu vodu, aby dosahovala do polovice výšky pekáča
- Cheesecake vložíme do rúry a pečieme približne 1 hodinu 30 minút
- Rúru vypneme a dvierka rúry necháme otvorené
- Cheesecake takto necháme chladnúť asi hodinu
- Potom odstránime alobal z formy a cheesecake preložíme chladničky aspoň na 5 hodín najlepšie cez noc
- Keď budeme pripravení koláč podávať, posypeme jeho povrch tenkou vrstvou cukru kryštál a opatrne, pomocou ručného plynového horáka, cukor karamelizujeme
- Podávame s čerstvými alebo horúcimi malinami
Smotana je skvelým pomocníkom a surovinou v kuchyni. Dá sa s ňou vytvoriť naozaj všetko a môžeme ju použiť ako sladké tak slané recepty. Použite ju v slaných receptoch na gratinované pokrmy ako je zapekané brokolica s vašim obľúbeným syrom alebo si ju vychutnajte našľahanú v sladkých dezertoch s pudingom .

Objavte podobné tipy
Vegánske creme brulee
Tento jednoduchý vegánsky recept na francúzsky smotanový dezert je všetkým, čo od sladkej bodky po výbornom obede, chcete. Ak ste začínajúci vegánsky cukrár, jednoducho sa zamilujete, do jednoduchého receptu bez vajec.
Čo budeme potrebovať
- Plechovka kokosového mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 300 ml mandľového mlieka
- 4 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice kukuričnej múky (kukuričný škrob)
- 6 lyžíc práškového cukru
- Maliny (čučoriedky, jahody)
Postup
- Na prípravu náplne do creme brulee si v hrnci na miernom ohni zahrejeme kokosové mlieko s vanilkovým extraktom
- Vedľa v mise si zmiešame mandľové mlieko, kukuričný škrob a cukor
- Všetko spoločne premiešame, aby zmes nemala hrudky
- Zmes mandľového mlieka a kukuričného škrobu vlejeme do kokosového mlieka a pokračujeme v šľahaní pri miernej teplote, kým zmes nezhustne približne 4 minúty
- Do pripravených zapekacích misiek vložíme maliny
- Potom zmes opatrne do formičiek na creme brulee vlejeme
- Formičky zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ich do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny
- Pred podávaním povrch dezertu posypeme cukrom a horákom ho opálime, aby skaramelizoval
- Dezert môžeme zapiecť aj v rúre v režime grilu pri 220 stupňoch

Falošný francúzsky smotanový dezert z pudingu
Niekedy jednoducho nie je času na zvyšok, a preto sme sa rozhodli vám predstaviť ľahko ošizený, ale o nič menej chutný recept na talianskej creme brulee z pudingového prášku. Vychutnáte si ho úplne rovnako!
Čo budeme potrebovať
- 120 g vanilkového alebo karamelového pudingu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 125 ml mlieka
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- Cukor (na kruste)
- Čerstvé ovocie (na ozdobu)
Postup
- V strednej mise si vyšľaháme vanilkový puding s hustou smotanou, mliekom, vanilkovým extraktom a soľou do hladkej zmesi
- Zmes rozdelíme medzi formičky na creme brulee a dáme ju do chladničky chladiť, kým nestuhne, aspoň jednu hodinu
- Po stuhnutí formičky vyberieme z chladničky a každý puding posypeme 2 lyžičkami cukru kryštál
- Cukor urovnáme, aby bol rovnomerne rozprestretý, a pomocou kuchynského horáka ho opaľujeme, kým neskaramelizuje a nezmení farbu na jantárovú
- Pred podávaním dezert ozdobíme čerstvým ovocím

Čo je creme brulee a kde sa vzalo?
Crème brulée môžeme prekladať ako spálený krém, ktorého dominantnou surovinou je smotana az nej vyrobený smotanový puding s bohatou vrstvou skaramelizovaného cukru.
Tento dezert sa najčastejšie podáva mierne vychladený, aby jeho vrchná časť bola krehká, chrumkavá a teplá zatiaľ čo jeho stred bol vláčny, krémový a chladný.
Jeho smotanový základ je najčastejšie dochucovaný vanilkovým extraktom, ale v modernej kuchyni to už nie je pravidlom a používajú sa aj rôzne, iné dochucovadlá.
Väčšina by sa mohla domnievať, že crème brulée je produktom iba francúzskej kuchyne – a to celkom dobre, pretože samotný názov v jazyku znamená „pálená smotana“! Ako sa ale ukazuje, Francúzsko je iba jednou z niekoľkých európskych krajín, ktoré súperia o šancu povedať, že práve oni prišli s týmto famóznym dezertom.
Najprv si povieme niečo o Francúzsku. S takou rešpektovanou kulinárskou históriou dáva zmysel, že niečo také lahodné, ako je crème brulée, by odtiaľ mohlo pochádzať – a možno tiež prišlo.
Zástancovia tejto krajiny v otázke crème brulée hovoria, že bol prvýkrát predstavený v kuchárke z roku 1691 uznávaným šéfkuchárom. Tento recept následne ohromil všetku francúzsku šľachtu vrátane kráľa Ľudovíta XIV a rozšíril sa po celej Európe.
Ak teda crème bruleé prvýkrát formálne predstavili Francúzi pred viac ako 300 rokmi, prečo stále existujú otázky a pochybnosti ohľadom jeho prvej lokácie?
Problém spočíva v pudingu. Puding, ktorý sa nachádza sladkou krustou crème brulée. Aj keď krémy, ktoré sa tešili v stredoveku veľkej obľúbenosti a popularite, neboli úplne rovnaké ako moderné crème brulée, napriek tomu tu môžeme vidieť prvopočiatok sporu a tom, ako niekoľko krajín mohlo nezávisle na sebe vytvoriť celkom podobný pokrm a nazvať ho svojim vlastným.
Zoberme si napríklad Crema Catalana , Španieli servírujú veľmi podobné jedlo. Legenda hovorí, že mníšky pripravovali tradičný španielsky dezert, pre biskupa. Ten ale dodatočne neuvarili, čo viedlo k pudingovej konzistencii. Túto chybu sa snažili napraviť a svoj výtvor zachrániť cukrom navrchu, ktorý reagoval s teplom a vytvoril krustu.
Potom je tu nárok anglickej Trinity College . Tam v neskorom 17. storočí, vysoká škola vypálila svoj znak na pudingové dezerty pre študentov, čo viedlo k tomu, čo je teraz nazývané Trinity cream alebo Trinity spáleným krémom.
Najvyššej popularite sa tento lahodný dezert začal tešiť až v 80. rokoch 20. storočia, najmä v Spojených štátoch . Stal sa extrémne populárnym a spôsobil veľký boom vo všetkých reštauráciách, ktoré sa ho rozhodli podávať. Stal sa z neho najslávnejší a zďaleka najobľúbenejší dezert v reštauráciách po celom svete.
Pokiaľ teda ide, o to odkiaľ crème brulée pochádza, odpoveď samozrejme nie je zďaleka taká dôležitá ako samotný lahodný pokrm. Vyznačujúci sa svojím pudingovým vnútrom a známy svojou pre svoju vanilkovú príchuť, ale aj pre svoju typickú sladkú krustu, „bruleée“ až „crème“.