Ak máte chuť na sladké, ale zároveň chcete svojmu telu dopriať niečo zdravé, máme pre vás dobrú správu.
Upiecť si totiž môžete sladkú výbornú tortu s orechmi. Tie totiž obsahujú množstvo vitamínov, ako A, D, C, E, K a ďalšie telu prospešné látky, ako mangán, draslík, horčík, železo atď.
Vyskúšajte naše najlepšie recepty na orechovú tortu , ktoré sú nielen chutné, ale na prípravu veľmi jednoduché.
Inšpirujte sa!
Torta s orechovo-kávovým krémom a mascarpone
Pripravte si túto klasickú orechovú tortu, ktorá sa skvele hodí na akúkoľvek oslavu či spoločenskú udalosť. Všetkým touto sladkou pochúťkou vytrite chuťové bunky!
Ingrediencie na piškótu
- 280 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 250 g zmäknutého masla
- 4 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 100 ml silnej čiernej kávy
- 85 g nahrubo nasekaných orechov (vlašských, lieskových, mandlí,…) + na posyp
Ingrediencie na náplň
- 100 g práškového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 100 g mascarpone
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Dve tortové formy s priemerom 20 cm vymažte maslom a vysypte múkou. Odložte si bokom 2 lyžice kávy na náplň.
- Vo veľkej mise ušľahajte maslo, múku, cukor, prášok do pečiva, vajcia, vanilku a polovicu kávy. Šľahajte elektrickým šľahačom kým nezmiznú hrudky a cesto nebude vláčne a hladké.
- Vmiešajte najemno nasekané orechy, potom rozdeľte do foriem a jednu polovicu posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.
- Dajte ich piecť na 25-30 minút, kým nezozlátnu a nenadobudnú. Skúste špajľou, či už sú piškóty hotové.
- Koláč, ktorý ste neposypali orechmi, pokvapkajte zvyšnou kávou. Oba piškóty nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň tak, že vyšľaháte práškový cukor, smotanu a mascarpone. Potom vmiešate odložené 2 lyžice kávy.
- Náplň rozotrite na vychladnutú piškótu, potom prikryjete druhým piškótom posypaným orechmi.
- Hotovú tortu môžete servírovať.

Ľahká orechová torta bez múky
Máme pre vás aj zdravší variant maškrtenia. Upečte si túto zdravú a jednoduchú tortu s orechmi bez použitia múky. Maškrtenie potom bude bez výčitiek.
Ingrediencie
- 300 g mletých orechov
- 150 g práškového cukru
- 5 vajíčok (oddeľte žĺtky od bielkov)
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- šľahačka (voliteľné)
- strúhaná čokoláda (voliteľné)
- orechy na posypanie
Postup
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- V mise ušľahajte bielky, ale nie úplne dotuha. Zapracujte aj cukor.
- Potom opatrne vmiešajte žĺtky s mletými orechmi a kypriacim práškom.
- Vzniknuté cesto nalejte do vymastenej tortovej formy a uhlaďte. Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 35 minút. Potom skúste špajľou, či je cesto hotové.
- Piškótu nechajte vychladnúť, potrite ušľahanou smotanou, posypte strúhanou čokoládou a orechmi. Posypať tortu môžete čímkoľvek, čo máte radi.
- Hotovú tortu môžete servírovať.

Objavte podobné tipy
Mrkvovo-orechová torta
Vyskúšajte túto luxusnú orechovú tortu z mrkvy, ktorá určite zachutí všetkým vašim stravníkom. Inšpirujte sa touto dobrotou!
Ingrediencie na cesto
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 4 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček oleja
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- 1 hrnček nasekaných orechov
- 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
Ingrediencie na polevu
- 1 balenie smotanového syra (lučina, žervé, mascarpone)
- 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice pomarančovej šťavy
- 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1 hrnček práškového cukru
- nasekané orechy na posyp
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 180 °C. Menší pekáč vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, vanilkovým extraktom. Potom primiešajte všetky suché ingrediencie, kým nevznikne hladké súdržné cesto.
- Primiešajte nasekané orechy, nastrúhanú mrkvu.
- Cesto rovnomerne nalejte do pripraveného pekáča a pečte cca 35 minút. Vyskúšajte špajľou, či už je hotové a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si v mise vyšľahajte smotanový syr s maslom, vanilkovým extraktom. Vmiešajte pomarančovú šťavu, práškový cukor a nakoniec prilejte smotanu.
- Vzniknutú polevu rovnomerne rozotrite na vychladnutú piškótu a posypte zvyšnými nasekanými orechmi.
- Hotovú tortu podávajte a uchovávajte prikrytú v chladničke.

Pečiete radi? Skúste tiež niektorý zo 4 skvelých receptov na orechové rezy !
Torta z orechov s ovocím
Na tejto orechovej torte s ovocím si pochutnáte. Na prípravu je jednoduchý a zvládne ho aj ten, kto s pečením ešte len začína. Inšpirujte sa!
Ingrediencie na cesto
- 225 g hladkej múky
- 75 g cukru
- 100 g práškového cukru
- 175 g zmäknutého masla
- 3 vajcia
- 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
- 150 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 150 g sušených marhúľ
- 75 g brusníc
- 50 g nasekaných pekanových orechov
- 1/2 lyžičky mlatej škorice
Ingrediencie na posyp
- 6 lyžíc medu
- 50 g sušených marhúľ
- 25 g sušených brusníc
- 25 g pekanových orechov
Postup
- V malom hrnci zohrejte 150 g nakrájaných sušených marhúľ, 75 g sušených brusníc a 150 ml pomarančovej šťavy. Priveďte do varu, potom zložte z platne a nechajte vychladnúť.
- Dno okrúhle formy vymažte tukom a vysypte múkou. Predhrejte si rúru na 180 °C.
- V mise zmiešajte 100 g práškového cukru, 75 g kryštálového cukru a 175 g zmäknutého masla. Šľahajte, kým zmes nebude nadýchaná.
- Potom pridajte jedno po druhom vajci a dobre prešľahajte. Postupne pridávajte aj 225 g hladkej múky.
- Následne vmiešajte aj vychladnuté ovocie a nasekané pekanové orechy. Nakoniec primiešajte prášok do pečiva a mletú škoricu.
- Vzniknuté cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte cca 50 minút dozlatista. Vyskúšajte špajľou, či je cesto upečené.
- Nechajte 15 minút vychladnúť vo forme, potom piškótu vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si v malom hrnci rozohrejte med, vmiešajte sušené marhule, brusnice a pekanové orechy. Priveďte do varu a potom nechajte chladnúť.
- Nie úplne vychladnutú polevou potrite vychladnutý korpus a potom nechajte celú tortu vychladnúť.

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na orechovú bábovku . 7 skvelých receptov, ktoré vás budú baviť!
Vláčna pistáciová torta
Túto ľahkú a tak vláčnu orechovú tortu s pistáciami si zamilujete. Skvele sa hodí ako narodeninový, ale aj ako sladká bodka ku káve.
Ingrediencie na piškótu
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1,5 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 vajce + 3 bielky
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 1,5 hrnčeka lúpaných pistácií
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
Ingrediencie na polevu
- 1,5 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček práškového cukru
- 1,5 hrnčeka mascarpone
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C. Tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou. Dno vyložte papierom na pečenie.
- Nasekajte si 1,5 hrnčeka pistácií v kuchynskom robote najemno.
- V stredne veľkej mise prešľahajte mleté pistácie s múkou, práškom do pečiva a štipkou soli.
- V mise stojanového mixéra vyšľahajte maslo do hladka, pridajte cukor a šľahajte asi 2 minúty. Potom pridajte vanilkový extrakt, mandľový extrakt, vajcia. Miešajte.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie (pistácie, múku, prášok do pečiva a soľ), mlieko a kyslú smotanu.
- V stredne veľkej mise vyšľahajte 3 bielky, aby vznikol sneh. Vmiešajte do cesta a zapracujte.
- Vzniknuté cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy. Pečte 35-40 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte polevu. Vyšľahajte maslo, pridajte vanilkový extrakt, soľ, práškový cukor a mascarpone. Vznikne vám krémová poleva.
- Korpus rozdeľte na 3 rovnako vysoké pláty. Medzi ne natrite polevu, ale nechajte si trochu bokom, aby vám zostala aj na potretie vonkajších strán torty.
- Po nanesení polevy na všetky strany torty si nasekajte zvyšné pistácie a posypte horné okraje.
- Pred podávaním nechajte stuhnúť v chladničke. Dobrú chuť!

Podľa našich parádnych receptov na orechové pečivo si upečiete tie najlepšie vianočné sladkosti. Bacha, aby nezmizlo ešte pred štedrým dňom!
Vlašské orechy – zdravotné benefity aj tipy na spracovanie
Ak máte na jeseň v záhrade bohatú úrodu vlašských orechov, máme pre vás skvelú správu. Sú totiž veľmi zdravé a dá sa s nimi vykúzliť mnoho lahodných pokrmov.
Tento druh orechov pripomína svojím tvarom mozog, čo evokuje pozitívne zdravotné účinky na náš mozog. Okrem toho tiež podporujú zníženie hladiny cholesterolu v tele, zlepšujú náš metabolizmus a napomáhajú aj proti vzniku diabetu. Tiež sa pýšia protizápalovými účinkami, napomáhajú pri chudnutí a podporujú dobrú náladu! 🙂
Plody orecha obsahujú veľké množstvo bielkovín, antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a sacharidov. Sú zdrojom vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka, zinku, medi, mangánu a selénu. Medzi vitamíny, ktoré obsahuje, patrí C, B1, B2, B5, B6, B12, E, K, A, luteín a beta-karotén.
Čo ďalšie sa dá ukuchtiť s vlašskými orechmi?
- bábovku
- rezy
- torty
- koláče
- záviny
- polievky
- šaláty
- lievance
- zmrzlinu
- chlebové placky
- omáčky
- cukroví
A mnoho ďalších dobrôt.
Inšpirujte sa našimi tipmi na zaváranie a uchovávanie orechov . Uchováte si ich tak na horšie časy a budú vždy po ruke!