Recepty na kokosky ako od babičky! Sladká dobrota, ktorú si upečiete za pár minút.
Jemné nadýchané a krehké cesto, presne také tieto snehové pusinky plné kokosu sú.
Vyskúšajte ich s kondenzovaným mliekom alebo v ich zdravej a fit podobe s quinou.
Nápadom a chutiam sa medze nekladú, preto si ich poďte s nami vychutnať!
Kokosky zo Salka
Tieto sladké kokosové pusinky sú inšpirované tradičnou brazílskou sladkosťou beijinhos de coco ! Sú to jemné kokosové guličky vyrobené iba zo 4 ingrediencií za menej ako 30 minút. Beijinhos v preklade v portugalčine doslova znamená „poľuby“. Ako základ sa používa sladené kondenzované mlieko a maslo.
Čo budeme potrebovať
- Plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (cca 400 g)
- 250 g sladeného drveného kokosu
- 25 g masla
- Lyžička vanilkového extraktu
- Klinčeky (na ozdobu voliteľné)
Postup
- Maslom si vymažeme plech na pečenie
- V hrnci si zmiešame kondenzované mlieko, kokosové vločky a maslo
- Všetko spoločne začneme na strednú teplotu za stáleho miešania variť, kým zmes nezhustne
- Varíme približne 5–8 minút
- Keď je cesto na kokosové pusinky hotové, zložíme hrniec z platne
- Vmiešame vanilkový extrakt
- Zmes následne rozotrieme na vymastený plech a necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Pomocou lyžice cesto naberáme a rukami ich tvarujeme do guličiek
- Guličky následne celé obalíme v kokose
- Vložíme ich do ozdobných košíčkov na muffiny a doprostred dáme klinčeky
Klinček slúži iba ako ozdoba, pred konzumáciou je nutné ho odstrániť.
Ak čakáte naozaj veľkú návštevu a už teraz viete, že kokosiek nebude dosť, nezúfajte! Kúpte o jednu plechovku kondenzovaného mlieka viac a použite ju na prípravu jedného z týchto skvelých medovníkov !

Kokosky z bielkov
Tieto snehové pusinky z bielkov a kokosu sú zvnútra krásne mäkké a zvonku chrumkavé. Pochutnajte si na tejto sladkej dobrote aj u vás doma a to ľahko a rýchlo!
Čo budeme potrebovať
- Veľký bielok
- 125 g práškového cukru
- 250 g sladeného strúhaného kokosu
Postup
- Vaječný bielok pridáme do malej misky, kde ho necháme 30 minút pri izbovej teplote odpočívať
- Potom ho začneme šľahať na strednú rýchlosť, kým nezačne tuhnúť
- Postupne začneme po 1 lyžici prisypávať práškový cukor a mixujeme na najvyšší stupeň, kým nevznikne pevný sneh
- Následne vmiešame kokos
- Zo zmesi, pomocou polievkových lyžíc, tvoríme snehové kopčeky, ktoré skladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- Pečieme na 160 stupňov po dobu 18-20 minút, kým nie sú pevné na dotyk
- Vyberieme ich z rúry a necháme ich na mriežke ochladiť
- Snehové pusinky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe

Pusinky z kokosu so zázvorovou náplňou
Tieto plnené kokosky sú lepšie ako z kde aké cukrárne! Sú inšpirované tradičnou francúzskou pochúťkou, makrónkami. Ale na rozdiel od tých francúzskych je tento recept je oveľa jednoduchšie a jeho chuť je identická!
Čo budeme potrebovať
Na pusinky
- 100 g drveného kokosu
- 200 g práškového cukru
- 4 bielky
Na náplň
- 200 g nízkotučného smotanového syra
- 2½ lyžičky práškového cukru
- Lyžička
- Čerstvý zázvor asi 5 cm (naozaj jemne nakrájaný na kocky)
- Lyžica zázvorového sirupu
- 8 stredne veľkých jahôd (nakrájaných na plátky)
Postup
- Na pusinky si predhrejeme rúru na 110 stupňov
- Dva veľké plechy vyložíme papierom na pečenie a dáme ich bokom
- Na strednú teplotu si rozpálime nepriľnavú panvicu
- Pridáme kokos a pár minút ho opekáme, kým nebude zlatohnedý a opečený
- Preložíme ho do misy a dáme bokom
- Pomocou ručného mixéra si v mise začneme šľahať cukor s jedným bielkom po dobu asi 30 sekúnd
- Pridáme druhý bielok a šľaháme ešte asi dve minúty
- Keď zmes začne pekne hustnúť, pridáme jeden po druhom zvyšné bielky
- Bielky šľaháme, kým nám nevznikne hustý a lesklý sneh
- Nakoniec jemne vmiešame kokos, kým sa všetko dobre nespojí
- Pomocou lyžice naplníme zmesou cukrársky zdobiaci
- Pomocou vrecka na plechu vytvoríme asi 48 snehových pusiniek
- Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu 30 minút
- Kokosky by mali byť zvonku chrumkavé, ale vo vnútri stále trochu mäkké
- Keď sú upečené, vyberieme ich z rúry a necháme ich vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme zázvorovú náplň
- Všetky ingrediencie, okrem jahôd, dôkladne zmiešame v miske a pomocou lyžice nalejeme zmes do cukrárskeho vrecka
- Vrecko so zmesou vložíme do chladničky, pokiaľ nebude potrebné
- Akonáhle kokosky úplne vychladnú, pomocou cukrárskeho vrecka na zdobenie, vytvoríme na hladkej časti malú guľôčku zázvorovej náplne
- Na jednu časť položíme plátok jahody a potom ju skompletujeme s druhou kokoskou
- Postup opakujeme, kým nám nedôjdu pusinky
- Ihneď podávame
Cesto na kokosové pusinky by malo byť také tuhé, že keď otočíte misku hore dnom, sneh sa ani nepohne.
Bielkových pusiniek musí byť párny počet, inak všetky neskompletizujete!

Hrnčekové kokosky s tvarohom
Tieto pusinky z bielkov as citrónovým tvarohom sú perfektné krehké maslové sušienky. Tento recept na kokosky si môžete upraviť podľa vašej ľubovôle. Vymeňte tvaroh za čokoládovú kôstku, alebo čerstvú malinu či jahodu! Nápadom sa medze nekladú.
Čo budeme potrebovať
- ¾ hrnčeka masla (izbové teploty)
- ½ hrnček cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 ¾ hrnčeka hladkej múky
- Štipka soli
- Vajcia rozšľahané s lyžicou vody
- 1 ½ hrnčeka sladeného strúhaného kokosu
- Tvaroh
- Citrónový cukor
Postup
- Maslo a cukor pomocou stojanového mixéra šľaháme tak, aby sa krásne prepojili
- Pridáme vanilku a znova premiešame
- Múku a soľ preosejeme si dohromady
- Pomocou mixéra na nízku rýchlosť vmiešame múku do maslovej zmesi
- Miešame, kým sa cesto nezačne spájať
- Cesto položíme na kus potravinárskej fólie
- Vytvoríme z neho šišku, ktorú do fólie pevne zabalíme
- Takto cesto necháme 30 minút chladiť
- Medzitým si zapneme na 160 stupňov rúru
- Rozšľaháme si vajcia s vodou
- Zmiešame si tvaroh s citrónovým cukrom
- Cesto rozdelíme na polovicu a každú polovicu na 8 rovnakých dielov
- Jednotlivé kusy cesta vyvaľkáme do guličky
- Každú guľôčku cesta ponoríme do vaječnej hmoty a obalíme v kokose
- Guličky pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- Jemne každú guľôčku stlačíme, aby sa ľahko sploštila
- Prstom v každej guličke vytlačíme malú priehlbinu stredu každej kokosky
- Do každej priehlbiny dáme ½ lyžičky citrónového tvarohu
- Pusinky vložíme do rúry a pečieme 18-25 minút na 160 stupňov, odkiaľ nezozlátnu
- Po upečení tvarohovej kokosky rozložíme na mriežku, aby vychladli

Kokosové pusinky s mrkvou
Tieto zdravé kokosky s mrkvou sú zvonku chrumkavé, vo vnútri vlhké a mäkké. Chuť je osviežujúca, intenzívna a chuťou pripomína teplú mrkvovú tortu.
Čo budeme potrebovať
- 4 vaječné bielky
- 50 g cukru kryštál
- 2 lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky soli
- Lyžička vanilkového extraktu
- Veľkú nastrúhanú mrkvu
- 30 g nasekaných vlašských orechov
- 360 g sladeného strúhaného kokosu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Dva plechy si vyložíme papierom na pečenie
- Vo veľkej mise zmiešame bielky, cukor, soľ, korenie a vanilkový extrakt
- Všetko spolu šľaháme ručným mixérom, kým zmes nespení a nezačne tuhnúť a cukor rozpustí.
- Vmiešame nastrúhanú mrkvu a orechy, niekoľkokrát jemne premiešame
- Pridáme kokos a pokračujte v jemnom miešaní, kým sa všetko rovnomerne nepremieša a nespojí
- Pomocou lyžice položíme na plech kôpku kokosového cesta na pusinky
- Plech vložíme do rúry a pečieme 20 minút dozlatista
Kokosky vydržia čerstvé vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni pri izbovej teplote alebo 5 dní v chladničke.
Sladká mrkva je skvelou ingredienciou aj do tort. Upečte si skvelú mrkvovú tortu s krémom z mascarpone a neuveríte svojim chuťovým bunkám!

Objavte podobné tipy
Pusinky s kokosom preliate čokoládou
Tento typ makroniek sa ľahko vyrába a vyžaduje len veľmi málo prísad. Preto je tak obľúbený, pretože to sú super rýchle kokosky. Už po niekoľkých minútach príprav je táto sladkosť pripravená v rúre na pečenie a vy sa tak môžete za pár minút tešiť na chrumkavé a do zlatista upečené makrónky z kokosu.
Čo budeme potrebovať
- 360 g drveného kokosu
- 60 g hladkej múky
- 4 žĺtky
- 120 g trstinového cukru
- 30 g masla
- 2 lyžice kokosového extraktu (alebo vanilkového extraktu)
Na zdobenie
- 50 g tmavej alebo mliečnej čokolády (rozpustené)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vymažeme si plech maslom
- V mise dôkladne premiešame kokos, múku, žĺtky, trstinový cukor, maslo
- Miešame, kým nevznikne lepivé cesto, ktoré môžeme tvarovať
- Cesto rozdelíme na 24 rovnakých guličiek a položíme na pripravený plech
- Pečieme asi 25 minút
- Kokosové pusinky by mali byť zlatohnedé
- Vyberieme ich z rúry a necháme úplne vychladnúť
- Vychladnuté kokosky pokvapkáme rozpustenou čokoládou

Čokoládové kokosky
Krehké bielkové pusinky z čokolády a kokosu sú mäkké, nadýchané a vynikajúce. Do pusiniek sme pridali kokosový extrakt a kokos, aby chute spolu ladili dohromady a boli ešte viac kokosové.
Čo budeme potrebovať
- 150 g hladkej múky
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- Štipku soli
- 75 g masla
- 7 lyžíc nesladeného kakaa
- 100 g cukru kryštál
- 40 g trstinového cukru
- 40 g bieleho jogurtu
- Lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky kokosového extraktu
- 40 g strúhaného kokosu
- Čokoládové kôstky (nastrúhaná alebo nasekaná čokoláda)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
- Dva plechy si vyložíme papierom na pečenie
- Preosejeme si múku, jedlú sódu a soľ do jednej misy a dáme bokom
- Vo veľkom hrnci na strednú teplotu si rozpustíme maslo
- Keď je rozpustené, zložíme ho z platne a vmiešame kakaový prášok a oba cukry
- Zmes bude hladká a bude vyzerať ako piesok
- Pridáme jogurt, vanilkový a kokosový extrakt a dôkladne miešame, aby sa ingrediencie spojili
- Pridáme múčnu zmes a miešame
- Nakoniec vmiešame kokos a kúsky čokolády
- Pomocou lyžice odoberáme kúsky kokosového cesta a pokladáme ich na pripravené plechy
- Vložíme do rúry a pečieme 8 až 10 minút
- Vyberieme a necháme vychladnúť
- Na záver všetky pusinky posypeme kokosom

Nepečené vegánske kokosky
Tieto vegánske nepečené kokosové guličky zaliate čokoládou sú dokonalou sladkosťou! Recept na kokosové pusinky je jednoduchý, rýchly a budete potrebovať iba 5 základných ingrediencií!
Čo budeme potrebovať
- 90 g strúhaného kokosu
- Lyžica práškového cukru
- Lyžica kokosového oleja
- 60 ml plnotučného kokosového mlieka
- 40 g vegánskej čokolády na pečenie
Postup
- Do misy pridáme strúhaný kokos a práškový cukor
- Premiešame a potom pridáme kokosový olej a kokosové mlieko
- Znovu premiešame, kým sa zmes nezačne lepiť
- Rukami tvarujeme guličky
- Guličky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme ich do chladničky stuhnúť aspoň na 15 minút
- Na čokoládovú polevu si na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie
- Následne v nej kokosky obalíme a vrátime na plech
- Kokosové guličky dáme opäť na 30 minút do chladničky, kým čokoláda nestuhne

Vianočné kokosky s kandovanými čerešňami
Oslávte sviatočné obdobie s týmto netradičným receptom na vianočné kokosové pusinky s kandizovaným ovocím! Vychutnajte si ich v teple rodinnej pohody, pri sledovaní vianočných rozprávok.
Čo budeme potrebovať
- 4 bielky
- 200 g cukru
- 30 g hladkej múky
- Štipka soli
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 4 hrnčeky kokosu
- 30 g nakrájaných červených kandizovaných čerešní
- 30 g nakrájaných zelených kandizovaných čerešní
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Plechy na pečenie si vymastíme maslom a zľahka posypeme múkou
- Vo veľkej mise si ušľaháme bielky do peny
- Pridáme cukor, múku, soľ a mandľový extrakt
- Miešame, kým sa ingrediencie dobre nespoja
- Prisypeme kokos a kandizované čerešne
- Vzniknuté cesto pomocou lyžice dávame na plechy
- Vložíme do rúry a pečieme 13 až 17 minút, kým pusinky nestuhnú a ľahko nezhnednú
- Vyberieme a necháme vychladnúť
Ďalšou vianočnou dobrotou, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole je bezpochyby anjelská torta . Jeho výroba je rovnako jednoduchá ako pri kokoskách. Je totiž aj z bielkov.

Zdravé kokosky s quinou
Tieto zdravé pusinky s kokosom a quinou sú ľahké a lahodné! Sladené sú iba medom a trochou čokolády. Kombinácia kokosu a quinoi z tejto dobroty urobí nutričnú super bombu.
Čo budeme potrebovať
- 2 bielky
- 30 g medu
- 375 g nesladeného strúhaného kokosu
- 120 g varené quinoi
- Štipka soli
- 60 g čokolády (rozpustené)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Plech si vyložíme papierom na pečenie
- Mixérom si ušľaháme bielky na tuhý sneh a dáme bokom
- V mise si zmiešame med, kokos, quinú a soľ
- Med môže byť trochu ťažké zmiešať, ale pokračujeme v miešaní a on sa rovnomerne rozdelí
- Do misy pridáme bielky a všetko opatrne zmiešame dohromady
- Tento krok robíme extrémne jemne a opatrne, aby vaječné bielky nespadli
- Dvomi lyžicami naberáme cesto a dávame ho na vyložený plech
- Pečieme vo vyhriatej rúre 20 – 25 minút, kým nie sú pusinky krásne zlatisté
- Necháme ich vychladnúť v rúre s otvorenými dvierkami aspoň 30 minút
- Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli a pusinky čokoládou pokvapkáme

Quinoa sa v našich kuchyniach objavila pomerne nedávno. Je to skvelá surovina, ktorá obsahuje dôležité vitamíny, minerály a živiny, ktoré naše telo potrebuje. Preto je odporúčané ju pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Nechajte sa inšpirovať ďalšími sladkými aj slanými receptami s quinou a podporte svoje zdravie.
Kokos, jesť či nejesť?
Zdravotné prínosy kokosu
Historicky ľudia používali kokos ako súčasť tradičnej medicíny. Babské rady okrem iného spomínajú nasledujúce benefity:
Posilňuje imunitu
Chráni pred prechladnutím a chorobami
Pomáha pri zápaloch
Zabíja baktérie
Vedecké výskumy prinášajú štúdie, ktoré hovoria o ďalších potenciálnych zdravotných prínosoch.
Kokos zlepšuje vytrvalosť . Kokosová dreň obsahuje veľké množstvo mastných kyselín (MCFA), čo je typ nasýteného tuku, ktorý je pre ľudské telo oveľa ľahšie stráviteľný ako tuky živočíšne. Bolo dokázané, že tieto tuky, zvyšujú vytrvalosť u trénovaných športovcov.
Doprajte si spoločne s kokosom aj lepšie zdravie vašej ústnej dutiny. MCFA nájdené v kokosovej dreni tiež majú antimikrobiálne vlastnosti. Tie môžu byť užitočné pri prevencii infekcií súvisiacich s koreňovými kanálikmi a ďalšími problémami so zubami.
Napriek tomu, že konzumácia kokosu nenahrádza správnu dentálnu hygienu, môže pomôcť zabiť niektoré nežiaduce baktérie nachádzajúce sa vo vašich ústach a chrániť tak ďasná a zuby pred infekciou alebo kazom.
Pomôže vám schudnúť . Pravidelná konzumácia kokosu vám môže pomôcť pri chudnutí.
MCFA sa vo veľkom množstve nachádzajú v kokosovej dreni a pomáhajú so spaľovaním tukov.
Potenciálne riziká kokosu
Napriek tomu, že kokosová dreň poskytuje vysoko hodnotné živiny, táto potravina obsahuje aj vysoké množstvo nasýtených tukov, takže je najlepšie užívať si ho s mierou.
Zdravé alternatívy
Ak sa chcete nasýteným tukom vyhnúť alebo ich úplne obmedziť, vyberte si iné potraviny, ktoré majú vysoký obsah zdravých tukov, ako sú orechy, semienka alebo avokádo. Najlepšie však je všetky tuky kombinovať, pretože strava by mala byť pestrá a vyvážená, čo znamená aj isté množstvo nasýtených tukov.