Alobal je dôležitou pomôckou na pečenie aj grilovanie, pretože uchováva všetku šťavu z mäsa či zeleniny.
Preto sme si pre vás tentoraz pripravili 5 skvelých receptov na kura v alobale.
Máme pre vás miniroládky, prsíčka so zeleninou alebo napríklad paličky s bbq omáčkou.
Už sa vám zbiehajú sliny?
Tak poďme na to!
Kuracie prsia v alobale so zeleninou
Máte chuť na zdravé, chutné a sýte jedlo? Potom toto kuracie mäso so zeleninou bude tou pravou voľbou! Je nenáročné na prípravu, ale luxusné a krásne prevoňané bylinkami.
INGREDIENCIA
- 2 veľké kuracie prsia
- 300 g menších zemiakov
- 1 zelená paprika, na tenké plátky
- 1 cibuľa, na krúžky
- 1 mrkva, na prúžky
- 1 lyžica treného cesnaku
- 5 lyžíc olivového oleja
- bylinky (1/2 lyžičky bazalky, petržlenu, oregana, tymiánu)
- soľ a korenie
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 200 °C.
- Kuracie prsia umyjeme, rozrežeme na 4 rovnaké tenšie plátky.
- Naklepeme, nasolíme a okoreníme.
- Očistíme a pripravíme zeleninu.
- Do misky vložíme kuracie prsia, zeleninu, bylinky a olivový olej a všetko dobre premiešame.
- Pripravíme alobal a doň vložíme vždy jeden kúsok kuracieho prsia a časť zeleniny.
- Všetko rovnomerne rozdelíme na 4 časti.
- Balíčky zabalíme a pečieme 35 – 45 minút pri 180 °C.

Vyskúšajte aj našich ďalších 10 najlepších receptov s kuracími prsnými rezňami alebo diétne mäso s výbornou chuťou!
Kuracie mäso v BBQ marináde
Tieto jednoduché balíčky s kuracím mäsom v BBQ omáčke je možné piecť v rúre alebo pripravovať na grile. Je to ľahké jedlo, na ktoré potrebujete len pár surovín, a naviac si luxusne pochutnáte!
Ingrediencie
- 4 kusy kuracích paličiek a 4 kusy stehien s kosťou, zbavených kože
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky údené papriky
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 3 šálky mrazenej zeleninovej zmesi
- 1/2 šálky vašej obľúbenej BBQ omáčky
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- 4 kusy alobalu, 30 x 45 cm
Postup
- Predhrejeme gril na stredne vysokú teplotu alebo rúru na 220 stupňov Celzia.
- Odrežeme štyri veľké kusy alobalu s rozmermi 30 x 45 cm a rozložíme ich na rovný povrch.
- Umiestnime 3/4 šálky mrazenej miešanej zeleniny do stredu každého kusu alobalu.
- Kurča ochutíme soľou, sušeným cesnakom a paprikou.
- Obe strany kurčaťa potrieme 1/4 šálky BBQ omáčky a doprostred každého alobalového balíčka položíme 2 kusy (1 palička, 1 stehno).
- Zdvihneme dlhé strany alobalu tak, aby sa konce dotýkali nad jedlom.
- Dvakrát prehneme konce a ponecháme priestor na cirkuláciu tepla vo vnútri.
- Dvakrát preložíme dva krátke konce, aby bol balíček pevne uzavretý, takže nebude unikať pár.
- Pokiaľ budeme balíčky grilovať, umiestnime ich na predhriaty gril na stredne vysokej teplote a grilujeme zakryté po dobu 50 až 55 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené a nedosiahne vnútornú teplotu 71 stupňov Celzia pri testovaní teplomerom s okamžitým odpočtom.
- Zložíme z grilu a opatrne otvoríme balíčky.
- Kurča potrieme vyhradenou BBQ omáčkou a grilujeme odkryté ďalších 5 minút.
- V prípade potreby ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Pokiaľ balíčky pečieme v rúre, predhrejeme si ju na 220 stupňov Celzia.
- Umiestnime balíčky na plech a pečieme 50 až 55 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené a mäkké a nedosiahne vnútornú teplotu 71 stupňov Celzia pomocou teplomeru s okamžitým odpočtom.
- Vyberieme plech z rúry.
- Opatrne otvoríme alobal a potrieme kura zostávajúce BBQ omáčkou.
- Pečieme 5 minút odkryté a podľa potreby ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Kuracie miniroládky v alobale
Chcete tip na skvelú večeru? Kuracie miniroládky v alobale inšpirované klasickým francúzskym receptom zahŕňajú kuracie mäso so šunkou a syrom spolu s jemnými grilovanými zemiakmi, to všetko v pikantnej omáčke z dijonskej horčice.
INGREDIENCIA
- 4 kuracie prsia
- 4 plátky tvrdého syra typu ementál
- 4 plátky šunky
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica worcestrovej omáčky
- 4 lyžičky masla
- 1/2 lyžičky údené papriky, soli
- 400 g zemiakov
- 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Kuracie prsia umyjeme, rozrežeme na 4 rovnaké tenšie plátky.
- Naklepeme, nasolíme a okoreníme.
- V miske zmiešame horčicu, worcester a údenú papriku, zmesou potrieme mäso, syr a šunku.
- Na mäso kladieme syr a šunku.
- Zvinieme do miniroládky.
- Očistíme a pripravíme zemiaky, potrieme zvyškom marinády.
- Zemiaky vložíme na alobal, na ne kladieme miniroládky a nakoniec posypeme čerstvými bylinkami.
- Zabalíme do alobalu a pečieme 35 – 40 minút v rúre na 180 °C.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na rolády z kuracieho mäsa , ktoré zachutnajú každému!
Pečené šťavnaté celé kura v alobale
Pečené kura patrí k obľúbeným, chutným a jednoduchým jedlám, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočník. Kurča v alobale zostane krásne šťavnaté a nevysušené. Užite si ho aj vy!
INGREDIENCIA
- 1 veľké kurča v celku
- 2 – 3 citróny
- 1 palička cesnaku
- 3 – 4 plátky slaniny
- 1 cibuľa
- čerstvé bylinky
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie
POSTUP
- Kurča umyjeme, osolíme a mierne okoreníme.
- Pripravíme veľký kus alobalu.
- Naň kladieme slaninu a cibuľu na plátky.
- Dovnútra kurčaťa vložíme pokrájané citróny a bylinky.
- Kurča potrieme zvyškom byliniek a maslom.
- Zabalíme dobre do alobalu.
- Pečieme pri 180 ° C asi 2 hodiny.
- Potom odkryjeme alobal na 15 minút a dopečieme kôrku do chrumkava.

Kuracie mäso so zeleninou v sladkej chilli omáčke
Úplne delikátna pochúťka, ktorú si všetci, ktorým ju pripravíte, obľúbia. Kuracie mäso v kombinácii so zeleninou a lahodnou ázijskou omáčkou s kúskami ananásu jednoducho musíte ochutnať!
Ingrediencie
- 4 kusy 40×40 cm extra silného alobalu
- 4 kusy 170 – 230 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cesnakovej soli
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 stredné cukety nakrájané na tenké plátky
- 1 veľká červená paprika nakrájaná na 2,5 cm kúsky
- 1 veľká zelená paprika nakrájaná na 2,5 cm kúsky
- 3 veľké kukuričné klasy (čerstvé alebo mrazené), nakrájané na 12 rovnakých kusov
- 1 veľká červená cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- ½ šálky ázijskej alebo thajskej sweet chilli omáčky
- ⅓ šálky ananásu v konzerve
- 3 lyžice trstinového cukru
- 3 lyžice teriyaki omáčky
- 1 lyžička jablčného alebo ryžového vínneho octu
Postup
- Predhrejeme rúru na 200 °C.
- Nastriekame stredy 4 kusov extra silného alobalu olejom v spreji. (Ak používate bežný alobal, použite dvojitú dávku.)
- Rozdelíme cuketu na 4 alobaly a naaranžujeme ju v jednej vrstve.
- Položíme papriku na cuketu.
- Dochutíme cesnakovou soľou a korením podľa chuti.
- Kuracie prsia potrieme olejom a zo všetkých strán ochutíme cesnakovou soľou a korením.
- Umiestnime jeden kus do stredu zeleniny.
- Okolo kurčaťa naaranžujeme 3 kúsky kukurice a cibuľu.
- V malej mise prešľaháme sweet chilli omáčku, ananás, trstinový cukor, teriyaki a ocot.
- Šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. potrieme každý kúsok a vyhradíme si asi ¼ šálky, ktorý použijeme na konci pečenia.
- Spojíme 2 okraje alobalu a prehneme tak, aby okolo kurčaťa zostalo vzduchové vrecko.
- Okraje zatlačíme, aby sa utesnili.
- Balíčky položíme na plech s okrajom.
- Pečieme 40 minút.
- Opatrne otvoríme a pokračujeme v pečení ďalších 5–10 minút, alebo kým z najhrubšej časti kurčaťa nevytečie šťava.
- Prepnete rúru na grilovanie.
- Potrieme zvyšnou omáčkou.
- Grilujeme 3–5 minút, aby krásne zhnedli.
- Necháme 5 minút odpočívať a potom podávame.

Pokiaľ vám chutí ázijská kuchyňa, máme pre vás tiež tip v podobe 5 receptov na ázijské polievky na jednom mieste. Pripravte si ich ako miestne!
A ako ste si na našich receptoch tentoraz pochutnali? Napíšte nám do komentárov!