Niet pochýb o tom, prečo táto torta získala svoj názov.
Jeho korpus je taký mäkký, jemný a nadýchaný, že vás odnesie priamo do neba.
Skúste jeden z týchto receptov na anjelskú tortu a nechajte sa uniesť.
Originálna anjelská torta
Vo zozname receptov, než sa pustíme do tých menej obvyklých, nesmie chýbať jeden klasický. Ak nie ste zarputilý experimentátori, zostaňte pri tomto lete osvedčeného receptu na klasickú tortu a výsledok vás nemôže sklamať.
Čo budeme potrebovať
- 350 g práškového cukru
- 133 g hladkej múky
- ¼ lyžičky soli
- 12 bielkov
- 1 ½ lyžičky kyslej smotany
- 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Do misy pridáme 250 g cukru, múku a soľ
- Sypkú zmes spolu zmiešame
- Vo vedľajšej mise si z bielkov vyšľaháme sneh
- Do snehu postupne pridávame zvyšný cukor
- Šľaháme ho tak dlho, kým sa nezačnú tvoriť tuhé špičky
- K bielkom pridáme extrakt z vanilky a znova šľaháme, kým sa vanilka nezapracuje
- Do bielkov pomaly začneme pridávať sypké prísady
- Dôležité je sypké prísady pridávať po častiach, aby sme predišli tomu, že nám bielky spadnú
- Vzniknuté cesto preložíme do formy a povrch vyhladíme
- Tortu pečieme približne 40 – 45 minút, priebežne vykonávame test špajlí
- Keď je torta hotová, vyberieme ju a dnom hore ju položíme na mriežku, aby sa vychladila.
- Potom ho vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom
- Tortu môžeme podávať so šľahačkou a čerstvým ovocím

Ružová nadýchaná torta
Ideálna torta na akúkoľvek oslavu. Jeho farebnosť vykúzli skvelú atmosféru a úsmev na tvári všetkých účastníkov. Vďaka svojej farebnosti bude neprehliadnuteľný.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 50 g masla
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 150 g hladkej múky
- kvapku ružového a žltého potravinárskeho farbiva
- citrónový a malinový extrakt
Na maslový krém
- 100 g masla (zmäknutého)
- 200 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžice mlieka
Na polevu
- 200 g práškového cukru
- Ružové potravinárske farbivo
Postup
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov
- Formu si vymastíme a dno vyložíme papierom na pečenie
- Formu pomocou alobalu rozdelíme na približne tri rovnako veľké časti
- Maslo si v hrnci rozpustíme a dáme bokom
- Na vodnom kúpeli s vriacou vodou si ušľaháme vajcia s cukrom
- Šľaháme, kým zmes nemá hustú konzistenciu, približne 4 – 5 minút
- Trochu vajíčkovej zmesi nalejeme do rozpusteného masla a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Potom maslovú zmes celú vlejeme do vaječnej zmesi a premiešame
- Postupne začneme pridávať múku
- Cesto si rozdelíme do troch misiek
- Jednu misku s cestom necháme tak ako je
- V druhej miske zmiešame kvapku ružového farbiva s malinovým extraktom
- Do tretej pridáme kvapku oranžového farbiva s citrónovým extraktom
- Do vopred rozdelenej formy, do každej jej jednej časti vlejeme jednu misku s cestom
- V rúre pečieme asi 12 – 15 minút
- Necháme tortu ľahko vychladnúť vo forme a potom opatrne jeho 3 časti presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť
- Na maslový krém prešľaháme maslo, cukor, vanilkový extrakt a mlieko
- Zmes musí získať konzistenciu krému
- Tortu zostavíme tak, že jej základ bude klasický korpus, ten potrieme polovicou krému, navrch dáme korpus malinový a potrieme ho druhou polovicou krému a naň položíme korpus citrónový
- Na polevu do misy preosejeme cukor a pridáme vodu, tak aby vnikla hustá, ale tekutá zmes
- Do zmesi kvapneme potravinárske farbivo a premiešame
- Polevou potom potrieme celý povrch torty a necháme stuhnúť

Objavte podobné tipy
Vláčna torta s pomarančom
Nemusíte sa upínať len ku klasickým receptom a vyskúšajte tento recept na anjelskú tortu plnú voňavého pomaranča.
Čo budeme potrebovať
- Olivový olej
- 12 bielkov
- 1¼ lyžičky kyslej smotany
- Štipku soli
- 215 g + 210 g práškového cukru
- Lyžica pomarančovej kôry
- Lyžička vanilkovej esencie
- 150 g hladkej múky
Na náplň
- 4 žĺtky
- 55 g práškového cukru
- 125 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 300 g tvarohu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 375 ml na šľahanie
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov
- Tortovú formu si vystriekame olivovým olejom a vyložíme papierom na pečenie
- V mise si ušľaháme bielky s kyslou smotanou a pridáme štipku soli
- Postupne pridávame cukor (215 g) a dobre prešľaháme, kým sa cukor nerozpustí
- Zašľaháme kôru z pomaranča a vanilku
- Do zmesi preosejeme cukor (210 g) a múku, miešame pokiaľ zmes nie je úplne hladká
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a uhladíme
- Pečieme približne 35 – 40 minút a dáme vychladnúť.
- Na prípravu náplne si dohladka ušľaháme žĺtky a cukor (55 g)
- Postupne budeme zašľahávať pomarančovú šťavu
- Na vodnom kúpeli zmes budeme zahrievať a miešať, kým nezhustne
- Potom ju odstránime z tepla a necháme vychladnúť
- Do tvarohu zamiešame vanilkový extrakt
- Vo vedľajšej mise vyšľaháme smotanu a pridáme ju do tvarohovej zmesi
- Upečený korpus torty rozrežeme na tri rovnaké diely
- Jednotlivé vrstvy torty budeme premazávať krémovou náplňou
- Tortu dáme na aspoň 4 hodiny, najlepšie cez noc, odležať do chladničky
- Anjelskú tortu zdobíme čerstvými pomarančovými mesiačikmi alebo inými citrusmi

Vianočná nadýchaná torta
Vianoce už klopú na dvere a niektorí z nás už premýšľajú, čím vyšperkujú štedrovečernú večeru tento rok. Tento recept na anjelskú tortu je robený priamo pre vás. Ľahká torta, ktorá sa podobá božskej mane.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 150 g hladkej múky
- 2 lyžice škrobu
- ½ lyžičky soli
- 370 g práškového cukru
- 14 bielkov
- 1 ½ lyžice citrónovej šťavy
- 1 ½ lyžice teplej vody
- 2 lyžičky kyslej smotany
- 110 g mrazených brusníc
- 2 lyžice cukru kryštál
Na sirup
- 375 ml Prosecca
- 330 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Lyžica citrónovej šťavy
- 3 lyžičky ružovej vody
Na krém
- 500 g Mascarpone
- 250 g kyslej smotany
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Do veľkej misy preosejeme hladkú múku a škrob, pridáme soľ a cukor (110 g)
- Vo vedľajšej mise ušľaháme z bielkov sneh spoločne s citrónovou šťavou a vodou
- Pridáme kyslú smotanu a šľaháme, kým sa nevytvoria pevné vrcholky
- Postupne za stáleho šľahania pridávame zvyšný cukor, kým sa nerozpustí
- Sypké ingrediencie postupne prisypávame do vyšľahaných bielkov
- Cesto vlejeme do tortovej formy a vyhladíme jeho povrch
- Tortu pečieme okolo 35 – 40 minút alebo pokiaľ nie je zlatistá
- Koláč nechce úplne vychladnúť v tortovej forme
- Na sirup si v hrnci zmiešame Prosecco, cukor, vanilku a varíme na strednú teplotu
- Varíme, kým sa cukor nerozpustí, približne 5 minút do mierneho zhustnutia
- Vmiešame citrónovú šťavu a ružovú vodu
- Necháme sirup vychladnúť
- Na krém zmiešame Mascarpone a 2 lyžice vychladnutého sirupu a šľaháme kým zmes nezhustne
- Korpus torty rozrežeme na 3 časti
- Každé poschodie potrieme 2 lyžicami sirupu a tretinou mascarpone krému
- Necháme si trochu krému a sirupu na boky a vrch torty
- Brusnice a práškový cukor vložíme do misy a premiešame, aby sa brusnice v cukre obalili
- Tortu zdobíme brusnicami a zvyšným sirupom

A pretože sa Vianoce blížia nechajte sa inšpirovať týmito receptami na vianočné pečivo .
Kokosová anjelská torta
Pre milovníkov kokosu nemôže byť iné voľby, než vyskúšať túto skvelú tortu celú plnenú kokosovým krémom a sypanú kokosom.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 225 g hladkej múky
- Lyžička kypriaceho prášku
- 300 g práškového cukru (rozdelený do dvoch misiek)
- 12 bielkov
- 1 ½ lyžice kyslej smotany
- Štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na náplň
- 250 ml kokosovej smotany
- 500 ml smotany na šľahanie
- 75 g strúhaného kokosu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Do misy preosejeme múku, kypriaci prášok a 150 g cukru
- Bielky ušľaháme s kyslou smotanou a soľou
- Bielkovú zmes pridáme do sypkej zmesi
- Pridáme zvyšok cukru a vanilkový extrakt a šľaháme na nízku teplotu
- Cesto by malo byť husté a lesklé
- Cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme 30 – 35 minút, kým nebudú zlatisté
- Korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme na 3 rovnaké časti
- Na kokosový krém ušľaháme kokosovú šľahačku so smotanou na šľahanie, kým zmes nestuhne
- Jednotlivé časti premazávame kokosovým krémom a potom potrieme celý povrch koláča
- Strúhaným kokosom tortu posypeme

Anjelská torta sa pečie v klasickej forme na bábovku. Je jasné, že na forme úplne nezíde, základom je mať výborne vyšľahané a nadýchané cesto, ktoré urobí túto tortu tortou. Ak ale holdujete skôr starej dobrej klasike v podobe bábovky aj pre vás tu máme skvelé recepty na rôzne bábovkové obmeny , skúste ich.