Recepty na omáčky z mletého mäsa na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Milujete cestoviny a zaujímajú vás recepty na omáčky s mletým mäsom?

Majú univerzálne použitie a pokojne si ich môžete dať aj k iným prílohám.

Máte radšej bravčové alebo hovädzie mäso? Inšpirujte sa v našom článku.

Paradajková omáčka s mletým mäsom

Paradajkovú omáčku poznáme všetci, ale už ste ju skúšali v talianskej verzii? Verte, že má vynikajúcu chuť a je plná skvelých ingrediencií. Jej príprava nie je nijako zložitá a výsledok poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych. Neváhajte a pozrite sa, ako uvariť tú najlepšiu rajskú omáčku .

Ingrediencie:

  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 250 g čerstvých cherry paradajok
  • Soľ podľa chuti
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 250 ml pasírovaných paradajok
  • 2 – 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 bobkový list
  • 1 polievková lyžica sušenej bazalky
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 veľká cibuľa
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Do veľkej panvice, prípadne do stredne veľkého hrnca dáme olivový olej a vhodíme naň na kocky nakrájanú cibuľu.
  • Restujeme pri nízkej teplote, až kým nezíska zlatohnedý nádych. Trvá to asi 5 minút.
  • Pridáme prepasírovaný cesnak a za stáleho miešania zhruba 1 minútu prehrievame.
  • K cesnaku a cibuli prihodíme mleté mäso a necháme restovať do zhnednutia.
  • Potom prilejeme pasírované paradajky, pretlak a prisypeme aj na štvrtky nakrájané cherry paradajky.
  • Osolíme, zasypeme bazalkou, korením, oreganom a vhodíme aj bobkový list.
  • Zalejeme troškou vody a na strednom ohni privedieme do varu.
  • Znížime teplotu a na miernom ohni varíme cca 1 hodinu až do zhustnutia.
  • Pokiaľ bude omáčka málo hustá, necháme variť o trochu dlhšie
Talianska omáčka s bylinkami a paradajkovou pastou.
Zdroj: https://togetherasfamily.com/

Omáčka na špagety

Špagety sa už pred mnohými rokmi stali bežnou súčasťou takmer každej domácnosti. Ostatne, keď človek nevie čo urobiť na večeru, vždy je dobré využiť tzv. rýchlovku, ktorá je hneď hotová a chutí skvele. No a práve tento druh cestovín je toho žiarivým príkladom.

Ingrediencie:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika/kapia
  • 1 balenie cherry paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 200 g pasírovaných paradajok
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 2 lyžičky sušenej bazalky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Do väčšieho hrnca dáme olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a na plátky nasekaný cesnak.
  • Prihodíme mleté mäso a necháme spoločne restovať až do zhnednutia.
  • Osolíme, okoreníme a počkáme, až mäso pustí tuk.
  • Pridáme zelenú papriku na kocky, nakrájané paradajky, pretlak aj pasírované paradajky.
  • Ochutíme oreganom, bazalkou, prípadne ešte dosolíme a necháme po dobu 1 hodiny variť.
  • Občas a potom servírujeme. Kto chce, môže ešte na tanieri ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Špagetová omáčka s hovädzím mäsom.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Bolonská zmes

Pokiaľ existuje populárny recept na mäsovú omáčku k špagetám, potom je to jednoznačne tá bolonská. Má svoju špecifickú chuť a každý si ju robí svojim spôsobom po svojom. Nám pre tentokrát zachutnal tento recept, tak sa oňho radi podelíme.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 250 g pasírovaných paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 – 2 hrsti čerstvej petržlenovej vňate
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 balenie špaget
  • Parmezán na ozdobu (kto nemá, dá jednoducho syr čo má aktuálne k dispozícii)

Postup:

  • Cibuľu olúpeme a najemno nakrájame.
  • Cesnak očistíme a pokrájame na rovnako tenké plátky.
  • Petržlenovú vňať opláchneme, nasekáme na kúsky a zatiaľ odložíme bokom.
  • Pripravíme si väčšiu panvicu a vlejeme do nej olivový olej.
  • Zahrejeme ho na strednom ohni, prihodíme cibuľu a orestujeme dozlatista. To trvá zhruba 3 minúty.
  • Potom pridáme cesnak a necháme ho 1 minútu smažiť.
  • Vmiešame mleté hovädzie mäso a varíme asi 8 – 10 minút. Dôležité je, aby bolo mäso úplne hotové a nebol v ňom ani kúsok ružovej farby.
  • Zasypeme oreganom, osolíme, okoreníme a prilejeme pasírované paradajky.
  • Dôkladne premiešame a pridáme na polovičky pokrájané paradajky.
  • Nakoniec ešte prisypeme petržlen a všetko privedieme do varu.
  • Podľa chuti ešte dosolíme a na miernom ohni varíme cca 15 – 20 minút.
  • Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme špagety.
  • Servírujeme zaliate bolonskou omáčkou a posypané nastrúhaným syrom.
Jednoduchá a rýchla bolonská na špagety.
Zdroj: https://www.errenskitchen.com/

Hovädzia omáčka so smotanou

Hovädzie mäso má svoju nezameniteľnú chuť a dajú sa z neho vykúzliť úžasné recepty. Jedným z nich je aj táto smotanová omáčka s mletým hovädzím mäsom, ktorá je ako stvorená na cestoviny, ale hodí sa pokojne aj ku knedle. Je jednoduchá, rýchla a veľmi chutná. Budete sa po nej olizovať nielen vy, ale aj vaši priatelia.

Ingrediencie:

  • 1 balenie cestovín
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 1/2 lyžičky provensálskeho korenia
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 hrnčeky nastrúhaného čedaru

Postup:

  • Vo veľkom hrnci najskôr uvaríme vodu na cestoviny a tie pripravíme presne podľa návodu. Potom ich odložíme nabok.
  • Na platňu dáme veľkú panvicu, rozohrejeme v nej olej a pridáme mleté hovädzie mäso.
  • Za stáleho miešania restujeme zhruba 5 minút, aby mäso pekne zhnedlo.
  • K mäsu prihodíme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu.
  • Varíme asi 3 minúty, než zosklovatí, potom hneď prihodíme nasekaný cesnak a necháme restovať ďalšiu minútu.
  • V hovädzom vývare rozmiešame talianske korenie s múkou a nalejeme do panvice.
  • Miešame asi 1 minútu, potom pridáme paradajkový pretlak.
  • Premiešame a na miernom ohni varíme ešte ďalších 10 minút.
  • Nakoniec vmiešame uvarené cestoviny, prisypeme nastrúhaný syr a všetko zalejeme smotanou.
  • Veľmi dôkladne zamiešame a necháme cca 2 minúty len tak prebublať.
  • Nezabúdame stále miešať.
  • Dochutíme soľou aj korením a ihneď podávame.
Smotanovo-syrová zmes s hovädzím mäsom.
Zdroj: https://damndelicious.net/

Mletý hovädzí guláš

Ak milujete klasické maďarské guláša, potom je táto receptúra ideálna práve pre vás. Dokonale chutný, správne ostrý a veľmi lahodný, presne taký je tento guláš, ku ktorému sa budete radi vracať. Ostatne ako príloha sa podáva čerstvý chrumkavý chlieb a verte, že to je tá najlepšia možná kombinácia chutí.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 200 g cestovín (kolienka, vretená, penne)
  • 1 kg lúpaných paradajok
  • 2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica chilli v prášku
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  • Do hrnca dáme olivový olej, zahrejeme na strednom ohni a pridáme mleté hovädzie.
  • Restujeme, až kým mäso nezíska hnedú farbu a nepustí šťavu.
  • Prisypeme na kocky nakrájanú cibuľu a prepasírovaný cesnak.
  • Necháme zosklovatieť, prihodíme nasekané lúpané paradajky, osolíme a okoreníme.
  • Zasypeme mletou paprikou, chilli a prilejeme trochu vody.
  • Necháme variť asi 20 minút.
  • Nakoniec vmiešame uvarené cestoviny a dôkladne premiešame.
  • Akonáhle sa cestoviny prehrejú, môžeme servírovať.

Tip: Ak by niekto chcel mať guláš trochu vodovější, stačí priliať vodu a zahustiť trochou múky. Potom dať cestoviny miesto do zmesi len do misky a zaliať gulášom.

Omáčka s mletým hovädzím mäsom a cestovinami.
Zdroj: https://allrecipes.com

Paradajky – prečo sú také obľúbené a čo obsahujú?

Paradajky milujeme nielen vďaka ich lahodnej chuti, ale aj šťavnatosti. Určite mi dáte za pravdu, že je to niekedy naozaj veľmi tvrdý oriešok vybrať to najlepšie paradajka. Občas totiž môžeme naraziť na odrodu, ktorá nie je tým pravým orechovým a nie je dobrá na priamu konzumáciu ani do pokrmov.

Napriek tomu je to stále populárny plod, bez ktorého sa skrátka nezaobídeme. Obsahujú dôležité živiny a taktiež vlákninu. Prispievajú k očiste organizmu a zažívacieho traktu.

Čo paradajky obsahujú?

  • Antioxidant lykopén (červené farbivo)
  • Vitamín E
  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Draslík
  • Vápnik
  • Horčík
  • Fosfor
  • Zinok

Treba podotknúť, že paradajky pomáhajú na imunitný systém, zlepšujú zrak, vedia stimulovať nervovú sústavu, napomáhajú k znižovaniu hladiny cholesterolu, ale fungujú aj ako účinné prírodné antibiotikum.

Odvar z paradajkovej vňate má dokonca nezameniteľne pozitívny účinok na unavené nohy. To uvíta každý, kto je vlastne celý deň na nohách, či už pri chôdzi alebo celodenné státie napríklad za pultom alebo na pokladni v supermarkete.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.