10 najlepších receptov na kokosové pusinky! Vychutnajte si každé sústo

Recepty na kokosky ako od babičky! Sladká dobrota, ktorú si upečiete za pár minút.

Jemné nadýchané a krehké cesto, presne také tieto snehové pusinky plné kokosu sú.

Vyskúšajte ich s kondenzovaným mliekom alebo v ich zdravej a fit podobe s quinou.

Nápadom a chutiam sa medze nekladú, preto si ich poďte s nami vychutnať!

Kokosky zo Salka

Tieto sladké kokosové pusinky sú inšpirované tradičnou brazílskou sladkosťou beijinhos de coco ! Sú to jemné kokosové guličky vyrobené iba zo 4 ingrediencií za menej ako 30 minút. Beijinhos v preklade v portugalčine doslova znamená „poľuby“. Ako základ sa používa sladené kondenzované mlieko a maslo.

Čo budeme potrebovať

  1. Plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (cca 400 g)
  2. 250 g sladeného drveného kokosu
  3. 25 g masla
  4. Lyžička vanilkového extraktu
  5. Klinčeky (na ozdobu voliteľné)

Postup

  1. Maslom si vymažeme plech na pečenie
  2. V hrnci si zmiešame kondenzované mlieko, kokosové vločky a maslo
  3. Všetko spoločne začneme na strednú teplotu za stáleho miešania variť, kým zmes nezhustne
  4. Varíme približne 5–8 minút
  5. Keď je cesto na kokosové pusinky hotové, zložíme hrniec z platne
  6. Vmiešame vanilkový extrakt
  7. Zmes následne rozotrieme na vymastený plech a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
  8. Pomocou lyžice cesto naberáme a rukami ich tvarujeme do guličiek
  9. Guličky následne celé obalíme v kokose
  10. Vložíme ich do ozdobných košíčkov na muffiny a doprostred dáme klinčeky

Klinček slúži iba ako ozdoba, pred konzumáciou je nutné ho odstrániť.

Ak čakáte naozaj veľkú návštevu a už teraz viete, že kokosiek nebude dosť, nezúfajte! Kúpte o jednu plechovku kondenzovaného mlieka viac a použite ju na prípravu jedného z týchto skvelých medovníkov !

Mäkké kokosové pusinky z kondenzovaného mlieka a kokosu.
Zdroj: travelcooktell.com

Kokosky z bielkov

Tieto snehové pusinky z bielkov a kokosu sú zvnútra krásne mäkké a zvonku chrumkavé. Pochutnajte si na tejto sladkej dobrote aj u vás doma a to ľahko a rýchlo!

Čo budeme potrebovať

  1. Veľký bielok
  2. 125 g práškového cukru
  3. 250 g sladeného strúhaného kokosu

Postup

  1. Vaječný bielok pridáme do malej misky, kde ho necháme 30 minút pri izbovej teplote odpočívať
  2. Potom ho začneme šľahať na strednú rýchlosť, kým nezačne tuhnúť
  3. Postupne začneme po 1 lyžici prisypávať práškový cukor a mixujeme na najvyšší stupeň, kým nevznikne pevný sneh
  4. Následne vmiešame kokos
  5. Zo zmesi, pomocou polievkových lyžíc, tvoríme snehové kopčeky, ktoré skladáme na plech vyložený papierom na pečenie
  6. Pečieme na 160 stupňov po dobu 18-20 minút, kým nie sú pevné na dotyk
  7. Vyberieme ich z rúry a necháme ich na mriežke ochladiť
  8. Snehové pusinky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe
Lahodné sušienky z vyšľahaného cukrového bielka s kokosom.
Zdroj: alattefood.com

Pusinky z kokosu so zázvorovou náplňou

Tieto plnené kokosky sú lepšie ako z kde aké cukrárne! Sú inšpirované tradičnou francúzskou pochúťkou, makrónkami. Ale na rozdiel od tých francúzskych je tento recept je oveľa jednoduchšie a jeho chuť je identická!

Čo budeme potrebovať

Na pusinky

  1. 100 g drveného kokosu
  2. 200 g práškového cukru
  3. 4 bielky

Na náplň

  1. 200 g nízkotučného smotanového syra
  2. 2½ lyžičky práškového cukru
  3. Lyžička
  4. Čerstvý zázvor asi 5 cm (naozaj jemne nakrájaný na kocky)
  5. Lyžica zázvorového sirupu
  6. 8 stredne veľkých jahôd (nakrájaných na plátky)

Postup

  1. Na pusinky si predhrejeme rúru na 110 stupňov
  2. Dva veľké plechy vyložíme papierom na pečenie a dáme ich bokom
  3. Na strednú teplotu si rozpálime nepriľnavú panvicu
  4. Pridáme kokos a pár minút ho opekáme, kým nebude zlatohnedý a opečený
  5. Preložíme ho do misy a dáme bokom
  6. Pomocou ručného mixéra si v mise začneme šľahať cukor s jedným bielkom po dobu asi 30 sekúnd
  7. Pridáme druhý bielok a šľaháme ešte asi dve minúty
  8. Keď zmes začne pekne hustnúť, pridáme jeden po druhom zvyšné bielky
  9. Bielky šľaháme, kým nám nevznikne hustý a lesklý sneh
  10. Nakoniec jemne vmiešame kokos, kým sa všetko dobre nespojí
  11. Pomocou lyžice naplníme zmesou cukrársky zdobiaci
  12. Pomocou vrecka na plechu vytvoríme asi 48 snehových pusiniek
  13. Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu 30 minút
  14. Kokosky by mali byť zvonku chrumkavé, ale vo vnútri stále trochu mäkké
  15. Keď sú upečené, vyberieme ich z rúry a necháme ich vychladnúť.
  16. Medzitým si pripravíme zázvorovú náplň
  17. Všetky ingrediencie, okrem jahôd, dôkladne zmiešame v miske a pomocou lyžice nalejeme zmes do cukrárskeho vrecka
  18. Vrecko so zmesou vložíme do chladničky, pokiaľ nebude potrebné
  19. Akonáhle kokosky úplne vychladnú, pomocou cukrárskeho vrecka na zdobenie, vytvoríme na hladkej časti malú guľôčku zázvorovej náplne
  20. Na jednu časť položíme plátok jahody a potom ju skompletujeme s druhou kokoskou
  21. Postup opakujeme, kým nám nedôjdu pusinky
  22. Ihneď podávame

Cesto na kokosové pusinky by malo byť také tuhé, že keď otočíte misku hore dnom, sneh sa ani nepohne.
Bielkových pusiniek musí byť párny počet, inak všetky neskompletizujete!

Kokosové pusinky z bielkov plnené krémom zo zázvoru a jahodou.
Zdroj: vikalinka.com

Hrnčekové kokosky s tvarohom

Tieto pusinky z bielkov as citrónovým tvarohom sú perfektné krehké maslové sušienky. Tento recept na kokosky si môžete upraviť podľa vašej ľubovôle. Vymeňte tvaroh za čokoládovú kôstku, alebo čerstvú malinu či jahodu! Nápadom sa medze nekladú.

Čo budeme potrebovať

  1. ¾ hrnčeka masla (izbové teploty)
  2. ½ hrnček cukru
  3. ½ lyžičky vanilkového extraktu
  4. 1 ¾ hrnčeka hladkej múky
  5. Štipka soli
  6. Vajcia rozšľahané s lyžicou vody
  7. 1 ½ hrnčeka sladeného strúhaného kokosu
  8. Tvaroh
  9. Citrónový cukor

Postup

  1. Maslo a cukor pomocou stojanového mixéra šľaháme tak, aby sa krásne prepojili
  2. Pridáme vanilku a znova premiešame
  3. Múku a soľ preosejeme si dohromady
  4. Pomocou mixéra na nízku rýchlosť vmiešame múku do maslovej zmesi
  5. Miešame, kým sa cesto nezačne spájať
  6. Cesto položíme na kus potravinárskej fólie
  7. Vytvoríme z neho šišku, ktorú do fólie pevne zabalíme
  8. Takto cesto necháme 30 minút chladiť
  9. Medzitým si zapneme na 160 stupňov rúru
  10. Rozšľaháme si vajcia s vodou
  11. Zmiešame si tvaroh s citrónovým cukrom
  12. Cesto rozdelíme na polovicu a každú polovicu na 8 rovnakých dielov
  13. Jednotlivé kusy cesta vyvaľkáme do guličky
  14. Každú guľôčku cesta ponoríme do vaječnej hmoty a obalíme v kokose
  15. Guličky pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie
  16. Jemne každú guľôčku stlačíme, aby sa ľahko sploštila
  17. Prstom v každej guličke vytlačíme malú priehlbinu stredu každej kokosky
  18. Do každej priehlbiny dáme ½ lyžičky citrónového tvarohu
  19. Pusinky vložíme do rúry a pečieme 18-25 minút na 160 stupňov, odkiaľ nezozlátnu
  20. Po upečení tvarohovej kokosky rozložíme na mriežku, aby vychladli
Kokosové makrónky s citrónovým tvarohom a kokosom.
Zdroj: mybakingaddiction.com

Kokosové pusinky s mrkvou

Tieto zdravé kokosky s mrkvou sú zvonku chrumkavé, vo vnútri vlhké a mäkké. Chuť je osviežujúca, intenzívna a chuťou pripomína teplú mrkvovú tortu.

Čo budeme potrebovať

  1. 4 vaječné bielky
  2. 50 g cukru kryštál
  3. 2 lyžičky mletej škorice
  4. ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  5. ¼ lyžičky soli
  6. Lyžička vanilkového extraktu
  7. Veľkú nastrúhanú mrkvu
  8. 30 g nasekaných vlašských orechov
  9. 360 g sladeného strúhaného kokosu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Dva plechy si vyložíme papierom na pečenie
  3. Vo veľkej mise zmiešame bielky, cukor, soľ, korenie a vanilkový extrakt
  4. Všetko spolu šľaháme ručným mixérom, kým zmes nespení a nezačne tuhnúť a cukor rozpustí.
  5. Vmiešame nastrúhanú mrkvu a orechy, niekoľkokrát jemne premiešame
  6. Pridáme kokos a pokračujte v jemnom miešaní, kým sa všetko rovnomerne nepremieša a nespojí
  7. Pomocou lyžice položíme na plech kôpku kokosového cesta na pusinky
  8. Plech vložíme do rúry a pečieme 20 minút dozlatista

Kokosky vydržia čerstvé vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni pri izbovej teplote alebo 5 dní v chladničke.
Sladká mrkva je skvelou ingredienciou aj do tort. Upečte si skvelú mrkvovú tortu s krémom z mascarpone a neuveríte svojim chuťovým bunkám!

Pusinky z kokosu a mrkvy bez sladidiel.
Zdroj: healthyfoodforliving.com

Pusinky s kokosom preliate čokoládou

Tento typ makroniek sa ľahko vyrába a vyžaduje len veľmi málo prísad. Preto je tak obľúbený, pretože to sú super rýchle kokosky. Už po niekoľkých minútach príprav je táto sladkosť pripravená v rúre na pečenie a vy sa tak môžete za pár minút tešiť na chrumkavé a do zlatista upečené makrónky z kokosu.

Čo budeme potrebovať

  1. 360 g drveného kokosu
  2. 60 g hladkej múky
  3. 4 žĺtky
  4. 120 g trstinového cukru
  5. 30 g masla
  6. 2 lyžice kokosového extraktu (alebo vanilkového extraktu)

Na zdobenie

  1. 50 g tmavej alebo mliečnej čokolády (rozpustené)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  • Vymažeme si plech maslom
  • V mise dôkladne premiešame kokos, múku, žĺtky, trstinový cukor, maslo
  • Miešame, kým nevznikne lepivé cesto, ktoré môžeme tvarovať
  • Cesto rozdelíme na 24 rovnakých guličiek a položíme na pripravený plech
  • Pečieme asi 25 minút
  • Kokosové pusinky by mali byť zlatohnedé
  • Vyberieme ich z rúry a necháme úplne vychladnúť
  • Vychladnuté kokosky pokvapkáme rozpustenou čokoládou
Kokosové sušienky preliate rozpustenou tmavou čokoládou.
Zdroj: simplyquinoa.com

Čokoládové kokosky

Krehké bielkové pusinky z čokolády a kokosu sú mäkké, nadýchané a vynikajúce. Do pusiniek sme pridali kokosový extrakt a kokos, aby chute spolu ladili dohromady a boli ešte viac kokosové.

Čo budeme potrebovať

  1. 150 g hladkej múky
  2. ¼ lyžičky jedlej sódy
  3. Štipku soli
  4. 75 g masla
  5. 7 lyžíc nesladeného kakaa
  6. 100 g cukru kryštál
  7. 40 g trstinového cukru
  8. 40 g bieleho jogurtu
  9. Lyžička vanilkového extraktu
  10. ¼ lyžičky kokosového extraktu
  11. 40 g strúhaného kokosu
  12. Čokoládové kôstky (nastrúhaná alebo nasekaná čokoláda)

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
  2. Dva plechy si vyložíme papierom na pečenie
  3. Preosejeme si múku, jedlú sódu a soľ do jednej misy a dáme bokom
  4. Vo veľkom hrnci na strednú teplotu si rozpustíme maslo
  5. Keď je rozpustené, zložíme ho z platne a vmiešame kakaový prášok a oba cukry
  6. Zmes bude hladká a bude vyzerať ako piesok
  7. Pridáme jogurt, vanilkový a kokosový extrakt a dôkladne miešame, aby sa ingrediencie spojili
  8. Pridáme múčnu zmes a miešame
  9. Nakoniec vmiešame kokos a kúsky čokolády
  10. Pomocou lyžice odoberáme kúsky kokosového cesta a pokladáme ich na pripravené plechy
  11. Vložíme do rúry a pečieme 8 až 10 minút
  12. Vyberieme a necháme vychladnúť
  13. Na záver všetky pusinky posypeme kokosom
Čokoládové kokosové dobroty s jogurtom a kokosovým extraktom.
Zdroj: theeastcoastkitchen.com

Nepečené vegánske kokosky

Tieto vegánske nepečené kokosové guličky zaliate čokoládou sú dokonalou sladkosťou! Recept na kokosové pusinky je jednoduchý, rýchly a budete potrebovať iba 5 základných ingrediencií!

Čo budeme potrebovať

  1. 90 g strúhaného kokosu
  2. Lyžica práškového cukru
  3. Lyžica kokosového oleja
  4. 60 ml plnotučného kokosového mlieka
  5. 40 g vegánskej čokolády na pečenie

Postup

  1. Do misy pridáme strúhaný kokos a práškový cukor
  2. Premiešame a potom pridáme kokosový olej a kokosové mlieko
  3. Znovu premiešame, kým sa zmes nezačne lepiť
  4. Rukami tvarujeme guličky
  5. Guličky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme ich do chladničky stuhnúť aspoň na 15 minút
  6. Na čokoládovú polevu si na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie
  7. Následne v nej kokosky obalíme a vrátime na plech
  8. Kokosové guličky dáme opäť na 30 minút do chladničky, kým čokoláda nestuhne
Nepečené vegánske kokosové sušienky bez živočíšnych produktov.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Vianočné kokosky s kandovanými čerešňami

Oslávte sviatočné obdobie s týmto netradičným receptom na vianočné kokosové pusinky s kandizovaným ovocím! Vychutnajte si ich v teple rodinnej pohody, pri sledovaní vianočných rozprávok.

Čo budeme potrebovať

  1. 4 bielky
  2. 200 g cukru
  3. 30 g hladkej múky
  4. Štipka soli
  5. ½ lyžičky mandľového extraktu
  6. 4 hrnčeky kokosu
  7. 30 g nakrájaných červených kandizovaných čerešní
  8. 30 g nakrájaných zelených kandizovaných čerešní

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  2. Plechy na pečenie si vymastíme maslom a zľahka posypeme múkou
  3. Vo veľkej mise si ušľaháme bielky do peny
  4. Pridáme cukor, múku, soľ a mandľový extrakt
  5. Miešame, kým sa ingrediencie dobre nespoja
  6. Prisypeme kokos a kandizované čerešne
  7. Vzniknuté cesto pomocou lyžice dávame na plechy
  8. Vložíme do rúry a pečieme 13 až 17 minút, kým pusinky nestuhnú a ľahko nezhnednú
  9. Vyberieme a necháme vychladnúť

Ďalšou vianočnou dobrotou, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole je bezpochyby anjelská torta . Jeho výroba je rovnako jednoduchá ako pri kokoskách. Je totiž aj z bielkov.

Vianočné kokosky s kandizovaným ovocím a koosom.
Zdroj: jamhands.net

Zdravé kokosky s quinou

Tieto zdravé pusinky s kokosom a quinou sú ľahké a lahodné! Sladené sú iba medom a trochou čokolády. Kombinácia kokosu a quinoi z tejto dobroty urobí nutričnú super bombu.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 bielky
  2. 30 g medu
  3. 375 g nesladeného strúhaného kokosu
  4. 120 g varené quinoi
  5. Štipka soli
  6. 60 g čokolády (rozpustené)

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  2. Plech si vyložíme papierom na pečenie
  3. Mixérom si ušľaháme bielky na tuhý sneh a dáme bokom
  4. V mise si zmiešame med, kokos, quinú a soľ
  5. Med môže byť trochu ťažké zmiešať, ale pokračujeme v miešaní a on sa rovnomerne rozdelí
  6. Do misy pridáme bielky a všetko opatrne zmiešame dohromady
  7. Tento krok robíme extrémne jemne a opatrne, aby vaječné bielky nespadli
  8. Dvomi lyžicami naberáme cesto a dávame ho na vyložený plech
  9. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 25 minút, kým nie sú pusinky krásne zlatisté
  10. Necháme ich vychladnúť v rúre s otvorenými dvierkami aspoň 30 minút
  11. Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli a pusinky čokoládou pokvapkáme
Lahodné zdravé kokosové sušienky s quinou.
Zdroj: beamingbaker.com

Quinoa sa v našich kuchyniach objavila pomerne nedávno. Je to skvelá surovina, ktorá obsahuje dôležité vitamíny, minerály a živiny, ktoré naše telo potrebuje. Preto je odporúčané ju pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Nechajte sa inšpirovať ďalšími sladkými aj slanými receptami s quinou a podporte svoje zdravie.

Kokos, jesť či nejesť?

Zdravotné prínosy kokosu

Historicky ľudia používali kokos ako súčasť tradičnej medicíny. Babské rady okrem iného spomínajú nasledujúce benefity:

Posilňuje imunitu

Chráni pred prechladnutím a chorobami

Pomáha pri zápaloch

Zabíja baktérie

Vedecké výskumy prinášajú štúdie, ktoré hovoria o ďalších potenciálnych zdravotných prínosoch.

Kokos zlepšuje vytrvalosť . Kokosová dreň obsahuje veľké množstvo mastných kyselín (MCFA), čo je typ nasýteného tuku, ktorý je pre ľudské telo oveľa ľahšie stráviteľný ako tuky živočíšne. Bolo dokázané, že tieto tuky, zvyšujú vytrvalosť u trénovaných športovcov.

Doprajte si spoločne s kokosom aj lepšie zdravie vašej ústnej dutiny. MCFA nájdené v kokosovej dreni tiež majú antimikrobiálne vlastnosti. Tie môžu byť užitočné pri prevencii infekcií súvisiacich s koreňovými kanálikmi a ďalšími problémami so zubami.

Napriek tomu, že konzumácia kokosu nenahrádza správnu dentálnu hygienu, môže pomôcť zabiť niektoré nežiaduce baktérie nachádzajúce sa vo vašich ústach a chrániť tak ďasná a zuby pred infekciou alebo kazom.

Pomôže vám schudnúť . Pravidelná konzumácia kokosu vám môže pomôcť pri chudnutí.

MCFA sa vo veľkom množstve nachádzajú v kokosovej dreni a pomáhajú so spaľovaním tukov.

Potenciálne riziká kokosu

Napriek tomu, že kokosová dreň poskytuje vysoko hodnotné živiny, táto potravina obsahuje aj vysoké množstvo nasýtených tukov, takže je najlepšie užívať si ho s mierou.

Zdravé alternatívy

Ak sa chcete nasýteným tukom vyhnúť alebo ich úplne obmedziť, vyberte si iné potraviny, ktoré majú vysoký obsah zdravých tukov, ako sú orechy, semienka alebo avokádo. Najlepšie však je všetky tuky kombinovať, pretože strava by mala byť pestrá a vyvážená, čo znamená aj isté množstvo nasýtených tukov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.