Jednoduché, ale vynikajúce recepty na tortu s orechmi. Dezert ku káve či čaju

Ak máte chuť na sladké, ale zároveň chcete svojmu telu dopriať niečo zdravé, máme pre vás dobrú správu.

Upiecť si totiž môžete sladkú výbornú tortu s orechmi. Tie totiž obsahujú množstvo vitamínov, ako A, D, C, E, K a ďalšie telu prospešné látky, ako mangán, draslík, horčík, železo atď.

Vyskúšajte naše najlepšie recepty na orechovú tortu , ktoré sú nielen chutné, ale na prípravu veľmi jednoduché.

Inšpirujte sa!

Torta s orechovo-kávovým krémom a mascarpone

Pripravte si túto klasickú orechovú tortu, ktorá sa skvele hodí na akúkoľvek oslavu či spoločenskú udalosť. Všetkým touto sladkou pochúťkou vytrite chuťové bunky!

Ingrediencie na piškótu

  • 280 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 100 ml silnej čiernej kávy
  • 85 g nahrubo nasekaných orechov (vlašských, lieskových, mandlí,…) + na posyp

Ingrediencie na náplň

  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 100 g mascarpone

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Dve tortové formy s priemerom 20 cm vymažte maslom a vysypte múkou. Odložte si bokom 2 lyžice kávy na náplň.
  • Vo veľkej mise ušľahajte maslo, múku, cukor, prášok do pečiva, vajcia, vanilku a polovicu kávy. Šľahajte elektrickým šľahačom kým nezmiznú hrudky a cesto nebude vláčne a hladké.
  • Vmiešajte najemno nasekané orechy, potom rozdeľte do foriem a jednu polovicu posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.
  • Dajte ich piecť na 25-30 minút, kým nezozlátnu a nenadobudnú. Skúste špajľou, či už sú piškóty hotové.
  • Koláč, ktorý ste neposypali orechmi, pokvapkajte zvyšnou kávou. Oba piškóty nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte náplň tak, že vyšľaháte práškový cukor, smotanu a mascarpone. Potom vmiešate odložené 2 lyžice kávy.
  • Náplň rozotrite na vychladnutú piškótu, potom prikryjete druhým piškótom posypaným orechmi.
  • Hotovú tortu môžete servírovať.
Torta z orechov, čiernej kávy a syra mascarpone.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Ľahká orechová torta bez múky

Máme pre vás aj zdravší variant maškrtenia. Upečte si túto zdravú a jednoduchú tortu s orechmi bez použitia múky. Maškrtenie potom bude bez výčitiek.

Ingrediencie

  • 300 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 5 vajíčok (oddeľte žĺtky od bielkov)
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • šľahačka (voliteľné)
  • strúhaná čokoláda (voliteľné)
  • orechy na posypanie

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • V mise ušľahajte bielky, ale nie úplne dotuha. Zapracujte aj cukor.
  • Potom opatrne vmiešajte žĺtky s mletými orechmi a kypriacim práškom.
  • Vzniknuté cesto nalejte do vymastenej tortovej formy a uhlaďte. Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 35 minút. Potom skúste špajľou, či je cesto hotové.
  • Piškótu nechajte vychladnúť, potrite ušľahanou smotanou, posypte strúhanou čokoládou a orechmi. Posypať tortu môžete čímkoľvek, čo máte radi.
  • Hotovú tortu môžete servírovať.
Zdravá torta z orechov potretá šľahačkou a posypaná orechmi.
Zdroj:hideandgocook.wordpress.com

Mrkvovo-orechová torta

Vyskúšajte túto luxusnú orechovú tortu z mrkvy, ktorá určite zachutí všetkým vašim stravníkom. Inšpirujte sa touto dobrotou!

Ingrediencie na cesto

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • 1 hrnček nasekaných orechov
  • 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy

Ingrediencie na polevu

  • 1 balenie smotanového syra (lučina, žervé, mascarpone)
  • 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1 hrnček práškového cukru
  • nasekané orechy na posyp

Postup

  • Najprv predhrejte rúru na 180 °C. Menší pekáč vymažte maslom a vysypte múkou.
  • Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, vanilkovým extraktom. Potom primiešajte všetky suché ingrediencie, kým nevznikne hladké súdržné cesto.
  • Primiešajte nasekané orechy, nastrúhanú mrkvu.
  • Cesto rovnomerne nalejte do pripraveného pekáča a pečte cca 35 minút. Vyskúšajte špajľou, či už je hotové a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si v mise vyšľahajte smotanový syr s maslom, vanilkovým extraktom. Vmiešajte pomarančovú šťavu, práškový cukor a nakoniec prilejte smotanu.
  • Vzniknutú polevu rovnomerne rozotrite na vychladnutú piškótu a posypte zvyšnými nasekanými orechmi.
  • Hotovú tortu podávajte a uchovávajte prikrytú v chladničke.
Mrkvová torta s nasekanými pekanovými orechmi a potretá smotanovou polevou.
Zdroj: thedomesticrebel.com

Pečiete radi? Skúste tiež niektorý zo 4 skvelých receptov na orechové rezy !

Torta z orechov s ovocím

Na tejto orechovej torte s ovocím si pochutnáte. Na prípravu je jednoduchý a zvládne ho aj ten, kto s pečením ešte len začína. Inšpirujte sa!

Ingrediencie na cesto

  • 225 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 175 g zmäknutého masla
  • 3 vajcia
  • 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 150 g sušených marhúľ
  • 75 g brusníc
  • 50 g nasekaných pekanových orechov
  • 1/2 lyžičky mlatej škorice

Ingrediencie na posyp

  • 6 lyžíc medu
  • 50 g sušených marhúľ
  • 25 g sušených brusníc
  • 25 g pekanových orechov

Postup

  • V malom hrnci zohrejte 150 g nakrájaných sušených marhúľ, 75 g sušených brusníc a 150 ml pomarančovej šťavy. Priveďte do varu, potom zložte z platne a nechajte vychladnúť.
  • Dno okrúhle formy vymažte tukom a vysypte múkou. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • V mise zmiešajte 100 g práškového cukru, 75 g kryštálového cukru a 175 g zmäknutého masla. Šľahajte, kým zmes nebude nadýchaná.
  • Potom pridajte jedno po druhom vajci a dobre prešľahajte. Postupne pridávajte aj 225 g hladkej múky.
  • Následne vmiešajte aj vychladnuté ovocie a nasekané pekanové orechy. Nakoniec primiešajte prášok do pečiva a mletú škoricu.
  • Vzniknuté cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte cca 50 minút dozlatista. Vyskúšajte špajľou, či je cesto upečené.
  • Nechajte 15 minút vychladnúť vo forme, potom piškótu vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
  • Medzitým si v malom hrnci rozohrejte med, vmiešajte sušené marhule, brusnice a pekanové orechy. Priveďte do varu a potom nechajte chladnúť.
  • Nie úplne vychladnutú polevou potrite vychladnutý korpus a potom nechajte celú tortu vychladnúť.
Nakrojená oriešková torta s ovocím a medom.
Zdroj: onlycrumbsremain.com

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na orechovú bábovku . 7 skvelých receptov, ktoré vás budú baviť!

Vláčna pistáciová torta

Túto ľahkú a tak vláčnu orechovú tortu s pistáciami si zamilujete. Skvele sa hodí ako narodeninový, ale aj ako sladká bodka ku káve.

Ingrediencie na piškótu

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1,5 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 vajce + 3 bielky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 hrnček plnotučného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mandľového extraktu
  • 1,5 hrnčeka lúpaných pistácií
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany

Ingrediencie na polevu

  • 1,5 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1,5 hrnčeka mascarpone
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C. Tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou. Dno vyložte papierom na pečenie.
  • Nasekajte si 1,5 hrnčeka pistácií v kuchynskom robote najemno.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte mleté pistácie s múkou, práškom do pečiva a štipkou soli.
  • V mise stojanového mixéra vyšľahajte maslo do hladka, pridajte cukor a šľahajte asi 2 minúty. Potom pridajte vanilkový extrakt, mandľový extrakt, vajcia. Miešajte.
  • Postupne pridávajte suché ingrediencie (pistácie, múku, prášok do pečiva a soľ), mlieko a kyslú smotanu.
  • V stredne veľkej mise vyšľahajte 3 bielky, aby vznikol sneh. Vmiešajte do cesta a zapracujte.
  • Vzniknuté cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy. Pečte 35-40 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte polevu. Vyšľahajte maslo, pridajte vanilkový extrakt, soľ, práškový cukor a mascarpone. Vznikne vám krémová poleva.
  • Korpus rozdeľte na 3 rovnako vysoké pláty. Medzi ne natrite polevu, ale nechajte si trochu bokom, aby vám zostala aj na potretie vonkajších strán torty.
  • Po nanesení polevy na všetky strany torty si nasekajte zvyšné pistácie a posypte horné okraje.
  • Pred podávaním nechajte stuhnúť v chladničke. Dobrú chuť!
Orechová torta s pistáciami a polevou z mascarpone.
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Podľa našich parádnych receptov na orechové pečivo si upečiete tie najlepšie vianočné sladkosti. Bacha, aby nezmizlo ešte pred štedrým dňom!

Vlašské orechy – zdravotné benefity aj tipy na spracovanie

Ak máte na jeseň v záhrade bohatú úrodu vlašských orechov, máme pre vás skvelú správu. Sú totiž veľmi zdravé a dá sa s nimi vykúzliť mnoho lahodných pokrmov.

Tento druh orechov pripomína svojím tvarom mozog, čo evokuje pozitívne zdravotné účinky na náš mozog. Okrem toho tiež podporujú zníženie hladiny cholesterolu v tele, zlepšujú náš metabolizmus a napomáhajú aj proti vzniku diabetu. Tiež sa pýšia protizápalovými účinkami, napomáhajú pri chudnutí a podporujú dobrú náladu! 🙂

Plody orecha obsahujú veľké množstvo bielkovín, antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a sacharidov. Sú zdrojom vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka, zinku, medi, mangánu a selénu. Medzi vitamíny, ktoré obsahuje, patrí C, B1, B2, B5, B6, B12, E, K, A, luteín a beta-karotén.

Čo ďalšie sa dá ukuchtiť s vlašskými orechmi?

  • bábovku
  • rezy
  • torty
  • koláče
  • záviny
  • polievky
  • šaláty
  • lievance
  • zmrzlinu
  • chlebové placky
  • omáčky
  • cukroví

A mnoho ďalších dobrôt.

Inšpirujte sa našimi tipmi na zaváranie a uchovávanie orechov . Uchováte si ich tak na horšie časy a budú vždy po ruke!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.