Recepty na plátky z morky v šiestich rôznych variantoch. Vyskúšajte všetky!

Celú morku si môže z rôznych dôvodov dovoliť kúpiť iba málokto.

Poďme sa preto dnes pozrieť na recepty z morčacích plátkov.

Niektorí odborníci toto mäso dokonca radí medzi takzvané superpotraviny.

Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu totiž pomáha predchádzať mnohým civilizačným chorobám. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek spôsob, vždy si pochutnáte!

Morčacie plátky s nivou

Tento recept je veľmi obľúbený v Taliansku, kde sa namiesto nivy používa zmes sladkej a pikantnej gorgonzoly. Krémovosť omáčky môžete zvýšiť či znížiť v závislosti od množstva použitej smotany.

Ingrediencie:

  • 4 morčacie plátky
  • 140 g syra niva
  • 1 šálka vývaru
  • 30 g masla
  • 1/2 šálky smotany
  • strúhanka
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Umyté morčacie plátky z oboch strán osoľte a okoreňte.
  2. Následne ich zľahka poprášte strúhankou.
  3. Do hrnca nalejte smotanu, rozdrobte nivu a pridajte tiež soľ, korenie a nakrájanú petržlenovú vňať.
  4. Za stáleho miešania na miernom ohni vytvorte zo zmesi krémovú omáčku.
  5. Na panvici s rozpusteným následne morčacie plátky z oboch strán orestujte, v závislosti na výške plátkov približne 5-7 minút.
  6. Následne do panvice prilejte vývar a varte niekoľko minút, kým nebude mäso mäkké.

Morčacie plátky s nivovým prelivom servírujte s rozmanitými typmi zemiakových príloh či so zeleninovou oblohou a čerstvým pečivom.

Pokrm z morčacieho mäsa s nivovým prelivom a čakankovými listami
zdroj: ultimenotizieflash.com

Morčacie mäso sa dá použiť aj na prípravu guláša či rolády. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na prípravu morky .

Zapečené plátky z morčacích pŕs

Zmes čerstvých byliniek dodáva tomuto pokrmu neodolateľnú vôňu. V zimných mesiacoch si môžete tento pokrm pripraviť zo sušených byliniek.

Ingrediencie:

  • 800 g morčacích pŕs
  • 5 PL masla
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1 1/2 čajovej lyžičky nasekaného rozmarínu
  • 1 PL tymiánu
  • 2 PL jemne nakrájanej petržlenovej vňate
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 220°C.
  2. Zapekaciu misku vymažte olejom.
  3. Do misky vložte maslo, korenie a všetky bylinky.
  4. Dôkladne premiešajte, aby sa korenie a bylinky do masla dobre prepracovali.
  5. Z morčacích pŕs zľahka uvoľnite kožu a polovicou zmesi natrite priestor pod kožou a druhou polovicou potom celý povrch morčacieho mäsa.
  6. Vložte mäso do vymastenej zapekacej misky a pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, kým koža nezačne hnednúť.
  7. Následne teplotu znížte na 180 ° C a za občasného podlievania vlastnou šťavou pečte ešte približne 60 minút.
  8. Po upečení nechajte mäso pred nakrájaním na plátky 5-10 minút odpočívať.

Zapečené morčacie plátky podávajte so zemiakovou kašou či orestovanou zeleninou.

Plátky morčacieho mäsa servírované so zemiakovou kašou a ružičkovým kelom
zdroj: dinneratthezoo.com

Prírodné morčacie plátky s ryžou

Ryža je v Čechách veľmi obľúbenou prílohou. Vzhľadom na charakter pokrmu sa k nemu najviac hodí ryža basmati či ďalšie druhy dlhozrnnej ryže.

Ingrediencie:

  • 6 morčacích plátkov
  • 2 šálky ryže
  • 1 šalotka
  • 1 šálka vývaru
  • 1/2 šálky múky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • soľ, korenie
  • jarná cibuľka na ozdobu

Postup:

  1. Umyté a naklepané morčacie plátky posypte soľou a korením a zľahka ich poprášte múkou.
  2. Na panvici s olivovým olejom povarte 1 minútu najemno nakrájanú šalotku a nastrúhaný zázvor.
  3. Do hrnca s vodou dajte uvariť ryžu podľa návodu.
  4. Do panvice pridajte morčacie mäso a restujte približne 4 minúty z každej strany, v závislosti od hrúbky plátkov.
  5. Následne mäso z panvice vyberte a odložte bokom.
  6. Do panvice prilejte vývar a priveďte do varu.
  7. Vložte do panvice späť morčacie plátky a povarte ešte približne 5 minút.

Krutie mäso s ryžou servírujte ozdobené kolieskami jarnej cibuľky.

Morčacie mäso na prírodno s ryžou ozdobené kúskami pomaranča
zdroj: myrecipes.com

Chutnú ryžu bez starostí môžete uvariť aj v ryžovare. V čom je tento pomocník výhodný? Viac sa dočítate v našom teste ryžovarov .

Morčacie medailónky na karí

Typický ázijský pokrm, ktorý sa stal veľmi obľúbeným aj u nás.

Ingrediencie:

  • 4 morčacie plátky, možno ich nakrájať aj na menšie kúsky
  • 1 cibuľa
  • 2-3 zemiaky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 žltá kapia
  • 1 červená kapia
  • 2 PL karí
  • čerstvý koriander
  • 1 PL oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Olúpané, umyté a na kocky nakrájané zemiaky dajte variť do hrnca s osolenou vodou.
  2. Na panvici s olejom 2 minúty orestujte nakrájanú cibuľu, prelisované strúčiky cesnaku a obe dve kvapie nakrájané na menšie kúsky.
  3. Pridajte do panvice karí a restujte ďalšie 2 minúty.
  4. Následne vložte do panvice naklepané, osolené a okorenené morčacie medailónky a tiež ich nechajte zľahka orestovať.
  5. Prilejte do panvice kokosové mlieko a za občasného miešania varte približne 10 minút.
  6. Do zmesi pridajte do polomäkka uvarené zemiaky a varte ešte ďalších 5-8 minút.
  7. Tesne pred podávaním pridajte nakrájaný čerstvý koriander.

Pokiaľ nechcete do pokrmu pridávať zemiaky, nie je to nutné. Môžete morčacie na karí podávať napríklad s ryžou.

Ázijský pokrm s karí a kúskami krutého mäsa ozdobený čerstvým koriandrom
zdroj: recipes.lidl.ie

Máte slabosť pre indické pokrmy? Vyskúšajte tiež karí s cícerom . Pochutnáte si na vegánskej aj neveganskej verzii!

Plátky z morky v hubovej omáčke

Ak chcete docieliť výraznejšiu chuť pokrmu, použite lesné huby, ak dávate prednosť jemnejšej chuti, použite šampiňóny. V oboch prípadoch si tento pokrm zamilujete!

Ingrediencie:

  • 4 morčacie plátky
  • 200 g húb
  • 1 šálka šľahačky
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • rozmarín
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté a zľahka naklepané morčacie plátky posypte sušeným cesnakom, soľou a čiernym korením.
  2. Na panvici s olivovým olejom plátky z oboch strán zľahka orestujte.
  3. Následne plátky vyberte a do rovnakej panvice vložte maslo, na ktorom 1-2 minúty povarte na plátky nakrájanej huby.
  4. Následne pridajte prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a rozmarín a restujte ďalšie 2 minúty.
  5. Do panvice vlejte šľahačku a za stáleho miešania ju priveďte do varu a varte až do okamihu, keď sa vytvorí hustá omáčka.
  6. Pridajte nastrúhaný parmezán a za stáleho miešania ho nechajte rozpustiť do omáčky.
  7. Vráťte do panvice morčacie plátky a ešte niekoľko minút povarte.

Tento pokrm chutí znamenite predovšetkým s ryžou či so zemiakovou kašou.

Morčacie na hubách v smotanovej omáčke
zdroj: ohsnapletseat.com

Morčacie steak na restovanej zelenine

Zdravý a rýchly pokrm, ktorý sa iste čoskoro stane vašim obľúbeným obedom či večerou!

Ingrediencie:

  • 2 morčacie plátky
  • 80 g baklažánu
  • 120 g cukety
  • 1 červená cibuľa
  • 10 ml jablčného octu
  • zmes rukoly, poľníka a špenátu
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie a vložte naň na kúsky nakrájaný baklažán, cuketu a červenú cibuľu.
  3. Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a nechajte 20-25 minút piecť.
  4. V medziobdobí umyté, osolené a okorenené morčacie plátky z oboch strán orestujte na panvici s olejom. Čas restovania prispôsobte výške plátkov.

Morčacie plátky servírujte so zmesou šalátových listov, ktoré jemne pokvapkajte jablčným octom, as orestovanou zeleninou.

Steak z morčacieho mäsa s restovaným baklažánom a cuketou
zdroj: ultralite.com.au

Prečo zaradiť morčacie mäso do vášho jedálnička?

Mnoho ľudí z hydinového mäsa stále najčastejšie konzumuje kuracie. To je ale škoda, pretože morčacie mäso je tiež veľmi zdravé, pretože má nízky obsah tukov a naopak vysoký obsah bielkovín. Napríklad morčacie prsia obsahujú takmer 25 percent bielkovín. Okrem toho toto mäso obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E či K a minerálne látky, ako napríklad fosfor, zinok, železo, vápnik či selén.

Jednou z výhod morčacieho mäsa je tiež jeho ľahká stráviteľnosť a odporúča sa aj ľuďom, ktorí chcú predchádzať kardiovaskulárnym chorobám alebo majú vysoký cholesterol. V neposlednom rade obsahuje aj látku tryptofán, ktorá znižuje stres a prispieva k dobrej nálade. Morčacie plátky sa najčastejšie pripravujú z pŕs, ktoré tvoria až tretinu váhy morky, ale je možné ich pripraviť aj zo stehien, ktorých mäso je o niečo tmavšie a pevnejšie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.