Vyskúšajte tieto lahodné recepty na tortu z mascarpone.
Tento taliansky syr celú tortu nádherne zvláčni a dodá mu tú správnu chuť.
Upečte si ho napríklad ako narodeninovú tortu, alebo len tak pre radosť.
Citrónová krémová torta
Sladko kyslá kombinácia s jemnosťou mascarpone robí túto tortu úplne delikátnou. Citrón celú tortu krásne osvieži a vám ani nedôjde, že ste zjedli už tri kúsky.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 225 g masla (zmäknutého)
- 200 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 225 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice mlieka
Na krém
- 250 g mascarpone
- 5 lyžíc tučného tvarohu (alebo viac, podľa chuti)
- 2 lyžičky citrónovej šťavy alebo 1 lyžička citrónovej esencie
- Citrónová kôra (na ozdobu)
- Múčkový cukor (na ozdobu)
- Olúpané mesiačiky citróna (na ozdobu)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si tortovú formu, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom
- Pridáme vanilku, vajcia, preosejeme múku a prášok do pečiva
- Zmes dohladka mixujeme a úplného prepojenia ingrediencií
- Postupne začneme zašľahávať mlieko
- Zmes by mala byť ľahko tekutá, možno nebude potrebné použiť všetko mlieko
- Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na 25 minút do rúry
- Po vybratí z rúry, necháme korpus 10 minút odpočívať vo forme a až potom ho vyberieme na mriežku na úplné vychladnutie
- Na krém si zmiešame tvaroh s citrónom, ten potom pridáme do mascarpone
- Všetko zmiešame a podľa vlastných preferencií dochutíme
- Vychladnutý korpus rozpolíme na približne dve rovnaké časti
- Vnútornú stranu korpusu potrieme dostatočným množstvom krému a priklopíme druhou polovicou
- Zvyškom krému potrieme vrch torty
- Tortu dozdobíme kúskami citróna, citrónovou kôrou a tesne pred podávaním posypeme práškovým cukrom

Jahodový mascarpone tortu
Milovníkom jahôd tento recept nesmie utiecť. Torta plnená varenými jahodami v sladkom sirupe, je niečo čo musíte skúsiť za každú cenu. Najlepšie na tom všetkom je, že jahody sa dajú nahradiť akýmikoľvek bobuľami. Pokiaľ teda kopete za tím malín, hurá do toho!
Na korpus
- 280 g hladkej múky
- Lyžička prášku do pečiva
- Lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 115 g masla (zmäknutého)
- 200 g cukru kryštál
- Lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 2 vajcia
- 240 ml cmar
- Citrón
- Lyžička trstinového cukru
Na sirup
- 50 g cukru kryštál
- 60 ml vody
- Lyžica smotany na varenie
Na náplň
- 700 g čerstvých jahôd
- 50 g cukru kryštál
- 100 ml smotany na varenie
Na krém
- 50 g cukru kryštál
- 60 ml kyslej smotany
- 340 g mascarpone
- 340 ml smotany na šľahanie
- 60 g práškového cukru
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Tortovú formu vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Do väčšej misy si preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Vo vedľajšej mise si zmiešame maslo, cukor kryštál a šľaháme
- Pridáme vanilkový a mandľový extrakt a znova premiešame
- Postupne pridávame vajcia a každé dobre zašľaháme
- Keď sú vajcia zašľahané, začneme prilievať cmar a citrónovú kôru
- Po kúskoch začneme prisypávať suché ingrediencie
- Keď sa ingrediencie spoja v jednoliate cesto, to potom vylejeme do tortovej formy
- Posypeme trstinovým cukrom a dáme do rúry
- Korpus pečieme 35 – 40 minút
- Korpus vyberieme z rúry a 20 minút ho necháme chladnúť vo forme, až potom ho preložíme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme sirup
- V hrnci zmiešame vodu a cukor
- Túto zmes zahrievame, kým sa cukor nerozpustí
- Zložíme z platne a zamiešame 1 lyžicu smotany
- Na krém zmiešame obe smotany, mascarpone a práškový cukor
- Krém vyšľaháme od tuhej konzistencie
- Keď je korpus vychladnutý, vodorovne ho rozrežeme na dve rovnaké časti
- Obe vnútorné časti torty potrieme sirupom
- Spodnú časť potrieme ⅔ krému a položíme druhú polovicu korpusu
- Zvyšný krém navrstvíme na vrch torty, tak aby sa mohli naaranžovať jahody a šťava z jahôd
- V hrnci si rozpustíme cukor v smotane, potom zmes privedieme do varu
- Hrniec zložíme z platne a vhodíme jahody
- Tie jemne v zmesi zamiešame, aby sa obalili
- Jahody necháme na 15 minút vychladnúť
- Potom jahody spoločne so šťavou navrstvíme na tortu a ozdobíme
Ak neviete čo s prebytkom jahôd a jahodové dezerty už vám lezú aj ušami. Môžete si ich zavariť a uchovať na ďalší rok. Vyskúšajte jeden z týchto osvedčených postupov na zaváranie jahôd a uchovajte ich chuť.

Objavte podobné tipy
Čokoládová torta s nugátovým krémom
Nechajte sa uniesť receptom, ktorý je plný čokolády a nugátu. Je to ideálny dezert, ktorý sa hodí ako torta na narodeninovú oslavu. Je veľký, je lahodný, dá sa pripraviť pár dní dopredu, pretože uložený v chladničke sa ešte viac rozleží a jeho chuť sa ešte viac zintenzívni.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 400 g nugátu
- 120 ml smotany na šľahanie
- 120 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 750 g mascarpone
Na korpus
- 6 vajec
- 100 g cukru kryštál
- 70 g trstinového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 200 g mletých lieskových orechov
- 60 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- Štipka soli
Na ozdobu
- 150 g čokolády na varenie (rozpustené)
- 2 lyžice oleja
- Toffifee
Postup
- Začneme si najskôr pripravovať náplň
- V malom hrnci zahrejeme smotanu a vhodíme nakrájaný nugát
- Ten v smotane ho necháme rozpustiť, miešame, kým sa prísady neprepoja
- Zmes dáme do chladničky a necháme vychladnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Budeme potrebovať tri 18 centimetrové formičky, alebo korpus upečieme trikrát za sebou
- Formy si vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom
- Vo veľkej mise si vyšľaháme vajcia na vysokú rýchlosť, kým nebudú nadýchané
- Postupne začneme pridávať oba cukry
- Pridáme vanilkový extrakt a miešame
- Vo vedľajšej forme si zmiešame suché ingrediencie ako mleté orechy, múku, prášok do pečiva, kakao a soľ
- Suché ingrediencie budeme postupne pridávať do ingrediencií mokrých, kým nám nevznikne jednoliate cesto
- Cesto si podľa váhy rozdelíme do troch pripravených foriem a pečieme po dobu 30 minút
- Keď sú korpusy upečené, necháme ich na 10 min vychladnúť vo forme a potom ich vyberieme a preložíme na mriežku
- Nugátovú náplň vyberieme z chladničky a pomocou mixéra ju začneme miešať, aby zosvetlila
- Pridáme práškový cukor a vanilkový extrakt
- Postupne začneme pridávať mascarpone a miešame, kým nevznikne nadýchaný krém
- A dáme znova na 30 minút do chladničky
- Jednotlivé poschodia budeme rovnomerne premazávať nugátovým krémom
- Posledné poschodie, jeho vrch, potrieme tenkou vrstvou krému
- Tortu dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky
- Potom potrieme celý obvod torty nugátovým krémom, ale necháme si niečo málo na ozdobu do cukrárskeho vrecka
- Na ozdobu rozpustíme čokoládu na vodnom kúpeli a zmiešame ju z olejom
- Necháme ju trochu vychladnúť a potom začneme zdobiť
- Začneme zdobiť od okrajov, tak aby čokoláda po torte stekala
- Potom čokoládu natrieme po celom vrchu
- Tortu znovu vložíme do chladničky, kým čokoláda nestuhne
- Vrch torty dozdobíme nugátovým krémom a Toffifee
- Tortu uchovávame v chladničke, pokiaľ nie je čas servírovať
Najlepšie je si nugátový krém a korpusy pripraviť deň vopred, získajú tak extra vláčnosť.

Nepečená torta
Tento recept na tortu z mascarpone, týmto lahodným syrom doslova preteká a je tiež plný čokolády. Pre čokoholikov je to splnený sen. Pretože tu sú použité dokonca čokolády tri av každej vrstve torty je iná.
Čo budeme potrebovať
- 200 g grahamových sušienok
- 60 g masla
- 500 g mascarpone
- 300 g mliečnej čokolády
- 200 g horkej čokolády
- 50 g bielej čokolády
- 300 ml smotany na šľahanie
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžica kakaa
Postup
- Sušienky rozdrvíme na jemný prášok
- Zmiešame ich s kakaom, vanilkou a rozpusteným maslom
- Dobre zmes prehniteme, aby sa ingrediencie spojili
- Zmes preložíme do tortovej formy a pevne ju rovnomerne vytlačíme do dna
- Korpus dáme odležať do chladničky
- Na vodnom kúpeli si rozpustíme mliečnu čokoládu a pridáme mascarpone
- Všetko spolu premiešame
- Korpus vyberieme z chladničky a nanesieme naň čokoládový krém
- Znovu uložíme do chladničky
- Medzitým si v hrnci zahrejeme smotanu, nalámeme do nej kúsky čokolády a necháme ju rozpustiť
- Zmes sa, ale nesmie variť
- Zložíme z platne a necháme vychladnúť
- Čokoládovou polevou prelejeme tortu a dáme znova do chladničky na minimálne 4 hodiny stuhnúť
- Po stuhnutí posypeme postrúhanou bielou čokoládou
Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na jednoduché zákusky, skúste jeden z týchto receptov na ďalšie nepečené torty.

Mrkvová torta s krémom z mascarpone
Mrkva celé cesto, krásne zvláčni a dodá mu sladkosť sebe vlastnú. To isté urobí lahodný mascarpone syr v kombinácii s pomarančovou šťavou. Celá torta bude teda nielen dokonale vláčna, ale vďaka krému aj skvele dochutená.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 130 g cukru
- 120 ml oleja
- 4 vajcia
- Šťava a nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- Lyžička vanilkového extraktu
- 240 g celozrnnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- Štipka muškátového orieška
- Lyžička mletej škorice
- 300 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 3 lyžice nasekaných vlašských orechov
- 3 lyžice nasekaných mandlí
Na krém
- 250 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- Kôra a šťava z ½ pomaranča
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Do veľkej misy dáme všetky mokré ingrediencie a zmiešame ich dohromady (okrem mrkvy)
- Vo vedľajšej mise premiešame všetky suché ingrediencie (okrem orechov)
- Suché ingrediencie potom opatrne vmiešame do mokrých
- Miešame, kým sa všetko úplne nespojí
- Nakoniec pridáme mrkvu a orechy, všetko zapracujeme v hladké cesto
- Tortovú formu vymastíme maslom a cesto do nej vlejeme
- Mrkvový korpus pečieme približne 40 minút
- Medzitým si ušľaháme mascarpone s cukrom
- Pridáme kôru z pomaranča a šťavu
- Miešame, kým sa všetko nespojí
- Keď je korpus hotový, tak ho necháme vo forme vychladnúť asi 10 minút, pred tým ako ho vyberieme a položíme na mriežku, kde úplne vychladne
- Potom korpus rozpolíme, na dve rovnako veľké časti
- Potrieme ich krémom a polovice spojíme
- Krémom môžeme potrieť celý jeho obvod alebo len vrch
- Ozdobíme nasekanými orechmi a uložíme do chladničky, kým nebude čas ho servírovať

Jednotlivé poschodia tort nemusíte iba premazávať krémom z mascarpone. Môžete buď krém zmiešať s marmeládou a naniesť ho v tejto kombinácii alebo krém naniesť iba na okraje korpusu a doprostred umiestniť vybranú marmeládu. Ak chcete recept mať ešte viac autentickejšie uvarte si doma vlastnú marmeládu, vyskúšajte tieto jednoduchérecepty na domácu marmeládu a vyšperkujte svoju tortu ešte o niečo viac.